lauantai 5. elokuuta 2017

VOI TÄTÄ JUHLAVUODEN URHEILUHÄPEÄÄ!

Niin se maailma muuttuu ja takana ovat Virenin ja Wasalan ajat. Enää ei suomalainen voi odottaa menestystä edes, herrojen suojelemilta, Tiisanojan ja Tompurin kaltaisilta tyypeiltä. Tuntuu jotenkin ikävältä ja äärettömän murheelliselta ajatella: ONKO SUOMALAISEN YLEISURHEILUN MENESTYKSEN AJAT JÄÄNEET LOPULLISESTI HISTORIAAN? Kun toteamme kisoista toiseen realististen mitalitoiveiden makaavan kahden, kohta neljäkymppisen keihäänheittäjän harteilla, pitäisi viimeinkin kyetä toteamaan: Jokin on mennyt pahasti pieleen.

Surkealta tuntuu sekin, kun nuorempina useat suomalaiset, kuten Minna Nikkanen, ovat tuloksiltaan ikäkautensa maailmaneliittiä. Väkisin mieleen kimmahtaa kysymys: Miten suomalainen urheilujärjestelmä kykenee tuhoamaan ikäluokka toisensa jälkeen tukuttain lupaavia nuoria urheilijoita? 2012 SUL palkkasi uuden valmennuspäällikön Jorma Kemppaisen ja tuolloin mies totesi: Alemmas ei voida mennä! Kemppainen jatkoi urheilupomona Jarmo Mäkelää ja tuolloin puhuttiin vanhan jatkumosta ja jopa yleisurheilun hyvä veli -järjestelmästä!

Linkki Jorma Kemppainen vuonna 2012: Alemmas ei voida enää mennä!

Valmennuspäälliköksi ryhtyessään Kemppainen puhui priorisoinnista, yleisurheilun keskittämiseksi suurille paikkakunnille ja suoritustason noususta, vaan kuinkas kävi: Mentiin yhä alemmas!  Kemppainen antoi homman vastaanottaessaan myös toisenkin lupauksen: Sillä tavalla olen tähän asennoitunut, että jos muutoksia ei aidosti tapahdu, niin ei meikäläisen naamaa kauaa tarvitse katsella. Neuvostoliitossakin asioita tarkasteltiin viiden vuoden välein, joten  eikö meilläkin olisi korkea aika pohtia yleisurheilumme valmennusvaihtoehtoja vai jäämmekö tyylissä ja nopeudessa neuvostopäättäjille valuen aina SPL:n tasolle?
6 kommenttia:

 1. Kyllä se niin taitaa valitettavasti olla, että lisää dopingia peliin. Ei maailman huipulle ole mitään asiaa pelkkien (omien) geenien ja harjoittelun avulla. Dopingin pitää vain olla paljon taitavampaa ja edistyneempää kuin nämä tökeröt salbutamolit tai anaboliset steroidit.

  VastaaPoista
 2. Matematiikkaa. Kuinkas paljon suomalaisia on maailman väestöstä? Siitä tulee mitaliennuste.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitaliennusteen mukaan suomalaisia on kymmenen kertaa vähemmän kuin ruotsalaisia. Joskus oli monta kertaa enemmän.

   Poista
 3. Selityksiä löytyy menestymättömyydelle. Valmennusosaamista ei löydy tästä maasta.

  VastaaPoista
 4. Suomesta on tullut urheilun kääpiö. Osaamattomat ovat saaneet vallan käsiinsä. Ne ei valtaa vapaaehtoisesti luovuta.

  VastaaPoista
 5. Kääpiö ja kääpiö. Riippuu lajeista. Mustikkasoppalajit ja perinteinen yleisurheilu ovat taantuneet, mutta niin ovat niiden suosiotkin taantuneet Suomessa.

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!