perjantai 20. heinäkuuta 2018

KATUDEMONIEN VITSITUKI

Kaupungin paraatipaikalta on varattu mittavat tilat pienelle poppoolle, joka on ottanut vastuulleen Uudenkaupungin keskustan elävöittämisen. Nyt tuo porukka on saanut aikaiseksi värikkäiden liinojen virityksen ja kaksi riippumattoa Rauhanpuistoon. Sinänsä hienoa kuinka olut maistuu riippumatoissa lojujille. Käytäntö osoittaa jo tänä helteisenä torstaina, että riippumatoille on ollut selkeä tilaus ja onneksi niitä on tulossa lisää. Näin kaupunkimme keskusta on toden teolla alkanut kehittymään. Mistään aimo askelista ei voi puhua, mutta sentään pienestä edistyksen sipsutuksesta.

Meillä vaihtoehtojen esittäminen ja jopa perustelujen kysyminen tahoilta, joiden taustalta löytyvät määrätyt tyypit ja tyypittäret on negatiivista pullikointia. Käytäntö on osoittanut edellisen virkkeen väittämät todeksi ja meidän meininkimme muistuttavan kovasti 1930-luvun Saksaa ja sikäläistä yhteiskunnallista keskustelua ja tiedotusoppia. Siksipä voimme kutsua viestintä- ja innovointiryhmäämme, rehellisyyden nimissä ja tyylinsä mukaisesti, Vannaksen tyttäriksi tai Nazi-Niinoiksi. Somessa on ikävästi, naljailevin kommentein osoitettu ettei meillä valittu viestintätyyli oikein istu 2020-luvun Suomeen. Rauhanpuiston vaatimattomiin rakennelmiin suhtaudutaan lähinnä vitsinä plus jonkin sorttisena toteutuksen ja tiedotuksen osaamattomuden kuvaajina.

Toistaiseksi Rauhanpuiston ja keskustan elävöityshankkeen toteutukset vaikuttavat, valmisteluresursseihin nähden, varsin vaatimattomilta. Ehkäpä lasten aktivoiminen ja huomioiminen lisäisi eloa keskustassa. Voisimme hyödyntää Vannaksen tyttärien arvomaailmaa ja järjestää ryhdikkään järjestelmällisesti johdetun lasten tapahtuman torilla: Pienokaiset voisivat vaikkapa ensin harjoitella ja seuraavaksi toteuttaa kaupunkimme torilla tapahtuvaa tyylikästä kuviomarssia: Mustat saappaat kopisten ja nahkahousut paukkuen lapset marssisivat ryhdikkäästi koulun mäeltä soihdut valoa tuoden syksyisen illan pimentämälle torille. Siinä olisi näkemistä niin meille kuin muualta tuleville turisteille ja kaupungin huomioarvo olisi taattu.

 Tämä menee nyt hiukan rajummin negatiivisuuden puolelle eli arvostelun yläpuolelle nostettujen fyyrerittärien opastamiseksi, kun rohkenen ehdottaa nykyisten ihmeviritysten ja näpertelyn sekä kaupunkimme julkisuuskuvan mustamaalaamisen sijaan keskittymään niihin asioihin, joita varten kunnat ja niiden organisaatiot ovat luotuja eli pitämään huolta vanhuksista, sairaista, kouluista, kunnallistekniikasta ja kuntalaisten mahdollisuuksista elää ja harrastaa modernissa ympäristössä. Samalla kysyn vilpittömin mielin: Millä ilveellä ja rahalla, joku epävirallinen kunnallinen poppoo voi vuokrata tilan, johon normaaleilla yrityksillä ei ole ollut varaa vuosiin? Olisikohan hallituksen viimeinkin aika puuttua Uudenkaupungin outouksiin?

Eiköhän viimeinkin olisi syytä arvioida määrättyjen ihmisten kyvykkyyttä tehtäviinsä. Nyt somessa nauretaan ja ivataan kaupunkimme puistovirityksiä. Meillä on juhlittu torilla tuhansilla makkaroilla ja kahveilla kaupungin kasvua ja menestystä, vaikka kaupunki oli todellisuudessa selvitystilassa - meillä on pistetty lähes miljoona etanolitehtaaseen, jota ei juhlinnasta huolimatta koskaan tullut - meillä juhlittiin kaupungin muuttumista teräskaupan keskukseksi, vaikka näin ei koskaan tapahtunut! Eikö viimeinkin olisi aika valita ihmiset tehtäviin pätevyyden eikä kaveruuden perusteella ja JUHLIA KAUPUNKIMME TODELLISTA MENESTYSTÄ!


38 kommenttia:

 1. Paljonkohan kaupunki on laittanut rahoja naurettavaan demokatuprojektiin? Montako ihmistä siinä työskentelee kaupungin palkkalistoilla? Eikö oikeasti voi mitään viisaampaa keksiä?

  VastaaPoista
 2. Harton blogista

  Näpertelyä on keskustan elävöittäminen. Vaikka mitä muuta voi odottaa kun on taas "arkkitehti"akat asialla. Todelliset vaikutukset tehdään kaavoittamalla ja ohjaamalla asutusta keskustaan. Nyt on keskustassa 4 korttelia ilman asuntoja. Mutta kun kaupungin johto on mitä on ja liikaa on pettyneitä immeisiä kh:ssa. Ukin Naisista ei ole isojen asioiden ohjaajiksi, valitettavasti.

  Vastaa

  Työpaikkoja Ukiin 

  Ukiin tulossa lisää työpaikkoja. Päätoimisia riipumattojen huoltajia Rauhanpuistoon, elokuvakoneteknikoita keskustakortteleihin, istuinpenkkien putsareita kauppatorille, sateenvarjojen kuivaajia Alisellekadulle.
  Voi per....!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Missä nämä 4 korttelia keskustassa on ilman asuntoja? Tori, 2 kirkkoa ja seikowin korttelitko?

   Poista
  2. Kaavoitettu on, kunhan vain grynderit alkaisivat rakentamaan. Kaupungin tehtävä se ei ole. Meinaako klo 11.24 oikein pakkoasuttamista keskustan suuntaan, vai kuinka ohjaus tapahtuisi?

   Poista
  3. Onhan keskustassa myynnissä sekä osakehuoneistoja että puutaloja. Siitä vaan kaupoille, niin väki keskustassa lisääntyy.

   Poista
 3. Tämä kalakylä kuolee ihan kohta näihin älyttömyyksiin. Ihan OIKEASTI. Onko kaupungilla noin paljon ylimääräistä rahaa? Nuokin rahat olisi voinut käyttää vaikka santtionrannan kunnostukseen. Ehdotan myös santtion leirintäalueelle talvikäyttöä, niin saavat valmettilaiset asua siellä asuntovaunuissa järki hinnalla...

  VastaaPoista
 4. Kieltämättä alkaa vahvistua pitkään somessa väitetystä hyvä sisko verkostosta. Työllistetään muutamia pienen piirin naiskavereita. Onko nämä työpaikat ollut jossain muidenkin haettavana???

  VastaaPoista
 5. Kuitti kaikille kommenteille!
  Rupiaako silmät kyläläisillä Avautumaan

  VastaaPoista
 6. Sitä vaan että voiko niissä riippumatoissa makailla vaikka uutena vuonna jos alkaa biletys väsyttää lähipubeissa

  VastaaPoista
 7. Huuhaa projekti, joka tarjoaa muutaman suojatyöpaikan kavereille.

  VastaaPoista
 8. Hieno projekti ja kerrankin jotain uudenlaista.

  VastaaPoista
 9. Mitä se hieno projekti maksaa veronmakjsille on varmaan salaisuus. Taas vähäosaset maksaa tämänkin minkä lie vaatteiden ripustamiset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole salaisuus. Javahan voisi täällä kertoa kaikille mitä projekti maksaa. Hän tietää kaiken.

   Poista
  2. Kyllä se on ne keskituloiset ketkä maksaa, joten älä turhaan huolehdi vähäosaisten asemasta.

   Poista
 10. Niin paljon että vanhusten ulkoilutuspalveluun ei löydy 30000 euroa kaupungilta. Näin Ugissa.

  VastaaPoista
 11. https://www.otakantaa.fi/fi/hankkeet/252/

  Tuolla kovasti kysellään ideoita Rauhanpuiston elävöittämiseksi, harmi vaan, ettei niitä julkaista jos eivät ole juuri linjassa puuhastelijoiden ajatusten kanssa. Todellista "kansan kuuntelemista", hah.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerro toki täällä mitä ehdotit.

   Poista
  2. Aivan niin. Koska Klo 11.36 tuntee suurta mielenkiintoa projektiin ihan välittämällä meille muille oikein linkinkin, niin annahan kuulua niitä ehdotuksiasi naurun sijaan.

   Poista
  3. Hiljaiseksi vetää.

   Poista
  4. Javahan voisi julkaista uuden aiheen,mihin te kaikki voisitte kirjoittaa mahtavia kehitysideoita. Täällä kaikki julkaistaan. Tuotokset voisi sitten kiikuttaa toteuttajien nähtäväksi.

   Poista
  5. Tää olis loisto idea. Joko Java nukkuu?

   Poista
  6. Todella loistokas idea, aivan samoin kuin kaikki muutkin "ehdotelmat" tällä sivustolla. Onneksi ehdottajat eivät ole päättävässä asemassa.

   Poista
 12. jaava kirjoitti 31.1.2016 seuraavaa:

  "Uudenkaupungin keskustan kehitys tuntuu murheelliselta. Siihen on puututtava pikaisesti, sillä Uusikaupunki täyttää pian 400 vuotta. Harva hoksaa, että 400-vuotisjuhlat Suomessa ei ole pikkujuttu. Tuolloin juhlitaan kaupunkimme merkittävää kansainvälistä historiaa eli Ruotsin kuningasta ja Putinia myöten Uusikaupunki noteerataan. Kuinka moni haluaa,että juhlavieraat näkevät kaupunkimme viime vuosina kiihtyneen kurjuuden ja Alicenkadun ankeuden?

  Keskustaan on pikaisesti saatava elävyyttä ja elinvoimaa. Nopeimmin se onnistuu kiirehtimällä entisen Ekan paikalle merkittävä kauppakeskus, joka voisi sisältää Suomen ensimmäisen laajan nettipalvelukeskuksen. Keskuksen joka hoitaa palautukset vaihdot ja reklamoinnin korvausta vastaan(meidän Johannan idea)."

  Nythän sinua on jaava kuunneltu. Hieman myöhässä, mutta kuitenkin.
  Onko nyt kuitenkin niin, että keskustaa ei saakaan kehittää?

  VastaaPoista
 13. Tyrmään Javan sikses hyvän idean nettipalvelukeskuksesta. Se ei mahdu ent. Ekan paikalle. Mutta muuten idea voisi olla tutkimisen arvoinen. Nettikauppa kasvaa liki hirvittävää vauhtia ja siinä samalla sen tuoma kappaletavaravirta. Se vaatii jatkuvasti uusia "liki autotehtaan" kokoisia halleja. Niitä on paljon esim. kehäkolmosen maastossa lähellä Helsinki-Vantaan lentokenttää.
  Voipa tässä miettiä, että sopisiko Ukiin tuollainen palvelupalautushalli. Se
  vaatisi jo ilm. rautatieyhteyden suoraan halliin jne. Mielenkiintoinen halli se olisikin valtavine kuljettimeen ja tavarahyllyineen.

  VastaaPoista
 14. Vai palvelupalautushalli! Lienee helle pehmittänyt ajatuksenjuoksun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerrassaan loistava idea. Toisi runsaasti niitä kaivattuja naistyöpaikkoja ja parantaisi Ugin logistista asemaa. Miksei Javan ideat kelpaa?

   Poista
  2. Tunnut olevankin huumor miehii, kun tuollaisia kirjoittelet. Tosissaan ei nimittäin kukaan voi tuollaista kirjuutella,,,,vai voitko?

   Poista
 15. No niin kaikki äidin pikku mussukat ja peräkammarin pojat. Kirjoittakaahan tähän niitä keskustan kehittämisideoita kun Java ei saanut uutta aihetta avattua. Sana on vapaa.

  VastaaPoista
 16. Huiveilla ja riippuräteillä ei kehitetä kaupungin keskustaa elävämmäksi muuta kuin nyt tänä kesänä ja hellesäällä. Se kehittäminen vaatii ihan jotain muuta jos halutaan saada oikeita muutoksia. Vai meinaatteko todella että riippumatot ja sateenvarjot houkuttelevat ihmisiä viikosta toiseen kaupungin keskustaan vielä koulujen alettuakin syyssateilla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvostella osaat, mutta ensimmäistäkään ideaa en tekstistäsi löytänyt. Yrittäisit edes.

   Poista
 17. Totta joka sana. Kuka tahansa osaa riiputtaa mattoja täydellä palkalla.
  Ei toimi talvella ja sateella.

  VastaaPoista
 18. Arvostella osaat, mutta ensimmäistäkään ideaa en tekstistäsi löytänyt. Yrittäisit edes. Eikö lähde?

  VastaaPoista
 19. Elävöittäminen Aliseenkatuun sidottuna ei onnistu ilman lisärakentamista ja jonkun purkamista. Se vaatii useita miljoonia euroja rahaa, jota Ukin kaupungilla ei ole eikä tule eikä se kaupungin tehtäväkään voi olla -toimiminen elävöittämisen päärahoittajana.

  Kaikki muu pienimuotoinen elävöittämistoiminta on julkisivujen ja pintojen erittäin lyhytaikaista -pahimmillaan jopa tuhlailevaa puuterointia. Puuterit valuvat sateella pois, ne eivät kestä talvikelejä ja elävöittäminen loppuu.

  Suuret ihmismäärät eivät tule montaa kertaa katsomaan samoja pienimuotoisia puuterointeja. Suuret väkimäärät liikkuvat päivittäin ostoskeitaissa. Siellä, mihin pääsee helposti ja mistä saa lähes kaiken "yhden pysähdyksen taktiikalla".

  Vakavasti puhuen, kaupungin kannattaa harkita oleellisia kaavamuutoksia Alisenkadun määrätyille pätkille. Keskikaupunki tarvitsee ostomagneetin, joka toimii kesät talvet. Se on sitten toinen asia, onnistuuko sellaisen rakentaminen. Meillä kun on jo lähes keskustassa isot marketit ilmaisine parkkipaikkoineen.
  JAa

  VastaaPoista
 20. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 21. Totta turiset osittain, mutta jostain on aloitettava. Nythän on menossa vain kokeilu. Toivottavasti demokatu poikii uusia ideoita ja saadaan houkuteltua keskustaan magneetti. Nykytilassaan keskusta ei ole kauhean houkutteleva.

  Onko java lomalla kun ei vielä ehtinyt peesaamaan JAan kirjoitusta?

  VastaaPoista
 22. Kokeilu levittämällä kankaita, asettelemalla uusia penkkejä tms. jne. Aloitukselle ja kokeilulle tulee henkilöauton hinta!!!! Se jos jkou on Puuhastelua ja me maksetaan se Puuhastelu. Huonojalaknen pappa ei skeittaa eikä kiireinen perheen äiti kasseinensa jää pelaamaan torille shakkia vesisateella. Miettikää nyt oikeasti mitä rahoille tapahtuu. Jotain kupoliviritelmiä on esitetty Alisenkadun yrittäjillekin että he maksaisi lähes kaiken ja mitä saavat vastineeksi. Ettei vaan vielä vähemmän ohikulkijoita kun ne loputkin hakevat tarvitsemansa kahdesta marketista tai lidlistä.

  VastaaPoista
 23. Kiitos käynneistä ja kommenteista! En ole häirinnyt laadukasta keskusteluanne, koska kissa onnistui sabotoimaan läppärin remonttikuntoon ja sain sen vasta nyt reservistä. Pistin uuden alustuksen.

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!