sunnuntai 8. syyskuuta 2024

ELÄMYKSELLISILLÄ LUXUSRISTEILYILLÄ TULOJA KOKO MAAHAN




Julma totuus on se, että Helsinki ja Tallinna ovat vain hikisiä tuppukyliä, maailmaa nähneille risteilymatkailijoille sen jälkeen, kun he ovat nähneet Kööpenhaminan, Tukholman ja Pietarin. Meidän pääkaupunkimme ei tarjoa mitään merkittävää uutta tai elämyksellistä heillekään, jotka asuvat tai ovat matkanneet Berliinissä, Pariisissa tahikka Dublinissa Cataniasta tai Kairosta puhumattakaan. Käynti vastenmieliseen ja Petroskoi-tyyliseen Helsinkiin, saa turistin tuumimaan: nyt tuli tehtyä kaksi reissua Suomeen - ensimmäinen ja viimeinen. Uudessakaupungissa kokoontuu muutamia tulevaisuuteen vahvasti katsovia poppoita, jotka pyrkivät kehittämään kaupunkimme huomispäivän palveluja vetovoimaa omilla uniikeilla ideoillaan. Menneellä viikolla istui yksi näistä porukoista eli Ukipoliksen hallitus.


Ukipoliksen hallitukseen kuuluu laitilalainen yrittäjä Juha Rinne. Sama mies joka on lyönyt tuhansia nauloja Kontujen arkkuihin - Vahteruksen tuotteet pakataan po. yrittäjän valmistamiin laatikoihi. Juha Rinne yrityksellään ja sen työpaikoillaan lisää melkoisesti vakkasuomaisten palvelujen ja elämisenpuitteiden mahdollisuuksia. Juha Rinne heitti Ukipoliksen kokouksessa idean, jota sopii ryhtyä pohtimaan: Esimerkein hän perusteli loistavasti suuren risteilyaluksen visiitin Uudenkaupungin satamaan mahdolliseksi. Po. risteilyjen pysähdykset kestävät päivän ja laivasta nousee maihin kerralla tuhansia turisteja näkemään ja kokemaan jotain sellaista, mitä he eivät ole aiemmin nähneet. Kyse saattaa olla vaikkapa  puiden kaadosta, kirkon menoista, urheilusta, syksyn ruskettamista lehdistä tai vain heille eksoottisesta lumisateesta. Kaikki, mikä ei ole tuttua kiinnostaa, on matkailussa selkeä vetovoimatekijä. Toinen asia, joka herättää turistissa hyvän mielen kumpua ystävällisestä palvelusta. Maakunnissa osataan palvella lämpimän ystävällisesti, meillä asiakaspalvelija ei näytä happaman naaman taakse piiloutuneelta itsetuntonsa menettäneeltä looserilta, joka pohtii turistia katsoessaan: mitähän tuokin minusta ajattelee, ei kai hän naura minulle sisimmässään?

18 kommenttia:

  1. Kaupungin organisaatiolta löytyy moniakin "hulluja" ideoita ja "ajatuksia". Niitä jopa toteutetaan ilman sen kummempia laskelmia. Väheksymättä yhtään "arkunnaulaajaa" niin ideoita tarvitaan, usein satoja että niistä edes yksi olisi jatkokäsittelyyn, ainakin taloudellisesti. Valitettavasti U:gille kaikkein kannattavin "idea" ei ole ihan helppo toteuttaa vaikka vaikka sen taloudelliset hyödyt ja edut sekä kannattavuus joka tasolla olisivat alueelle aivan ennen kuulumattomia nykytilanteeseen verrattuna.

    VastaaPoista
  2. Nyt hakataan rahat lähijunaan, sitä jo moni kehuu. Utobia sanon minä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiskobussi maakunnan veturin välillä lisäisi työssäkäyntialetta - pieni uhraus

      Poista
    2. Mistä matkustajat?

      Poista
    3. Vakkasuomalaiset eläkeläiset. Kohta täällä ei muita olekaan.

      Poista
  3. Rahat hakattiin suureen avohakkuuseen, mistä voi seurata ympäristökatastrofi koko Vakka-Suomelle. Tästä kuullaan kohta lisää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saisiko tarkennusta katastrofista?

      Poista
    2. Missäköhän on tehty poikkeuksellisen suuri avohakkuu ja metsäpohjan poisto kantoineen nyt lähiaikoina?
      Metsänomistajan on lain mukaan perustettava avohakkuualalle taimikko säädetyssä ajassa joko istuttamalla tai kylvämällä puita tai luontaisella uudistamisella.

      Poista
    3. Tuskinpa sinne aurinkopaneelien joukkoon puita ryhdytään istuttamaan.

      Poista
    4. Kohta aletaan ymmärtämään, mitä Ukissa tuli aurinkovoimakiihkossa tehtyä peruuttamattomasti.

      Poista
    5. Paneelit tuottavat lämpöäkin joten ehkä huomataan aurinkovoimalan lähialueella positiivisena tai negatiivisena ilmiönä.

      Poista
    6. Mitkä/kenen rahat on hakattu hakkuuseen? Mikä luonnonkatastrofi? Milloin maailmanloppu tulee?

      Poista
  4. Valitettavasti johtavat päättäjämme eivät osaa perus matikkaa

    VastaaPoista
  5. Valtaa keskitetään pienelle piirille ja kukaan ei nosta esille oikeita ongelmia ja makeanvedenaltaan uhkaa. Miksi se haisee?

    VastaaPoista
  6. Mikäs uhka altaalla on?

    VastaaPoista
  7. Mikä sinne tuo vettä?

    VastaaPoista
  8. "Metsän pysyvä poistaminen hankealueella voi lisätä hulevesien ja niiden mukana
    kulkeutuvan kiintoaineen määrän lisääntymiseen ojissa. Hankealueella
    muodostuvat valumavedet, jotka valuvat hankealueen ulkopuolelle, tulee ottaa
    suunnittelussa huomioon, ja varmistaa, ettei mahdollisista hulevesistä aiheudu
    haittaa ulkopuolisille vesistöille."

    VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!