lauantai 15. helmikuuta 2014

ELINKEINO- MENESTYS- VAI/JA TIEDOTUSKUPLA?

Katseen kääntäminen historiaan osoittaa, miten onnistuimme ja miten mokasimme. 1970-luvulla Uudenkaupungin työpaikat lisääntyivät ja kaupunkia kehitettiin viihtymispuitteiden ja palveluiden osalta. Sama meno jatkui aina 1990 luvulle saakka. Parantuneet palvelut houkuttelivat kaupunkimme uusia asukkaita. Vaikka välillä suonen isku kohdistui elinkeinoelämäämme esim. autotehtaan irtisanomisina tai selkeinä luottamusmiesmokina esim. Suuri seikkailu, kaupungin omistama telakka jne., kaupunkimme kirjattiin 1990-luvulla valtakunnan ykköseksi suhteutettuna varannot ja verotulot asukaslukuun.

1990-luvulla asukaslukumme ylitti 18 000 ja kaupungistamme kaavailtiin mukavaa 25 000 asukkaan kotoisaa hyvien palvelun pientä kaupunkia. Alamäkemme alkoi 1990-luvun lopulla, kun kaupungin kehittäminen laiminlyötiin. Emme saaneet kaavailtuja korttelikouluja eikä esim. liikunta- tai vapaa-ajanpuitteemme enää kehittyneet. Me haihattelimme hallien perään ja elimme työpaikkailluusiossa. Tätä illuusiota markkinoi tuorein voimin johdettu paikallismedia.

Mikäli kaikki paikallismedian povaamat elinkeinosaavutukset olisivat toteutuneet, olisi Uusikaupunki nyt merkittävä avaruustekniikan, kennoterästekniikan ja teräsjalostuksen, ekoteollisuuden ja teräskaupan keskus tuhansine uusine työpaikkoineen. Me harjoitimme 1970-luvun elinkeinopolitiikkaa härkäpäisesti vielä 1990-luvulle ja se katkaisi kaupunkimme kasvun. Kun tuota politiikkaa jatkettiin vielä 2000-luvulle ja aina viime kesälle, on kaupunkimme kasvu muuttunut taloudelliseksi syöksyksi.

Joku väittää, että olemme ainoastaan maailman muutoksen uhreja ja samassa veneessä kuin muutkin Suomen kunnat, asia ei ole näin. Kun muut kunnat paransivat talouttaan vuoteen 2008 päättyneellä, Suomen historian voimakkaimmalla nousukaudella, me velkaannuimme jo tuolloin ja menetimme rajusti asukkaita. Mainittuna nousukautena esim. Laitila, ikuiseksi onnettoman talouden kaupungiksi leimattu naapurimme, pisti taloutensa plussalle. Kun muut pistivät talouttaan kuntoon ennen 2008 alkanutta lamaa ja teollisuuden rakennemuutosta, me jatkoimme 1970-luvun hallipolitiikkaa vielä 2008 jälkeenkin ja ajoimme itsemme taloudelliseen ahdinkoon.

Joku väittää, että lama tuli yllättäen, mutta tämäkään ei pidä paikkaansa. Kun valtuustossa 2009 helmikuussa päätettiin teräshallin takuista, Rainer Tähtinen ja minä varoitimme savupiipputeollisuuden kuolemasta Euroopassa kysymällä: Koko Eurooppa on täynnä tyhjiä tehdashalleja ja me rakennamme niitä lisää, onko tässä mitään järkeä? Lukuisat kerrat kyseenalaistimme vastaavat haihattelut, mutta media mollasi ryhmämme häiriköiksi, kiusaajiksi ja johtava virkamies kehotti usuttamaan poliiseja peräämme, jottemme lautakunnissa keskittyisi kaupungin asukkaiden palveluiden kehittämiseen ja siten vieneet varoja hallihulluttelulta.

Kaiken edellä mainitun taustalla oli media, joka etenkin aina vaalien lähestyessä kiihdytti illuusiokuplan paisuttelua ja järkeä puhuneiden mollausta! Kaupunkimme tuhoon vienyt linja oli: YKSI MIES - YKSI VALMISTELU - YKSI TOTUUS! Kaiken piti median mukaan mennä hienosti, vaan mitä kaupunkilaiset saivat osalleen? Ei yhtään mitään! Kuten vilkaisu Alicelle kadulle osoittaa: ELINKEINOPOLITIIKKAMME OLI NIIN HUONOA, ETTÄ JOPA SITÄ TUKENEET YRITYKSET OVAT JOUTUNEET LOPETTAMAAN TOIMINTANSA!

Elinkeinopolitiikkamme hinta oli karmaiseva: lapsilta vietiin viisi koulua, opetuksentaso ajettiin alas, veroja korotettiin kahdesti, vapaa-ajan puitteet ovat jäänet ajasta jälkeen, kaupunkilaisten omaisuutta on myyty miljoonilla, kaupunkilaisten velkataakka on kasvanut ja noin 3 000 uusikaupunkilaista on muuttanut pois. Jos joku sanoo, että elinkeinopolitiikkamme on tuottanut jotain positiivista sen rahoittajille eli uusikaupunkilaisille, niin lyököön faktat tiskiin! Totuus on se, että kaupunkiamme on johdettu äärimmäisen huonosti ja taitamattomasti. Muistan hyvin maan johtavan kuntakonsultin Eero Laesterän todelleen valtuustolle ihan suoraan: MITÄ HELVETTIÄ TE OLETTE TEHNEET VUODEN 2002 JÄLKEEN?

Julkinen sana on vaiennut totuudesta, hehkuttanut negatiivista kaupungin kehitystä suureksi menestykseksi ja siten se on sumuttanut paikallisia asukkaita. Suurin vastuu kaupunkimme alamäestä kuuluu täällä harjoitetun narsistishitleriläisen tiedotuspolitiikan arkkitehdeille ja toteuttajille. Kansaa on vedetty höplästä ja heidät on saatu äänestämään lepsuja tolvanoita luottamustehtäviin. Tämä on jatkunut vaaleista vaaleihin ja jatkuu vieläkin hehkuttamalla 1970-luvun elinkeinopolitiikkaa.

80 kommenttia:

 1. Anonyymi15. helmikuuta 2014 10.43

  Jussilalla on suuria vaikeuksia päästä Koskesta eroon. Esimerkki taas tänään.
  VastaaPoista
  Anonyymi15. helmikuuta 2014 11.50

  Joo, se on käsittämätön symbioosi, ja rouvasta on tulossa yhden totuuden tietäjä
  VastaaPoista
  Anonyymi15. helmikuuta 2014 12.06

  kauhea katsella tuota Suomen naisjääkiekkoa. Tuurilla pelavat, hyvällä tai huonolla. Siirryin hiihtoon.
  Mitä tuohon Ukariin tulee, se kyllä hämmentää paikallispolitiikkaa milloin mitenkin.
  VastaaPoista
  Anonyymi15. helmikuuta 2014 13.06

  Väkiluku on kääntynyt kasvuun ja taas tullut satoja uusia työpaikkoja, näin läpyskä kirjoittaa.
  VastaaPoista
  Anonyymi15. helmikuuta 2014 14.22

  Siis <> oli pääkirjoituksen otsikko ja Täst Vinkkelist- viitattiin taas Kosken keksintöihin perustaa halliyhtiöitä. Olisi nyt ottanut esimerkin paikallisesta yhtiöstä Yardiasta, miten huonot ajat iskevät nilkoille.
  VastaaPoista
  Anonyymi15. helmikuuta 2014 14.23

  Säästöjä syntymässä oli siis tänään otsikko
  Täältähän ne löytyy
  http://www.uudenkaupunginsanomat.fi/mielipide/index.html

  VastaaPoista
 2. Noin se pääpiirteittäin on kuin Java Valkonen kirjoittaa. Se on myös U:gissa tarkoin varjeltu salaisuus, siis tämä elinkeinopolitiikan varjolla synnytetty kupla.

  VastaaPoista
 3. java on aika usein oikeassa.

  VastaaPoista
 4. Toinen tarkoin varjeltu salaisuus on nykyisen kupunginjohtajan rooli soijajalostamon saamisessa kaupunkiin. Käsittääkseni rooli oli merkittävä.

  VastaaPoista
 5. Typerää Kosken ja Jussilan haukkumista.

  VastaaPoista
 6. Tämän kertainen Javan kirjoitus on todellinen rimanalituksien ennätys....vaikka...tuota samaa Kosken ja Jussilan mollaamista ne hänen kirjoituksensa aina ovat. Tuntuu kuin hissi ei aina nousisi ylös asti....vai ...lääkityksessäkö vikaa....jotakin liikaa ja jotakin liian vähän...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Et selvästikään seuraa kovin tarkkaan mitä kaupungissa on tapahtunut. Söitkö torilla ylimääräisen makkaran?

   Poista
  2. Seuraan kyllä mitä kaupungissa tapahtuu ja osaan jopa tehdä seuraamani perusteella ennakkoasenteettomat johtopäätöksetkin. Samaa voisin suositella sinullekin, joka kritiikittömästi Javaa myötäilet.

   Poista
  3. Niin...jäi vielä sanomatta, ettei MINUA osteta millään makkaroilla. En ylipäätään ole ostettavissa. En ole makkaran vaivainen... vaikka tunnut minua semmoisesta kadehtivan. Torilla kyllä tarkoittamassasi tilaisuudessa olin. Pitihän käydä hyvästelemässä mies, joka niin paljon on
   tämän kaupungin eteen tehnyt, mutta joka varmaan lopulta kaltaisiisi kyllästyi. .

   Poista
 7. Elinkeinolahjakkuus K. Kosken aloittaessa v. 2004 U:gissa kaupunginjohtajana työpaikkojemme määrä oli 7.032 ja vuonna 2012 enää 7.032, vähennystä siis 240 työpaikkaa. - Uuden kirjani työnimenä on " Minne katosivat tuhannet työpaikat " ? - U:gin Sanomat on pastori Jussilan johdolla moneen otteeseen puhunut tuhansista työpaikoista, viimeksi viime elokuussa tuhat uutta työpaikkaa syksyn aikana ? .- Mutta kyyhkyset eivät ole kadonneet vai mitä Sofi Oksanen ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkistaisitko tuon vähennyslaskusi..? Vaikka....sopiihan tuollainen vähennyslaskun tulos tuon sepustuksesi muuhun sisältöön..:) Yhtä tyhjän kanssa....Eikö tuo Kosken ja Jussilan mollaaminen milloinkaan lopu. Varsinkin, kun suurimmaksi osaksi on aiheetonta.

   Poista
 8. Tilastot eivät sido U:gin Sanomia, ne eivät VOI olla totta. - Jussila & Huittinen tietävät TOTUUDEN , saamarin paskanpuhujat !

  VastaaPoista
 9. ........... KAIKUJA KUMPUJEN YÖSTÄ ! - KOHTA ALKAVAT KYYDITYKSET JA SITTEN EI VIEDÄKÄÄN SAUNAAN VAAN SAUNAN TAAKSE ! .... Ai niin Java, tiedän missä asut !

  VastaaPoista
 10. Ammattilaiselle riitti kuinka kaupungin tase laitettiin "kuntoon". Siinä mielessä se oli fiksu veto, että vältettiin kriisikunnaksi joutuminen TOISTAISEKSI.
  Edellä ihmeteltiin Kosken ja Jusilan arvostelua. Minusta se pitäisi viedä pidemmälle. Mutta milläs viet, kun paikkakunnan ainoa tiedotusväline on tuon toisen peukalon alla. Vkka-Suomen sanomat kyttää yhtä lailla kaupungin ilmoituksia, joten analyyttistä journalismia eo ole sieltäkään odotettavissa.
  On tietysti totta, että mokista olisi uutisoitava heti, mutta ainoa uutisväline joka esimerkiksi reagoi Tontonmäen käsittämättömään toteutukseen, oli Java Valkosen blogi. Tuolloin myös vanhempi Aaltonen kirjoitteli blogissaan, mitä "osakeyhtiöllä todella haetaan".

  VastaaPoista
 11. 17:43 kuuluu taas niihin kommenteihin, jotka Valkonen voisi halutessaan tulkita uhkailuksi !

  VastaaPoista
 12. .......... ei kai saunakaveri veljeään uhkailisi ???

  VastaaPoista
 13. Uki on niin pieni paikkakunta, että tuollaiseen "säästötoimikuntaan" ei saisi missään nimessä valita vsemmistolaisia. Niiden äänestäjät ovat kaikki kaupungin töissä. Jos kaupungilla on 900 työntekijää, niillä on myös poliittinen valta.

  VastaaPoista
 14. Java kaivaa verta nenästä. Miksi hän aina haukkuu Koskea ja Jussilaa. Java olisi voinut esittää rakentavia vaihtoehtoja. Vääristelyyn perustuva jälkiviisaus on käsittämätöntä. Me saamme kiittää Koskea kaupunkimme lukuisasti palkitusta elinkeinopolitiikasta. Javan valheet eivät poista elinkeino palkintoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miten ne saadut palkinnot vaikuttavat kunnan veroprosenttiin, lomautuksiin ja saataviin palveluihin?

   Poista
 15. Huru huuuuuu,huuhuu!

  Olipa vittumaista porukkaa ne noin 3000 henkilöä jotka muutivat pois ja veivät mukanaa noin 800 asuntoa,tekivät pirullisen tempun.

  VastaaPoista
 16. ........ miten ne veivät mukanan ne asunnot ? - Selässäänkäö, reppuselässä ????

  VastaaPoista
 17. JAVAn paras alustus ikinä. - Miten tilastojen mukaan työpaikkojen nettomäärä voi vähentyä jos U:kiin on syntynyt tämän elinkeinolahjakkuuden ansiosta yli 3.000 uutta työpaikkaa ???? - Onko PLARI väärässä vai tilastokeskus ??? - MIKÄ ON TOTUUS ????

  VastaaPoista
 18. Kiitos käynneistänne ja kommentointiosion käytöstä! Enhän minä hauku ketään - ainoastaan totean, mitä on tapahtunut ja tehty. Jos joku esittämäni asia ei pidä kutiaan, tänne voi vapaasti kirjoittaa faktoja sisältävän oikaisun. Se vaan sattuu olemaan niin, että meillä on hoidettu asiat päin ahteria. Elämme totaalisessa valheessa ja utopioihin uskovien päättäjien armoilla. Kuvitelkaa nyt: UPPOAISIKO MISSÄÄN MUUALLA PÄÄTTÄJIIN VÄITTÄMÄ, JONKA MUKAAN YLI 10 % PAIKKAKUNNAN ASUNNOISTA ON HÄVINNYT? Eikö tämä viimeistään kerro jonkinmoisesta päättäjissä piilevästä vajeesta päätöksentekoon?

  VastaaPoista
 19. Pitääkö paikkansa Java huhu että Rake myi Aluesanomat???

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos käynneistä ja kysymästä! Eipä ole Rake minulle kertonut Aluesanomien myynnistä. Jospa se on telakalla ja purjehtii pian entistä ehompana mediamerelle?

   Poista
 20. Voisitteko luteella ne uudet töpaikat, mutta lahjoituksia on ralliautoilu ja suuri seikkailu nimimerkillä piikki auki.

  VastaaPoista
 21. Kiitos käynneistä ja kommentoinneista! Meillä kaikki tapahtui hyvin salaa, sitä hallituksen jäsenet toitottivat pitkin mennyttä valtuustokautta. Piilotettiinko salaisuuden verhon taakse hallituksen omat munaukset vai olivatko hallituksenjäsenet todella niin typeriä, että he pelkäsivät pellejen sekä ralliautojen hakevan rahat Laitilasta ja Tontonmäen projektin karkaavan pääkaupunkiseudulle?

  VastaaPoista
 22. Palkittu elinkeinopolitiikka ? Sehän on yrittäjyhdistyksen myöntämä palkinto, joka todella tiedotettiin rivakasti lehtiin. Yrittäjien kannalta on toki edullista, että veronmaksajat (kaupunki) ylläpitää esimerkiksi "pankkitoiminaa", josta yrityksille myönnetään edullista lainaa. Onhan se myönnettävä, että elinkeinopolitiikka on ollut aktiivista siltäkin osin. On ollut myös yrityksiä, jotka ovat jättäneet tällaisia lainoja niin sanotusti "pystyyn"

  Mielenkiintoista olisi saada lakelmat siitä, mutä aktiivinen elinkeinopolitiikkaa on jättänyt kaupungille jkäteen ? Tilastot osoittavat sellaisia tunnuslukuja, että olemme maksaneet enemmän kuin saanet. Hyvää tietysti on ollut, että meillä on elinkeinokaupungin maine.

  VastaaPoista
 23. Pikkuhiljaa kaikki aina selviää. Nytkin valtuusto oikein itse asetti komitean, jossa tutkittiinn Kosken ja silloisen hyväuskoisen Kh:n toimintaa. Komitean lausunnosta kävi ilmi, että korvausvstuuseen toimistaan olisi porukka pitänyt laittaa, mutta katsottiin myö, että vahinko (76 000 euroa) on sopiva summa veronmaksajien kärsiäkin.
  Sama revohka sai sählättyä kaupungille noin 1,6 miljoonan vahingot Tontonmäellä, mutta siinä toimittiin "poliittisen tahtotilan" mukaan.Kilpaillutus kierrettiin tekemällä Kiinteistöosakeyhtiö rkennusliikkeen kanssa. Mutta sekin oli laillista. Tosin jälkeenpäin selvisi, että siitä olisi voinut valittaa Eu:iin. Olisi kuulemma tullut sakkja kilpaillutuksen kiertämisestä.
  Että tämmöiset tässä nyt ensinnä tulee mieleen. Ja ovat ihan tosijuttuja...

  VastaaPoista
 24. Hienoa saada täältä ajan tasalla olevia uusia tietoja.

  VastaaPoista
 25. No, onhan nuo Tontonmäen jutut jo vanhoja, joita kovasti kehoitetaan unohtamaan. Mutta tuo valtuuston asettama komitea on aikaslailla uusi juttu. Totta kai tuntuu pahalta, kun julkisia toimijoita arvostellaan. Meidän tulisi vaan otta kaikki vastaan mitä meitä viisaammat tarjoavat. harmi, että on tämä sananvapaus. Demokratiaan tämä kaupunki heräsi vasta tällä valtuustokaudella

  VastaaPoista
 26. Sano nyt sitten vielä, että demokratian herättäjinä toimivat Nikula & Järvinen, niin kehut on sitten katossa.

  VastaaPoista
 27. Eikö vanhat ajat olleetkaan hyviä?

  VastaaPoista
 28. Tuossa edellä joku kirjoitti, että tilaston mukaan U:gin TYÖPAIKAT VÄHENIVÄT 240 kappaleella / netto Kari Kosken ollessa kaupunginjohtajana. -Pystyisikö joku laskemaan meidän ELINKEINOTASEEMME eli sen, mitä on panostettu elinkeinosektorille, jalleihin jne ... ja mitä sillä euromäärällä on todellisuudessa saatu ???

  VastaaPoista
 29. Kiitoksia käynneistä ja kommenteista! Meillä on kummallinen tapa personoida kaikki asiat. Meidän pitää pistää asiat kuntoon ja on ihan sama kuka niitä kuntoon saattaa. Eikö se ole kaikkien etu, että tänne saadaan uusia asukkaita, palvelut paremmiksi, verot ja taksat alemmiksi? Eikö ole ihan sama kuka sen saa aikaiseksi? Puhuisin enemmänkin Nikulan & Haverisen työstä kaupunkilaisten parhaaksi.

  VastaaPoista
 30. U:gin yrittäjäyhdistys saa joka vuosi kaupungilta " lahjana " 30.000 euroa ym. muuta avustusta torikauppaan jne. - Onko sitten kovin suuri ihme, jos Tertut ja TB:t kilvan kehuvat elinkeinolahjakkuutta !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minkä tahon kuvittelet vastaavan kaupungin useiden tapahtumien järjestämisestä ja onnistumisesta?

   Poista
 31. Olette raukkamaisia vellihousuja, te Kari Kosken arvostelijat. - Ettekö näe, että Kosken ansíosta meillä on Alisellakadulla avattu Kesportin urheilukauppa ja viimeisenä avasi Cafe Vallila - Nämä hankkeet olivat vireillä jo Kosken aikana .................

  VastaaPoista
 32. Kiitos vierailuista ja viesteistä! Me hakkasimme huuhaahallieihin ja elinkeinokoohotukseen miljoonia euroja. Vallassa olijat hyväksyivät tämän ja siinä sivussa menetimme 3 000 asukasta, hävitimme kaupunkilaisten omaisuutta miljoonilla euroilla, nostimme verot ja taksat pilviin. Meidän täytyy tehdä korjausliike, ikävä vaan, muutamat tapahtumat osoittavat, ettei korjausliikkeestä ole tietoakaan: KESÄLLÄ HAKKASIMME TAKUITA PANIMOHALLIIN, SOTE-LAUTAKUNNAN JOHDOSSA HÄÄRII MIES, JONKA AIKANA LAUTAKUNTA EI OLE KERTAAKAAN PYSYNYT BUDJETISSA JA PELLE VALIOKUNTA VÄHÄTTELI KÄUPUNGILLE AIHETETTUA VAHINKOA JA HALUSI PÄÄSTÄÄ HAAPANEVAVUORELAISET VASTUUSTA.

  VastaaPoista
 33. Joku kiinalainen yritys on ostanut Fisker Karman 110 ME eurolla konkurssipesältä. -Huhu kertoo, että Fiskereitä eletaan tehdä uudelleen U:gissa. Sama tietolähde kertoo, että hankkeen puuhamiehenä on meidän ex. kaupunginjohtajamme, jonka ansiosta saimme Mersun A-sarjan valmistuksen Valmetille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän nkyinen kaupunginjohtajamme ei pidä meteliä itsestään kuten edellinen, mutta toimii taustalla - Soijajalostamossakin.

   Poista
 34. ........ eli näitä " PELLEOSASTOJA " on muissakin kuin Persuissa ????

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vasemmistoliitossakin tämä kahden kansanedustajan osasto. kai heitäkin pelleinä pidetään, vaikka ovat ainoat vsemmistolaiset koko eduskunnassa. U:gissa ainoa vsemmistolainen on Haverinen, joka ei pidä näistä blogeista, kuulemma. Kirjoittaakohan nimettömänä?
   Mutta kyllähän se Suomessa niin on, että ellet ole puolueen mies tai nainen, olet ulkopuolla -niin puoluetuissa kuin maineeltasikin.
   Tämä uusi termi "nevahaapavuorelaisuus"kuvaa loistavasti ukilaista päätöksentekoa. Siinä kiteytyy olennainen..

   Poista
 35. Nikulalla tänään hyvä facekirjoitus elinkeinopolitiikasta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuinka niin hyvä. Ihan tavallinen kirjoiutus menneistä ajoista. Hyvä kirjoituksesta tulisi, jos siinä edes visioitaisiin, miten tästä eteenpäin pitäisi toimia. Tuollaista turhaa höpinää tuppaa kyläpoliitikot yleensä suoltavan.

   Poista
 36. Kiitos visiiteistänne ja viitsimisestä viestiä! Kumpihan yrittäjiä kiinnostaa enemmän: 3 000 asukasta eli asiakasta vai 100 yrittäjän jakama muutamakymmenentuhatta euroa ja onko nuokin eurot kanavoitu pääsääntöisesti yhteen lehteen?

  VastaaPoista
 37. Käykääpä lukemassa Nikulan kirjoitusta 1990-luvun elinkeinopolitiikasta. Hyvä kiihkoton kirjoitus. Siihen löytyy linkki tuolta oikealta ylhäältä. Olkaa hyvä!

  VastaaPoista
 38. Kukahan se Sonnisen loppuaikaikoina mahtoi olla se todellinen esittelijä, jolloin kaupunkiin luotiin talouden vinoutuma ? Niinpä !

  VastaaPoista
 39. Koski ei ymmärtänyt taloudesta yhtikäs mitään ...... - Touhusi vaan elinkeinohalpaheikkien ha hinkumaakarien matkassa. Tässä sitä nyt sitten ollaan " KOSKEN ISOA PERINTÖÄ " jakamassa ............ eli maksamme valkaa, maksamme velkaa vuoteen 2020 asti ?

  VastaaPoista
 40. Näillä Hinku- hankkeilla toki saatiin julkisuutta, kansa ihmetteli ihmeellistä hankett ja arveli sen olevan jotain aivan fantastista. Ajatuksena tietysti oli ekologisesti kestävän pienteollisuuden hankinta, kuten Lahden seudulla on toteutettu. Mutta kovin johdonmukaista se ei ollut, koska näitä hallihankkeita todellakin siirrettiin Ukiin muutaman kilometrin päästä eikä ne toimialoiltaan kovin ekologisia olleet. Joku Energiapuiston rakentaminenkin oli varsin päästörikasta puuhaa, kuten rakentaminen aina, varsinkin turha sellainen. Ja kaljatehdas vasta hiilidioksidipäästöjä aiheuttaakin (käymissammiot) sekä tietysti uusien tilojen teko.

  VastaaPoista
 41. Sulla Java ei ole mitään linjaa. Nikula kehuu 1990 luvulla tehtyä elinkeinopolitiikka. Sinä haukut sitä ja kuitenkin kehut Nikulan kirjotusta.

  VastaaPoista
 42. Kiitos käynneistä ja kommenteista! En minä mitään kehu tai hauku. Kehotan lukemaan Nikulan kirjoituksen. Siellä hän kertoo 1990.luvun elinkeinopolitiikasta ja sen tekijöistä. Jokainen voi itse todeta kuinka onnistunutta tuo politiikka oli, kun tänä päivänä katsomme kaupunkimme tilaa.

  VastaaPoista
 43. Niin. Kyllä Nikulalta päivän selvä piikki tulee 2000- luvulle. Epäilen kuitenkin, että nykyiset päättäjämme ovat valtaosin tavallisia juntteja, jotka eivät hienoa kynän käyttöä oivalla. Ei kaikki voi olla meritokraatteja, demokratia suoltaa persuja sinne tänne
  Onneksi Kh:een ei ole liikaa noita "mutumiehiä" valikoitunut. vaikka Nummen sellaiseksi kuitenkin lasken. Mutta ei näillä kansansuosikeilla mitään linjaa ole valtakunnallisellakaan tasolla

  VastaaPoista
 44. Ennen oltiin autotehtaan varassa. Nyt yritysrakenne on laajentunut, enää puolet kaupunkilaista ei ole autotehtaassa töissä. Tästä pitää kiittää Koskea etkä pysty sitä kiistämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkennahan hieman tuota heittoasi. Miten Koski on vaikuttanut autotehtaan työntekijöiden määrää laskevasti.

   Poista
 45. Kiitos viipymisistä ja viesteistänne! Johan siinä elinkeinorakenne monipuolistuu, jos autotehtaan työntekijämäärä putoaa kolmannekseen parhaista päivistä. Samoin työttömyys putoaa, kun kolmetuhatta ihmistä muuttaa muualle. Pitää pitää mielessä, etteivät kuntien virkahenkilöt luo yksityisen sektorin työpaikkoja! Meille jäi 1990-luvulta työttömyyden hoidosta hirvittävä lasku, jota maksamme vieläkin.

  1990-luvulla lähdettiin väärille urille, mutta totaalinen muniminen ajoittuu 2000-luvun alkuun ja 2008 jälkeen astuttiin supermunausten tielle! Pitkälti tähän vaikutti se, että todelliset, asioihin perehtyvät ja rajallisuutensa myöntävät, päättäjät astuivat syrjään ja kritiikittä valmistelun hyväksyvät nevahaapavuorelaiset saivat valta-aseman luottamuspäätännässä!

  VastaaPoista
 46. ....... tosi on; kyllä Koskea pitää kiittää siitä, ettei puolet kaupunkilaisista ole enää autotehtaalla töissä. - HE OVATKIN NYT KILOMETRITEHTAALLA !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minä ennemminkin kiitään kaiken maailman "henkilöstökonsullteja" johon rupusakkiin kuuluvaa paikkalistakin työntekijänulospotkijaa täälläkin aina vähän väliä kehuskellaan. Kaupunginjohtaja ei välittömästi eikä välillisesti ole autotehtaan työpaikkoja deletoinut.

   Poista
 47. Jollakin on valtava halua tehdä idolia. Koski on mielestäni poliitikko. Ja politikoi ammattimaisesti, vaikka on virkamies käytännössä. Tuolla muutama kirjoitus sitten oli hyvä analyysi siitä millä metodilla Uki joitakin yrityksiä tänne sai. Ei ne ole kenenkään erityistä ansiota - tai jos on, niin valitun elinkeinopolitiikan. Sehän oli sitten se valinta, jonka takia ollaan näivetytty 2000- luvulla.
  2900 asukkaan kato on katastrofi, vaikka telakan lopettamisen jälkeen elinkeinopolitiikan suuntaa muutettiinkin. Kyllä NIkulan kirjoituksessa sekin kävi selville, että elinkeinopolitiikan valinta on ihan eri herrojen keksintö kuin Kosken. Hän vaan sitä jatkossa johti, itsevaltaisesti ja saavutti henkilöpalvonnan, jonkalaista ei luulisi nykyaikana enää olevan. Mutta yhdessä lehden kanssa se onnistui, ja loi pohjan keskitetylle järjestelmälle millä tarjottiin niiden (edustjille) mahdollisuus alistaa ja manipuloida muita ja samlla myös kuntalaisia (tiedotuspolitiikalla)

  Peli oli hiljattain vielä niin härskiä, että tavallisia luottamushenkilöitä joutui niinsanotusti "mustaan maijaan" tai ainakin yritettiin, mikä sitten kävi myöhemmin selville. Täyttä huuhata siis mikä kertoo enemmän kaupunginjohtajan luonteenpiirteestä kuin oikeasta asiasta.

  VastaaPoista
 48. Kiitos vierailuista ja viestin lähetyksistä! On aivan perusteetonta syyttää virkahenkilöitä yhtään mistään, sillä kaikesta päättävät loppukädessä vain ja ainoastaan luottamushenkilöt. On heidän huonouttaan ja harkitsemattomuuttaan, jos onneton valmistelu realisoituu karmeaksi kaupunkilaisen arjeksi. Onnettomat luottamushenkilöt eivät pysy vallassa, jos kansa eli äänestäjät saavat tietää totuuden: Kaupunkilaiset eivät ole tyhmiä arkielämän masokisteja, jotka äänestävät vuosikymmenet ongelmia ja kurjuutta siunaavia tumpeloita!

  Yksityisen yrityksen on pyrittävä tuottamaan omistajilleen hyvää ja se tapahtuu mahdollisimman vähillä kuluilla ja siten myös mahdollisimman vähällä työväellä. Menestyvä yritys palkkaa menestyksen myötä lisää tätä mahdollisimman vähää työväkeä. Mikäli menestystä ei tule, pistetään väkeä pellolle. Ketään ei sanota irti ilkeyden tai kiusanteon perusteella vaan kannattavuuden tai pikemminkin kannattamattomuuden perusteella.

  Suomen ongelmat johtuvat meidän Euroopan korkeimmasta energiaverotuksesta. Se tekee monien yritysten toiminnan Suomessa kannattamattomaksi ja lisää tavallisen kansan elinkustannuksia. Edellinen tekee yritysten työllistämisen mahdottomaksi ja jälkimmäinen nostaa palkankorotustarvetta. Kun em. saa jatkua tarpeeksi kauan, joudumme ajamaan alas julkisia palvelujamme. Kun kunnan omatoiminta on ollut huonoa, korostuu sen tarve palvelujen alasajoon.

  VastaaPoista
 49. Java sun kritiikissä on jossain määrin epäloogisuutta, kun arvioi miten laitat virkakunnan ja luottamushenkilöt vastuumielessä riviin. Se lienee sun sikses fiksua taktiikkaa.


  Nyt Suomi voittoon Kanukeista!

  TimoAJ

  VastaaPoista
 50. Tontonmäen tapaus oli tietysti luottamusmiesten moka, koska vain Varpe ja Tähtinen Kh:ssa näkivät epäkelvon valmistelun. Ja valtuustossa sen sitten siunasi 33 valtuutettua. Mutta tässä oli juuri kyse siitä, mitä tuo klo 16.50 kirjoittaja tarkoittaa: puolueiden jyrät ja työväentalon pomot ohjasivat kaikkea, kun ex-Kj oli poikennut työväentalolla.

  VastaaPoista
 51. Suosittelen arkiston kaivuuta.
  Esimerkin vuoksi lukufaktaa:

  http://www.uudenkaupunginsanomat.fi/mielipide/lukijanaani/389322.html

  JAa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ei tuohon aikaan saanut vielä julkisesti totta puhua...

   Poista
 52. Kiitos käymisestä ja kommentoinnista! Luottamushenkilöt päättävät, virkahenkilöt esittelevät - luottamushenkilöt käskevät, virkahenkilöt tottelevat - luottamushenkilöt valitsevat virkahenkilöt ja voivat heidät myös erottaa. Tämä on aika loogista: luottamushenkilö on potkaisija ja virkahenkilö on pallo, joka menee sinne, minne se potkaistaan. Tältä pohjalta voimme pitää varsin loogisena, jopa täst vinkkelist tyyppien ymmärrettävissä olevana, että luottamushenkilöt voivat kritisoida valmistelua, vaatia uutta valmistelua tai jopa uutta valmistelijaa, mutta päätöksen tekevät ja vastuun kantavat luottamushenkilöt.

  Eikä asiaa muuta sekään, jos valmistelija valehtelee tai muuten antaa väärää tietoa. Päätöksen tekevät ja vastuun kantavat luottamushenkilöt. Meillä luottamushenkilöt estivät asioiden käsittelyn, esim. kokoomuslainen valtuustonpuheenjohtaja esti pressuhallin vuokraepäselvyyksien käsittelyn kolmesta yrityksestäni huolimatta valtuustossa. Eikä tämä ole ainoa tapaus menneellä valtuustokaudella. Teimme aloitteita, joissa kehotimme hallituksenjäseniä pohtimaan omaa ja virkahenkilön kyvykkyyttä tehtävässään, esitimme hallituksen puuttumista virkahenkilöiden luottamushenkilöihin kohdistuvaan halveksivaan käytökseen esim. haistatteluun kokouksissa, esitimme elinkeinopuolen talouden avaamista valtuustolle, esitimme lukuisia vaihtoehtoja valmistelulle, mutta mikään ei kelvannut ei edes selkeät faktat. Tältä pohjalta on täysin selvää, että meillä esittelystä kaiken vastuun kantavat vain ja ainoastaan luottamushenkilöt. He olivat kuin jojot, joita virkahenkilöt jojottivat mielensä mukaan. Tämän kaiken jatkumisen, valleista viidenteen, mahdollisti läpyskä, jonka uskottavuutta määrätyt tahot nimellään ovat tukeneet!

  VastaaPoista
 53. Usko jo java , kun virkahenkilöä ei voi irtisanoa jos ei tee virkavirhettä tai jos virka lakkautetaan.

  VastaaPoista
 54. Puolueet myös asettavat virkoihin ns." jäsenkirjavirkamiehiä ". isommilla puolueilla ainakin on selkeät kiintiöt. Esimerkiksi Kari Koski oli / on demri ja sai aina esittelyihinsä suurimman valtuustopuolueen tuen ja tietysti Walan porukoiden tuen myös.
  Jos edelleen käytetään tuota surullista esimerkkiä Tontonmäkeä, muistamme, että kaikki demarit tukivat häntä. Myös suurin osa Kokoomuksesta ja nämä... nämä maalaisliittolaiset.
  Totta kai Valkonen siinä on oikeassa, että luottamushenkilöt ovat huonosta politiikasta vastuussa, mutta realismia U:gissa oli viime kaudella virkamiesvetoisuus. Noin 10 valtuutettua ei ollut näin sokean linjan takana, ja joillekin tuli myös äänestäjiltä valomerkki.Mutta e ei johtunut siitä, että oli monissa asioissa oikeassa vaan siitä, ettei kuulunut puolueinstituutioon.U:gi on niin sosiaalikonservatiivinen paikkakunta, että kansanliikket eivät kannatusta saa, eivät edes Vihreät, vaikka olisivat luultavasti estäneet Lokalahden järjettömän maakaupan, jos valtaa olisi ollut. Nyt sitäkin kauppaa vastusti vain Aaltonen, joka kai oli tuolloin vielä demari.
  Lokalahden kaupalla näivetettiin paljon taas jokamiehen oikeuksia !

  VastaaPoista
 55. Tämäkö Juha Suominen on sitä järkevää keskustelua jota Forssin blogissa penäsit?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. on tässä ketjussa paljon järkevää, mutta anonyymit ovat kuin nukkuvien puolue: esimerkiksi mielipide 11.23, Se, joka otti esiin Lokalahden maakaupat Sukarille, saa myötätuntoni. Paljon meni hyvää merenrantaa jokamiehiltä ja naisilta, joilla ei ole varaa kalliisiin rantatontteihin...

   Poista
  2. ja pilkkahintaan !!!!!!!

   Poista
 56. Totuuden puhuminen on demarien mielestä haukkumista ja mustamaalaamista.
  Tottakai palkitaan koskea ja kehutaan yrittäjä piireissä, kun tavaramerkkinä on: meillä on piikki auki yrittäjille ja lisättynä jos ett saa pankista rahaa niin minä lainaan veronmaksajien rahaa ilman vakuuksia.

  VastaaPoista
 57. Tuo Lokalahden maakauppakin oli itseasiassa kokeilua "kepillä jäähän". No, maalaijuristi esitteli tämänkin ja lähes yksimielisesti meni läpi. Jopa Forss meni halpaan, tämä Lokalahden vähäosaisten puolustaja. Moni lokalahtelainen vähäosainen jäi kilometruin verran ilman luonnonranta, jonne ennen sai mennä vaeltamaan, marjastamaan ja ongelle.
  Oma lukunsa ovat tietysti nämä oikeistolaiset valtuutetut, jotka ovat vaan iloisia, että rantaviivaan tulee sähköaita ja köyhät pysyy ulkopuolella. Mitä näitä kapitalisteja nyt on: Ahtiainen ja Virtanen tulee mieleen kumminkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjamaista ja rannoista onkin lokalahtelaisilla kööhillä pulaa.

   Poista
 58. On hyvä, että ne jotka näitä tapahtumia seuraavat, panevat myös poliitikkojen nimiä näkyviin. On todella hyvä tietää kuka minkäkin päätöksen takana on.

  VastaaPoista
 59. Harto pisti rahaa kaupunkilaisten miljoonia halleihin vielä viime kesänä. Nämä porvarit toimi toisin.

  VastaaPoista
 60. Eikö kaikki olleetkaan - tai siis muutoksen lisäksi- kaljahllin takana ?

  VastaaPoista
 61. Näin Forssin eräänä päivänä kaljahallin takana. Oli katsastamassa autoa.

  VastaaPoista
 62. ai, mä luulin että se oli demarien projekti, jota jotkut porvarit tukivat. Mahtoiko Haverinenkin tukea hallin rakentamista ? Toivottavasti olutta pannaan hyvällä onnella, että yrittäjä menestyy ja antaa muutaman työpaikan. Näitä olut- yrittäjiä on vaan huolestuttavan paljon, vähän niin kuin pizzerioita Turuus..

  VastaaPoista
 63. Kiitos piipahteluista ja viesteistä! Onhan tämä melkoinen alkokylä, kun autotkin katsastetaan katsastetaan panimon takana! Eipä innostuta käymään Harton kimppuun, katsellaan vaikka välillä ammuskeluhiihtoa!

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!