Ote Tilastokeskuksen julkaisusta marraskuulta 2012:
"Verkkokauppojen asiakkaiden määrä kasvaa nopeasti. Vuoden aikana
netistä osti jotain jo 65 prosenttia suomalaisesta. Viimeisten
kolmen kuukauden aikana verkosta ostaneiden osuus nousi vuonna
neljä prosenttiyksikköä 47 prosenttiin. Nuorista selvästi suurempi
osuus ostaa verkosta verrattuna vanhempiin ikäryhmiin. Kaksi
kolmasosaa 25-34 -vuotiaista oli ostanut netistä jotain viimeisten
kolmen kuukauden aikana. 65–74 -vuotiaista vastaava osuus oli
vain reilu kymmenesosa. "
Raken, muutama päivä sitten kirjoittama, Facebook kommentti sai minut tutkimaan verkkokaupan kehitystä ja tulevaisuuden näkymiä. Kun on piipahdellut kymmenien verkkokauppaa käsittelevien tilasto-, ongelma-, palaute-, kehitys- jne.-sivujen parissa, voi todeta verkkokaupungin ongelmien olevan poistumassa ja verkkokaupan olevan jo täällä ja vahvistavan markkinaosuuttaan rytinällä. Päivitettyäni tietoni nettikaupan osalta olen taipuvainen seuraavaan pohdintaan, joka poikkeaa melkoisesti tänään julkaistusta toisesta analyysista:
Muutamat muut ja minä olemme kovasti kritisoineet Ekan omistajien ratkaisua ajaa menestyvä kauppaliike alas ja satsata johonkin älyttömältä tuntuvaan pienien kauppojen ketjuun. Tämä ketjuhan ei häikäise edullisuudella, ei palvelulla eikä persoonallisilla tuotevalikoimilla. Ainoiksi plussiksi jäävät laaja toimipisteverkosto ja pitkät aukioloajat. Mikä voi olla Ekan taustalla tehdyn ratkaisun takana, löytyykö sieltä ääretöntä typeryyttä vai ainutlaatuinen kyky nähdä tulevaisuuteen?
Nykykehityksen mukaan kaupankäynti alkaa siirtyä yhä voimakkaammin nettiin. Miksi mennä liikkeeseen, katsella kauppiaan opastuksella printtiesitteestä haluttua tuotetta, tilata se jo odottaa muutamia päiviä tuotteen saapumista ja hakea se kaupasta? Tähän ei ole mitään syytä, jos vaihtoehtona on netti, jossa tuotteeseen tutustuminen on kokolailla toisenlaista: voit vertailla hintoja, käyttäjien kokemuksia, katsella tuotevideoita ja tehtyäsi valinnan, toimitetaan valitsemasi tavara sinulle parhaimmillaan seuraavaksi aamuksi kotiin. Joku vuosi sitten nettikaupat tarjosivat asiakkailleen lähinnä maksusekaannuksilla höystettyä epävarmuutta ja odottamisen riemua. Nyt epäluotettavat nettimyyjät putoilevat pois markkinoilta, joten luottamus nettikauppaan kasvaa päivä päivältä.
Ennakoiko nettikaupan tuleminen kaupanrakenteiden rajua muutosta? Häviävätkö pelkkiä tuotteita myyvät kaupat kuin lankapuhelimet, it-kupla ja tekstiiliteollisuus hävisivät Suomesta? Kun hiukan järjellä pohtii em. alan kehitystä, määrättyjen kauppojen häviäminen alkaa tuntumaan itsestään selvyydeltä. Kaupat korvataan logistiikalla, joiden jakelu pisteinä toimivat esim. huoltoasemat, Siwat ja R-kioskit sekä niin halutessa suora kotiin kuljetus.
Tässä kehityksessä suurin voittaja olisi tavallinen asiakas. Hänen ei tarvitse maksaa yrittäjän palkkaa, ei kiinteistökuluja, ei työntekijöiden palkkaa eikä mainoskuluja. EU:n kansalaisina meille on taattu unionin sisäinen tavaroiden, palveluiden ja työvoiman liikkuvuus, joten tarjonta nettikaupassa on kansainvälistä. Nettikaupan tuomat säästöt eivät rajoitu pelkästään myyvään yriityksen kulujen poistumiseen, vaan koko suomalainen rahastuskuvio keskusliikkeineen ja pääkaupungin välistä vetäjineen jää pois. Tämä nostaa tavallisen kuluttajan käytettävissä olevaa rahamäärää melkoisesti, sillä K ja S ketjujen menetettyä määräävän asemansa siirrytään Suomessa kertaheitolla todelliseen markkinatalouteen.
Kun kauppaliikkeet, jotka ainoastaan jakavat tuotteita häviävät, niin mitä kauppatoimintaa jää jäljelle tai tulee tilalle? Kun ihmiset saavat esim. käyttöesineensä nykyistä tuntuvasti halvemmalla, jää heille enemmän rahaa aikaan, paikkaan ja henkilökohtaisia palveluja tarjoavien yritysten käyttöön. Näitä henkilökohtaisia palveluja tarjoavat yritykset, kuten kenkäkaupat, vaatekaupat, optikot, parturit, kosmetologit, ravintolat, erilaiset huoltamot ja korjaamot, maaseututuottajat/yrittäjät jne. säilyttävät asemansa ja vahvistuvat tulevaisuudessa. Nettikaupan myötä suomalaiselle jää enemmän rahaa elämiseen ja siitä huolimatta suomalaisten työtä voidaan myydä maailmalle ilman, että kansalaistemme elintaso laskee.
Jos tältä pohjalta kaavailemme Uudenkaupungin keskustan kehittämistä, on sen tulevaisuuden suunnittelussa paneuduttava uudenlaiseen ajatteluun, joka huomioi nettikaupan tuomat kaupparakenteen muutokset mahdollisuutena. Onko kauppakeskus ajattelu muutettava hyvinvointi/palvelu/viihtymiskeskusajatteluksi? Näin tämä uusi keskus turvaisi nykyisten sekä uusien palvelevien ja persoonallisten yritysten tulevaisuuden. Yksi vaihtoehto voi olla sekin, että jatkamme keskustamme kanssa nykyisellä mallilla, varmasti sekin on, muiden uudistaessa kauppaa, perinteisyydellään väkeä vetävä vaihtoehto, kaikki eivät pidä uudistuksista. Haluttiin tai ei, tulevaisuus jyrää vääjäämättä vanhan tyylisen kauppakeskusajattelun viidessä - kymmenessä vuodessa, ehkäpä jyrääminen tapahtuu nopeamminkin, joten jollain aikavälillä tähänkin on hyvä varautua kaupan rakenteiden rajuun muutokseen.
Onko Ekan taustalla toimittu kaukonäköisesti ja viisaasti, kun siellä on luovuttu suosiolla kuolemaan tuomittujen kauppakeskusten pudotuspelistä ja satsattu tulevaisuuteen? Onko esittämäni kuvio edes realistinen vai toteutuuko se jo viidessä vuodessa? Otapa taskustasi Samsung älypuhelimesi, funtsi sen ominaisuuksia ja pohdipa esitettyä kaupparakenteen muutosvaihtoehtoa uudelleen: Olisitko uskonut viisi vuotta sitten, että sinulla on tänään taskussasi SAMSUNG puhelin, joka tarjoaa sen kaiken, mitä se sinulle nyt sinulle tarjoaa?
Horon horo!!
VastaaPoistaKirjoitit,että hallituksella oli vain salaisia asioita niitähän ne ovat olleet jo parilla valtuustokaudella,ei talo tapojaan muuta.
Kannattaa muistaa, että esimerkiksi toiminta yksityisten yritysten kanssa ei ole julkisuuden asia. Siksi Tontonmäkikin saatiin junailtua salaa
VastaaPoistaJava, kyllä ihmiset, jotka ovat sosiaalisia eläimiä, haluavat kuitenkin jossakin kokoontua. Jospa jotain kuitenkin keksittäisiin U:gin keskustaan. Onhan näitä hyvinvointipalveluita, jotka täytyy olla katon alla. Et saa ainakaan sillä Samsungillasi kunnon Thai- hierontaa...
VastaaPoistaOlen senverran pöhlö, että en käsitä kuinka sinne keskusteluryhmään pääsee. Kye on siitä "U:gin politiikka- keskusteluryhmästä. Klikkasin kuitenkin sitä "liity ryhmään" - painiketta ja mietin, että kuka päättää... Tiedän toki jotain U:gin asioista, vaikka vielä viime vuonna istuin turkulaisissa luottamusmiespöydissä.
VastaaPoistaKiitos visiiteistä ja viesteistä! En nyt missään nimessä tarkoita, että joku älypuhelin korvaisi sosiaalisen elämän. Tarkoitin maailman muuttumisen mahdollista nopeutta kaupan alalla ja Samsung esimerkki oli vain vertaus mobiiliviestinnän nopeasta kehittymisestä. Voiko kaupan rakenteiden muutos olla yhtä rajua eli nykyiset Myllyt ja Skanssit hyytyvät ja esim. Uudenkaupungin keskustasta tulee ensi sijaisesti väkeä vetävä viihtymis- ja palvelukeskus.
VastaaPoistaTulevaisuudessa saattaa käydä niin, ettei kukaan matkusta esim. Myllyyn, kun sieltä saadut tavarat tulevat kotiovelle. Tässä säästyy rutkasti aikaa ja rahaa. Kysymys onkin se, miten muutamme keskustaamme, jotta me ja ulkopaikkakuntaiset viihtyisivät siellä. Minusta kyseessä on mahdollisuus, joka vahvistaa mm. meidän persoonallisia, palvelevia yrityksiämme.
En ole hyväksymässä ketään mihinkään ryhmiin, mutta ihmettelisin, jos sinua Jorma ei hyväksyttäisi mainitsemaasi keskustelukerhoon. Sinulla on tietämystä ja näkemystä, jotka toisivat eloa keskusteluihin.
Java ja Järvinen luulee olevansa maailman viisaimpia ihmisiä. Ne on joka asiassa muita viisaampia. Muut ei ole niiden mielestä mitään.
VastaaPoistaKiva seurata kun edellä mainittujen ukkojen toimintaa kilpailijapoliitikot arvostelevat noin äärettömän selkein argumentein kuten 14.38 osoittaa. Se tarkoittaa sitä että heitä pelätään. Pelko on viisuaden alku.
VastaaPoistaTähän alustukseen palaan erikseen.
Kas kas kas. Java on ottanut monien hyvien kommenttien kirjoittamisen estäjän pois päältä. Muutos on tullut. Hyvä hyvä.
VastaaPoistaJavalla ja Timolla on jotain sanottavaa ja annettavaa tälle kaupungille. Sekö muita harmittaa.
VastaaPoistaKiitos käynneistä ja kommenteistanne! Eikös se vaan ole hyvä, että asioista keskustellaan. Eikö ennemmin pitäisi toivoa lisää keskustelijoita kuin kritisoida aktiivisia osallistujia. Timo Järvinen kirjoittaa nimellään, perustelee kannanottonsa ja hyväksyy vastakkaiset näkemykset. En ymmärrä mitä kritisoitavaa hänen osallistumisestaan julkiseen keskusteluun voi löytää.
VastaaPoistaKaupunki törsää rahaa edelleen sama peli jatkuu.
VastaaPoistaJoku muutos on tapahtunut.Ei nämä sentään ulkomailla hillu kansan piikkiin.
VastaaPoistaEikö? Entäs Varpe jne... Ei se Raken reissailuun loppunut.
VastaaPoistataisi olla entisen hallituksen päätös
VastaaPoistaHarton blogissa oli oikea näkemys näiden proknoosi hihhulien järjenvalosta. Raken reissun päätti edellinen hallitus eikä se reissailu loppunut siihen vaan uusi on jatkanut Varpella ym. Ei ole tapahtunut muutosta. Pitääkö tämäkin vielä selkeämmin selittää. Ei taida auttaa.
VastaaPoistaRoknooseilla hakkaa tyhjää.
VastaaPoistaKiitos käynneistä ja kommenteista! Kun hallitukset vaihtuu ja toisaalta samat jäsenet hallituksessa jatkavat, niin reissaavatko aina samat hallituksen tyypit?
VastaaPoistaSe taisi olla viime hallituksen koomisin reissu järjestelyineen, kun yksi tyyppi sopii Unkarissa, että täältä tulee iso lemppa kylään. Kun asia tuli puheeksi hallituksessa ja joku totesi ettei ole rahaa, todettiin ettei reissu rahasta ole kiinni, se on pakko tehdä, kun tuli unkarilaisille luvattua. Vieläpä joku reissulainen lähetti Facebookissa viestin kuinka hyvää ruoka ja juoma on, KUN KANSA MAKSAA!
Unkariin, pojat!
VastaaPoistaValkosessa ja Järvisessä ei ole mitään mikaa. Ne on nähneet maailmaa ja niillä on ideoita. Molemmat on älykkäitä ja valmiita tulemaan esiin. Nämä puolet Valkosessa ja Järvisessä ärsyttää muita. Jos on saanut keskinkertaisena loistaa Usarissaja sitten tulee kaksi kirkasta älykkööä, se harmittaa paljon.
VastaaPoistaMolemmat on itsekkäitä öykkäreitä. Molemmat on hajottanut valtuustoryhmän.
VastaaPoistaKertoisitko, miten Java ja Järvinen ovat hajoittaneet valtuustoryhmän. Tunnen molemmat riittävän hyvin, että pystyn sanomaan molemmista sen, etteivät ole itsekkäitä eivätkä öykkäreitä.
PoistaYhdyn edelliseen kommenttiin (20:23). Lisäksi on muistettava, että sukurutkatut demarit vähenevät (U:gissa) kaiken aikaa. Ohi on ajat, kun poliisin pojat tyhmällä päällään johtivat demareita - siis u:gissa.
VastaaPoistaHei 20.35. Nyt Persut äänestää javan kanssa sammoin. Persuissa vika oli muuaalla, ei veijossa eikä javassa. Kokoomuksen kasvot pelasti järvinen. Enää kokoomus valtuutetut ei seuraa virkamiehiä.
VastaaPoistaMelkonen muutos tulossa jos Javan alustus toteutuu. Aika hyvin kaikki on perusteltu.
VastaaPoistaAlustuksessa on perustelut mutta eikö sitten Suomessa kävisi niin kuin Kiinassa junakaluston kanssa että joku sukupolvi jää välistä. Kiinassa kuulemma siirryttiin höyryvetureista sähkövetureihin ja diesel jäi välistä. Siten Suomi olisi ainoa tai ainoita maita jossa ei kauppoja tungettaisi keskuksiin. Jenkeissä moolit ja yhteiskuntarakenne perustuu siihen että henkilöautolla pitää päästä palvelun luukulle tai jopa ulkoilmaelokuviin. Ja tämä kehityskö ei jatkuisi? Mutta kyllä nettikauppalogistiikka tulee muuttamaan kaupan rakenteita. Kenties Javan maitsemille pienkauppapaikoille tulee entistä suurempi rooli. Myös tietoliikenteen välitysketjun pitää parantua. Jospa ostettaisi Saksasta neljällä miljardilla taajuuksia taivaalta ja hypätään samalla suoraan 6G-verkkoihin.
VastaaPoistaKyllä se on niin että kauppoja edelleen tarvitaan koska nettiin ei mahdu rekkoja eikä tavaraa vaikka kuinka kuinka yritettäisi. Olen aina ihmetellyt miten netissä voi jotain ostaa. Jokaisessa tavarakaupassa tuote haetaan jostain kun netti ei sitä tavaraa kuljeta.
VastaaPoistaEi nettikauppoja ole olemassa. Ne myy ihmisille tilauksia ja välittää tilaukset valmistajalle. Sieltä lähetetään tavarat kuluttajille. Java on ihan oikeassa, välikädet jää pois. Tämä laskee hinnat. K-kauppoja ja S-kauppoja ei kohta ole. Ne kuolee kiinteistökuluihin. Asiaksa voittaa.
VastaaPoistano vastapainoksi prismoille ja cittareille tulee sitten hiton isoja logistiikkakeskuksia elikkäs isojen kauppakeskuskesten kokoisia ja niiden pienempiä alakeskuksia ja loppuviimein ärkioskeja ja siwoja. taitaa siinä päästötkin suurentua tai ei kun rekat ja jakeluautot roudaa eestaas nettipäätteiltä tilattuja tavaroita. lasketaanpa mikä tulee edullisemmaksi jos ostat vuokratulle lomamökille pitsan tekoon sen kaikki ainekset itse ja teet pitsan kaukaisten ja kalliisti ylläpidettävien sähkölinjojen päässä tai tilaat simppelisti koko pitsan älysamsungistasi kymmenien kilometrien päästä? ja joku pienpalkkainen lähtee jollain japsikiikulla tuomaan yhtä tirisevää pitsaa kymmenien kilometrien päähän tilauspitseriasta ja yhä huononevaa tiestöä pitkin? mikä hyvempi tai parempi tai sitten se huonoin vaihtoehto? eipä taijja löythyä sitä ainoata ja oikeaa. mikä kasvattaa co2-päästöjä kauppakeksittyminen vai tavarantoimituslogistiikan kaikki juurakot superhalleineen ja superpikiteineen ja iloista musikkia ja trooppisia tuoksuja tarjoava myllyn tyyppinen sisävaelluskeskus?
VastaaPoistajuu että edelliseen että tieinfra rasittuu ja paljon! kun menet mökille pitsan tekoon niin selviät yhdellä autoreisulla mökille paistamaan pitsaa. mutta jos et sitä halua tehdä niin pitsalle aika iso kilometrikustannus kun pitsataksi ajaa reisuun tuplana. ei hyvä ei. ja kukas ne tiet ylläpitää muuta kuin me veronmaksajat. sori nyt tälläinen järkeily.
VastaaPoistaHöhlät liikentettä tulee paljon vähemmän. Vain tavara liikkuu. liikkuu vielä suoraan ilman turhia mutkia. ihmiset saa tavarat halvalla kotiovelle. teistä ei ole välitetty pitkiin aikoihin tässä maassa. niiden varjolla on kerätty rahaa kansalta.
VastaaPoistaSiis mitä?
VastaaPoistaTässä esimerkissä kerrottiin pitsan teosta. Mietipä uudestaan sen tekoon tarvittavat ajokerrat sinne mökille vaikka Ukin keskustasta Lepäisille noin 15 km.
Vaihtoehdothan olivat
a) ostat mökille mennessäsi kaikki pitsan tarpeet kaupungista ja teet sen pitsan itse mökillä. Eli sille pitsalle tulisi yksi ajokerta Ukista Lepäisille.
b) tilaat pitsan Ukista ja lähetti tuo sen Lepäisille. Ja ajaa takaisin pitseriaan. Sille pitsalle tuli nyt kaksi "turhaa" reissua.
Lepäisille pitsataksilla tuotu pitsa kulutti siis noin 200% enemmän Lepäisten tietä kuin se vaihtoehto, että olisit itse mökille mennessäsi ottanut pitsatarpeet mukaan.
Paljonko tästä tuleekaan niitä pahoja CO2-päästöjä?
ei kukaan tilaa yhtä pisaa kerralla. tilataan viikonlopun ruuat ja pitsa siinä mukana. sun ei tarvi ajaa metriäkään.
VastaaPoistaMistä Ugista saa kotiinkuljetuksen ravintolapitsoille ja koko viikonlopun ruokakasseille? Kertokaa ihmeessä niin johan alan käyttää palvelua!
VastaaPoistase on nettikaupan tulevaisuutta
VastaaPoistaPane Java se tunnistus takaisin, jos tääällä kommentit putoavat Forssin blogin tasolle. Siellä on melkein 200 kommenntia, joilla ei ole mitään yhteyttä alustukseen. Alustus alustus käsittelee kesää ja kärpäsiä. Puolet kommenteista on Ollin ja Harton toistensa syyttelelyä. Alustuksia Forss tekee enää parin viikon välein.
VastaaPoistaJos ei oikein asiasuoni virtaa kun valitteli kaivonsakin surkeutta ;)
VastaaPoistaAika on hakannut Harton huonoon kuntoon. Ei hyväksy yhtään erimieltö olevia ja haukkuu muita.
VastaaPoistahttp://www.kauppalehti.fi/etusivu/stadigh+edessa+10+vuoden+alamaki+ja+elintason+lasku/201308473423
VastaaPoistaKiitos vierailuista, vinkeistä ja linkistä! Annetaan Harton blogin olla sättimättä, sillä eihän se ole täällä alustuksen aiheena. Harton blogi on yhtenä vanhimmista vielä toimivista nettipäiväkirjoista saavuttanut vakiintuneen aseman. Arvostakaa miehen ja hänen kommentoijiensa pitkäjänteisyyttä. Ei täälläkään aina, jos koskaan, niin häävistä ole alustusten osalta.
VastaaPoistaHyvä esimerkki tuo pizza. Siinä lienee palvelu, jota nettikauppa ei korvaa koskaan. Itsetehty tai ravintolan valmistama pizza voittaa aina jäisen koppuran. Kun perehdyin nettikauppaan, juuri persoonalliset ostokset ja palvelut saivat eniten, netin kautta ostettuna, kritiikkiä. Kärjessä valituksissa oli esim. kenkäkauppa. On hiukan eri juttu käydä kotikylän sovittamassa ja ostamassa sopivat kengät, kun lähteä lähettelemään vääränkokoisia vaikkapa Saksaan. Siinä menee aikaa ja hermot.
Ehkä nettikauppa kiihtyy ensin kodinkoneista ja siirtyy vastaaviin kestotuotteisiin ja lopulta viikon perusruuat saatetaan tilata netistä. Uskon kuitenkin tuoretuotteiden aina joko tulevan lähempää tai asiakkaat vaihtoehtoisesti noutavat ne.
Ehkäpä taajaman ulkopuolelle syntyy logistiikkalinjoja aikatauluineen. Keskitetysti tuodaan tavarat ihmisille kotiin ja saattavatpa ihmisetkin kulkea siinä ohessa kuin vanhoissa postiautoissa konsanaan.
Mielestäni meidän täytyy ensin saada yhteiskuntaan tasaisempi tulonjako. Vasta sitten voidaan ryhtyä katsomaan elintason laskun maksajia. Kuten jo aikaisemmin mainitsin polttoaine- ja sähköveron lasku vaikuttaisi kilpailukykyä parantavasti Suomessa tehtyjen tuotteiden hintoja, kansalaiset saisivat ruuat sun muut halvemmalla ja rahaa jäisi lisä palvelujen käyttöön. Nyt muutamat ammattikunnat rahastavat härskisti, joskin lakisääteisesti, yhteiskuntaa ja sen muita jäseniä. Nämä kun oikaistaan niin Suomi pärjää varmasti, jos vaan maailma pärjää!
Yritä saada Harto tai haapanevavuorelaiset keskustelemaan alustuksesta. Ei ikinä onnistu, aika on ajanut auttamatta ohi.
VastaaPoistaJava puolustaa aina muita. Harto ei puolustaa vain itseään. Haukkuu törkeesti Juhaa, Ollia ja Javaa. -
VastaaPoistaÄlä nyt Harto puolustaa aina Arhinmäkee ja samalla Kataista, Vapaavuorta ja Risikkoa. Harto on pesun kestävä porvari.
VastaaPoistaEi mitään uutta auringon alla.
VastaaPoistaKun olin lapsi, oli kotikylällä pieni kauppa, osuuskaupan sivumyymälä. Se suljettiin kannattamattomana 1967. Tilalle tuli myymäläauto, joka kiersi aikataulun mukaan. Loppupäätä linjaa myytiin enimmäkseen "tyhjää tiskiä".
Myymäläauton itse auton saavuttaessa romuttamoiän, tarjosi osuuskauppa "tilauspalvelua". Meillä tilauspalvelu tarkoitti sitä, että tiistaisin klo 14.30-15.15 piti jonkun perheestä päivystää puhelimen vieressä äidin laatiman tilauslistan kanssa. Osuuskaupasta soitteli ystävällinen mies (Oksanen Apajasta päivää), joka vastaanotti tilauksen, soitti vielä tarkistussoiton (tätä merkkistä oli tarjolla, kelpaako/ tämä oli kokonaan loppu/ vain tämän verran oli saatavilla tms.) keskiviikkona (en muista kellonaikaa) ja jakeluauto toi tavarat perjantaina klo 13-15 välillä.
Tämä palvelu toimi hyvin. Osuusliike oli tuolloin ns. täyden palvelun tavaratalo: rauta-maatalous-kodintarvike-vaatetus-elintarvike -osastoineen. Mitä ei juuri sillä viikolla ollut, sitä "tilataan, toimitus ensi viikon kuormassa".
Muistutti mielestäni nettipalvelua: tavara tilattiin "linjaa" pitkin, toimitusvahvistus, tavaran toimitus tiettynä aikana.
Osuuskaupat fuusioitiin suurempiin, tilauspalvelut syrjäkulmille loppuivat, oletuksena oli, että joka savussa on oma auto. Jos sitä ei tässä vaiheessa ollut, se oli pakko hankkia tai kammeta itsensä naapurin kyytiin.
Nykyään nettikauppa istuttaa kuluttajan kuin suuren maailman kattavan "tavaratalon" äärelle: istut ja näppäilet, valitse ja maksa, toimitusvahvistus sähköpostiin, toimitus viikon viikon sisällä kotiovelle. Edelleen väliinputoajia löytyy: tietokone ei ole kaikkien ystävä, saati edes tuttava. Nämä joutuvat sitten aina ajamaan siellä naapurin takapenkillä itse kauppaan tekemään ostokset.
Netti pitää opettaa kaikille. Se on kansalaistaito. Ei tämä vaikeeta ole.
VastaaPoistaJoku viisaampi nyt varmaan valaisee: Niin onko käynyt niin, että julkinen sektori on paisunut vai niin että yksityinen on kuihtunut suhteessa julkiseen sektoriin. Julkista sektoria voimakkaasti leikkaamalla ei synny vetoa ykstyiselle sektorille - tai ainakaan itse en ymmärrä miten logiikka toimisi.
VastaaPoistaJulkisella sektorilla työskentelevät naiset, kun ovat taatusti yksi suurimpia kaupan ja kulttuurin kuluttajia ja täten siirtävät rahaa yksityiselle sektorille.
Eikö kyse ole siitä, että emme ole pysyneet kansainvälisessä kaupan kyydissä, emme ole pystyneet uusiutumaan, luomaan uutta ja arvonlisäystä vanhoille aloille ja valloitamaan uusia aloja???
Kiitos vierailuista ja kommenteistanne! Olisikohan niin, että maan sisäinen rahanjako on vinkasahtanut pahasti väärille urille. Maan touhujen rahoituksen pohjana ovat vientitulot ja vientiteollisuudessa olevien duunareiden verot. Jos vienti ei vedä, syntyy ongelmia.
VastaaPoistaMielestäni syy ei ole Sari Sairaanhoitajan, Oili Opettajan tai Leena Laitosmiehen, sillä he eivät tinaa kohtuuttomasti. Jos ulkomaille veronsa maksava lääkärifirma trokaa kunnille kandeja 1 000€/vrk; Jos nälkäänsä hernekeittopurkin varastaneesta ja kiinnijääneestä aiheutuu yhteiskunnalle tuhansien eurojen kulut, sopii vikaa etsiä näiltä suunnilta. Kun vielä huomioidaan määrättyjen lähes monopoliasemassa olevien osittain valtio-omisteisten yhtiöiden johtajien palkat, ollaan sillä suunnalla, mistä vyötä pitäisi ensin ja eniten kiristää.
Nettikaupan suhteen on tullut hyviä pohdintoja. Tuleekin mieleen palveltiinko Suomessa joskus asiakasta paremmin kuin tänään. Johtuukohan hyvä palvelu pitkälti siitä, että oli kilpailua, nyt K ja S hallitsee.
järkiperäistää pitäis toimintoja ja harmaatalous kuriin sekä veroparatiisit pannaan.
VastaaPoistaKiitos vierailusta ja kommenteista! Nyt Sauli Niinistön pitäisi olla Sipilän kanssa hallituksessa, niin homman oikaisussa olisi edes toivoa. Mutta näiden urpila-pilaisten, kakakaaktaisten ja arhihihiinmäen yjksikään homma ei ole onnistunut koko hallistuskaudella.
VastaaPoistaUrpilainen sanoi taas ensinnäkin haluan kiittää virkamiehiä budjetin valmistelusta.
VastaaPoistaKun virkamiehet saa tehdä budjetin tyhmille ministereille, ei virkakoneistosta koskaan säästetä. Sama Ukissa.
VastaaPoistaKoulutus aikoja voi kaikkia lyhentää 6kk koska yleisivistäviä aineita on lisätty, jotka eivät eristä ammattiosaamista aloilla.
VastaaPoistaPoliisihallintoa pitää purkaa ja sieltä säästyvä rahaa pitää siirtää kenttätyöhön.
VastaaPoistaHarmaantalouden tutkimiseen.
Poliisihallinnossakin korkea virkamies pohtii vuositolkulla minkälainen pitää olla poliisiautojen maalaus?
Lukion voi lopettaa. Se on yleissivistävää ajanhaaskausta. Parvianen varmaan suunnittelee likion lopettamista, kun ei ole pääsyt pitään aikaan lopettamaan yhtään koulua.
VastaaPoistaTavallisella rivipoliisikoulutuksella ei pahemmin ole vielä osaamista tutkia harmaata taloutta vaikka sinne osa-alueelle pitäisi panostaa huomattavasti enemmän tutkijoita.
VastaaPoistaEi hullumpi idea lukion lopettaminen?
VastaaPoistaSe on totta että rivipoliisilla ei varmaan ole edelletyksiä tutkia harmaata taloutta,mutta kun poliisin organisaatio on liian paksu yläpäästä jota on yritetty joidenkin toimesta purkaa, mutta tuloksena on ollut vesiperä.
VastaaPoistaSieltä vapautuvaa rahaa pitää ohjata harmaan taluden tutkimiseen ja tietysti verottajan kanssa yhteistyössä.
Joskus poliiseja näki päivittäin. Nyt aniharvoin. Poliisin näkyvyys vähentäisi rikollisuutta. On helppo säästää, kun pistetään poliiseja lisää ja ne näkösälle. Harmaatalous tuli Eun myötä, joten se poistaminen kuuluu Euulle.
VastaaPoistamihin se aamun alustus hävisi. oli aika hyvä
VastaaPoistaSitä tässä ihmettelen minäkin.
VastaaPoistajava häpesi onnetonta tekelettä ja otti sen pois. Harton plokissa käydään kunnon keskustelua asiasta. tämä on ihan paska
VastaaPoistaKyllä se oli hyvä teksti. Mistä asiasta käydään kunnon keskustelua, siitä vai onko vasemistoliiton kannatus nousut vai lakenut.
VastaaPoistaKiitos vierailuista ja viesteistä! Kokeilin ajastimen toimintaa ja hyvinhän se toimi. Olin vaan muninut päivämäärän kanssa, joten alustus tupsahti päivän liian aikaisin. Laitan sen pian julki!
VastaaPoistaKansalaisten turvallisuuden takaaminen on jokaisen valtion tärkein tehtävä, josta ei tingitä. Meillä turvallisuus oli ja on ensimmäinen säästökohde: varuskuntia lakkautetaan ja poliiseilta niistetään toiminta edellytyksiä. Esim. kuka olisi 1970-luvulla uskonut poliisien ajavan Skodilla tai japsivimputtimilla? -Ei kukaan!
Jos Suomessa jokin asia toimii, tulkitaan heti, että siitä voidaan säästää. Kun säästäminen alkaa, ei sille tule loppua. Niin kävi poliisienkin kanssa. Ennen heitä oli tarpeeksi, nyt harvat jäljelle jääneet istuvat häpeillen jossain henkimaailman vehkeissä!
Keskustellaan Harton kuivasta kaivosta ja keleistä. Niin ja koripallosta keskustellaan. Keskustellaan, jos on Harton kanssa samaa mieltä. Jos on erimieltä, häviää kommentti.
VastaaPoistaEi harton kanssa saa asiallista keskustelua aikaiseksi, kun vasemistoliiton kannatus on hänen mielestään nousuut tai pysynyt samana.
VastaaPoistaKeskustele siinä sitten Besserwisserin kanssa asiallisesti.