perjantai 23. elokuuta 2013

KATANPÄÄ 100 Vuotta 1916-2016KK

Tsaari päätti Katanpään rakentamisesta ja 1916 kyseinen tukikohta syntyi. Mutta syntyikö Katanpää tukikohdaksi vai oliko sen tarkoitus olla jotain aivan muuta? Oliko Katanpäästä alkujaan suuniteltu rauhalliseksi luonto- ja terveysmatkailukohteeksi Venäjän yläluokalle? Saaren sotilaallinen merkitys on jäänyt varsin vähäiseksi ellei peräti mitättömäksi. Sen tykeillä on ammuttu vain yksi laukaus ja sekin oli saksalaiseen rahtilaivaan kohdistettu varoituslaukaus. Varoituslaukaus oli sen verran tehokas, että se miltei upotti varoitetun aluksen. Meni poikien kuti hiukan lähelle sakemannien keulaa.

Olivatko saaren tykit vain turvaamassa, Katanpään tärkeämpää merkitystä ja Venäjän aristokraattien rauhaa? Sitä emme tiedä, koska Tsaarin ja hänen perheensä maallinen vaellus päättyi Jekaterinburgiin ja koko silloinen valtakoneisto hajotettiin ja maa muutettiin tasa-arvoiseksi kaikkia kansalaisia palvelevaksi suureksi ja mahtavaksi hymyn, ilon ja onnen yhteiskunnaksi. Antakaamme kuvien puhua puolestaan:
Katanpään satama rantabulevardeineen sopii mainiosti huviveneiden kotisatamaksi ja veneilijöiden miellyttäväksi oleskelumiljööksi.
Katanpäähän rakennttiin aikoinaan suuri viinisäiliö, jota kyettiin talvella lämmittämällä pitämään käyttökelpoisena. Valmistuksessa ei säästelty kustannuksissa, joten kansainvälisyyttäkin käytettiin. Viini verkoston koeponnistus suoritettiin, tunnetusti vähähävikkisellä, algerialaisella punaviinillä. Tiettävästi Katanpää oli ainoa paikka, jossa oli viinijohtoverkosto, siis hanaa vääntämällä pystyit täyttämään lasisi viinillä tai ottamaan, iholle terveellisiä, viinikylpyjä.  Saarella toimi vankila vuosia 1931-1940, jolloin eräs Ove Jahnsson oli myös paikalla. Löytyykö Muumitalon esiversio myös Katanpäästä?  

Skandinavian ainoa kiinalaistenrakentama akupunktiokatu löytyy Katanpäästä. Sen rakensivat Kiinasta Katanpäähän tuodut alan naisammattilaisnaiset. Auringon lämmittämällä, oikein valmistetulla, jalkapohjia hyväilevällä akukivitiellä tepastelulla saavutettiin merkittävää mielen ja kehon kunnon kohentumista. Jo puolen tunnin kävelyllä oli merkittäviä terveydellisiä vaikutuksia, joita toistot paransivat huomattavasti. Talvella katu tarjosi kylmä hoitoja. Näinkö tsaari kaavaili? Tiedä häntä, mutta jäljelle on jäänyt sanonta: Terve kuin Katanpään kivillä kävellyt!

Myös autoilun yleisyys oli huomioitu Katanpäässä, jonne oli rakennettu vauhtiallergian, kolarikammon ja matkaonnettomuuspelon karkotushuone. Huone oli vuorattu kauttaaltaan turvallisesti liikenteessä edenneiden autojen rekisterilaatoilla. Näistä säteili huoneen keskellä ilkosillaan istuvaan liikenne ujotta sairastavaan potilaaseen turvallisuutta, joka vapautti istujan po. ahdistuksista.
Viihtyisät venäläistä arkkitehtuuria edustavat majoitustilat muuttuivat vallankumouksen ja Suomen itsenäisyyden myötä tyylikkäiksi upseeriasunnoiksi.

Katanpään kävelytiet ja akupunktiokatu on suojattu jämäkällä kivimuurilla. Ei paparazzit, häiriköt eikä metsän eläimet päässeet häiritsemään vieraita!
Tykkipattereilla pyrittiin turvaamaan Venäjän yläluokan terveyshetket, ilkamoinnit ja viinin nauttiminen niin sisäisesti kuin ulkoisesti

8 kommenttia:

 1. Jos sie Katanpään opast tarviit niin mie Java olen paras.

  VastaaPoista
 2. Katanpää on kuin Tontonmäki, kummallakin on oma historiansa ja arvonsa mutta Tontonmäkeä on huomattavasti vaikeampi muuttaa rahaksi, tosin Katanpäätä ei tarvikkaan.

  VastaaPoista
 3. Siinä anonyymin 1 todella idiootin kommentti 19.10. Ei sitä nyt helvetti tarvii muuttaa rahax, jos et ole koskaan käynyt niin pääset kyllä paattiini ja vien sut LUONNOSSA katsomaan mistä vittuilet. Kosken Tontonmäellä ei ole mitään tekemistä Katanpään kanssa. Ikäeroakin on jonkin verran

  VastaaPoista
 4. Kiitos vierailuista ja viestittämisestä! Katanpäässä oli asiansa osaava, hyvä ja hauska opas. Jos olet hän, niin vielä kiitos kesän opastuksesta. Uskon, että Katanpään matkailumarkkinointi on Tontonmäkeä helpompaa. Toisaalta Katanpää kuuluu Kustviin, joten onko se meidän murhe vai onko se peräti mahdollisuus?

  Kenties Tontonmäen taloudellinen hyödyntäminen vaatii sotilaallista toimintaa. Natohan tarvitsee juuri tällaisia komplekseja keskusteluihin ja erilaisiin tarkkailutoimiin. Eiköhän kannata tehdä tarjouksia sinnekin suuntaan!

  VastaaPoista
 5. http://uki01.hosting.documenta.fi/kokous/20132346-9.HTM

  Täällä on veronmaksajain painajainen

  VastaaPoista
 6. Eikö Tontonmäestä pitäny syntyä kaupat kesän aikana

  VastaaPoista
 7. Kaupunki siis ottaa vastaan Finndomon osakkeet Tontonmäestä.
  Miten käy takuuvastuiden? Ko. taloissa löytyy varmasti satojen tuhansien edestä takuun piikkiin menevää remonttia 10-vuotisvastuun aikana.

  VastaaPoista
 8. Uudesta vuokratalosta;
  Miten kaupunki voi lähteä takaamaan asuntojen käyttöastetta rakennuttajalle? Siis että kaupunki pahimmoillaan maksaa 10 vuoden ajan rakennuttajalle tyhjäksi jäävän talon vuokrat?

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!