perjantai 3. maaliskuuta 2017

MEDIA MUUTTUI - VAAN MUUTTUIKO TARPEEKSI?

Helsingin Yliopiston tutkimuksen mukaan kuntavaaleissa 60 prosenttia suomalaisista tekee äänestyspäätöksen valtakunnan politiikan perusteella. Syy vaalikäyttäytymiseen löytyy paikallismediasta. Paikallisjulkaisut kirjoittavat mielellään journalistisesti "haastavia" uutisia: Jouluna annetaan lahjoja, syksyllä lehdet putoavat puista ja keväällä puihin kasvaa lehtiä. Ilmeisesti ilman näitä valaisevia ja paikkakunnille tärkeitä paikallisuutisia kulmakunnat pysähtyisivät syntyneen informaatiotyhjiön vuoksi.

Kun vielä huomioimme kuntavaalien äänestysprosentin jämähtäneen 2012 Uudessakaupungissa niinkin alhaiseksi kuin 61,1, voi perustellusti todeta ettei demokratia enää toimi kuntatasolla. Itsestään selvä informaatio itsestäänselvistä asioista ei juurikaan lisää kaupunkilaisten tietoa tai motivoi heitä toimimaan vaaleissa aktiivisesti kaupungin parhaan saavuttamiseksi. Kuten Helsingin Yliopiston tutkimuksen tekijä toteaa paikallismedian laiminlyövän demokratian kannalta tärkeän tiedon levittämisen!

Meillä on mielikuva inhimillisistä työväenpuolueista, jotka taistelevat köyhälistön ja kapitalistin riistämien työläisten puolesta. Luonnollisesti muutamien työväenpuolueiden historiasta löytyy veristä kapinahenkeä murhineen. Vastapainoksi meillä on porvaripuolueita, jotka mielletään riistäjiksi ja joiden historiaan kuuluvat kuningashaihattelut, mielivaltaiset teloitukset ja ihmisten soramonttuihin sotkemiset. Nämä mielikuvat, kuten tuoreemmatkin historian käänteet muokkaavat äänestäjän näkemyksiä, jotka eivät vastaa tämän päivän todellisuutta - aika ja puolueet ovat muuttuneet!

Nykyään yhä useammat hamuavat valtaa katteettomilla vaalipuheilla ja härskisti ratsastavat puolueidensa saavutuksilla ja vuosisadassa syntyneellä inhimillisellä maineella. Ikävä, että näitä tyyppejä löytyy joka kaupungista ja heitä yhdistää vain ja ainoastaan henkilökohtainen etu ja henkilökohtainen vallanhimo. Nämä tyypit ovat valmiita puolustamaan itseään ja kaveria, mutta lopuista kaupunkilaisista he eivät välitä tuon taivaallista. Häikäilemättömille puolueiden ja aatteiden hyväksikäyttäjille suurin osa kaupunkilaisista on typerää vaalikarjaa, jolle kuuluu ainoastaan maksajan rooli.

Härskeimmillään perinteikkään puolueen historian saavutukset ja veronmaksajan miljoonat eurot ollaan valmiita uhraamaan yhden itsekkään, ihmisen etujen saavuttamiseksi. Vai miltä tuntuu se, että veronmaksajan miljoonia euroja ollaan valmiita käyttämään, jotta yksi ainoa ihminen, paikallinen napapoliitikko, saa itselleen mieleisen työpaikan. Häikäilemättömimmillään, vaalivalheilla saavutettu poliittista asema, voidaan valjastaa täysin vastoin vaalilupauksia ja siten suurimmasta julkisten palveluiden puolustajasta tulee yhdessä yössä päättäjä, joka kanavoi kaupunkilaisilta kerättyjä euroja veroparatiisiyhtiöihin. Jos samaan litaniaan voi asettaa kansan voimakasta tahtoa ja selkeää mielipidettä vastaan tapahtuvan, jättituulimyllyjen rakentamisen suojelun vain siksi, että esittelijä sattuu olemaan omalle puolueelle mieleinen persona, ovat puolueen arvot ja meriitit alistettu valheen ja viekkauden keppihevoseksi.

Ynnätkäämme vielä edellisiin kaikkien kanssa riitelevä, mukamas yrittäjien etua ajava, muutaman yrittäjän tukevasti tukema ehdokas, jota tukevat yrittäjät tekevät tilin kaupunkilaisten rahoilla, niin voimme todeta medialta jääneen paljon olennaista kertomatta. Jos media aikaisemmin manipuloi, valehteli ja markkinoi sarvipäitä messiaina tai tunareita osaajina, on siihen nähden otettu askel oikeaan suuntaan: Siirtymisen suunta on tasapuolisuuden aika, jossa toimittajat passiivisesti odottavat yhteydenottoja politiikan tekijöiltä. Tästä aktiivisuuden puutteesta johtuu pitkälti se, ettei kansa tiedä asioiden todellisia taustoja. Median ansiosta toveri, joka äänestää vapautta, veljeyttä ja tasa-arvoa, saakin vaalien jälleen valintansa ansiosta riitaa, eriarvoisuutta ja harvojen etujen ajoa!

Totuutta etsivä ja tasapuolisesti tarjoava media on demokraattisen yhteiskunnan selkäranka. Mikäli yhteiskunnan selkäranka puuttuu, alkaa selkärangattomien lierojen valtaan nousun ja häikäilemättömän omaneduntavoittelun. Politiikassa totuuden tulee olla pölkky, jolle pistetyn valheen pään totuutta vaaliva media kirves katkaisee!

18 kommenttia:

 1. Hyvä kuvaus Ugin demareista. Niiden johtajat eivät tiedä mitään työläisen elämästä tai toiveista.

  VastaaPoista
 2. Äänet Javalle ja johan tämä laiva lähtee oikeaan suuntaa.

  VastaaPoista
 3. Hyvä että nostat tärkeitä tapahtunia esiin. Jokaisen demareita äänestäneen pitäisi lukea tämä.

  VastaaPoista
 4. Demarien touhu on säälittävää. Onko yhtään duunariehdokasta autotehtaalta. Hyvät jää pois ja eliitti jatkaa kähmimistä!

  VastaaPoista
 5. Oh hoh! Häikäilemättömimmillään -mahtoiko edes mennä oikein koko multitavuinen viestinnän kukkanen- on jo sellainen suomenkielen sana, että sen lanseeraamisesta Javalle pitäisi alkaa jo vihdoin hakea sosiaalisen medianeuvoksen arvonimeä!

  Onhan näitä sanoja tai sanaleikkejä ollut toki muitakin lähihistoriassa kuten tietyn värisiin rähinäremmeihin pukeutuneet miehet, jotka vihreää teetä nautittuaan alkoivat kompastella teepussien naruihin jeeänee.

  No. Sitten vielä sellaista, että tulevana tiistaina alkaa päätöksien teko monitoimihallin rakentamisesta Ukiin. Mielenkiintoista konsanaan. Virkavastuulla toimivilla virkamiehillä on hieman erilaiset näkemykset päätösesityksissä tai niiden kylkiäisinä.

  Pitäisiköhän alkaa ottamaan jo kantaa asiaan -tässä kun alkaa kohta kymmenet miljoonat eurot vaihtaa omistajaa? Lyhyesti muotoiltuna: ukilaisilta veronmaksajilta porvarien ja duunarien taskuihin.
  JAa

  VastaaPoista
 6. Oikea termi taisi olla teepussin narun kompastelevan rähinäremmi rääpäleet

  VastaaPoista
 7. Javan täytyy saada paljon ääniä, se on kaupungin etu. Muuten ei muutosta tule. Java sai Kosken lähtemään, hän pystyy pistämään pienemmätkin kihot pihalle. Muut puhuvat ja katsovat vierestä samojen virkamiesten tekemiä virheitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taidat uskoa myös joulupukkiinkin, niin naivi onkommenttisi?

   Poista
  2. Paljastui kun Koski kertoi jouluopöydässa valtuustolle lähtönsä syyn. Tuskin hän joulupöydässä valehtelee.

   Poista
 8. Jaahas Java valmistautuu vaalitappioon syyttelemällä paikallismediaa. Ja Aaltoselta jälleen kerran harvinaisen johdonmukaista ja älykästä analyysia.

  VastaaPoista
 9. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Juha kirjoittaa aina asiaa. Minä vain sanelin tuon alustuksen, kun tuli mieleen po. tutkimus. Täydensin puhetta muutamalla faktalla, jotta tutkimus saisi paikallisestikin lihaa luiden ympärille. Syyttelyn sijaan totean median kehittyneen arempaan suuntaan.

  Nyt Juhan arvo luottamustoimessa olisi merkittävä, kun hän saisi tietämykselleen ja ajatuksilleen tukea samanhenkiseltä Nikkarilta. Sinänsä katkeraa ja koomista, että Juhan ollessa pois luottamustoimista, hänen kymmenien vuosien aikana nostamat asiat nousevat viimeinkin vakavasti otettuina esiin ja etenevät vauhdilla.

  VastaaPoista
 10. Tarkoituksella kiertelin ja kaartelin kommentissani. Varmaan Javalta opittua kerrontaa.. Mutta kuten jo sanottu. Tiistaina se alkaa.
  Viranhaltija esittää puskutraktoria korjaustoimenpiteinä Ukin mittakaavassa isoille rakennuksille. Toteutuessaan purkujälki kyllä näkyy kaupunkikuvassa.
  JAa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lässytys vaan jatkuu. Kysymys on siis uimahallista ja Viikaisista.
   http://uki01.hosting.documenta.fi/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=20173034-3

   Poista
 11. Kyllä Kokoomus nyt lähtee suorastaan lentoon, kun M 11-trio antaa sille varsinaisen energiapläjäyksen..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin muuten lähtee ja sekös muutamia pelottaa

   Poista
 12. Pelottaa? Sinä vasta vitsin murjaisit.��

  VastaaPoista
 13. Hyvä ja asiallinen Kosken kirjoitus tämän päivän Ugin Sanomissa. Osaa sitä näköjään muutkin, kuin paluumuuttajat.

  VastaaPoista
 14. Kyllä. Kosken Merjan mielipidekirjoitus oli hyvä. Kannattaa lukea.
  JAa

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!