keskiviikko 14. elokuuta 2013

Uusikaupunki ei nähnyt nousukautta

Blogikirjoitus helmikuulta 2009:

  Menneellä valtuustokaudella jo ensimmäisen valtuuston kokouksen jälkeen ryhmämme nosti esiin elinkeinopolitiikkamme ja siinä piilevät riskit. Samalla esitimme konkreettisen vaihtoehdon silloin jyränneelle ja tänään epäonnistuneeksi osoittautuneelle hallipolitiikallemme. Jos tuolloin olisi toimittu toisin, olisiko kaupungillamme velan sijasta miljoonien puskuri pahojen päivien varalle ja olisivatko kaupunkilaisten palvelut ja kaupungin työntekijöiden työpaikat nyt turvattu? Näin tuolloin neljä vuotta sitten:


  "Mennyt, hiukan reilu, vuosikymmen on eräs historian voimakkaimpia nousukausia. Lähes kaikkialla, jopa Suomessa, puhuttiin työvoimapulasta. Kun muualla elettiin rajun kasvun aikaa, meillä Uudessakaupungissa suunta oli päin vastainen. Väki poistui kaupungistamme, näin myös työttömyys väheni ja elinkeinopohja laajeni!

  Uusikaupunki ei siis elänyt nousukautta, ei ainkaan kasvanut! Selitykseksi tarjotaan ikuista itkuvirttä: TÄNNE TÄYTYY TULLA! Vajaa 20 kilometriä on etäisyytemme kasitielle, Turku ja pääkaupunki ovat kohtuullisen etäisyyden päässä. Ukilla on meritietä, rautatietä ja autolla ja hevosellakin pääsee tänne! Siis mikäli selitys, tänne täytyy tulla, pitäisi paikkansa, olisivat jyväskyläläiset, oululaiset, tamperelaiset jne. kuolleet näläkään jo sadat vuodet sitten.

  Meiltä löytyy virkamiestietoutta, ukipoliksia ja vastaavia. Ne ovat vastanneet kaupunkimme kehityksestä menneet vuodet ja onnistuneet niin hyvin ettei nousukaudesta saatu kasvun siivuakaan tänne. Nyt samat tahot ohjaavat meitä laman yli. Saattaapa olla edessämme sukellusten sukellus!

  Viiden miljoonan euron takaus riskialttiin alan teollissuushalliin taitaa kuulua savupiipputeollisuuden viimeisiin urahduksiin. Alan ekspertit saivat virkamiehet vakuutettua hallista. Valtuutetut seurasivat virkamiehiä kuin vamppyyrit verivanaa. Sanottiin, jos tähän ei ryhdytä niin koko kylän päälle saa laittaa ruksin. Sanottiin myös, että meille jää aina5 miljoonan euron arvoinen halli. Mutta jääkö?

  Muistakaa viime lamasta se, että rakennuksen arvo ei aina ole materiaali- ja rakennuskustannusten sekä maapohjan yhteen laskettu arvo. Pahimmassa tapauksessa saattaa käydä niin, että saamme 5 miljoonalla aikaan rakennelman, joka jää totaalisen tyhjilleen. Silloin kyseisen rakennelman arvo kääntyy negatiiviseksi eli purkukuluiksi!

  Takauksen taustalta löytyy jalo tavoite 40 uuden työpaikan saamisekseksi Uuteenkaupunkiin. Miksei esim. järjestetty yritysidea kilpailua, jonka palkintoina olisi kaupungin mittava takaus hyvän idean pohjalta ponnistavaan yritykseen. 5 miljoonassa eurossa olisi rutkasti jakamista vaikka 50 uudelle yritykselle. Nämä tuoreet yritykset olisivat kasvaneet ja luoneet lisää työpaikkoja kaupunkiimme. Varmasti joku näistä yrityksistä saattaisi kaatuakin, mutta silti riski koko 5 miljoonan menettämiselle olisi huomattavasti pienempi.

   Mielestäni moinen yritysideakilpailu kannattaa järjestää vieläkin. Missään tapauksessa en, em. tapauksessa tai muutenkaan, jättäisi yrityshankintaa virkamiesten ja itseni kaltaisten, luottamusmiesten varaan. Kuka osaisi paremmin taata menestyksen kuin menestyksen tekijä itse eli meidän omat yrittäjämme. Täältä töytyy menestyviä yrityksiä ja niiden tekijät on tiedossa. Ehkä kannattaisi kuulla Laihosta, Sonkkilaa, Haijasta, Kontua, Putroa jne.

  Olisiko realistista perustaa kaupunkiimme, alan ekspertteistä koostuva, elin, jonka tieto taidolla turvattaisiin Uudenkaupungin yrityspohjan laajeneminen ja todellisten työpaikkojen luominen. Ehkäpä edellä mainittujen herrojen osaamisella menisimme tämän laman yli niin, että heilahtaa! Varmasti samat herrat saisivat jäämään tulevasta nousukaudesta joitakin siivuja Uuteenkaupunkiimme!"

13 kommenttia:

 1. Tuohon Valkosen kirjoituksen loppuun (ideakilpailu) voisi lisätä vielä MÖKKILÄISET. U:gissa on melko huomattavia yrittäjiä ja korkeita tekniikan osaajia mökkiläisten joukossa. Olisko jo aika perustaa heillekin joku toimikunta ihan vaan heidän kuulemisekseen, kuten monilla mökkipaikkakunnilla on oivallettu.
  Yhdessäkin osa-aluekeskuksessamme mökkeilee Suomen suurimpiin kuuluvan insinööritoimiston omistaja. Keskustelinkin hänen kanssaan ja ihmetteli miten voi syntyä tuollainen Tontonmäki.
  Käskin kysellä Rauman kaupunginjohtajalta.

  VastaaPoista
 2. Kiitos piipahteluista ja viestistäsi! Kun kaupunkiamme markkinoitiin yhden miehen yhdeltä luukulta palvelevana kuntana, se ei antanut kuvaa avoimesta, keskustelevasta, yhteistyökykyisestä, innovaatioita tukevasta ja tulevaisuuteen katsovasta kunnasta. Idean idea oli se, että paikallisten yrittäjien lisäksi kuvioihin olisi pyydetty Tekes, Sitra, VTT, yliopistoja jne. jne.. Tämän myötä kaupungistamme olisi tullut innovaatio magneetti. Mutta eipä sitä noteerannut ja tuskin tulee noteeraamaankaan, sillä lienevät jo KELLOT SOINEET TÄLLE KAUPUNGILLE!

  VastaaPoista
 3. Tuota tekesin rahaa meni Neapon teräskokeiluihin yli miljoona vuonna 2012. Nyt telakanmäellä on halleja pahasti vajaakäytöllä ja saamisia niin Yardialla kuin Ukilla.Kannattaisi kysellä jo perään.

  VastaaPoista
 4. Uusikaupunki käytti vararahastoja nousukauden aikana.
  Älytöntä hommaa, silloin jo kirjoittelin miten huonoina aikoina tullaan toimeen kun vararahastoja käytetään hyvinä aikoina(Mäkelän rahastot)
  Tämä on nyt tulos hölmöläisten toiminnasta.
  Kuka on vastuussa ei kukaan.Tämä on juuri sitä poliittista vastuunkantoa kun kukaan ei kanna vastuuta töppäyksistä.Päinvstoin juhlitaan torilla.

  VastaaPoista
 5. Kuulemma siellä Pyhämaalla kantaväestökin on ollut aktiivinen näiden Tontonmäen talojen takia; lähinnä vastuunkantajia yritetään hakea. Mutta tuo aiempi kommentti "Pitää kysyä Rauman kaupunginjohtajalta" osui aika lailla nappiin.
  Minun mielestäni vastuuton esittely vastuuttomille poliitikoille.

  VastaaPoista
 6. klo 9:48 kirjoittaa oikein. Noin juuri kävi. Rahat ilmeiesti käytettiin elinkeinotoimintaan. Mutta miten selittyy se, että kaupungin väkimäärä on laskenut noin 16 vuodessa lähes 3000:lla ?

  VastaaPoista
 7. Anonyymi klo 13:18 ihmetteli miten väestömäärä laski noin paljon. Tarkat luvut: vuonna 1990 väkeä oli 18 432 ja vuonna 2012 oli 15 507. Trendi on selkeästi ollut aleneva, jopa vielä viime vuonna hävisi jonnekin 150 henkilöä.

  Nykyiset, tulevat teollisuustyöpaikat saavat ehkä hetkeksi tilanteen tasapainoon -siis niin ettei väki enää vähenisi. Tiedustelut ovat osoittaneet kuitenkin että autotehtaalle ja Soijajalostamolle ei muuttoliikettä synny. Sinne tullaan jopa Turusta saakka, pareittain kimppakyydillä. Laitilan seudulta ihan van normalisti töihin. Ja myös kortistossamme on yhä lähes 800 henkilöä, kai niistäkin joku paikan saa.
  Mielenkiintopisempi uutinen on se, että STX on lopettamassa Rauman telakan toimintansa. Mutta Raumalla (nyt ainakin) osataan houkutella paikkakunnalle pienyrittäjiä vaikkapa Hinku- hengessä. Ja yrittäjiä vahvasti kaupungin puolesta tukien.

  VastaaPoista
 8. U:gin vararahastot liitelivät myös Hinku- hengessä. Alaskirjauksiakin näyttää tulleen (veronmaksajien varoin ylläpidetty)yritysrahasto kirjasi alas yli 450 000 euroa.

  VastaaPoista
 9. On laitettu satojatuhansia kankkulankaivoon ja ilmeisesti sama jatkuu.

  VastaaPoista
 10. Java syyttää aina Koskea. Eikö Koski tenyt mitään hyvää. On oman surkeuden esittämistä vainota yhtä ihmistä. Pitäisi katsoa eteenpäin, mutta siihen Java ei pysty.

  VastaaPoista
 11. Tuskin Java noita kommentteja on kirjoittanut. Jotkut ovat virka-aikana oikein töissäkin.
  Ketä noista erikoisista lopputuloksista syyttäisi ellei sellaista kaupunginjohtajaa, joka "johti" kaupunkia jo elinkeinojohtajana. Ei siinä paljon poliitikot valtaansa käyttäneet, kun Koski revitteli. Ja Tontonmäen esittely on tämän toiminnan kukkanen. Tuskin missään Suomen kunnassa on vastavaa typeryyttä tehty.
  Ja kuka tätä hanketta ajoi...suorastaan sairaalloisella kiireellä -kilpailuttamatta, ilman ennakkomarkkinointia yms.
  Itse en tiedä mitä hyvää Koski on tehnyt. Jos virkansa hoitaminen on sankarillista ja palvonnan syy, voi jossakin muussakin kunnasa rakentaa patsaita.

  VastaaPoista
 12. - Tuskin missään Suomen kunnassa on vastaavaa typeryyttä tehty. Ei todellakaan ole, ja perinnöksi jäi "pajazzo" joka toimi veronmaksajien kannalta väärinpäin. Tätäkö torilla juhlittiin, vai mitä? Minulle se ei ole selvinnyt.

  VastaaPoista
 13. Hojo Hojo!

  Missä kaupunkingilla on se kultamuna kana joka munii jokavuosi HINKUHANKEELLE noin 150 000€ ja PYTINKIEN katseluun 7000€

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!