maanantai 4. kesäkuuta 2018

Olisipa äänestetty kuin demarit: UKISSA OLISI NYT PAREMMIN!

Kuntien ja kaupunkien päätöksenteossa ei ole samantyylistä oppositiota kuin valtakunnan politiikassa. Kaikki puolueet ja ryhmät saavat äänestystuloksen ja neuvottelukykyjensä mukaan edustuksen hallitukseen ja lisäksi muita merkittäviä luottamuspaikkoja kuten puheenjohtajuuksia. Toisaalta eipä ole kunnissa ja kaupungeissa samanlaista oikeistovasemmisto akselia päätöksissäkään, sillä eihän opetukseen, urheiluun, nuoriin, kulttuuriin tms. satsaaminen tai vastustaminen ole kiinni ismeistä vaan luottamushenkilön omasta sekä kaupunkilaisten arvomaailmasta. Samoin kaupunkilaisten rahojen suruton törsääminen virkoihin, juhliin ja päättäjien matkoihin on vastoin kaikkien poliittisten ajatussuuntien ja vaalipuheiden vastaista. Kaupungin ja kunnan päätöksenteko perustuu terveeseen järkeen, jota ohjaa laki ja rajoittaa talous.

Kunnallispolitiikassa kyse on päättäjien keskinäisestä luottamuksesta ja yhteistyöstä, joilla johdetaan kuntaorganisaatio toimimaan kunnan ja sen asukkaan parhaaksi. Kuntalaiselle syntyy yleensä silloin ongelmia, kun ismit, periaatteellinen vastustamine ja poliittisten ryhmien omien etujen hyysäys astuu kuvioihin. Pahimmillaan tällainen touhu halvaannuttaa koko kuntaorganisaation aina toimivasta valmistelusta päätösten toteuttamiseen. Tarvitaan vain yksi väärä henkilö oikeassa paikassa ja valtuuston valtaa voidaan nakertaa. Tästä puolestaan lähtee koko päätännän ja kaupunkiorganisaation leviämine ja pahimmillaan ajaudutaan tilanteeseen, jossa salaillaan, kähmitään, reissataan eli kaiken rahoittajasta veronmaksajasta on tullut oman vahinkonsa maksaja.

Kaupungissa ja kunnassa tarvitaan avoin johtaja, jolla on älyä, osaamista, kokemusta, häneen luotetaan ja häneltä löytyy auktoriteettia toimia tasapuolisesti kaikki luottamushenkilöt noteeraavana johtajana. Jos johtaja lähtee suosimaan, salailemaan tai peräti yrittää käyttää kuntalaisten varoja poliittista ryhmää tai yhtä luottamushenkilö miellyttäen, hän menettää omaa uskottavuuttaan. Jos johtaja jatkaa tällä linjalla tarpeeksi kauan syntyy väistämättä tilanne, jolloin tyytymättömyys häneen kasvaa. Kun tyytymättömyys on paisunut riittävän suureksi, luottamushenkilöt haluavat mitata johtajan luottamuksen. Tässä pisteessä johtaja on menettänyt kaikki edellytykset tehtävänsä hoitoon vaikka saisikin nippa nappa -äänestystuloksella jatkaa tehtävässään.

Olemme saaneet karun opetuksen siitä, kun uskoimme kokoomusketkujen ylistystä vahvasta johtajasta ja puppupuheita hänelle onnettomista vaihtoehdoista. Meillä valittiin johtaja, jolla ei ollut vähäisintäkään kokemusta siitä tehtävästä tai edes sellaisesta organisaatiosta, jonka johtoon hänet valittiin. Kun muistetaan vastaehdokkaan koulutuksen ja kokemuksen ylivertaisuus, voidaan todeta, että meillä enemmistön ainoa valintakriteeri oli: EI ENÄÄ DEMARIA! Tämä on karu esimerkki siitä poliittinen sopivuus jyrää ammatillisen pätevyyden.

Me emme yksinkertaisesti voi jatkaa näin, sillä olemme menettäneet vuoden siitä etsikkoajasta, jonka autotehdas on meille antanut: Emme ole saaneet mistään kiinni - olemme nukkuneet momenttumin jos kuudennenkin ohi. Nyt oikeiston ja vasemmistoliiton, ketkä olivat tekemässä väärää valintaa, on korkea aika korjata virheensä ja toimia inhimillisesti yli 15 000 kaupunkilaisen parhaaksi. Se, että nyt myöntää avoimesti virheensä ja seuraa demareiden jo vuosia sitten viitoittamalle tielle on todellista toimintaa kaupungin ja sen asukkaiden parhaaksi

27 kommenttia:

 1. Demarit oli oikeassa, onko enää

  VastaaPoista
 2. Demarit otti hyödyn siitä, mistä pelkäsivät porvarien hyötyvän.

  VastaaPoista
 3. Demarit ja pro pompottaa Atsoa.

  VastaaPoista
 4. Ugissa kaikki muuttavat mielensä vain siksi, että saa riidellä.

  VastaaPoista
 5. Valitettavasti Javan kirjoitus pitää paikkansa. Valintavaihtoehtoja valtuustolla oli.
  https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Atso_Vainio

  VastaaPoista
 6. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Äänestystulos oli Vainiota valittaessa 26-16. Muut vastaan demarit, Lauri ja minä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuka Lauri ja äänestikö joku tyhjää, kun valtuutettuja on 43.

   Poista
 7. "Molemmat saivat kannatusta myös muilta ryhmiltä.

  Kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Jouko Antolan mukaan vaalia edeltänyt keskustelu valtuustossa yltyi ajoin kiihkeäksi, ja pahimmillaan valtuutetut arvostelivat ehdokkaita lähes henkilökohtaisuuksiin mennen. Kaupunginjohtaja Kari Koski tyynnyttelikin tilannnetta muistuttaen, että vaalissa valittava henkilö on tuleva kaupunginjohtaja, jonka kanssa valtuutettujen on tulevaisuudessa pystyttävä toimimaan."

  VastaaPoista
 8. Kiitos käynneistä ja kysymästä! Lauri Salin ja muistaakseni Haverinen oli poissa. Koomista oli Myllymäen käytös, kun esitin asian lykkäämistä, jotta saadaan paremmin selvyyttä hakijoista, Myllymäki totesi ette valintaa kannata siirtää, sillä tarjolla on vain hyviä ehdokkaita. Tämän jälkeen Myllymäki haukkui Vainion niin lyttyyn kuin voi, jopa K Koski puuttui hänen kielen käyttöönsä eli olikin vain yksi hyvä ehdokas. Juha Aaltonen yritti kysellä kuudelta haastattelijalta näkemyksiä johtajakandinaateista, mutta eipä näiltä tullut inahdustakaan, joten siirryttiin äänestysvaiheeseen. Äärimmäisen pimeä valintaprosessi, jonka päätteeksi valittiin täysin kokematon mies kaupunginjohtajaksi ja vieläpä paremmalla palkalla, millä Koski oli sitä hoitanut.

  VastaaPoista
 9. Mielenkiintoinen on tämänkin tarinan alku. Harva tiesi ja vielä harvempi muisti.

  VastaaPoista
 10. Kas näin Harton blogista kesäkuussa 2012 valinnan jälkeen

  "

  Harto Forss kirjoitti 26.6.2012 klo 08.27
  Prosessi oli erittäin ikävä. Taatusti suvaitsevalla, avoimella prosessilla olisi saatu parempi lopputulos. Jopa valittu henkilö olisi saattanut olla toinen. Nyt pienet puolueet joutuivat määrittämään kantansa monenlaisten tuntemusten ja tietojen paineessa. Emme saaneet tietää edes headhunterin esittämien henkilöiden nimiä kuin valtuustossa ja sielläkin vasta kysyttyäni niitä. Emme tiedä lainkaan millaisia henkilöitä nämä olivat ja miksi heidät hylättiin. Heti alkuun tulee kysymys miksi Sami Sulkko valittiin haastatteluun ja Heidi Rämö hylättiin. Hattulan valtuusto teki täysin toisen valinnan ja vieläpä ylivoimaisella äänten enemmistöllä.
  Harto Forss kirjoitti 26.6.2012 klo 08.45
  Sain vastauksen, että headhunter esitti 5 ehdokasta. Sami Sulkko valittiin haastatteluun. Heidi Rämö on nyt valittu Hattulan kj:si. Hans Olander on Parikkalan kj. Kari Karjalainen on Raahen kj. Pauliina Sarilo Pyhärannan kj. Melkoisen näyttävää joukkoa. Olisin todella halunnut ennen kokousta selvittää näidenkin taustoja. Hieman nyt jo selasin Internet tiedostoja. Kari Karjalaisen on hankalaa, on niin paljon saman nimisiä. Alustavakin selailu herättää kummeksuntaa, miksi Sami Sulkko valittiin tästä joukosta? Esim. Kari Karjainenkaan ei näytä olevan mikään huttupoika. Karsinnan perustelut olisi ollut tosi hyvä tietää.
  "

  Atso Vainio selvin luvuin Uudenkaupungin ykköspomoksi

  Turun Sanomat, Uusikaupunki

  JAAKKO LOUHIVUORI

  Kauppatieteiden maisteri Atso Vainio, 47, valittiin maanantaina Uudenkaupungin uudeksi kaupunginjohtajaksi. Hän voitti suljetussa lippuäänestyksessä vastaehdokkaansa sosiaalidemokraattien Heikki Lonkan äänin 26–16.

  Keskustelu valtuustosalissa äityi paikoin demarien piikittelyksi oikeistorintaman ehdokasta vastaan.

  Sosiaalidemokraattien Johanna Hyvönen arvosteli tiukkaan sävyyn yksityissektorilta tulevan Vainion kyvykkyyttä johtaa jatkossa kaupunkia ja kyseenalaisti hänen johtamistaitonsa.

  – Kuka opettaa hänelle, mikä kunta on ja miten se toimii, Hyvönen peräänkuulutti.

  Kokoomusryhmästä muistutettiin, ettei valtuusto ole oppipoikia valitsemassa ja muistutti kaupunginjohtajan tukena jatkossakin työskentelevän osaavan joukon alaisia.

  Raumalle siirtyvä Uudenkaupungin nykyinen kaupunginjohtaja Kari Koski (sd) yritti rauhoitella valtuutettuja ennen varsinaista äänestystä.

  – Ennen kuin menette liiaksi henkilökohtaisuuksiin niin on hyvä muistaa, että toinen ehdokkaista astuu tähän saliin syksyllä tekemään kansanne yhteistyötä, Kari Koski alleviivasi.

  Ennen varsinaista valintaa äänestettiin Muutos 2011 -valtuustoryhmän Java Valkosen ehdotuksesta palauttaa asia uudelleen käsittelyyn, mikä ei kuitenkaan ottanut tuulta purjeisiinsa.

  Kokemusta kunnista ja yritysmaailmasta
  Vainiolle itselleen Uusikaupunki on tuttu paikka entuudestaan. Hän on käynyt koulunsa kaupungissa ja tutustunut muun muassa nykyiseen vaimoonsa Uudenkaupungin lukiossa.

  Vuodesta 2000 asti Vainio on työskennellyt Invest in Finlandissa, joka hankkii suoria ulkomaisia investointeja Suomeen. Yksi merkittävä hanke Invest of Finlandille oli kansainvälisen soijajalostamon sijoittuminen Uuteenkaupunkiin. Vajaan 100 miljoonan euron jalostamokokonaisuus on nousemassa parhaillaan Orivon teollisuusalueelle.

  Syksyllä uusissa haasteissa aloittava kaupunginjohtaja vastaa parhaillaan laajasta verkostoyhteistyöstä Invest of Finlandissa, jossa kumppaneina ovat muun muassa Finpro ja useat suomalaiset kunnat sekä seudulliset yhteistyötahot. Vainion kunta-alan kokemus tuleekin juuri yhteistyöstä, jossa hän on päässyt tutustumaan eri kuntien toimintakulttuureihin. Kuntauudistusten edessä hän uskookin osapuolten omaan liitostahtoon.

  Puoluekannaltaan Vainio on sitoutumaton.

  Kielitaidon osalta suomen ja ruotsin lisäksi taipuvat englanti, ranska ja saksa. Vainion perheeseen lukeutuvat vaimon lisäksi kaksi poikaa.
  "

  VastaaPoista
 11. Kas näin Javan blogissa

  "

  Takapenkistä .... kirjoitti 26.6.2012 klo 11.26
  Java ja Lauri Salin äänestivät tietenkin H.Vartiaisen tänne masinoimaa Lonkaa. Kun demarit ( 14 kpl) pysyivät ruodussa, Lonka sai nuo 16 ääntä. - Siten kaikki muut ( ml. Niittyluoto, Aaltonen, Tähtinen ja nuo peruspersut Nummi ja Lehtonen sekä koko Vasemmistoliitto (3) , Kepu ( 8 ) ja Kokoomus ( 10 ) olivat Atso vainion takana.

  Vainion on näillä luvuilla varsin mukava aloittaa kaupungin johtaminen 1.9.2012. - Enkä usko demareiden provosoivan valitusta hallinto-oikeuteen, koska kelpoisuusehtojen mukaan riitti kokemus hallinnollisista tehtävistä( ei siis tarvittu KUNNALLIShallinnon kokemusta ) !
  "

  VastaaPoista
 12. Jaana Vasama, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja
  Luottamuksesta ja yhteistyöstä

  Avakka • 4.6.2018

  Uudessakaupungissa näyttää vallitsevan tilanne, että hallitus tekee sen päätösvaltaan kuuluvia päätöksiä, joiden lopputulokseen valtuustossa ei olla tyytyväisiä. Kaupunginjohtaja toimii suoraan hallituksen alaisena ja laittaa näitä samoja, lainvoiman saaneita päätöksiä täytäntöön, kuten hänen virkavelvollisuuksiinsa kuuluu – ja taas ollaan tyytymättömiä. Näin oli myös viime valtuustokaudella. Tästä kertovat yhden äänen varassa olevat äänestystulokset ja kun pitkään äänestään eri asioista tuloksella 6–5, se nakertaa kaikkia osapuolia.

  Olin yllättynyt 22 valtuutetun aloitteesta asettaa tilapäinen valiokunta selvittämään kaupunginhallituksen puheenjohtajan Heikki Walan ja kaupunginjohtaja Atso Vainion luottamusta. Olen yllättynyt seuraavista syistä:

  – Kun tiedustelin kaupunginjohtajalta, kuinka moni 22 aloitteen allekirjoittaneesta on ollut henkilökohtaisesti yhteydessä häneen hänen työnsä hoitamiseen liittyvistä epäkohdista, kuulin, ettei yksikään.

  – Kutsuin 9. huhtikuuta valtuustoryhmien puheenjohtajat neuvotteluun koskien organisaatiomallia. Samalla kuulin yhden ryhmän olevan tyytymätön kaupunginjohtajan työskentelyyn. En kuitenkaan saanut vastausta kysymykseeni, mihin asioihin ollaan tyytymättömiä ja ehdotinkin, että ennen seuraavaa kaupunginjohtajan kanssa käytävää arviointikeskustelua, ryhmät voivat lähettää minulle ne asiat, joihin ollaan tyytymättömiä. Olen lähettämässä asiaan liittyvää postia valtuustoryhmien puheenjohtajille ensi viikolla. Minusta on reilua kertoa kaupunginjohtajalle ensin, mihin ollaan tyytymättömiä ja vasta sitten lähteä erottamaan häntä.

  – Kaupunginjohtajan kanssa käydyt arviointikeskustelut on käyty hyvässä hengessä. Olemme kirjanneet siihen ongelmakohdat, selkeät tavoitteet ja aikataulut. Itse olen tiedottanut tavoitteista omaa ryhmääni. H. Wala ja M. Kontu vastaavat siitä, miten he ovat omia ryhmittymiään tiedottaneet.

  – On hurskastelua väittää, että kaksilla rattailla ajaminen johtuisi kaupunginjohtajasta, kun jokainen hallituksen pöydän ympärillä tietää varsin hyvin, miten jotkut poliittisista päättäjistä pyrkivät itse jopa päivittäin vaikuttamaan valmisteleviin virkamiehiin ja samalla vaikeuttavat omalla toimillaan kaupunginjohtajan työtä.

  – Hallituksen puheenjohtaja on ollut aina valmis keskustelemaan kanssani, kun olen ollut hänen kanssaan eri mieltä ja hän on pyrkinyt löytämään kompromisseja, toisinaan hän on jopa tullut puolitiehen vastaan mielipiteissään. Kysynkin nyt, kuinka moni aloitteen allekirjoittaneista on soitellut ja yrittänyt keskustella asioista hallituksen puheenjohtajan kanssa. Saamani vastauksen mukaan ei yksikään.

  – Lehdessä aloitetta kommentoitiin, ettei tässä nyt ketään erottamassa olla. Kuitenkin valiokunnan asettaminen toimenpiteenä liittyy juuri erottamiseen, joka perustuu luottamuspulaan.

  – On mielenkiintoista, että tiettyjen päättäjien työkalupakkiin kuuluu henkilöiden erottaminen yhteistyön tekemisen sijaan. Onko kaupungissamme ollut yhtään kaupunginjohtajaa, jota tietyt samat päättäjät eivät olisi yrittänyt erottaa?

  – Aloitteen vaikutukset kaupunkimme julkisuuskuvaan ovat todella vahingolliset. Olisin toivonut, että aloitteesta olisi tiedotettu myös minua etukäteen.

  Kaupungissamme vallitsee kummallinen selän takana puhumisen kulttuuri. On helppoa arvostella ja kritisoida, mutta pitää pystyä myös konkretisoimaan, mihin ollaan tyytymättömiä. Valtuutetun ensisijainen tehtävä on vastata poliittisesta päätöksenteosta ja pyrkiä tukemaan kaupungin virkamiehiä työssään. Arvostella saa ja pitää, kun siihen on aihetta, mutta on myös tuettava ja tämä tuntuu unohtuneen melko monelta.

  Filosofi Senecaa lainatakseni: ”Ihmiset voidaan jakaa kahteen ryhmään, niihin, jotka saavat jotain aikaiseksi ja niihin, jotka kulkevat jäljessä ja arvostelevat.” Olemme samassa veneessä. Mitä, jos yrittäisimme saada yhdessä jotakin aikaiseksi ja tukisimme toisiamme?

  Jaana Vasama

  kaupunginvaltuuston pj

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vasaman jutut ovat alta uskottavuuden. Kylläastymispisteen ne saavutti vappuna

   Poista
 13. Sopii kysyä Vasamalta: Mitä tämä valtuusto on saanut aikaseksi.

  VastaaPoista
 14. Hyväksyykö valtuuston puheenjohtaja, kun hallitus ei noudata valtuuston päätöksiä.

  VastaaPoista
 15. Olen Javan alustuksesta sen verran erimieltä ettei kuntaa rajoita talous. Ellei ole rahaa niin lainataan. En tiedä yhtään menoa lykätyn tai peruutetun sen takia ettei ole rahaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lainaa ei voi ottaa loputtomiin. Se täytyy joskus maksaa.

   Poista
  2. Forssin talousopeilla saadaan valtionvarainministeriön virkamiehet tänne.

   Poista
  3. Ei tuo ollut minun oppiani vaan toteamus miten asioita Ukissa hoidetaan.

   Poista
  4. Hyvä Harto, että oikaisit. Aloin pelätä, että sinäkin

   Poista
 16. On siinä työväenpuolueen kansaedustajaehdokas. Yhteistyö tarkoittaa hänen kanssaa samaa mieltä olemista. Muut keskustelee tämä lähettelee myllykirjeitä.

  VastaaPoista
 17. Jaanalla ei ole poliittista pelisilmää.

  VastaaPoista
 18. http://ls24.fi/uutiset/ansionmenetyskorvaukset-tanaan-karajilla

  VastaaPoista
 19. Miksei Valkonen revittele nyt kokoomuslaisen oikeusjutulla. Arkkitehti sai sinulta tuomion jo ennen oikeuden istuntoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikä arkkitehti, en ole juttuakaan kuulut???????????????

   Poista
 20. Kiitos käynneistä ja kommenteista! En ole hehkutellut kenenkään tutkintapyynnöillä, päin vastoin olen todennut, että tutkintapyynnön voi tehdä kuka tahansa ja se on virkavallan tutkittava. Aikoinaan sain olla tutkintapyyntöihin perustuvienlukuisten mollauskampanjoiden kohteena ja tiedän henkilökohtaisesti, miltä se tuntuu enkä toivo vastaavaa kenenkään osalle - minussa on paljon vikoja, mutta katkeruuden ja kostonhimon olen onnistunut karistamaan pois! Tässä maassa syyttäjä syyttelee kuin viitsii ja oikeuslaitos ei jaa oikeutta vaan tuomioita!


  Mitä taas tulee Vasaman kirjoitukseen: NIIN IHMETTELEN SITÄ SUURESTI Pohdin alustusta sen tiimoilta, mutta tuuli antoi minulle muita askarehia!

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!