maanantai 24. heinäkuuta 2017

ONNISTUMISEEN TARVITAAN LUOVUUTTA ja ROHKEUTTA

Suurten laivojen tapahtuma veti Turkuun satojatuhansia kävijöitä ja aina ruuhkaksi asti. Välillä kävi, mielessä, että tapahtumassa olisi tarvittu apua Uudenkaupungin kellokkaiden suojelemalta viestintäorganisaatiolta ja merefestpuuhaajilta - silloin olisi väen paljoudelta ja ruuhkilta vältytty. 


Arvostelemisen helppous houkuttelee  useimmat kritiikin tielle. Positiivisista asioista osataan nauttia, mutta harvemmin niistä nauttineet nostavat kokemiaan positiivisia elämyksiään julkisuuteen ynnä kaikkien tietoon. Positiivisesta  tapahtuman julkituomisesta muodostuu onnistunut toimiva markkinointi, jota puolestaan seuraa kasvaneen väenpaljouden tuoma menestys. Kuitenkin kiistaton totuus piilee myös siinä, että ilman kritiikkiä hyssytellen, munauksia vähätellen, munaajia suojellen ja hymistellen ei epäonnistumisiin saada muutoksia saati kiihdytettyä niitä melleviksi menestystarinoiksi.

Taantumuksen airueet passivoivat viestinnällään suuret tapahtumat kutistaen ne vähitellen olemattomiin. Kun rakentavaan ja esimerkkejä vilisevään kritiikkiin vastataan tyylillä: Tee itse parempi juttu tai kun minä viihdyn, täytyy muidenkin viihtyä - ajauduttu rakentavan kommunikaation sijaan  sijaan taantumusta ruokkivaan itsekkääseen asioiden passivointiin. Meillä näitä minä tykkään, muidenkin on tykättävä ja tee itse paremmin - asenteita voidaan pitää pinttyneinä maan tapoina. Mitään  uutta ei sovi esittää tai vaatia uusia tekijöitä ilman, että taantumuksen lippua heiluttavat kellokkaat hännystelijöineen aloittavat intoa latistavan ja viimeisenkin positiivisuuden idun nujertavan passiivisen urputuksensa.

Säälittävät taantumuksen betonoijamme heittävät laajalti synkän varjon kaupunkimme kehitysnäkymien ylle. Heidän vahvin lahjansa paistaa voimakkaimmin esiin pyrkyryydessä. Samat tyypit eli pieni sisäpiiri hallitsee mielipideilmastoa lähes kaikkialla: kulttuurissa, urheilussa, politiikassa ja jopa tapahtumien järjestelyissä. Tältä pohjalta ei ihmeempiä onnistumisia sovi odottaa, joista karua kieltä kertovat juhlavuoden urheilumenestys, tapahtumien fiaskosaldo kne.. Neuvojen kuuntelun sijaan ikivetäjämme sulkevat korvansa ja pitävät entistä lujemmin kiinni asemistaan. Näin on täällä aina tehty ja tehdään jatkossakin aina hamaan loppuun - kuten Merefestit osoittavat.

Kehityksemme ei kuitenkaan jämähdä ääntä pitävien nyhveröiden varaan, sillä onnistumisia tehdään toisaalla. Tavoitteeksi ei pistetä selittelyn keksimistä tai oman aseman säilyttämistä vaan tekemisen kautta onnistuminen on hallitseva päämäärä. Nämä onnistumisten tekijät eivät juuri näy eivätkä kuulu, sillä he eivät kuulu kellokkaiden sisäpiiriin tai viestintätyyppien hyysäyslistoille. Onnistumisten tekijöiden aika menee työhön ja luojankiitos he myös tekevät työtä, josta koko kaupunki ja juhlavuoden vieraat saavat nauttia.

Katsaus lähihistoriaan avaa kaikessa hiljaisuudessa tapahtuneen muutoksen merkityksen. Aikoinaan, Walan aikaan ja ennen sitä, kaupunki tuki ruhtinaallisesti erilaisia matka-alusten omistajia, joiden olisi tullut liikennöidä enemmän kuin vähemmän säännöllisesti Katanpäähän ja Isonkarin saarelle. Muistaakseni kaupunki löi vuosittain liikennöitsijää kohden reilut 70 000€ veronmaksajien rahaa. Ulkopaikkakuntalaiset liikennöitsijät asettivat sopimukseen matkustajakiintiön, jota pienemmillä matkustajamäärillä heidän ei tarvinnut lähteä em. kohteisiin. Tästä taas johtui se etteivät laivat liikkuneet kovinkaan tiheästi, josta puolestaan seurasi ongelmia saarissa toimiville matkailuyrittäjille. Vuosien varrella kaupunki hakkasi verovaroja po."liikennetukeen" varmaankin lukuisan tekonurmen ja mahdollisesti jopa monitoimihallin verran.

Joka torstai Kerttu starttaa klo:18:30 pikkuristeilylle, jonne 130 ensimmäistä pääsevät mukaan. Alukselta löytyy mm. vakkasuomalaista olutta, limonadia sekä leivonnaisia kohtuuhintaan.
 Viime vuonna  tapahtui selkeä muutos menneeseen, kun Isokarin yrittäjät ostivat Kerttu aluksen liikennöimään majakkasaareen. Samalla satsattiin saaren opastukseen ja sapuskapuoleen, joten enää kukaan ei pety, kun matkaa ei tehdä eikä myöskään kukaan saavu reissulta vatsa kurnien tai naama vääränä, vaan saaristoelämyksen rikkaampana. Majakan lisäksi Isokarissa kohtaa saariston luonnon, josta ja hyljesafarista jne.  enemmän oheisen linkin takana.

Oivallukset kuuluvat onnistuneeseen palveluun ja juuri tällaisesta ideasta pääsevät uusikaupunkilaiset vieraineen nauttimaan kesätorstaisin klo: 18:30. Tuolloin starttaa ilmainen iltaristeily Kertulla. Matkalaiset voivat ostella aluksesta olutta ja virvokkeita sekä nauttia merellisistä maisemista. Risteilyn kruunaa ja tunnelmaa kohottaa kotoisan mukavaksi reissun aikana järjestetty viihtyisä ja hyvin juonnettu rento tietokilpailu. Itse en ole, jo rajallisesta yleissivistyksestä johtuen, mikään tietokilpailuihminen, mutta mieltä lämmitti, kuinka kilpailun juontaja sai matkustajat kysymysten avulla ja niiden esittämistyylillä viihtymään aluksella.

On todella hienoa, että viimeinkin meri on avoin Uudestakaupungista Isokariin ja torstai-iltaisin saa viettää vaikkapa ikimuistoisen merellisen perherupeaman. Enää alukseen ei käytetä veronmaksajien rahaa, vaan se tuottaa hyvän mielen lisäksi rahaa kaupunkilaisille. Kertun tarjoamat virvokkeet ovat kohtuuhintaisia ja mikä tärkeintä niin tarjotut leivonnaiset, virvoitusjuomat kuin  oluetkin ovat vakkasuomalaista valmistetta. Jo yleissivistyksen kannalta suosittelen pistäytymistä laivalla ja maistamaan Isokarin nimikko-olutta. Kertun risteilyt on otettu niin hyvin vastaan, että rannalle jäämisen välttämiseksi matkalle haluavien on syytä saapua hyvissä ajoin satamaan.

Toinen merkittävä, lähes huomiotta jätetty, juhlavuosikohde löytyy sillanpielen kaupunginportista, jossa grilli muuttui ateljeeksi. Ateljeessa kävijää odottaa ainutlaatuinen näyttely. Herkkä nainen on elämänsä varrella ilmentänyt tuntojaan tallentamalla kulkemansa matkaa taideteoksiin. Sadat teokset kuvaavat tekijän kulkua elämän polulla, jossa erilaiset hetket ilmentävät kohdalle sattuneita hyviä ja vielä parempia elon hetkiä. Taiteilijan ideaa voi pitää melkoisena jo lähtökohdan osalta ja se herättää kysymyksen: Minkälaista taidetta sinä olisit tehnyt niistä sattumista, jotka olet kohdannut kyntäessäsi elon muhevia vainioita?

Vaatii melkoista rohkeutta luottaa omaan itsensä ja elämän varrella tehtyihin taideteoksiin, kun muuttaa menestyvän grillin ateljeeksi ja kaikille avoimeksi näyttelytilaksi, joka ikkunan lailla avaa oman persoonansa  vieraiden tarkasteltavaksi. Suosittelen pistäytymistä ateljeessa ja ehkäpä sieltä löytyy samalla juuri se pala aitoa elämää, jonka voi taideteoksen muodossa ostaa rikastuttamaan omaa elinympäristöään. Kaupungin päättäjistä Lea Myllymäki on jo ehtinyt pistäytyä näyttelyssä ja kaikki voivat käydä lukemassa, mitä hän kirjoitti ateljeen vieraskirjaan ja verrata sitä ateljeen itselle tarjoamaan kokemukseen.

Kuinka hyvin sinun pihaasi istuisivat kuvan patsaat, joita ei sitten muualta löydy!?
Kaksi edellä mainittua yrittäjäkuviota ovat osoitus luovuudesta, rohkeudesta ja riskin kantamisesta. Jotenkin tuntuu myös kaupunkilaisen kannalta reilummalta, että hän saa itse päättää mihin omat rahansa käyttää eikä  sitä tee salassa, päättäjien siunauksella, yksittäinen virkahenkilö. Eipä sitten muuta kuin risteilemään tai taiteeseen tutustumaan ja ostamaan pihalle vaikkapa tusinatonttujen ja sammakoiden sijaan persoonallinen, paikallisen taiteilijan tekemä patsas. Mainittua kahta palvelua et muualta löydä kuin Uudestakaupungista ja niitä suosimalla takaat niiden toiminnan jatkossakin.

Linkki Isokarin kotisivulle
24 kommenttia:

 1. Kokoomusjava kehuu kokoomuslaista yrittäjää, joka myy kaupungin tuella rakennetun panimon olutta.

  VastaaPoista
 2. Kiitos käynneistä ja kommentista! Enpä ollut minä tai kokoomuslaiset, yhtä poikkeusta lukuun ottamatta, antamassa kaupungin rahaa panimolle. Eikä yrittää pidä siitä rangaista, jos se on saanut verovaroja - hyvää olutta sopii juoda, kun on sopiva oluthetki. Käy Isokarissa tai torstairisteilyllä ja olet kanssani yhtä tyytyväinen tekemääsi matkaan. Ei kokoomuslaisuus paranna tai pahenna yrittäjää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käsittääkseni olupanimolle annettiin laina joka pitää maksaa takasin.
   Voidaanko silloin puhua tuesta. Jos annetaan suoraan rahaa jota ei tarvitses maksaa takasin voidaan puhua tuesta.Ottakaa asioista ensin selvää, ettei anneta virheellistä tietoa veronmaksajille.

   Poista
  2. Jos kaupunki antaa 150 000 euroa peruspääomaa ja takaa miljoonien lainan, kyse on tuesta.

   Poista
  3. Tarkenusta.
   Peruspääoma myönnettiin perustetun kioy:n nimiin. Kioy:n taitaa omistaa Uki kokonaan edelleen? Tässä yhteydessä toimii siis edelleen periaate, että jäähän meille halli. Toiminta normaalitilanteessa on, että Kioy:n tilat vuokrannut yritys maksaa kk-vuokran muodossa kaupungin takaamaa lainaa takaisin.
   Systeemi toimii niin kauan omaehtoisesti kun vuokrat maksetaan oli kaupungin omistamissa halleissa ajallaan.

   Jos oli väärin niin oikaiskaa.

   Poista
  4. Kaupunki anto lainan panimolle muistaakseseni laina-aika oli kymmenen vuotta.Silloin ei ole kysymys tuesta.Jos annetaan ilmaista rahaa 150000eeroo niin silloin on kysymys tuesta.
   Javan pitäisi muistaa miten pilkulleen asianlaita on kun itse asiaa oli päättämässä.
   Eikä roiskia mitä sattuu.

   Poista
  5. Onhan se tukea, jos takaa lainan ja vastaa takuuriskeistä. Miksei hakenut pankista lainaa.

   Poista
 3. ...kohtaamisia on ollut joka päivä.Tänään työskenneltiin Marjan kanssa ateljeessani,saapui äiti,kaksi lastaan ja Ugissa asuva mummo.Poika,josta tulee isona varmasti taiteilija halusi tutustua rautalankapatsaisiin ja niiden päälle neulahuovutuksella Marjan tekemään lämpöiseen karvapintaan...annettiin pojalle huovutus/rautlankakurssi extempore.Mummo kuvasi kun "satupuun"juuria yhdessä taivuteltiin...äiti oli ylen iloinen.Olivat kaukaa ,neuvoin fasepuukkisivut jotta näkee puun valmiina ....ei olisi poika muuten lähtenyt kuin kiukulla,tänään Ilolla.Nämä ovat niitä pieniäSuuria Kohtaamisia❤

  VastaaPoista
 4. Hah
  "ilmainen iltaristeily Kertulla"

  Ilmaista ei ole olemassa. Kuka maksaa Kertun kulut?
  Huhuu taas.

  VastaaPoista
 5. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Toivottavasti panimon tapauksessa ei käy kuten Uudenkaupungin pankkileikkien kanssa aikoinaan kävi eli leikin maksoivat kaupunkilaiset. Eipä panimon tiimoilta ainakaan kuulu mitään hälyttävää, toivottavasti tämä on hyvän merkki, Toisaalta eipä kuulunut rättihallinkaan tiimoilta, sen vaikeni lopullisesti pellevaliokunta ja nyt halli lienee satama ooyyn omaisuutta.

  Mukaan lähtijälle Kertun risteily on ilmainen, häneltä ei peritä maksua risteilystä - ei ainakaan silloin peritty, kun minä tein torstaireissun sillä. Joten HAH, kun oli hauskaa!

  VastaaPoista
 6. Tukeekohan tätä Kerttu-alusta kaupunki rahasummalla jotain? Näitä vastaavia aluksiahan on tuettu ja jopa annettu pääomalainaa erittäin heikolla takaisinmaksuennusteella!

  VastaaPoista
 7. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Kerttu ei saa kaupungilta tuke, varmistin asian yrittäjältä itseltään. Huomenna klo: 18:30, ilman pääsymaksua, risteilemään Kertulla - muutama tunti merellä kruunaa luvatun hellepäivän!

  VastaaPoista
 8. Kuka harrastaa joukkoliikennöintiä pienellä laivalla antamalla ilmaiset liput matkustajilleen? Kenen lompakko kestää moisen niin epäilen vaan. Ilmaisia lounaita ei ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käytä päätäsi demari. Älä sotke ilmaisia lounaita matkailuun. Ne eivät liity toisiinsa mitenkään. Nyt voit mennä syömään muiden demareiden kanssa kaupungin piikkiin sinulle ilmaisen lounaan.

   Poista
  2. En ole demari! Kirjoitin tämän kommentin: "Kuka harrastaa joukkoliikennöintiä pienellä laivalla antamalla ilmaiset liput matkustajilleen? Kenen lompakko kestää moisen niin epäilen vaan. Ilmaisia lounaita ei ole."

   Hyvää hyvyyttään joukkoliikennöinti-käytössä olevan aluksen omistaja ei osta polttoöljyä ja ajatuta sillä satunnaisia matkailijoita.

   Mutta kun se alus onkin liikkuva ravintola niin asia saa heti toisen tulokulman. En tiennyt / siis en lukenut ravintolatoiminnasta. Tässähän se lukee kun lukee kokonaan Javan jutun: "Matkalaiset voivat ostella aluksesta olutta ja virvokkeita sekä nauttia merellisistä maisemista."

   Joten antteks ny wallan kauhiast! Huomenna torille hetkeksi Iken juttusille waan kaik.

   Poista
 9. Kokoomusjava kehuu kokoomuslaisia yrittäjäkavereitaan. Kerttu ei voi risteillä ilman pääsymaksua, jos rahaa ei tule muualta.

  VastaaPoista
 10. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Jos omistaa aluksen, jossa on 130 anniskelupaikkaa, tuottako se enemmän seisoen tyhjänä vai täynnä väkeä risteillessään? Pohtikaapa sitä! Jos joku olisi toteuttanut kymmenen vuotta sitten saman oivalluksen, minkä yrittäjä teki ostaessaan Kertun, eiköhän kaupungilla olisi nyt muutaman miljoonan euron edestä jotain muuta. Mielestäni aluksen osto ja niiden käyttö ovat positiivisen huomion arvoista toimintaa. Ei sitä vähennä tai lisää yrittäjän kokoomuslaisuus.

  Enkä ole kyseisen yrittäjän ystävä eikä minusta sellaista tule, sen voin vahvistaa kaikille juteltuani hänen kanssaan pari kertaa. Mutta ei minulla mitään häntä vastaankaan ole, vaan toivon hänelle menestystä kuten kaikille, käytän mielelläni hänen yrityksensä palveluitaan ja seuraavaksi taidan lähteä syksyiselle majakkaristeilylle - SUOSITTELEN SITÄ!

  Kuin torttu pyttyyn ulostettiin minut vaalien jälkeen kokoomuksesta. Minua ei ole koskaan, oman puolueen taholta, kohdeltu niin huonosti kuin kokoomuskerma teki vaalien jälkeen, joten antaa kokoomusjavailun olla!

  VastaaPoista
 11. Kerttu tänään täynnä ja suuri osa ei mahtunut mukaan.Jäivät rannalle ruikuttamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä näin. Nyt hitaat jäivät rannalle, ei köyhät.

   Poista
 12. Käytin 50euroa ollessani risteilyllä jos kaikki käyttivät saman verran niin kassaan kilatti eilen 6500euroa.
  Vaikka pääsymaksua ei ollutkaan.

  VastaaPoista
 13. Miinus työpalkat, aluksen polttosaineet, tarjoilujen raaka-aineet...joten ei kai sentään neton neton nettoa...

  VastaaPoista
 14. Ike ja Wala ovat huomenna torilla. Onko kokoomuksen nöyrin miespalvelija Java kaatamassa kahvia porvarivieraille? Oikein jännittää ovatko Javan jutut ja runot yhtä hyviä kuin vaalikampanjassa.

  VastaaPoista
 15. Tarkennusta hieman eli Walahan on "demari" tai ainakin täysin heidän käskyläisensä. Jos demarien luotto Walaan menee, perustetaan valiokunta ja sen myötä hallitus erotetaan. Samalla demarit puhdistaa erehdystään kun antoivat oman paikkansa vain yhden kauden pienryhmälle. Näinhän se menee. Javaa ette näe huomenna kahvia kaatamassa.

  VastaaPoista
 16. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Kuinka monta kertaa näitte ennen kuntavaaleja Kanervan kampanjoineen torilla kokoomuksen puolesta prota vastaan? Haverisen kanssa saimme aikaiseksi valiokunnan, jonka tarkoituksena oli perehtyä Walan hallituksen taloudenpidon ihmeellisyyksiin. Kuinkas kävi: PERUSTETTIIN VALIOKUNTA, JOKA EI TUTKINUT MITÄÄN, TOTESI VAAN, ETTÄ AINA TÄSSÄ KAUPUNGISSA VOI VIIDELLÄSADALLATUHANNELLA EUROLLA MUNIA! Eli se valiokunnista. Kuka näitä asioita nostaa esiin, kun valtuustossa ei istu enää edes Haverista?

  Kuten jo aiemmin totesin, minulle osoitettiin kokoomuksesta ovea. Eli enköhän minä ole kahvinissenä heilumiseni heilunut siinä porukassa!

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!