sunnuntai 30. heinäkuuta 2017

KUNTALIITOSKOHELLUS PÄÄSI JÄLLEEN VAUHTIIN!

Keskustelu yhtenäisestä Vakka-Suomen kunnasta putkahti jälleen valloilleen. Tämän synnyttäjä lienee autotehtaan moninkertaistunut työntekijä määrä ja siitä mahdollisesti seuraava Uudenkaupungin voimakas vasemmistolaistuminen. Kuntaliitosta puuhaavat tahot masinoivat paikalle cityhenkisiä konsultteja manipuloimaan ihmisiä yhteisen vakkasuomalaisen kunnan masinoimisen aloittamiseksi. Totuushan on se, ettei kaavailun kaltaisella pelkällä hallinnon entraamisella lisätä muuta kuin epädemokratiaa. Palkkojen suhteuttamisen jälkeen kuntaliitos muodostuu vieläpä varsin kalliiksi.

Uuden kunnan keskushallinto  tulisi tietenkin Uuteenkaupunkiin. Itse asun Uudessakaupungissa ja sen laitamilla. Voin todeta ettei Uudestakaupungista juurikaan ole hyötyä tämän kulmakunnan kehittämisessä. Kolkkamme on puhdas säästökohde ja metsätalousreservi, josta lopetettiin koulu ja myytiin puuta. Ainoat asiat mitä kaupunkimme keskushallinto tyrkytti tänne innolla ja lähes väkisin olivat jättimäiset tuulimyllyt. Kiitos Li Grönlundin esimerkin, tänne syntyi voimakas henki vastustaa tuulimyllyjä eikä niitä lopulta tänne tehtykään.

Kulmakuntani liitettiin aikoinaan Uuteenkaupunkiin ja siitä alkoi taantuminen. Tämä käy muiden vastaavanlaisten paikkojen kanssa hyvin esimerkiksi siitä, mitä kauempana päättäjien enemmistö, sitä surkeammin demokratia toimii. Käytännössä suurta Vakka-Suomea hallittaisiin teollistuneen Uudenkaupungin ehdoilla, mutta mikä mielenkiintoisinta valta keikahtaisi tukevasti oikeistolle. Näissä yhtälöissä piilevät melkoiset katastrofin ainekset niin Uudellekaupungille kuin muullekin Vakka-Suomelle. Kaavaillun kuntaliitoksen myötä kunnallinen demokratia häviäisi laajoilta alueilta ikuisiksi ajoiksi, joten jospa asioita vielä hiukan harkittaisiin.

Kuvitelkaapa, jos kuntaliitos olisi tehty jo kaksikymmentä vuotta sitten ja kuvitelkaa mitä olisi käytännössä tapahtunut. Kaikki tuona aikana korjatut ja rakennetut koulut, liikuntahallit, liikuntapaikat jne. olisivat jääneet tekemättä. Kaikki varat olisi pistetty uusikaupunkilaisten päättäjien päätöksellä Uudessakaupungissa vallinneeseen elinkeinokohellukseen ja sen suurimpaan ilmentymään hallihysteriaan. Mikäli kuntaliitos olisi tehty aiemmin, niin tuskinpa koko Vakka-Suomesta löytyisi yhtään kyläkoulua. Puitteiltaan koko Vakka-Suomi olisi berzneviläisen päätännän seurauksena kuin Uusikaupunki eli  1980-luvun ränsistynyt ahdistuksen Kolkka.

Kuntien välistä yhteistyötä tulee suosia, jos se saadaan toimimaan järkivetoisesti kaikkia kuntia kuullen plus palvelevasti, mutta kuntaliitoksessa valta pakenee jokaisen päätettävän asian osalta lopullisesti kauas pois. On pelkästään rikkautta, kun Vakka-Suomesta löytyy erilaisia kuntia ja niiden päättäjiä, jotka eivät hyvine ideoineen jää, osana kaavailtua isompaa kuntaa, pienen klikin ruhjomaksi. Kuntien välinen kilpailu kirittää päättäjiä toinen toistaan parempiin päätöksiin ja taas hyötyvät kaikki Vakka-Suomen asukkaat.


25 kommenttia:

 1. Kuntaliitos Ukin ja Laitilan välillä olisi enemmän kuin perusteltu. Saataisi iso monitoimihalli Kalantiin, kenties Citymarket ja Prisma. Kalanti olisi maantieteellinen keskus ja kompromissi. Tiheät bussiyhteydet vaan liikkeele niin homma alkaa toimia kahden keskuksen välillä. Siis nauhakaupunkina. Sopii nyt sitten kumota miksi ei kannattaisi. Niin hitto miks ei?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se juna meni. Laitila teki jo oman hallinsa ja Uki tekee oman.

   Poista
  2. Kuntaliitoksen jälkeen ei tehdä kompromisseja, jos tehdään niin kaikki tarvittava tehdään kahteen kertaa. Jotain tehtäessä Ukiin se pitäi tehdä myös Laitilaan. Kukahan alkaisi käydä kaupassa Kalannissa?

   Poista
  3. Kalanti nyt vaan olisi ihanteellinen ja maantieteellinen keskittymä pinta-alaltaan laajan Laitilan ja kuin myös vastaavasti Ukin keskustojen keskelle. Sinne Uki-Laitila tien varteen mahtuisi useita uusia asuinalueita. Jopa mainittu citymarket ja prisma saattaisi sinne rakentua kuten Loimaalle.

   Uki-Laitila liitos toisi vahvan puskurin Rauman kylkeen Varsinais-Suomen pohjoisrajoille.
   Mikäli asiaa ajatellaan pelkkänä kepupuolueen hankkeena niin katsokaahan ensin molempien kaupunkien puoluepoliittinen paikkajakauma kummankin valtuustossa.

   Tai esittäkää viisi selkeää perustetta, miksi liitos ei kannata.

   Poista
  4. 1. VIRKAMIEESTEN PALKAT NOUSEE
   2. TURHISTA KUNNANTYÖNTEKIJÖISTÄ EI PÄÄSE EROON VIITEEN VUOTEEN
   3. PALVELUT HUONONEE UKIN ULKOPUOLELLA
   4. PÄÄTÖSVALTA KESKITTYY UKIIN
   5. SYRJÄKYLIEN ASUKKAISTA TULEE UKILAISTEN PALVELUJEN RAHOITTAJIA

   Poista
  5. Mihin tuollaista puskuria tarvitaan. Hyökkääkö raumalaiset varsinaissuomalaisten kimppuun.

   Poista
  6. Uudenkaupungin ja Laitilan lisäksi kolmas hallintokeskus Kalantiin. Tämäkö on säästämistä. Esityksessä ei ole järkeä.

   Poista
  7. Kuka on puhunut kolmannesta hallintokeskuksesta? Puhuttiin monitoimihallista, citymarketista, prismasta, asuinalueista. Hallintorakennuksia ei tarvita lisää koska niitä on Laitilassa ja Ukissa.
   Ukin ja Laitilan välillä nyt vaan on maata jonne nauhakaupunkia on mahdollista rakentaa. Keskeinen väylä 8-tielle on olemassa ja kehitettävissä.

   Poista
  8. Minkä takia joku rakentaisi Kalantiin suuria kauppoja, kun siellä ei ihmiset käy eikä Kalantiin muuta kukaan. Uusi talo monta vuotta tyhjillään ja kohta homekoulu. Ukilaiset ovat tottuneet ajamaan Lokalahden kautta Myllyyn ja laitilalaiset kasitien kautta.

   Poista
  9. Minkä takia?
   Uki-Laitilassa olisi jo riittävän suuri väestöpohja isoille marketeille. Siinä se. Ja silti voi ajella myllyyn tai mine haluaa.

   Poista
  10. Ei kuntaliitos lisää väestöpohjaa tai muuta ihmisten ostoskäyttäytymistä.

   Poista
  11. Yksi kaupunki eikä toinen toistensa kisaavaa kaupunkia. Eli yhtenäinen väestöpohja.
   Ostoskäyttäytyminen muuttuu heti suurten markettien suuntaan.

   Poista
 2. Kuntaliitokset tarkoittaa syrjäkulmien näivettymistä, se on jo nähty.

  VastaaPoista
 3. Kiitos ei kuntaliitokselle. Ukin tollot upottaisivat koko vakkasuomen.

  VastaaPoista
 4. Silloin keskusta saisi kaikki vallan kuntaliitoksessa, niinkuin sotessakin tulee käymään jos toteutuu???
  Alkuperäinen tarkoituksen uskoisin olevan pelkästään poliittisen, eikä asukkaitten edun mukainen.

  VastaaPoista
 5. https://yle.fi/uutiset/3-7970196

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä taas tapaus kunnanjohtajan ja hallituksen puheenjohtajan välisestä yhteistyöstä. Väitettyä kiusaamista, vallan rohmuamista jne.
   https://yle.fi/uutiset/3-9687359

   Poista
 6. Taivassalo ja Kustavi kuuluvat Vakka-Suomeen. Niille Kalanti ei ole keskeinen paikka.

  VastaaPoista
 7. Puskuri mies tekee puskuria. Kas kun ei tee Mannerheim linjaa satakuntalaisten hyökkäyksen varalta. Koko kuntaliitos on pöllöajatus. Varmaan huomaatte vain pöllöt sitä puolustaa

  VastaaPoista
 8. Vakkasuomenpanimolla menee hyvin liikevaihto kasvaA ja omavaraisuuaste hyvä.
  Ennekaikkea mikä on erittäin hyvä asia henkilöstönmäärä on kasvamut viime tililaudella.
  Vieläkön tietäisi onko lainat maksettu takasinmaksusuunnitelman mukaan?

  VastaaPoista
 9. Kiitos käynneistänne ja kommenteistanne! On vähintäänkin hienoa, ettei panimolla menee hyvin eikä kaupungin antama takaustuki ja peruspääoma jää kaupunkilaisten piikkiin. Tuolloin kaupunkimme talous oli pudonnut polvilleen, joten pankkileikin sijaan se olisi voinut satsata asukkaidensa puitteiden ja palvelujen kehittämiseen. Nyt muuttokynnys olisi alhaisempi ja kaupunkimme olisi ollut kasvu-uralla jo muutamab vuoden - NO NE OLI NIITÄ HEIKIN AIKOI!

  Kunnan saa toimimaan järkeistämällä toimintoja eli siirtämällä valtaa ja tehtäviä kahelilta johtoportaalta suorittavalle tasolle. Pahimmillaan liitoksessa käy niin, että suuremman paikkakunnan vajaalla ajelevasta johtajasta tulee isomman organisaation hihnan luistattaja - no meillähän ei kaavailuissa ilmene moista vuaroo. Minua huolestuttaa kuntaliitoksissa eniten demokratian kaventuminen. Tiällä periferiassa sen aestii päevittäe.

  Mutta nyt kip und kap Sorvakkoon junnujen yo-kisoihin!

  VastaaPoista
 10. Uutissii mailmalt

  http://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/autot/sahkoauto-vie-lahes-100-000-tyopaikkaa-autoteollisuuden-tyontekijat-pelastyivat-tyopaikkojensa-puolesta-6666137

  VastaaPoista
 11. Lisää uutissii

  http://www.tuulilasi.fi/uutiset/usan-autotehtaat-vaikeuksissa-myynti-laskee-rajusti

  VastaaPoista
 12. jopa joku mustamaalaa autotehtaan tulevaisuutta.

  VastaaPoista
 13. hyvää ei voi pilata muuten kuin manaamalla piruja esiin.

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!