sunnuntai 16. heinäkuuta 2017

$ote-valinnanvapaus: HOITO vai HAUTA

Soteviritystä runnotaan läpi, vaikka sitä vastustavat asiantuntijoiden lisäksi suurin osa suomalaisista. Mutta otetaanpa faktoja vuodelta 2013: Tuolloin Suomen terveydenhuoltomenot olivat 18,5 miljardia euroa. Erikoissairaanhoidon 6,8 miljardia euroa ja perusterveydenhuollon 3,8 miljardia euroa menot muodostivat hieman yli puolet vuoden 2013 terveydenhuoltomenoista. Asukasta kohden menot olivat 3 395 euroa.  Jotteivät luvut kasvaisi entistä kohtuuttomimmiksi, tarvitaan Suomessa uudistuksia, jotka suuntaavat terveyspalveluita nykyistä suuremmille toimijoille. Samalla puhutaan potilaan edusta, kun syntyy valinnanvapautta.

Otetaanpa toinen alaan liittyvä tieto vuodelta 2009. Se kertoo, ettei suuri ole aina tehokasta ja taloudellisesti kannattavaa: Esimerkiksi lääkärin kouluttaminen Helsingissä maksaa 173 000 euroa, kun Turussa lääkäri koulutetaan 62 000 eurolla. Kuopiossa lääkärikoulutus maksaa runsaat 81 000 euroa ja Tampereella vajaat 80 000 euroa. Jos haluamme tehokkuutta terveyspalveluihin, miksei lääkärien koulutusta lopeteta Helsingissä ja siirretä Turkuun, kun jälkimmäisessä koulutetaan miltei kolme lääkäriä sillä rahalla, millä Helsingissä yksi?

Edellä mainittu esimerkki kertoo karusti sen, että Suomessa terveydenhuolto pyörii valmistelija- ja virkakoneiston ehdoilla. Potilaan rooli rajoittuu pakolliseen pahaan eli pompotettavan säästökohteen asemaan. Sotea perustellaan potilaan saamalla valinnanvapaudella. Pukamapotilas saa itse valita paikan, jossa hänen suolensa hoonataan puhtaaksi. Tietenkin se lähin ja nopein operointi paikka siirtyy etäämmäs soten myötä, joko heti tai myöhemmin. Tämän jälkeen herääkin kysymys: Miten monella eri tyylillä tai tavalla voi suolen hoonata pukamista puhtaaksi eli mitkä ovat potilaan valintavaihtoehdot? Käytännössä taitaa potilaan valinnanvapaus rajoittua taksiin, jolla sairaalareissu tehdään - ellei senkin päätöksen tee KELA!

Entäpä jos kyseessä on vakavampi juttu: Ryyppymiehen maksa viheltää tai munuaiset piiputtavat. Vaativat toimenpiteet tehdään viidessä yliopistosairaalassa, joten valinnanvapaus on laaja ainoastaan maantieteellisesti ajateltuna. Ryyppymiehen kannalta paras suunta lienee Oulu, jossa yliopistollisen keskussairaalan varastokaapissa saattaa odottaa hyvän geeniperimän omaavia vähän käytettyjä ryyppymiehelle sopivia takuumaksoja. Mikäli terveystoimenpiteen tarpeen takaa löytyy vakava ja ripeyttä vaativa toimenpide, lienee viittä yliopistotason sairaalapaikkakuntaa lukuun ottamatta potilaan vaihtoehdot: HOITO tai HAUTA. Ja mitä pitempi matka hoitoon niin sitä todennäköisempää lienee, että perillä potilasta odottaa kirurgin sijaan viikatemies!

Linkki:

Lääkäreiden koulutus on kohtuuttoman kallista Helsingissä

26 kommenttia:

 1. Täällä ei ole paljon kävijöitä. Ei edes kokoomus ystäväsi viitsi kommentoida täällä. Taidat Java olla kaikkien hylkäämä poliitikko.

  VastaaPoista
 2. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Kun ei hyödytä ketään, ei ole ystäviäkään - niin peli menee. Ja kuka kaipaa sellaisia "ystäviä"? Viihdyn loistavasti ilman heitä ja elämän ehtoota kulkiessa jää rajallista aikaa paremmille asioille. Enkä minä tullut tänne ystäviä hakemaankaan, vaan kyttäämään taivaspaikkaa!

  VastaaPoista
 3. Onko sinulle politiikka ystäviä tärkeämpää.

  VastaaPoista
 4. Kiitos käynneistä, kommentista ja kysymästä! Politiikkaa ja ystävyyttä ei pidä sekoittaa keskenään. Esim. pätevyyden pitäisi valintoja tehtäessä ajaa aina ystävyyden ohi. Usein politiikassa asetetaan, toisin kuin on tarkoitus, itsekkyytensä yhteisen hyvän edelle ja siinä ystävyyssuhteita tulee ja menee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Et pysty vastaamaan suoraan hyvin yksinkertaiseen kysymykseen.

   Poista
  2. Asia tuli selväksi.

   Poista
 5. kokoomusjavalta ei saa suoria vastauksia.

  VastaaPoista
 6. Javalla ei ole enää mitään tekemistä kokoomuksen kanssa.

  VastaaPoista
 7. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Pahoittelen, jos vastaukseni ei tyydytä - jokainen voi kysyä mitä lystää ja minä vastaan rajallisten kykyjeni mukaisesti. Olen huomannut itsekin ettei minulla ole mitään tekemistä paikallisen kokoomuspuolueen kanssa. Sen sijaan useita kokoomuslaisia arvostan suuresti ja kommunikoin heidän kanssaan mielelläni plus aktiivisesti - tänäänkin juttelin Juha Aaltosen kanssa miltei tunnin.

  VastaaPoista
 8. Voi, voi kokoomus ei arvostanut Javan pätevyyttä. Jäi toisen kerran kokoomuksen takia luottamuspaikkaa vaille. Järkimies olisi ottanut yhdestä kerrasta opikseen.

  VastaaPoista
 9. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Ilmoitin välittömästi vaalien jälkeen etten ole halukas vastaanottamaan luottamuspaikkaa, joten kyse on muiden kuin minun pätevyyden arvostamattomuudesta. Sen sijaan olisin ollut halukas olemaan mukana paikkoja jaettaessa, mutta eipä panokseni po. touhussa kiinnostanut kokoomuskihoja - niinpä pääsääntöisesti, ne tynnyrit, jotka olivat tyhjiä tai kolisivat eniten, menivät pisimmälle.

  Kokoomuskihot tekivät vaalityötä Walan parhaaksi ja paikanjakonöyristely sinetöi walalaisten historiallisen hyvät luottamuspaikat. Kokoomuksen kannalta lopputulos oli säälittävä ja paikanjako takaa Walan nousukiidon jatkuvan. Minua ei inspiroi moisten sankarikihojen kanssa touhuaminen, keskustelu tai kaveeraus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokoomus on jo päättänyt tukea Walaa hallituksen pj:nä. Nöyrrytty on perusteellisesti.

   Poista
 10. Luottamuspaikat on kunnissa jaettu aina ja tullaan jakamaan sopivuuden mukaan ei pätevyyden.
  Java on pätevä mutta ei sopiva.

  VastaaPoista
 11. Wala ei ole pätevä mutta sopiva, siitä on selvää näyttö edelliseltä valtuustokaudelta.
  Vieläkin maksetaan tontoilua.

  VastaaPoista
 12. Kun kuuntelee Kolkkaa, täytyy sen perusteella Walalla olla demareiden tuki.

  VastaaPoista
 13. Lehdistö ja kokoomus hyssyttelivät Walan valtaan. Demarien Vartiainen antoi ratkaisevaa tukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmeisesti Kunnallisineuvos ei ymmärrä käsitettä demokratia.

   Poista
 14. Tuntien Valkosen ennustuksen taustat Hessu saattaa nousta eduskuntaan. Kokoomuksen ja demarien tuella tämä saattaa onnistua. Wala on eduskunnassa uusikaupunkilaisittain ajateltuna tyhjää parempi.

  VastaaPoista
 15. Java voisi epämääräisen kiukuttelun sijaan kertoa kokoomuksen vaalikäänteistä. Tavallinen kaupunkilainen ei niistä tiedä.

  VastaaPoista
 16. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Minäkään en ymmärrä mitä tarkoitetaan mahdollisista vaalikäänteillä. Kokoomus petasi välittömästi edellisten vaalien jälkeen, kerta toisen jälkeen, menestysmahdollisuuksia Walalle ja tämä jatkui aina paikonjakoa myöden, joten mitään käänteitä en näe tapahtuneen.

  VastaaPoista
 17. Nyt olisi aika aloittaa "Wala eduskuntaan" -kampanja. Kyllä Uki tarvitsee edustajan eduskuntaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vartiainen on häärinyt jo kauan vaalipäällikkönä.

   Poista
 18. Työväentalo päättää. Siis suurin paikallisyhdistys. Wala ei ole tämän yhdistyksen jäsen. Joten jotain rajaa. No okei, ehkä nämä edelliset Wala-kommentit kuuluu kategorioihin hoito tai hauta.

  VastaaPoista
 19. Kiitos käynneistänne ja kommentoinneistanne! Ei kai demarit avoimesti Walaa markkinoi, vaan tuollai kui paikanjaossa. Ajetaan mukaa omaa ehdokasta eduskuntaan, mutta kas kummaa kaduilla ja kujilla tuetaan. Samoinhan on toiminut kokoomuskermamme, joskin siinä sivussa hyysäten itseään. Mutta nyt jokaiselle kivaa ammua ja Turkuun lähtijöille isojen laivojen lumoa!

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!