maanantai 6. maaliskuuta 2017

KAUPUNKISUUNNITTELU VAI KEHITYKSEN JARRU?

Uudessakaupungissa tapahtuu kummia. Viimeinkin täällä suunnitellaan jotain merkittävää parantamaan kaupunkilaisten elinpuitteita. Vuosikymmenien laiminlyönti on jättänyt kaupunkimme pahasti paitsioon elämisen puitteiden suhteen. Tämän seurauksena olemme tehneet historiaa Suomen kiinnostavin, parhaat kehitysedellytykset omaava kaupunki on taantunut ja menettänyt asukkaitaan. Olemme tehneet hölmöyden Suomen ennätyksen, mutta viimeinkin kaupunkilaiset ovat saamassa verorahoilleen jotain muuta kuin maksamisen riemun ja selityksiä.

On ihmeellistä, että valmistelija/esittelijä tarjoaa kaupunkilaisille kolmea vaihtoehtoa Pohitullin rakennusprojektin suhteen. Yleensä luottamushenkilöille on tarjottu vain yhtä vaihtoehtoa tyyliin Tontonmäki, jättituulimyllyt! Minulle nyt tarjotut vaihtoehdot eivät kelpaa kuten ne eivät kelpaa kaupunkisuunnittelullekaan. Syyt kelpaamattomuuteen ovat perin erilaiset. Kuten yleensä kaupunkisuunnittelu vastustaa kaikkea, niin se vastustaa nytkin kaikkia kolmea esitystä. Minä taas vastustan sitä, että monitoimitalo jää suunnitelmissa optioasemaan ja onko kyseinen kombinaatti oiva sijoituspaikka päiväkodille?

Meillä on huutava pula moderneista sisäliikuntapaikoista ja ne täytyy saada kerralla kuntoon. Kun kerran rakennetaan, täytyy rakentaa kunnollista ja huomioida tulevaisuus. On aivan turha väsätä mitään välttävää rakennelmaa, joka jää muutaman vuoden päästä pieneksi tai vanhanaikaiseksi. Jos  haluamme tämän kaupungin kasvavan hallitusti, täytyy meidän satsata puitteisiin ja palveluihin. Eikä meidän tarvitse arpoa tai empiä, mitä meidän tulee kasvun takaamiseksi tehdä, sillä asian tiimoilta on tehty tutkimuksia. Jos emme itse luota kasvuedellytyksiimme ja kasvun mahdollisuuksiin, ei siihen usko kukaan muukaan ja tämän seurauksena väkimäärämme vähenee jatkossakin plus huoltosuhteemme vinoutuu entisestään.

😈Otetaanpa ote kaupunkisuunnittelun esityksestä, joka koskee mm. vuosia puolityhjänä ollutta ja skulahtanutta koulurakennusta:
 
 "Viikaisten koulu ja Pohitullin koulu ovat esimerkkejä oman aikakautensa
koulurakentamisen historiasta. Viikaisten koulun julkisivut edustavat aikakauden koulurakentamisen parhaimmistoa ja se viestii omalla tavallaan ainutlaatuisesta ympäristöstä. Koulun sisätilat eivät poikkea mitenkään perusratkaisuiltaan uudisrakennuksesta ja koulun sisätilat ovat hyvällä suunnittelulla muutettavissa
oman näköisiksi, persoonallisiksi oppimisympäristöiksi, jotka kasvattavat juuri meidän Uudenkaupungin koululaisia. Rakennus seisoo ylväästi Rauhankadun
päässä katsoen ruutukaava-alueelle, jonne se on katsonut jo useiden sukupolvien ajan."

Sen ymmärtää, kun puhutaan vanhojen rakennusten ikkunoiden puupokista, mutta ei koululaitoksemme ja kaupunki voi jämähtää 1950-luvulle. Jos kaupunkisuunnittelu on kyennyt suoltamaan jotain toteutunutta aikaiseksi, puhutaan pääsääntöisesti fiaskoista. Tontonmäen lisäksi kukkasina täytyy mainita virkahenkilön kaverin uimarannalle noussut omakotitalo ja ökyomakotitalon hintainen urheilukentän klosettikombinaatti.  Jokainen voi kuvitella etteivät kyseiset viritelmät saa ihmisiä muuttamaan Uuteenkaupunkiin tahikka paranna uusikaupunkilaisten elinoloja.

 
Kun katsomme kaupunkisuunnittelun saavutuksia ja etenkin sitä, ettei se ole saanut aikaiseksi mitään sellaista uutta tai hyvää, joka parantaisi kaupunkilaisten elämää, on käsittämätöntä, että samaan aikaan kaupungin omistama kiinteistömassa on paisunut kohtuuttoman suureksi.

Mielestäni on viimeinkin ryhdyttävä pohtimaan, onko kyseinen yksikkö nykyisellään uusikaupunkilaisille silkka hyödytön kulu ja siten välittömästi uudistettava kaupunkilaisia hyödyttäväksi toimijaksi.


Linkki: 
Kaupunkisuunnittelun lausunto Viikaisten yhtenäiskoulun rakentamisesta


40 kommenttia:

 1. Olen Javan kanssa samoilla linjoilla rakennetaan kerta kunnollista, ettei vuoden päästä todeta hyvä tuli mutta liian pieni.

  VastaaPoista
 2. Täältä kannattaa lukea liittyen Ukin kouluihin
  http://uki01.hosting.documenta.fi/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=20173043-3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harton blogia toimii kun linkistä painaa mutta täällä ei. Mistä johtuu?

   Poista
  2. Niinpä niin , vasemmalla hommat toimii. Se on hyvä muistaa vaalipäivänä.

   Poista
 3. Löytyihän se sieltä Javan ja Inkerin yhteinen päämäärä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokoomus menetti yhden juuri yhden äänen. Kiitos java siihen johtaneista kommenteistasi.

   Poista
 4. oliko niin, että kouluverkon pienentämisen aikaan Pohitullia yritettiin todistaa terveeksi ja loistavaksi kiinteistöksi niin , että kaikki oppilaat olisi mahtunut sinne? Sinäki Java könysit ryömintätilassa perse pystyssä ottamassa kuvia? Silloin todettiin että kunnossa on?

  VastaaPoista
 5. Kyllä ihmisen pitää ollahieman yksinkertainen, jos ei tajua kaupunkisunnittelun funktiota -niin Ugissa kuin muissakin kaupungeissa. Jonkun tahon sentään pitää suitsia haihattelijoita ja bisnesmiesten kätyreitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myllymäki lienee valtuuston suurin bisnesmies. Ämpäröi rahaa yksityiselle sektorille. Arkkitehti ei sitä pahemmin suitsi.

   Poista
  2. Missäs niin on määritelty, että demari tai yleensäkin vasemmalla oleva henkilö ei bisneksessä voisi olla mukana. Ei se nyt sentään (vielä) ole porvareiden yksinoikeus.

   Poista
  3. Ennen vaaleja kovaäänisin yksityistämisen vastustaja istuu nyt hallituksessa ja ämpäröi kaupungin rahaa yksityisille työnantajalleen. Onnistuu vain demareilta, muut jääväisivät itsensä.

   Poista
 6. Kiitos Java tiedoista. Kokoomus ja sinä saitte juuri monta äänestäjää. Emme enää äänestä demareita ja työpaikkaa altamme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokoomusta ja Javaa äänestäminen on samaa kuin se että hukkuva tarttuu rautakankeen. Mikä tahansa on parempi vaihtoehto.

   Poista
  2. Eikö Koski heittänyt koko hukkuvalle kaupungille rautakangen?

   Poista
 7. Täytyy olla harvinaisen typerä duunari, jos antaa äänen demareille. Äänellä tukee ökyporvarien Kosken, Myllymäen ja Vasaman valtaa. Ne ei välitä yhtään autotehtaan väestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja sinä se jaksat parkua tuota samaa juttua päivästä toiseen. Vaihda nyt jo levyä. Kokoomushan se onkin duunarin paras kaveri.

   Poista
 8. Persujen Esa Aaltonen on rehellinen mies autotehtaalta. Häntä kannattaa äänestää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö ole maarakennusmiehiä samalla nimellä yritys.

   Poista
 9. Se arkkitehdin vastine oli huvittavaa luettavaa.. Varsinkin se kappale, jossa oli lueteltuna kaikki 20 asiaa, jotka pitää päättää nyt ja heti, ennen kuin jatketaan yhtään selvitystä.

  Lisäksi koulujen rehtorit ovat todenneet tilat huonosti toimiviksi, mutta arkkitehdin mielestä tilat ovat hyvät, monikäyttöiset ja helposti muunneltavat. Kumpikohan tässä on oikeassa, rehtorit vai arkkitehti?

  Koko vastine oli muutenkim niin läpinäkyvä, että tyhmempikin näkee sen taakse.. Arkkitehti nyt on vetässyt herneet nenään, koska häntä ei ole sairasloman aikana kuultu. Mutta se onkin syy, että nyt sattuu olemaan jotain esiselvitystä tässä pisteessä. Jos hän olisi ollut töissä niin ei oltaisi edes lähtöviivaa ylitetty.

  Jos tämä(kin) hanke nyt saadaan torpattua niin puran uuden omakotitaloni täältä ja otan vaimon ja vauvan kainaloon, jonka jälkeen muutamme jonnekin missä ei kaikkea (hyvää) kehitystä vastusteta..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jo 10 vuotta oot uhkaillut uuden omakotitalon purkamisella ja pois muuttamisella milloin mistäkin syystä.

   Poista
 10. Kunnossa tai ei?
  Viittaus klo 18.25 tulleeseen kommenttiin
  http://aluesanomat.netpaper.fi/3024/keskiviikon-lehti-17.3.2010-aluesanomat-s1-aluesanomat

  tuosta linkistä sivu 3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. https://java666.vuodatus.net/lue/2010/12/pohitullin-koulun-homeselvitysksesta

   Poista
 11. Kiitos käynneistä ja kommenteista! En tiedä miksi Bloggerin kommenttiin linkitys ei onnistu, se kuuluu Juhan A:n vahvuus alueelle. Otin pois yhden kommentin, jossa aika kovasti anonyymi soimasi huhu/naljailupohjalta veteraanipoliitikkoa. Minusta on hieno asia, että viimeinkin tässä kaupungissa alkaa tapahtua. Kannatta muistaa, että jos meillä on valtava kiinteistö massa ja siihen kohdistuva korjausvelka, on meillä myös melkoinen kaupungin viihtyvyyttä lisäävä rakentamisvelka. Tunnen tapauksen, joten voin vahvistaa Esa Aaltosen olevan hyvä mies, joka saa suunsa auki.

  VastaaPoista
 12. Arvoisa herra kuntavaaliehdokas Valkonen!
  Muistetaanpa koko ajan, että luottamusmiesten enemmistö eli käytännössä kolmen suurimman puolueen enemmistö ovat päättäneet lähes kaikki rakennushankkeet ja myös niiden rahoituksen.
  Jospa uusi valtuusto olisi kriittisempi ja perehtyisi paremmin tämän kokoluokan asioihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kolmen puolueen huru-ukot ovat hakanneet rahat halleihin. seurauksena poismuutto. se täytyy korjata nyt kerralla.

   Poista
  2. Ankea katuva ja tyhjentynyt kaupunki on haapanevavuorelaisten jättämä perintö.

   Poista
 13. Joko olette vaalikoneisiin vastanneet?

  VastaaPoista
 14. Vaalikoneet aivan turhia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaalikoneet on ilmaista mainosta, ylen koneeseen voi tehdä videonkin itsestään.

   Poista
 15. Tyypillistä kokoomuslaista suhtautumista kunnallispolitiikkaan. Mikäli eriäviä mielipiteitä ilmenee, niin ne kuitataan vastusteluksi, jarruttamiseksi, haitan teoksi etc. Kokoomuslainen ei voi ymmärtää, että muillakin on hyväksyttäviä ajatuksia.

  VastaaPoista
 16. Jos on aina kehitystä vastaan, se on todistetusti jarruttamista eikä kokoomuslainen mielipide.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikä nyt milloinkin sitten on kehitystä. Taidat luulla että kokoomuslainen näkökanta on aina yhtä kuin kehitys. Herää jo.

   Poista
 17. "Vaalikoneet hävisivät vain sanomalehtien kirjoittelulle ja television uutisohjelmille. Vaalimainonnan tai erilaisten tilaisuuksien tuottama vaikutus äänestyspäätökseen oli paljon pienempi. Lisäksi vaalikoneiden käyttäjistä joka kuudes äänesti sitä ehdokasta, joka nousi vastauksissa kärkeen. Se tarkoittaa melkoista määrää ääniä." Lähde: Kaleva

  VastaaPoista
 18. Taustaa ja tätä päivää:

  Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen kiinteistöt
  Uudessakaupungissa,
  Palveluverkkoselvitys

  http://docplayer.fi/2628502-Uudenkaupungin-kaupunki-varhaiskasvatuksen-uudessakaupungissa-palveluverkkoselvitys.html

  Lisäksi lehtileike vuodelta 2005:
  http://www.uusikaupunki.fi/~aaltonen/kouluverkko/Viikainen_kunto.pdf

  Lisää Ukin kiinteistö-/rakennustietoa tulossa myöhemmin.
  Uki omistaa edelleen liikaa kiinteistöjä/rakennuksia! Valtaosa niistä kaipaa suuria korjauksia. Jostain syystä kiinteistökaupatkaan eivät ole edenneet saatika muutamat korjaustoimet.
  Esimerkkejä: Pohjoiskulman koulu, ent. nuorisotalo, Seikowin koulu.

  JAa

  VastaaPoista
 19. Kaupunkisuunnittelun lopettaminen toisi suuren säästön ja vapauttaisi Uudenkaupungin kehittymään.

  VastaaPoista
 20. Ensin kaupunki kasvuun, sitten rakennetaan uusi monitoimihalli. Nykyiset asukkaat ovat pärjänneet hyvin tähänkin asti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos
   Viikaisten liikuntahalli puretaan niin mihin yläasteen oppilaat menevät tai iltaisin sieltä salin varanneet ryhmät. Niin että minne?

   Poista
  2. Monitoimihallissa on tilaa ja jumpata voi pienemmissäkin saleissa.

   Poista
 21. Heti toimeen , liian kauan jahkailtu. Toivottavasti poliittiset päättäjät löytävät yhteisen sävelen.

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!