perjantai 17. maaliskuuta 2017

Kuntatutka paljastaa: Lapset oppivat tupakoimaan koulussa

Uusikaupunki on vuosikymmenen käyttänyt  vuosittainreilun miljoona euroa verrokkikuntia enemmän sote-palveluhin. Tuntuu mystiseltä, että kuntatutka paljastaa juuri Uudenkaupungin terveyden paukkuvan punaiselle. Menetettyjen elinvuosien osalta ylitämme valtakunnan keskiarvon räikeästi. Mielenterveysongelmiin meillä sairastutaan keskimääräistä vähemmin samoin sepelvaltimotautiin. Nuorten osalta kuntatutkan terveysosio heittää synkän epäonnistumisen harson kaupunkimme päälle.

Uudessa kaupungissa 8.-9- luokkalaisten sijoittaminen kuntatutkassa kauhistuttaa tänne muuttoa harkitsevaa lapsiperhettä ellei perhe halua lapsensa oppivan tupakoimaan muita asuinpaikkoja todennäköisemmin. Koska en en ole kuullut opetustoimen järjestämistä nuuskakursseista tai vastaavista, epäilen päivittäisen tupakoinnin suosion johtuvan, jostain muusta kuin opetustoimen tavoitteista. Mutta toisinpäin käännettynä, opetustoimen tavoitteet, jos niitä edes on, eivät toteudu tupakoimattomuuden ja terveiden elämäntapojen suhteen.

Kuntatutka paljastaa mainittujen uusikaupunkilaiskoululaisten ikäluokkien tuntevan terveytensä keskimääräistä keskinkertaisemmaksi tai huonommaksi. Koulutuksen ulkopuolelle jäävien 17-24 vuotisten luku näyttää kaupunkimme osalta 9,2%, kun valtakunnallinen mediaani luku on 8,2%. Kuntatutkan tulkitseminen ei voi olla kenellekään ylivoimaista ja jokainen voi todeta niihin perehtymällä, ettei meillä opetustoimen toiminta mennyt putkeen, jos edes kovin lähelle sitä.

Kuntatutkan tiedot perustuvat THL:n tutkimuksiin. Mielenkiintoiseksi THL:n tutkimuksen tekee se, että se valmistui vuodelta 2013. Ongelmat ovat siis olleet tiedossa ja aikaa niiden korjaamiseenkin olisi ollut yhden olympiadin verran. Kokonaan toinen juttu taas lienee se, jos asioita on opetustoimessa edes huomattu tahikka ne ovat jääneet vaikkapa matkusteluhumun alle. Taitaa parhaillaankin opetuslautakunta kierrellä Suomea kuin luokkaretkeläiset konsanaan. Pistää mietityttämään, mitä hyötyä voi pulpahtaa lautakunnan nykyisestä matkasta. sillä se eihän lautakunnan nykyinen kokoonpano pysy kasassa kuin kuukauden tai pari - Mutta saahan virkahenkilö ekstrakorvauksen.

Joka tapauksessa mainittujen ongelmien tilaan täytyisi puuttua  ihan tosissaan ja ratkaisukeskeisesti. Ei hallintoa ylläpidetä sitä varten, että se, ongelmat  maton alle lakaisten, vaappuu itseriittoisesti keikkuen eteenpäin. Hallinnon tulee tehdä valmistelua ja toteuttaa päätöksiä niin laadukkaasti, ettei kaupungin kilpailukyky laske entisestään. Lasten kohtelu, vapaa-aika ja opetus muodostavat kolmikon, joka ratkaisee lapsiperheiden mahdollisen muuttopäätöksen. Meillä nämä kolme munaa pistettiin, menneellä valtuustokaudella, samaan koriin. Nyt opetustoimessa sopii toivoa ongelmiin paneutumista tai jo tehtyjen oikeiden päätösten julkituomista, jottei kaupunkimme jämähdä viihtyvyydeltään Petroskoi tyylisen ränsistyneen rakennusmeiningin, tyhjien liiketilojen sekä teollisuusalueen sekamelskasi. 2020-luvulla moisella kombinaatiolla syntynyt kaupunkikuva ei houkuttele uusia asukkaita.

TÄSTÄ YLE:n KUNTATUTKAAN


52 kommenttia:

 1. So so Jari. Nyt Inkeri suuttuu sinulle.

  VastaaPoista
 2. Jätkät hei...!
  Tämähän tässä on työn alla: kaikki lapset samaan ghettoon opiskelemaan tapoja!
  Päiväkodin mukula oppii nopeasti nuuskan ja sähkötupakan parhaat ominaisuudet isompien ohjauksessa.
  Tarttis vielä saada amiksen karvanoppamopoautoilijat joukkoon koska jokaiselle on pesää tarjolla...

  Hyvä Inkeri!

  VastaaPoista
 3. Onko tuokin kaikki demarien vika?

  VastaaPoista
 4. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Demari Högmanderin aikana opetustoimessa oli visioita ja meininkiä. Opetustoimen kannalta murheellisimmat tyypit löytyvät teepussinnaruun kompastelevista rähinäremmirääpäleistä.

  VastaaPoista
 5. Hyvä ja järkevä kirjoitus Aaltoselta lauantain Ugin Sanomisa. Sitä vastoin Nikulan kirjoitus kelpaa työnnettäväksi vaikka sinne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta mitä uusi koulu tekee 2 keittiöllä. Poharin keittiöhän tullaan joka tapauksessa säilyttämään jote ei kai Viikaisten jakelukeittiötä tarvita?

   Poista
  2. Heh heh , että niinkö. Pöllöjä molemmat.

   Poista
 6. Suuri voitto Uudellekaupungille. Aaltonen pitää kirjoituksilla itsensä muutamankymmenen äänestäjän valittajana. Nikulan kirjoitus pudottaa valtuustosta.

  VastaaPoista
 7. Aaltonen tulee saamaan runsaasti ääniä kirjoittelujensa johdosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutama kymmenen ääntä tuo kokoomukselle ja auttaa siten vielä yhden kokoomuslaisen suvakkinaisen valtuustoon.

   Poista
 8. Mitä mies oikeasti kirjoitti tai paremminkin vaati muuta kuin nyt on aika selvittää kaupungin tilatarpeet. Asiaa se on eikä ottanut suoraa kantaa tehtäviin päätöksiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aaltonen on ikuinen itkijä ja pahan ilman lintu. Ei saa ääniä.

   Poista
 9. Niin unohtui Nikulan kirjoituksesta monitoimihalli. Goodbye Kokoomus minun osalta.

  VastaaPoista
 10. Raha ei ole vieläkään alkanut kasvaa ukilaisissa puissa.

  VastaaPoista
 11. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Juha on tuonut esiin kaupungin kiinteistömassaongelmaa jo parikymmentä vuotta ja siinä kuten rapistuneessa kunnallistekniikassa piilevään pommiin tulisi varautua. Nähdäkseni paras tapa varautua tuleviin kustannuksiin on verotulojen kasvattaminen. Veroprosenttia voidaan nostaa ja saada hetken helpotus verotuloihin, mutta pitkässä juoksussa se kiihdyttää poismuuttoa kaupungista - kuten on nähty. Parempi vaihtoehto löytyy investoinnista asukkaiden viihtyvyyteen ja sitä kautta uusien asukkaiden saamiseen Uuteenkaupunkiin.

  Mitä Seppo Nikulan kirjoittamisiin tulee, niin muistakaa selvä fakta, että monitoimihalli ja uimahalli tulee toteuttaa yhdessä. Eurassa uimahallin remontti maksoi 12,5 milj. euroa ja Harjavalta uuden monitoimi/uimahallin rakentaminen 14,5 miljoonaa euroa (luvut ulkomuistista, korjatkaa mikäli ovat pielessä). He ketkä yrittävät äänestää po. investointeja yli vaalien, yrittävät torpata syntyneet kehityskaavailut ja jatkaa uusikaupunkilaisten elämisen ja olemisen kurjistamista.

  VastaaPoista
 12. Uimahallin uudisrakentamisesta oli kh:ssa yksimielisyys joten uskon sen valtuustossakin menevän läpi. Sen sijaan koulut siirrettiin kh:ssa ja maanantaina asiaan palataan. Miten sen hankkeen käy valtuustossa on epävarmempaa. Nyt päätetään ainoastaan puretaanko vai korjataan. Tämän jälkeen alkaa suunnittelu. Monitoimihallin yhdessä toteuttaminen os vielä selvitettävä. Hattulassa se oli yhdessä koulun kanssa. Päivisin koulujen liikuntatila ja muulloin kaupunkilaisten käytössä. Ei ollenkaan hassumpi vaihtoehto. Ukissa on puhuttu myös uimahallin rakentamisesta toiseen paikkaan joten uimahalli olisi aina käytössä. Uuden uimahallin rakentamisen jälkeen vanha purettaisiin ja siihen rakennettaisiin monitoimihalli. Tässä vaiheessa on liian aikaista lyödä kantaansa lukkoon, vaihtoehtoja on useita ja ehkä uusiakin tulee. Suunnittelun ja rakentamisen aikataulu on vuosissa, joten näihin juttuihin ehditään vielä palata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos käynneistä ja Hartolle täsmennyksestä! Hienoa Harto, että täydensit asian tilaa!

   Poista
 13. Nyt ollaan tekemässä säkit päässä on tai off-ratkaisua purkamisen tai korjaamisen välillä yhden julkisuudessa vähän raotetun/referoidun tilahahmotelman ja vastaavan rakennuskartoituksen/kustannuslaskelman perusteella. Piiskaksi on vielä heitetty kaupungin 400-vuotisjuhlatkin. Purkaminen on lopullinen ja mahdollisesti jopa huomattavan kallis. Ylikallis investointi on jostain toiselta pois kuitenkin. Jos tehdään päätöksiä 50 vuoden tarpeisiin niin kannattaa lukea J. Aaltosen kirjoitus uudestaan. Siinä on erityisesti kysytty Viikaisten koulun määrätyistä osista ja tuotu esille kilpailevien kartoitusten teko.
  Mikään järkisyy ei ole perusteena sille että päätös täytyy nuijia ennen vaaleja.

  VastaaPoista
 14. Kenellä/keillä on säkki päässä? Jos on, niin vaalit ei säkkiä poista. Odotatko päätöksen olevan erilaisen vaalien jälkeen kuin nyt? Vaalien jälkeen alkaa toteutus ja silloin voi vielä tehdä vaikka mitä. Yleensä asiat vain vaikeutuu niitä pitkitettäessä.

  VastaaPoista
 15. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Kyse on pitkälti 30 vuoden laiminlyönnistä kaupungin omaisuuteen, nyt on pakko toimia. Tilanne ja korjausvelka ei odottamalla parane tai pienene.

  VastaaPoista
 16. Tilanne on kuten 18.34 sanoi.
  Eikö päättäjät ole oppinut teräspalveluhallista, telttahallista, etanolitehtaasta tai tontonmäestä mitään. Nyt olette valmiit laittamaan kymmenen kertaa enemmän rahaa palamaan!!!!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt meidän on pakko investoida kaupunkilaisille. Halleihin heitetty raha meni hukkaan, tämä ei mene, se tuo uusii asukkaita.

   Poista
 17. Mihin perustuu vaikka se, että kahden ison koulun purkamisella Ugiin tulee uusia asukkaita. Uimahallin remontin ymmärrän. Mutta se toimii nyttenkin kuten koulut.

  VastaaPoista
 18. Molemmat P&V:n kouluista toimii jo nyt ja väljyyttä kouluissa on. Onko niissä jokin laaja kosteusvaurio ja laaja sisäilmaongelma, jo(t)ka vaikuttaa molempien koulujen toimintaan ja peräti yht'aikaa? Siis onko löydetty niin vakavia puutteita, että molemmat isot rakennukset ovat välittömän purkamisen tarpeessa?

  Monitoimihallin rakentamispäätöksen ymmärrän kaupungin uutena vetovoimapäätöksenä. Uima-ja monitoimihalli rakenteille jäähallista pohjoiseen kohti vanhaa uimahallia. Kun ne ovat valmiit, uimahalli purkuun ellei jopa siitäkin saa jotain osaa hyödynnettyä puku-ja huoltotiloiksi. Uimahallin paikalle saa parkkipaikan laajennuksen. Pohitullin hallikin on yhdistettävissä uusiin halleihin.
  Entäs se jäähalli? Sekin on vuosimallia 1975.
  Entä pitäisikö vielä kuntoputkikin ottaa kokonaiskuvan suunnitteluun mukaan? Jos jotain energiatehokuutta oikeasti tavoitellaan niin nämä isot urheilu tilat pitäisi katsoa laajemmin.
  JAa

  VastaaPoista
 19. Kouluissa on väljyyttä liikaa muistaakseni n. 1000 m2. Niiden hävitessä hoitokulut putoavat reippaasti. Koulut eivät ole välittömän purun tarpeessa. Lyhyellä ja pitkällä tähtäimellä niihin ei kannata upottaa rahaa kunnostuksiin.
  Tilojen asettelussa tulee varmasti monia vaihtoehtoja. Niistä pitää sitten valita järkevin. Energiatehokkus on varmasti eräs tärkeä näkökohta. Jäähalli on selvästi korjauksen tai uusinnan tarpeessa. Ikävä kyllä jossain pitää tällä kertaa vetää raja. Näiden nyt menossa olevien ollessa valmistumassa mennään kohti uusia seikkailuja. Hiihtoputki ei ole kaupungin.

  VastaaPoista
 20. Jep. Vai oliko kenties 2000-3000m2 arvioijasta riippuen?
  Iso kuva on edelleen/myös se, että ovatko nämä po. koulut juuri ne kaksi, jotka ovat rakennusteknisesti huonoimmassa kunnossa tai peräti kokonaan oikeilla perusteilla "purkukuntoisimpia". Siis tänään, tässä ja nyt.
  Edelleen, kuntoputki on toki yksityisomisteinen. Mutta, jos puhutaan kunnan rakennusten energiataloudellisuudesta ja vuotuisista käyttökuluista niin tuolloin putki pitäisi olla suunnittelussa mukana.
  JAa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaa että kannattamaton hiihtoputki koplattaisiin kaupungin rakennushankkeisiin. Ja muutenkaan ei kovin voimakkaasti kannata ottaa kantaa jos ei ole faktoja käytössä kuten Harton blogissa totesit.

   Poista
  2. Otan kantaa ja jopa nimelläni. Asiavirheitäni saa ja pitää oikoa. Näin toivon.
   JAa

   Poista
  3. https://seura.fi/asiat/tutkitut/koko-kansan-hiihtoputkista-tuli-toivottomia-tappiorooreja/

   Poista
  4. Kiitos hyvästä linkistä. Tiedän toki jollain tasolla kuntoputkien ongelmat. En ollut hakemassa ratkaisua oy-vetoisen putken taloushaasteisiin. Sen sijaan pyörittelen energia-asioita. Lämmitystä, viilennystä, lämmön talteenottoa. Näitä asioita on tutkittu jo aiemminkin jäähallin, uimahallin ja kuntoputken välillä ajatuksella, että toisen hukka voi olla toisen hyöty.
   JAa

   Poista
  5. Niin ja minkähän takia ei tutkimista pidemmälle edetty?

   Poista
  6. Siitä taitaa olla aikaa jo 6-7 vuotta. Määrärahat taisivat tulla vastaan. Jotkin tekniikat ovat sen jälkeen joiltain osin kehittyneet suotuisasti.
   Tehdyt laskelmat / suunnitelmat pitäisi olla teknisessä tstossa.
   JAa

   Poista
  7. Niin tai sitten ei haluttu luoda riippuvuussuhdetta talousahdingossa olevaan toimijaan

   Poista
 21. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Juha ja Harto tuovat selkeitä näkemyksiä asiasta esiin. Minua ihmetyttää koulujen lähihistorioissa se, että vielä muutama vuosi sitten valmistelijan mielestä Viikaisten kouluun kannatti tehdä lähes kymmenenmiljoonan euron peruskorjaus. Samaiseen kouluun tehtiin miljoonakeittiö, jonka rakentaminen aloitettiin ilman valtuuston lupaa.

  Aivan oma lukunsa on Pohitullin koulu. Aikoinaan kaupunki hyväksyi sisäilmaongelmaepäilysten selvittämiseen yli 20 000€. Tutkimuksiin käytettiin ainoastaan reilu neljätonnia ja se suoritettiin olissa, jotka eivät paljastaneet koulun mahdollisista sisäilmaongelma aiheuttajista mitään ja tämä lukee jopa tutkimusraportista. Tavallisesta kulkevaisesta on käsittämätöntä kuinka rakennus, jonka sisältä on kannettu ulos kaksi siirtolavallista homeisia ja hometta pölyäviä lautoja voi olla homeeton. Kun otin asian esille, huomasin eri vaiheiden jälkeen istuvani poliisin tiloissa kuulusteltavana rikoksesta. Tuolloin Pohitullin kerrottiin olevan kelpo koulu vielä kymmenet vuodet eteenpäin. Herää kysymyksiä: Julistettiinko Pohitulli ongelmattomaksi pelkillä poliittisilla päätöksillä? Kuinka koulu joka muutama vuosi sitten oli turvallinen opinahjo aina tulevia vuosikymmeniä myöden onkin yhtä äkkiä purkukunnossa?

  Aivan oma hämäryytensä piilee Kalannin kouluoloissa, joista on kiirinyt pahoja sisäilmavalituksia jo muutaman vuoden ajan. Ilmeisesti siellä pistetään asiat kuntoon kuluvan kesän aikana. Kalannin päättömän koulukohelluksen ja pienien koulujen lopettamisen yhteydessä jouduttiin ottamaan kääntöön vanha kymmenet vuodet koulukäytöstä poisollut rakennus otettiin uudelleen käyttöön.

  Kun kaikkeen tähän isketään kaupunkimme lehmänä hännän lailla laskenut opetuksen taso, en muualta tarkastamatta sulata opetustoimen ihmeellisiä ideoita, jonka kuningas ajatus on: KAIKKI LAPSET SAMAAN PAIKKAA! Odottaisin opetustoimelta paneutumista opetuksen laatuun ja koululaisten olemiseen oppilaitoksessa. En missään tapauksessa voi hyväksyä naurettavaa pesäajattelua, jossa pistetään viisivuotiaasta alkaen kaikki lapset Suomen eniten tupakoivien nuorten kanssa samaan rakennuskombinaattiin.

  Minulla ei ole Nikkarin, Juhan tai Harton tietämystä rakennustekniikasta tai energiansäästöstä tms., siksi en tule ikinä istumaan teknisessä lautakunnassa tai mutu pohjalta ryhdy väittelemään mainittujen asioista paljon tietävien asiantuntijoiden kanssa. Perustelen ja puolustan koulun uudistamista puhtaasti opetuksen kehittymisen ja lasten viihtyvyyden kannalta.

  Oman haasteensa koulujen ja vapaa-ajan osalta kaupungille asettavat esille nousseet rakennushankkeet. Jos tänne nousee puoletkin nyt kaavailluista kerrostaloista, tietää se myös kymmenien omakotitalojen rakentamista kaupunkiimme. Onko uusien lasten tulo kaupunkiimme huomioitu ja voimmeko kenties hyödyntää nykyistä kiinteistömassamme osaa tähän tarkoitukseen.

  Ihmeellisimmän uimahallikaavailun seurauksena esim. tekonurmi häviäisi kaupungistamme. Jotta valmistelu etenisi eikä sitä jarrutettaisi turhaan, tällaiset täysin älyttömät kaavailut tulisi ampua alas välittömästi. Itse lähtisin vauhdilla ja näyttävästi markkinoimaan omakotitalotonttejamme. Painottaisin markkinoinnissa Pyhämaata ja Janhuan niemeä, kunhan se ensin vapautetaan älyttömistä rajoituksista. Onnistuessamme saisimme runsaasti uusia omakotitaloja rakenteille. Jos pidämme kiirettä, lähtee rakentaminen vauhtiin tyylillä jouluksi uuteen kotiin ja siten uudet asukkaat ovat 1.1.2018 uusia uusikaupunkilaisia veronmaksajia!

  VastaaPoista
 22. Miksei kouluja käytetä loppuun (edellyttäen ettei niissä ole terveydelle haitallista vikaa)? Koulujen rakentamisessa ei kannata mennä tuota vauhtia, kuin nyt mennään. Kovassa vauhdissa voi ajaa pois tieltä (ja huolella).

  Sen sijaan aloitellaan monitoimihallista, jonka kustannus olisi n.3,5m€. Se olisi maksettu vuodessa takaisin, ja vuosien tahiminen loppuisi. Uudet autonrakentajat pääsisivät suosittujen harrastusten (salibandy, jalkapallo, ym pallopelit) pariin nopeasti, kun tilat eivät ole enää esteenä (esim. harrastevuoro arki-iltana klo 17-21 välillä Pohitullissa on sula mahdottomuus!!!). Jos haluavat harrastaa vesijumppaa tai -juoksua, niin nekin onnistuisi vielä vallan mainiosti. Monitoimihalli kuuluu nykyaikaiseen kuntaan ja on jopa vetovoimatekijä.

  VastaaPoista
 23. Onko Java jo jostain lukenut uudet kuntoarviot ja kustannusarviot näistä kaikista kolmesta pytingistä, netissä niitä ei ole esityslistoissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuskin on. Ne eivät ole jaossa koska ne eivät ole yksiselitteisiä. Niistä on kuitenkin tehty yksiselitteiset tulkinnat luottamusmiehille.
   Näin kirjoitti Nikkari Forssin blogissa.

   Poista
  2. Noinhan se menee ja on aina mennyt. Ammattilainen tekee työnsä virkavastuulla. Mutta nyt ei enää osallistu blogikeskusteluihin. Kiitos kokoomuksen Aaltosen.
   Johtavan virkamiehen osallistuminen kuntalaiskeskusteluun oli helvetin hieno asia. Arvasin kyllä ettei sitä kauaa kestä.

   Poista
  3. Harvoin asioihin saadaan ykiselitteistä vastausta, tullaanko saamaan tulevasssa soteasissa yksiselitteisä vastauksia, epäilempä suuresti. Rakentamisessakin on myös paljon mielipideasijoita josta voi olla mitä mieltä tahansa olematta väärässä tai oikeassa. Oleellinen pointi nyt kuitenkin on se kumpi tulee halvemmaksi ja käsiittääksen se on kiistatta ositettu että uudisrakentaminen.
   Tulevassa sotessa ei ole osoitettu mitään kiistatta.
   Toivottavasti Nikkarilta ei vaadita näihin kysymyksiin vastausta. Ne pitää osoittaa Walalle kun on alan asinatuntija?

   Poista
  4. Wala oli sotea edellä. Hän aloitti sairaalan alasajon jo viime vaalikaudella. Nikkari tuo keskustelullaan hienosti kaupunkiorganisaatiota lähemmäs sen asukkaita.

   Poista
 24. Ilman kuntoarvioiden avaamista kuntalaisille en kyllä päättäisi enää yhtään mitään.
  Uskomatonta luottamusmiehiltä etteivät ole kiinnostuneet kalliista raporteista joiden perusteella heidän pitää päättää. Kiitos Aaltoselle sitkeydestä. Taas paljastui uutta mikä voi tulla todella kalliiksi ukilaisille. Kiitos ei enää yhdellekään Tontonmäelle ja nyt puhutaan jo kymmenkertaisista summista!

  VastaaPoista
 25. Kh:n jäsenille on perusteellisesti selvitetty kuntoarvio ja salkutus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kh:n jäsenille on selvitetty perusteellisesti. Eli tulkattu. Ok. Mutta onko teille myös jaettu ne raportit?
   Siis kuntoarviot ja salkutus-raportti. Eli mistä ne saa kuntalaiset käyttöönsä?
   Punaista leimaa "salainen" niissä ei voi olla.
   JAa

   Poista
 26. Kuntalaisten niitä ei tarvi saada. Mene Juha Nikkarin tykönä käymään ja nopeasti kun kerran käski.

  VastaaPoista
 27. Netti ja some on tätä päivää. Miksi niitä ei ole netissä???

  VastaaPoista
 28. Tuleekohan lisää mersujen tuotantoa Ukiin?

  http://www.kauppalehti.fi/uutiset/valmet-automotivelta-tulossa-uutta-merkittava-julkistus--suuri-ja-valiton-lisarekrytointitarve/z5Q38cbB

  VastaaPoista
 29. Kiitos käynnaistä ja kommenteista! Jymyuutinen tulollaan, nyt ei ole aikaa jahkailuun. Kaupunkimme joko kasvaa uusien asukkaiden myötä tai siitä tulee teollisuusalue, josta muutetaan pois.

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!