tiistai 3. heinäkuuta 2018

YLE USKOO YLETTÖMÄSTI MANIPULOIVAAN JENKKIMEDIAAN!

Meille maalataan kuvaa luotettavasta ja totuuteen pyrkivästä USA:n valtamediasta. Ensimmäinen fakta USA:n merkittävimmistä tiedonvälittäjistä on se, että ne ovat puolensa valinneet. Jos meillä kauhistellaan somessa tapahtuvia ylilyöntejä, ovat ne pikkujuttuja USA:n valtamedian tempauksiin verrattuna. Jenkeissä kuvia manipuloidaan, osa asioista jätetään kertomatta, käytetään vääriä kuvia vahvistamaan uutisen uskottavuutta ja suorastaan valehdellaan. Mitä härskimmin uutinen kerrotaan Yhdysvalloissa, sitä enemmän sillä saadaan huomiota, tämä taas varmistaa suuren lukija/katsoja/kuuntelijakunnan, joka puolestaan takaa medialle hyvän taloudellisen lopputuloksen. Amerikkalaisen median suurimmat toimijat ovat selkeitä rahantekokoneita ja kun puhutaan satojenmiljoonien dollareiden kilpailukentästä, tyylipisteistä ei välitetä laskevilla markkinoilla tapahtuvassa voiton tavoittelussa.

USA:n mediataistelussa on havaittu jopa äärimmäisen koomisia piirteitä. Kilpailijan toimittajista esitettyjä kuvia manipuloidaan surutta. Jotta naapuri median uskottavuus menisi, manipuloidaan sen toimittajien hampaat keltaisiksi ja muuten juoppojen tai pultsareiden näköisiksi. Pahimmillaan toimittaja on luvannut tappaa omin käsin vastakkaista tiedotussuuntaa edustavan toimittajan, polttaa poliitikon elävältä jne.. Yhdysvaltojen 60 suurimmasta mediasta vain yksi eli FOX on Trumpin takana. Tätä esim. YLE ei tiedosta siteeratessaan sikäläisiä uutislähteitä. Valheilla, vastavalheilla ja käsistä karanneella populismilla USA:n valtamedia on kadottanut uskottavuutensa maan kansalaisten silmissä.

Todellinen mediavalta USA:ssa on siirtynyt pienille medioille, sadoille paikallislehdille ja radioille. Niiden on pakko myötäillä kansalaisten eli rahoittajiensa tuntoja, muuten lukijat ja kuulijat kääntävät niille selkänsä ja sitä taas seuraa talouden nyykähtäminen eli median loppu. Jos valtamediamme olisi hoksannut USA:n valtamedian uskottavuuden romahtamisen ja noteerannut pienemmät mediatalot, olisi se kyennyt ennustamaan Trumpin vaalivoiton sen sijaan, että piti sitä täysin mahdottomana. Valtamedia ja YLE siinä sivussa käyttää muutamaa asiantuntijaa, jotka esittävät joko itsestäänselvyyksiä tai ovat USA tulkinnoissaan väärässä. Tästä johtuu se, että useimmat ihmettelevät USA:n tämän päivän meininkiä.

Käytännössä kourallinen toimittajia päättää siitä, minkälainen kuva amerikkalaisista annetaan Suomessa. Kun samat tyypit määräävät pitkälti myös siitä, mitä kerrotaan Venäjästä, ei tiedotuspohjaamme voi pitää kovinkaan monipuolisena ja se on kaikkea muuta kuin rehellinen ja tasapuolinen. Ottakaamme esimerkiksi vaikka ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola. Sopii kysyä: Jos hän ei ole esittänyt itsestään selvyyksiä niin, koska hän on ollut väittämissään oikeassa. Mutta hänen kuten muidenkaan "asiantuntijoiden" ei ole tarkoitus jakaa oikeaa tietoa, vaan tavoitteena on muokata suomalaisten mieltä.

Sinänsä koomista on se, että YLE:n puolustaessa USA:n valtamediaa ja sen välittämiä valikoimiaan uutisia totuutena YLE unohtaa, että se ei itse voisi mitenkään toimia nykytyylillä USA:ssa. Edes Hesari ei voisi toimi Yhdysvalloissa. Se pilkottaisiin liian määräävän asemansa vuoksi pienemmiksi toimijoiksi. Kun nykyään kansainvälisten uutisten ja uutisoijien taustat ja toimintamotiivit on helppo tarkastaa, suosittelen tätä vaihtoehtona sille, että otaa nöyrästi ja enemmän ajattelematta vastaan, muutaman ihmisen sinulle valikoima, valtamedian kautta tarjotun maailmankuvan.

4 kommenttia:

 1. Yllätyskö?
  Kaupunki maksoi sateenvarjojen killuttamisen
  http://ls24.fi/raumalainen/varikkaat-sateenvarjot-ihastuttavat-ugi-ssa

  VastaaPoista
 2. Kyllä minä nyt mieleni niin pahoitin, kun tuollaista menivättekemään.

  VastaaPoista
 3. rahaa on näinhin kotkotuksiin mutta isoille korjauskohteille ei tapahdu mitään.

  VastaaPoista
 4. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Kaupunkia sopii kaunistaa ja sateenvarjot ovat sitä, mutta suurempia puutteita ja korjaustarpeita ei saa unohtaa. Tarvitsemme demonitouhun sijaan avointa valmistelua, jonka lähtökohtana on aito kaupunkilaisten toiveiden kuuntelu ja lopputuloksena niiden suunnitelmallinen toteuttaminen.

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!