lauantai 29. heinäkuuta 2017

EI OLE HUONOJA PÄÄTTÄJIÄ - PÄÄTTÄJIÄ ON VÄÄRISSÄ PAIKOISSA

Poliittista toiminta voidaan pitää yhtenä ihmisen jaloimmista toiminnoista, mitä hän elämänsä aikana voi tehdä. Toimintaan mukaan lähtenyt luovuttaa yhteisen hyvän käyttöön, koulutuksensa, elämän kokemuksensa, järkensä ja luovuutensa. Politiikassa ihminen uhraa pyhimpänsä eli aikaansa lähimmäistensä hyväksi. Näin, vapaasti siteeraten Hannah Arendtia, voimme luokitella poliittisten toimintamme varsin uljaaksi puuhaksi ellei peräti kaikkein suurimmaksi työksi lähimmäisen ja yhteisön hyväksi.

Paikallispolitiikassa toimitaan yhteisen hyvän maksimoimiseksi ilman ismejä ja härkäpäisiä käytäntöön sopimattomia periaatteita. Kaiken lähtökohtana ovat avoimet vaalit, joista sikiää avoin demokratia, jota pyörittävät mahdollisimman monenlaisen taustan omaavat yhteisön jäsenet. Luottamusvalintoja tehtäessä politiikassa tulee mukana olijoiden kunnioittaa läheistensä osaamista ja omaa rajallisuuttaan. Näin syntyvät avoimesti toimivat lautakunnat ja muut luottamuselimet, joiden ainoa päämäärä on yhteisön yksilöiden parhaaksi toimiminen.

Ikävä tosiasia piilee siinä, että harvemmin ihmiset korostavat lähimmäistensä kyvykkyyttä hänet itsensä edelle asettaen . Tämä pätee etenkin politiikassa, jossa ei useinkaan ole paikkajaon tavoitteena maksimoida äänestäjien etua vaan oma etu. Pahimmillaan, median vaikutuksesta, ajaudutaan tilanteeseen, jossa avoimuuden ja faktatiedon puutteen  vuoksi kansa saa juuri sitä, mitä se ei halua. Uudessakaupungissa kävi juuri näin. Viime valtuustokauden merkittävimmät hallituksen jäsenet jäivät pois hallituksesta.

Maija Junkola-Lehtonen palautti demokratian Uuteenkaupunkiin lopettamalla kuppikunnan nimeltä puheenjohtajisto. Harto Forss ja Seppo Nikula loivat yhteistyöakselin vapaan vasemmiston ja kokoomuksen välille. Tämän yhteistyön seurauksena kaupunkimme taloutta ei pistetty ainoastaan kuntoon vaan Uusikaupunki nousi kehityksen tielle. Viime  valtuustokauden lopuksi tehtiin jopa päätöksiä kaupunkimme kehittämisestä ja sen asukkaiden palvelutason kohentamisesta. Pidän vähintäänkin käsittämättömänä, että mainitut kolme henkilöä eivät enää istu kaupunginhallituksessa. Se ei ole kenenkään etujen mukaista, paitsi tietenkin niiden ketkä heidät korvaavat.

Nimeltä mainitut henkilöt saattoivat Uudenkaupungin keltaiselle polulle, jolla kulkemisesta kaupunkilaiset saavat nauttia tulevat kymmenet ja silti heitä ei valittu hallitukseen jatkamaan aloittamaansa työtä - PAIKANJAOSSA EI TOIMITTU KAUPUNKILAISTEN PARHAASEN PYRKIEN! Jos äänestäjät äänestävät talouden tuhoajia talouden korjaajien ja kehittäjien sijaan, voidaan se pistää median piikkiin. Mutta lopullisessa paikanjaossa näin ei ole, sillä jakajat tuntevat faktat. Jos he eivät tee valintoja valittavien kykyjen ja tekojen mukaan, vaan rohmuavat itselleen kärkipaikkoja, ajavat he vain omaa etuaan kaupunkilaisten kustannuksella.

Otetaan esimerkiksi Sami Laaksonen. Meidän pahiten rempallaan oleva ja kaupunkimme kehitystä, hyvinvointia ja kasvua rajoittava osa, opetustoimi on suurien ratkaisujen edessä. Jotta ratkaisut olisivat, toisin kuin aiemmin, oikeita, olisi meidän ollut syytä käyttää tohtorin tietämystä ja elämän kokemusta. Nyt hänen koulutuksensa, kansainvälinen kokemuksensa ja omakotainen nurja kohtelu kouluissamme jäävät hyödyntymättä Uudenkaupungin opetuksen tulevaisuutta linjattaessa.

Pahimmillaan saamme Wannaksen kaupunkiin julmetun opetuskeskitysleirin, jossa pärjäävät vain äänekkäät ölisijät nuolijoineen ja luovuus sekä herkkyys hukutetaan. Tässä yhteydessä en voi olla korostamatta Tarja Suveksen, eräässä kokoomustilaisuudessa pitämää puhetta, joka osoitti hänen perehtyneisyyttään asioihin. Samaan hengenvetoon voin kysyä: Miten noteerattiin Mikko Siivosen tai Juha Aaltosen tiedot ja osaamiset? - EI MITENTKÄÄN, TYHJÄT TNNYRIT TEKIVÄT IHEEMEEN JA AJOIVAT KOLISTEN HEIDÄN OHI HUIPULLE!

Luonnollisesti päätännässä tarvitaan jo taantumuksen välttämiseksi uutta verta, mutta sen täytyy tapahtua harkiten. Mielestäni pidän kaupungin kannalta armottomana munauksena sitä, etteivät esim. Seppo Nikula ja Tomi Salo istu hallituksessa. Keneltä Johanna Kutila saa nyt kokemukseen ja näkemykseen perustuvaa ja yhteistyötä ruokkivaa tukea? -Toivottavasti Reijonsaarelta, keskustalta, persulta ja Laaksoselta tai tarklan Kaitaselta ja Kankaalta. Vain heidän tuellaan voidaan täällä päästä siihen, että päätäntämme huippu tähtää kaupungin ja sen asukkaiden parhaaseen. Päättäjien ideoiden ja ominaisuuksien tulee palvella kaupunkilaisia. Sen sijaan sitä ei palvele koskaan, itsekkyyttä pursuavien kellokaspäättäjien häikäilemätön vallanhimo ja linssiluteuilutarve.

Minulta on lukuisat kerrat tivattu kommentteja kokoomuksesta, mutta ensin haluan korostaa, että paikallispolitiikassa puolueella ei ole väliä. En voi kuvitella noudattavani jonkun Orpon, Vapaavuoren, Kataisen tai Stubbin ohjeita sokeasti vain siksi, että olen heidän puolueensa listoilla. Sama pätisi, jos olisin Sipilän, Soinin, Anderssonin, Rinteen tms. puolueen  listoilla. Puolue on vain vaalijärjestelmän asettama väline, jota tarvitaan päättäjäksi pääsemiseen. Koska vaalit menivät kuten menivät ja paikanjako sujui surkeasti, minä näkisin paikallisen kokoomuksen tarvitsevan uusia voimia kärkeen eli esim. Pilvi Marselaa, Merja Mäntyä tai Tomi Saloa. Olen kyseisten ihmisten kanssa keskustellut, heitä kuunnellut ja luotan heidän pitävän kaupungin etua omaa tai puolueen etua tärkeämpänä.

Kaiken täytyy politiikassa perustua omahyväisyyden ja puolueenedun  pikaisen tavoittelun sijaan, pitkäjänteiseen työhön kaupungin ja sen asukkaiden parhaan maksimoiseksi. Se puolue joka tämän oivaltaa, rakentaa hyvää tulevaisuutta kaupunkilaisten lisäksi myös itselleen. Kun huomioidaan paikanjaossa oma rajallisuus ja puoluetoverin osaaminen, ollaan oikealla tiellä kehittämässä niin kaupunkia kuin puoluetta. Mainitulla tarkastelulla kaikille mukaan lähteneille löytyy sopiva, kykyjä vastaava ja kaikkia hyödyttävä paikka. Joskus tosin tarvitaan tarvitaan hieman koulutusta. Mutta kukapa olisi päättäjien helteisessä kesäkarkelossa piristävämpi tapaus kuin tyyppi, joka oppi hatun sijaan laittamaan jäitä grogilasiin!

2 kommenttia:

  1. Java olet sulkenut oven kaikkiin puolueisiin. Nyt suljit kokoomuksen oven. Pitäisikö sinun kunnioittaa muita ihmisiä?

    VastaaPoista
  2. Kiitos käynneistä ja kommentista! Minähän kunnioitan muita ihmisiä ja nostan heidän hyviä puoliaan esiin. En halua avata po. ovia.

    VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!