Demokratiassa on kyse kansanvallan turvaamisesta eliitin valtapyrkimyksiä vastaan. Näin väitti Niccolo Machiavelli jo 1500-luvulla ja tuo pitää yhä kutinsa. Aikoinaan eliittiin lukeutuivat aateliset ja kirkonkihot, tänään mainitut tyypit on korvannut ja vallan itselleen hamunnut aivan toisenlainen porukka. Meillä kansanedustajat eivät ole tavallisen kansan joukosta nousevia ja valittuja luottamushenkilöitä, ketkä takaavat vallankäytössä omiensa edut. Nykyään meillä on ns. ammattipoliitikkojen porukka, joka petaa itselleen häikäilemättömiä etuja sopeutumisrahoja jne. Näiden suhteen soraääniä kuulee vain vaalipuheissa. Aiemmin puhuttiin maakuntien vahvojen miesten siltarumpu politiikasta, kun he kanavoivat rahoja niin, että ne hyödynsivät äänestäjiä. Nyt esim. kansanedustat kanavoivat kansan rahat pääkaupunkimme tiestöön, lentokenttään ja esim. vapaa-ajan palveluihin, jotta heidän on lysti majailla ja pörrätä päätöksentekopaikalla.
Oman riskinsä päätöksentekoon tuovat määrättyjen ammattikuntien yliedustus ja pohjaton ahneus. Viime viikolla saatiin kuulla esim. lääkärin vaatineen viikonlopun työstä 10 000€. Todella itsekäs esimerkki siitä kuinka kutsumusammatissa, kutsuja on raha. Lääkärien asema perustuu siihen, että heitä ei kouluteta Suomessa tarpeeksi ja on luotu kuvio, jossa potilas on vain pakollinen paha ja väline, kenellä lääkäri tienaa, niin halutessaan, ruhtinaalliset tulonsa. Kaupungeissa, varsin pienissäkin, synnytetään ihmeellisiä kuppikuntia, jotka hamuavat vallan itselleen. Otetaan esimerkiksi vaikkapa puheenjohtajisto, johon on istutettu muuta sopiva ja vaikutusvaltainen henkilö eri puolueista. Tällainen poppoo päättää asioista ja sen jäsenet junttaavat puheenjohtajiston sopimat asiat läpi omissa puolueissaan, joissa maan hiljaiset tyytyvät syntyneisiin päätöksiin. Syntyneiden päätösten soraäänet hukutetaan tylysti toteamalla niiden esittäjät yhteistyökyvyttömiksi tai epäluotettaviksi häiriköiksi - nämä tyypit pistetään tylysti syrjään ja jopa erotetaan puolueesta vaikka he kuinka selvästi edustaisivat puoleen julkiseksi julistamaa virallista linjaa.
Olipa systeemi, mikä tahansa niin aina jostain tulee niitä ihmisiä, jotka pilaavat sen. Siksi meidän yhteisten asioidenhoitokin on muuttunut vuosdien saatossa ja antaa nyt itsestään likaisen kuvan. Niinpä äänestysprosentti kertoo luottamuksesta luottamushenkilöihin karua kieltään, joko ensi vaaleissa alta puolet äänestää kuntavaaleissamme? Nyt pitäisi hälytyskellojen soida ja lopettaa mielläkin läpinäkyväksi muuttunut hyvä sisko/veli -järjestelmä. Jos emme noudata edes omia sääntöjä ja luottamusta on salailun ja itsekään suhmuroinin hiljainen hyväksyminen plus vallan keskittäminen "kavereille", täytyisi hälytyskellojen alkaa kovasti kalisemaan. On tietenkin vaikeaa ryhtyä muutoksen tekijäksi, jos itse istuu vallan huipulla ja on ollut luomassa kuvioita, joilla siunataan kaupungin asukkaiden varojen, taitamattomuuden vuoksi, tehoton käyttö. Jotain tarttis tehdä yhteisen hyvän eteen, mutta mitäs teet, jos vartijoiksi valitut pukit mellastavat kaalimaalla?
Hyvin pitkälti näin . Jossain kunnassa vielö päätöksen teko toimiin asukkaitten parhaaksi, esim: oripää. Hyvä taas toisesta toiminnasta Kittilä.
VastaaPoistaNäyttää toimivan myös Kustavissa. Yhdessä kunnan parhaaksi. Lukekaan vaikka Kustavin hallituksen ja valtuuston pöytäkirjoja, jotka löytyvät netistä Kustavin sivuilta.
PoistaVallankäytön perustuslaillisuus ei toteudu käytännössä ja nykyisellään puoluekoneisto käyttää rajoittamatonta valtaa.
VastaaPoistaYhteiskunnan digitalisaatiota ei ole hyödynnetty tasapainottamaan valtakuilua päättäjien ja kansalaisten välillä.
Nykyisellään järjettömän pitkät periodit vaalien välillä mahdollistavat massiivisen ja suunnitelmallisen luottamuksen väärinkäytön.
Maksimi vaalien väli nykyisellä teknologialla voisi olla maksimissaan 6kk tai vähemmän , luottamusta pitäisi mitata lähes jatkuvasti ja suuret ja merkittävät päätökset alistaa kansanäänestyksille. Vaalilupausten rikkominen pitäisi kriminalisoida ja säätää ehdoton vapausrangaistus . Myös hallinnon palkka ja muut edut olisi ratkaistava kansanäänestyksellä mahdollisesti kvartaaleittain heijastaen yleistä kansalaisten ansioiden kehitystä.
Edustajien kaudet olisi myös rajattava radikaalisti 1per henkilö.
Suhteellisesta vaalitavasta olisi luovuttava ja siirryttävä maanlaajuiseen henk..koht... kannatuksen mittaukseen.
Myös oikeusjärjestelmän edustajat valittava kansanäänestyksellä.
Em.. varten luotava avoin datatietokanta kaikille ehdokkaille ja viranhaltijoille josta ilmenisi kaikki olelliset poliittiset,sosiaaliset,ekonomiset,terveys,sidonnaisuus yms.. muut tiedot sillä rehellisellä ihmisellähän ei ole mitään salattavaa??
Kiitos vierailuista ja asiaan paneutumisesta kommenteissa! Todella hyviä ehdotuksia, mutta onko meillä käynyt/käymässä vähän niin kuin 1930-luvun Saksassa, jossa poliittinen eliitti betonoi asemansa pysyväksi? Luottamusmiesten/lautakuntien määrää kavennetaan eli pienen valtaeliitin on entistä helpompaa pysyä vallassa ja tehdä mieleisiään päätöksiä. Eikä noiden päätösten voida väittää aiemmin olleen kaupunkilaisten kannalta onnistuneita, koska mahtavista mahdollisuuksista huolimatta, kaupungin väkiluku on romahtanut noin 18 500 asukkasta 15 000. Uudenkaupungin tilanteessa median tuki eliitille on ollut poikkeuksellisen merkittävää, koska sitä ja sen hyysäämiä virkahenkilöitä on tuettu aivan selkeillä valheuutisilla, kun samalla ns. oppositiota vastaan on hyökätty härskejä valheita levittäen ja lähes kyllästymiseen asti toistaen ja jopa nimilistoja keräten. Ehkä välivaalit, jossa puolet valtuutetuista vaihtuisi olisi hyvä ajatus.
VastaaPoistavain yksi kausi valtuustossa ja myös eduskunnassa per persoona olisi hyvä rajoitus, se poistaisi ammattipoliitikkojen loosin kokonaan Suomesta. Myös mediaa tulisi valvoa tarkemmin, koska äänestystulokset perustuvat sen jakamaan tietoon.
Meillä muutama kokenut päättäjä pyörittää politiikkaa virkamiesten ehdoilla. Lehdistö tukee tätä. Meillä Bonk-päättäjät ovat tanakasti vallassa.
VastaaPoistaNämä samat kaverit ja toverit, jotka ovat vallassa nyt, ovat 1990-luvulla sekoilleet päättäjinä ja virkamiehinä. He veivät Uuttakaupungin ja Kalanin kuralle. Jääkö seuraavalle sukupolvelle päätösvaltaa
VastaaPoistaJoo vaan milläs muutat asioita, kun niistä päättämässä ovat juuri sopivista päätöksista hyötyvät tahot? Tuo poliittisten puolueiden valta lähtee jo siitä, että vaalien uusiksi ehdokkaiksi poimitaan ja hyväksytään vain puoluetoimistojen politrukeille kelpaavat jees-henkilöt, jotka sitoutetaan puoluekuriin ehdokkuuden uusimattomuuden uhalla. Sehän on suorastaan säälittävää tai naurettavaa, kuinka poikkeuksellista ja suureen ääneen julkistettua on puoluetoimistojen joskus sallima äänestäminen 'omantunnon mukaisesti' eduskunnassa. Kovin harvassa ovat ne kansanedustajat, jotka ovat riippumattomia puoluelaitoksesta - ja hekin noudattavat äänestäessä yleensä puoluetoimistojen ohjeistuksia. Tämän paskaksi menneen systeemin vaihtoehdoksi jäävät vain sveitsiläistyyliset kansanäänestykset tärkeissä asioissa. Eikä se nykyisten tehokkaiden yhteyksien ja tiedonvälityksen aikana olisi edes vaikea toteutettava. Mutta kun se veisi vallan puoluelaitokselta täällä, niin turha odottaa järjestelmän mahdollistavia päätöksiä.
VastaaPoistaTämä on valtuutettu Ari Saastamoisen perjantaina illalla tekemä päivitys facebookin valtuusto ja kaupunkilaiset keskustelyryhmään.
VastaaPoistaOppilasmäärätalukko ei tässä näy ja siitä tuli erikoinen kamppailu, kun löytyi Wintteriin viittaus.
Yksikään kommentoija ei muistanut kommentoida, mitä tarkoittaa valtionosuuden yli 1.2 miljoonan euron lasku opetustoimen sisällä.
Onko tämä suoraan verrannollinen oppilasmäärän pudotukseen viime vuodelta vai mitä se tarkoittaa?
Eikö ole niin, että oppilasta kohden valtio maksaa kunnalle jonkun tuhannen euroa oppilasta kohden?
Taulukko kaupunkimme oppilasmäärien kehityksestä viime vuosilta tähän hetkeen.
Perusopetuksen oppilasmäärä nyt alkaneella lukukaudella on 1356, lukukaudella 2023/2024 oppilasmäärä oli 1401. Vähennystä 45 oppilasta. Oppilaiden väheneminen jatkuu alhaisen syntyvyyden takia vuosittain vastaavana ainakin seuraavat 6 vuotta. Vieraskielisten oppilaiden määrä näyttää vakiintuneen.
Lukiossa oli lukuvuonna 2021/2022 äidinkielenään suomea puhuvia 210 oppilasta, nyt syksyllä heitä on 177. Tätätäkö tarkoitaa mediassakin hehkutettu Wintterin vetovoima?
Tietolähde: Opetushallinnon tilastopalvelu ”Vipunen”.
Muutoin. Opetus – ja kulttuuritoimelle myönnetty valtionosuus tälle vuodelle on -1 211 559 euroa (siis negatiivinen) ts. tämä summa vähennetään kaupungille maksettavasta VM:n valtionosuudesta ja veromenetysten korvauksesta.
Osoite löytyy täältä
VastaaPoistahttps://www.facebook.com/groups/150927371720142/?ref=share
Joko Saastamoisen Uudenkaupungin haukkuminen on siirtynyt tännekin?
VastaaPoistaOnko toteutuneiden oppilastilastojen ja valtion Ukiin kohdistuvan oppilassäästöpäätöksen julkituonti haukkumista?
VastaaPoistaWintter on joillekin kuin pyhä lehmä, ei saa mitään arvostelua kohdistaa silloin tulee välittömästi penalty.
PoistaJuomavesi kirjoitti 13.9.2024 klo 11.36
VastaaPoistaMitä tapahtuu syyssateiden alettua Makeanvedenaltaan vedelle, mikä on jo kesällä ollut poikkeuksellisen huonoa?
Onko Sirppujoessa taas joku uusi päästölähde?
Vastaa
Tässä kirjoitti 15.9.2024 klo 12.34
https://youtu.be/YFs2SA437nA?si=N2slt12Hb7Xwpy6d
Seisova vesi rupeaa haisemaan.
PoistaKun sateet alkaa niin täynnä jo nyt olevien maakuoppien vedet alkaa valua yli maastoon avo-ojiin
VastaaPoistaKiitos käväisyistä ja kommenteista! Saastamoinen tuo ongelmia esiin, jos ne pantaisiin kuntoon eikä morkattaisi ongelman esiintuojaa, toimittaisiin kuten normaalissa maailmassa. Meidän tulisi ihan tosissaan keskittyä Wintterin hyödyntämiseen, jos näin ei tehdä nopeasti karut oppilasennusteet toteutuvat.
VastaaPoistaMitä tuhon juomaveteen tulee, sitäkään ei saada hysstyttelemällä koskaan kuntoon, vaan käsissämme pahimmillaan todella suuri katastrofi. Avoin ja ripeä toiminta palvelee kaikkein parhaiten kaikkia kaupunkilaisia. Se, että joku ottaa julkisen vastajännärin roolin viestintuojaa kohtaan ei palvele vähääkään ketään
Kukaan ei pane lapsia kouluun seinien vuoksi. Wintterin pitäis tarjota jotain ekstraa
VastaaPoistaEntä ellei ole vaihtoehtoja koululle ? Lähikoulut lopetettu niin pakko mennä Wintteriin, ekstraa tai ilman.
PoistaSiinäpä se, jos Wintteri on ainoa vaihto eli pakkorako lapselle, se ei ole vetovoimatekijä. Wintteristä on tehtävä houkutteleva ja kiinnostava.
PoistaMiten? Ja kuka tekee asiat käytännössä? Esittäkää muutama nimi malliksi.
VastaaPoista