keskiviikko 3. toukokuuta 2017

Median tehtävä: TOTUUS JA RAJALLISUUS ESIIN!

 Jos ei tunne omia tai toisen rajoja, saattaa jo palvoa rajan takana lymyilevää kaunokaista!


Lähestymme niitä hetkiä, kun yksi tyyppi, taas kerran, toteaa: Pulinat pois, kansa on puhunut! Tajuaakohan tämän lausahtava reppana lainkaan, mitä murheellista jotkin kuulijat hänestä tietävät ja sen seurauksena hänestä ajattelevat? Onko tyyppi vienyt omertan sisäiselle tasolle eli hän kykenee vaikenemaan omat hävettävät tekonsa jopa itseltään. Sisiliassa omerta kuvaa maskuliinisuutta tyylillä vähäpuheisuus. Ymmärtääkö edellä mainittu tyyppi lainkaan omia rajojaan?

Lähestymme niitäkin hetkiä jolloin tehdään tilinpäätös talvikauden palloiluista. Mitä miettii, syksyllä tasaisilla peleillä kauden aloittaneen joukkueen valmentaja, kun nyt keväällä hänen porukka häviä ennen niin tasasille  vastustajille kymmenillä pisteillä? Ymmärtääkö valmentaja, että ehkäpä hän heiluu rajojensa ylälaidoilla tai rima on yksinkertaisesti liian korkealla? Tajuaako valmentaja sitä, mitä jotkut hänestä ajattelevat eli kuinka sellainen kaveri voi menestyksellä valmentaa pääsarjajoukkuetta, kuka ei pysty menestyksellä valmentamaan junnujoukkuetta?


Lähestyimme ja ohitimme suuren juhlan kohokohdan, mutta hoksaavatko järjestäjät oman juhlatyönsä tason? Heidän piti järjestää juhlat, jotka liittyvät pyöreisiin satoihin vuosiin, mutta ymmärtävätkö järjestäjät, että heidän isolla budjetilla pyörittämät tapahtumat häviävät kiinnostuksessa, monipuolisuudessa ja persoonallisuudessa tavalliselle tavarataloviikonlopulle? Tietävätkö juhlien järjestäjät, mitä heidän juhlatuotoksistaan ja heidän kyvyistään ajattelevat jotkut  kaiken touhun maksajista eli aivan tavalliset kansalaiset eli he keille juhla olisi tullut järjestää.

Lähestytään sitä hetkeä, kun koululaisille lyödään kouraan tyly arvio heidän menneestä opiskeluvuodesta. Siinä ei mikään jää epäselväksi, vaan onnistumiset on mitattu ja laitettu järjestykseen epäonnistumisten kanssa. Kaikille lyödään vuoden tekemisistä  todistus kouraan. Kukaan ei pohdi miltä tuntuu tai mitä muut ajattelevat, kun luokan jumbo-oppilaalle ojennetaan paperi käteen ja kotiin vietäväksi! Lapsia arvioitaessa rehellisyys nousee esiin ja suoruudessaan se kipuaa aina julmuuden asteelle; Toisin on aikuisten kohtelu politiikassa, työelämässä ja jopa urheilussa.

Voi pitää miltei mielenkiintoisena ja toisaalta arveluttavana kuinka tylysti lapselta vaaditaan rehellisyyttä ja hänestä kerrotaan julkisesti armoton totuus. Lapsella on vain tämä yksi tie, jonka kulkemisesta häntä arvioidaan. Vaihtoehtoisia arviointi/opetuskuvioita ei lapselle tarjota. Esim. Freinet ja Steiner vaihtoehtoja ei lapsille anneta. Pienet lapset patistetaan samaan, vuosivuodelta kurjistuvaan,  perusopetukseen ja puristetaan samaan perusmuottiin. Heistä leikataan kaikki luovuus ja erilaisuus pois. Tai ei aivan kaikkea erilaisuutta, sillä epäsopeutuvat eli luovat sekä muuten erilaiset lapset saavat jo pienestä pitäen todistuksen epäonnistumisestaan.

Tästä alkaa tuomioiden muotoon kirjattujen epäonnistumisten ketju, joka johtanee väistämättä siihen, että aikuisina näiden lasten yhteisössä menestyminen onnistuu helpoiten salaamalla totuus omista rajallisista kyvyistä. Sen sijaan, että lapsen luovuutta olisi ruokittu, häntä olisi kannustettu omissa vahvuusalueissa, joita jokaisella meistä on, lapsi motivoitiin peittämään osaamattomuutensa muutamassa mittarina käytetyssä asiassa. Mitä luovemmasta ja erilaisemmasta lapsesta on kyse, sitä surkeammin hän menestyi ja sitä suuremmat syntymälahjat  häneltä vietiin. Murheellista mutta totta, näin käy, kun kaikki keskitetään samaan paikkaan ja valetaan samaan keskivertomuottiin.

Kaikki edellä mainittu on syytä ja seurausta tasapäistämisestä, valheessa elämisestä ja suoranaisesta totuudessa elämisen pelosta. Jos hyväksyisimme oman rajallisuutemme, pian sen hyväksyisivät myös lähimmäiset ja jokainen meistä alkaisi etsiä omia vahvuuksiaan sekä kannustamaan lähimmäistä vastaavan etsintään. Ihmiset vapautuisivat tasapäisyyden kahleista ja jokainen saisi elämältään enemmän itselleen ja pystyisi antamaan yhteisölleen enemmän. Yhteisöstä tulisi inhimillisempi ja turvallisempi, jos yksilöiden persoonallisia piirteitä kannustettaisiin plus pyrittäisiin hyödyntymään positiivisella tavalla.

Armeija marssii aina perinteisesti hitaimman eli viimeisen sotilaan vauhdilla, mutta se ei sentään anna viimeisen miehen johtaa joukkoja. Jos aikuiset asettavat itsensä kaiken kritiikin yläpuolelle, heidän rajallisuutensa esiintuominen estetään ja näin he pysyvät virheistään huolimatta vallassa, onko tuolloin luotu systeemi, jota johtavat koko porukan hännänhuiput? Eletäänkö tuolloin juopon perheen kuviossa, jossa vanhemmat juovat, muulta yhteisöltä salassa, lastensa lapsuuden, nuoruuden ja vieläpä tulevaisuudenkin? Onko samalla luotu käänteentekevä esimerkki ravihevosjalostuksesta, jossa nopeimman sijaan jalostetaan menestyksellä mahdollisimman hidasta hevosta?

Sopiikin pohtia, miten yhteisö voi päätyä demokraattisissa vaaleissa toistuvasti siihen, että sen päättäjät vievät heikoilta eli lapsilta ja antavat vahvimmille eli valtaeliitille? Vastaus ei häikäise monimutkaisuudella, sillä se löytyy yhteisön tiedotuksesta ja viestinnästä. Myös yhteisön viestijät ja tiedottajat kuuluvat alansa ehdottomaan epäpätevien kategoriaan. Onnettomat viestijät ja tiedottajat pyrkivät säilyttämään asemansa pohjattomalla nuoleskelulla, valheiden syytämisellä ja itseään hyödyttävällä manipuloinnilla. Yhteisö, jossa töpöt häärivät huipulla, pärjäävät onnettomat töppötiedottajat ja tumpeloviestijät parhaiten. Näin on syntynyt pahahenkilö kuvio, jossa totuudesta vaietaan oman edun ja oman aseman vuoksi!


44 kommenttia:

 1. "Freinet ja Steiner vaihtoehtoja ei lapsille anneta"

  Nykyinenkään opetuksen toteutus ei poissulje tai rajoita mitään ja toisaalta vaihtoehdot ei takaa mitään. Oliko sinulla parempaa perustelua kuin "ei ole".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kovasti näitä Freinettejä Steinereitä oltiin Ukiinkin tuomassa kouluja suljettaessa? Mihin jäivät?

   Poista
  2. Kiitos käynneistä ja Hartolle kommentista! Sinnehän ne hykkuivat taantumuksen mereen. Ehkä tuolloin hetki oli väärä, kehitysajatus otettiin vastavetona koulujen lopettamiselle. Nyt sentään kehitys nytkähti tuhdisti liikkeelle ja siitä suuret kiitokset ansaitset Sinä Harto! Jätä melkoiset saappaat täytettäväksi, kun jätät hallituksen - oikein pelottaa! Tämä ei ole epäluottamuslause Sami Laaksoselle, vaan pelko taantumuksen vyöryn vaikutuksista hallitukseen ja valtuustoon!

   Poista
  3. Jättäisikin Samille, mutta hallitukseen on tapansa mukaan änkeämässä Aitamurto ja jälleen kerran Nurmisten tukemana. Aitamurto se aina vaatii paikkoja itselleen vaikka ei sanaa suusta ellei ole kyse hänen paikastaan tai kokouspalkkion korotuksesta.

   Poista
 2. Kiitos käynneistä ja hyvästä kommentista! Vaihtoehdot on, ainakin aiemmin, suljettu pois. Tuskinpa kaupungissamme on tällä hetkellä eväitä tai edes haluja huomioida kovinkaan pitkälle lasten persoonallisuus, saati kehittää opetusta monipuolisemmaksi.

  VastaaPoista
 3. "Freinet ja Steiner vaihtoehtoja ei lapsille anneta". No eipä kai. Niitä ei tarjota muuta kuin suurimmissa kaupungeissa. Uki ei sellainen ole.

  VastaaPoista
 4. Onko nyt jonkin "sukulaislapsen" luovuus pilattu koulussa ja koripallokentällä?

  VastaaPoista
 5. "Armeija marssii aina perinteisesti hitaimman eli viimeisen sotilaan vauhdilla, mutta se ei sentään anna viimeisen miehen johtaa joukkoja. Jos aikuiset asettavat itsensä kaiken kritiikin yläpuolelle, heidän rajallisuutensa esiintuominen estetään ja näin he pysyvät virheistään huolimatta vallassa, onko tuolloin luotu systeemi, jota johtavat koko porukan hännänhuiput?"
  Kuitenkin haluat Nikulan hallituksen puheenjohtajaksi?

  VastaaPoista
 6. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Ei nyt ole kyse yhdestä tai kahdesta lapsesta, olen huolissani opetuksenlaadusta ja sen tulevaisuudesta. Kaiken ikävän mahdollistaa se ettei omaa eikä lähimmäisten sopivuutta tai rajallisuutta tehtävään tunneta.

  Seppo Nikula sopii hyvin hallituksen puheenjohtajaksi. Hänelle talous ei ole vain väline eikä hän ajanut kaupunkia miljoona welkoihin kuten eräs weijari. Jos media olisi kertonut totuuden tapahtuneista, tuskin kukaan olisi äänestänyt kuorsausääniharavaa ja Seppo Nikula olisi kerännyt melkoisen äänipotin vaaleissa. Mediavaalimme olivat yhtä epärehelliset kuin nazi-Saksassa aikoinaan. Kansa hävisi, mutta lehti ja walhe voitti!

  VastaaPoista
 7. Jos vaaliehdokas saa sellaisen äänimäärän kasaan kuin Nikula sai, niin se on selkeä epäluottamus äänestäjiltä hänen toimintaansa. On suorastaan irvokasta ja törkeää, mikäli hänelle jokin pesti junaillaan. Mikäli tuollaiset puheet pj pestiustä pitävät paikkansa, niin paikallisen kokoomulsen röyhkeydellä ei ole mitään rajaa. Lapsellista sinultakin java kieli ruskeana puolustella Nikulan heikkoa äänisaalista median viaksi.

  VastaaPoista
 8. Kiitos käynneistä ja kommentista! Nyt on kyse siitä, että pystytään minimoimaan törkeillä valheilla ja kuvottavalla mediapelillä valtaan nousseiden röyhkimysten kaupunkilaisille aiheutuvat vahingot. Nikula sopii tähän tehtävään oivasti, hänen näyttönsä ovat aivan jotain muuta kuin vaalivoittoon median nostaman tyypin, joka ajoi kaupungin muuttotappioon ja kaupungin talouden savuavien raunioiden tasolle!

  Median vikahan se on vai voitko todella väittää, että nyt vallan kaapanneiden murheellisista meriiteistä kerrottiin totuus. Heille suurin voitto on, että kokoomuksesta valitaan hallitukseen tahdottomia nynnyjä, jotka vaikenemalla välttivät median kokoomuksen päälle vaaleissa sylkemä kiroukset.

  VastaaPoista
 9. Mörnen ramppaajista ja virkamiehen savustajista voidaan olla montaa mieltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkosen väittämä perustuu tietoon ei mielipiteeseen.

   Poista
  2. Wala hävisi julkisuudesta, kun vaalivoitto tuli.

   Poista
 10. Luvut puhuvat puolesta mitä edellinen valtuusto sai aikaiseksi.
  Nyt sitten odotellaan koska saadaan yöpäivystys takas.

  VastaaPoista
 11. Kokoomuksen tulee noudattaa vaalitulosta. Kaupunkilaisia ei voi pettää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö kaikkien puolueiden pidä noudattaa vaalitulosta miksi ainostaan kokoomuksen?

   Poista
 12. Kyllä voi pettää sitähän tehdään politiikassa koko ajan ja joka puolueessa.
  Walakin pettänyt valtuuston kokouksessa sanoi kun koulut nyt suljetaan opettajia ei tarvitse lomauttaa.
  Yksimielisellä päätöksellä Walan johdolla opettajat lomautettiin. Viime valtuustokaudella.

  VastaaPoista
 13. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Hegewee sai levittää vaalipuppuaan aivan viime metreille, joten puolueellinen media petasi hänelle hyvää äänestyksenjälkeistä asemaa. On toimituksen tehtävä eikä lukijoiden tai toisten puolueiden, tarkistaa vaaliväittämien paikkansapitävyys. Nyt Hegewee sai vuokra-asuntopuppua lukuun ottamatta vapaasti sumuttaa äänestäjiä.

  Vaalien jälkeen lait ja säännöt sanelevat yksinkertaisella matematiikalla kuviot, joita kaikki puolueet noudattavat. Vasten pykäliä ja sääntöjä ei ketään voi nostaa esim. hallitukseen tai lautakuntiin. Nyt vaan kävi neuvotteluissa niin, että jotkut jäivät hitauttaan tai ylimielisyyttään tai omat kykynsä rajusti yliarvioiden lähtökuoppiin. Itse vaaleissa PRO:n ulkopuoliset maanhiljaiset pärjäsivät hyvin, kerrankin heidän pitäisi pistää jäitä hattuun ja pohtia tykönään omia eväitään poliittisiin avauksiin, kaupungin luovaan kehittämiseen ja johtajuuteen.

  En pidä Aitamurtoa minään nössönä, toisaalta Sami Laaksonen osoitti ennen vaaleja avoimuutensa ja keskustelukykynsä. Mikäli puolueen sisällä valinnoista on syntymässä mittava poru, on ehkä kaupungille ja vasemmistolle parasta, jos Harto jatkaisi sukupolvenvaihdoksen sijaan hallituksessa. Kyse on vasemmiston sisäisestä väännöstä, jossa ei käsittääkseni ole tarjolla huonoja vaihtoehtoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielestäni on käsittämätöntä Aitamurron vaatimus hallituspaikasta, hän putosi vieläpä reilusti valtuustosta, ei silloin ole enää mitään oikeutta vaatia puolueen parasta paikkaa. Harto on osoittanut monet kerrat järkevyytensä, kuten nytkin. Hän on puolueen ylivoimainen ääniharava ja hallituspaikka kuuluu hänelle. Hän halusi kuitenkin siirtyä hienosti syrjään tukemaan nuorta Sami Laaksosta, sitten sieltä syöksyy sopuleineen vaatimaan paikkaa Aitamurto. Näinkö on hänen demokratiansa laita.

   Poista
  2. Kovaa porinaa täällä asiantuntijapiireissä vaikuttaa aikaansaanut väitetty vaatimus hallituspaikkojen jakamisesta. Kumman vähän ääntä pidettiin ja on pidetty siitä miten nykyisessä hallituksessa istuu henkilö joka ei valtuustoon mahtunut.

   Poista
  3. Se johtikin puolueen hajoamiseen, kuten aina tällainen äänestäjien väheksyminen.

   Poista
 14. Pienet on murheet Ukissa.
  Tämä ei ole
  http://www.kainuunsanomat.fi/kainuun-sanomat/kotimaa/keskisuomalainen-noin-4%e2%80%89-800-turvapaikanhakijaa-kadonnut-vastaanottokeskuksista/

  VastaaPoista
 15. Ukissa jopa persut oli vastaanottamassa pakolaisia.

  VastaaPoista
 16. Pienet on murheet Ukissa.
  Tämä ei ole
  http://www.kainuunsanomat.fi/kainuun-sanomat/kotimaa/keskisuomalainen-noin-4%e2%80%89-800-turvapaikanhakijaa-kadonnut-vastaanottokeskuksista/

  VastaaPoista
 17. Aitomurron hallituspaikalle ei ole perusteita. Vähiten sellaiseksi käy sukupolvenvaihdos. Partanen hallitukseen kuuluisi.

  VastaaPoista
 18. Forss tai Partanen hallitukseen. Silloin totetuu tavallisen kaupunkilaisen etu. Demarit valitsee sinne kuitenkin porvareita tai virkamiehiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etkö ole kuullut autotehtaan työntekijöiden mielipidettä Partasesta? Partasen äänimääräkin näyttää ettei kaikki ole miehessä kunnossa. Kysele vaikka työntekijöiden mielipidettä Partasen lepopaikoille jakamista lapuista.

   Poista
  2. Partasta ei valita pääluottamusmieheksi, jos häneen ei luoteta. Nyt mies meni kirkkaasti valtuustoon, joten miehessä on kaikki kunnossa.

   Poista
  3. Ei mennyt kirkkaasti valtuuston vaan nippanappa.

   Poista
  4. Ei mennyt kirkkaasti pääluottamusmieheksikään. Vastassa oli vain mutiainen. Toivottavasti uusista löytyy kunnon tyyppi. Autotehtaalla tarvitaan jämäkkää henkilöä eikä johdon nuolijaa.

   Poista
  5. Partanen puhuu järkeviä Hesarissa ja on työläisen puolella. Demarit eivät edes päästä autotehtaan duunareita listalle. Sieltä ei ole Partaselle haastajaa tulossa.

   Poista
  6. Ei ole vanhoista autotehtaalaisista ketään tulossa, mutta eiköhän jo seuraavassa plm vaalissa ole jo selkärankainen ehdokas vassareillakin.

   Poista
 19. Demareilla on tarjolla hallitukseen vain arkkitehdin kumileimasimia ja Walan kaikki tietää. Vastavoimaksi tarvitaan riittävä enemmistö kokoomuksesta, keskustasta ja vasemmistosta.

  VastaaPoista
 20. Miksi ihmeessä puhutaan joistakin Partasista ja Aitamurroista Forssin seuraajina. He ovat jo vanhoja ja selkärankattomuutensa näyttäneet. Vaaleissa kannatusta saivat Grönlund ja Laaksonen, heidät äänestäjät valitsivat ja sitä valintaa pitää kunnioittaa.

  VastaaPoista
 21. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Vasemmistolla lienee runsaudenpula hyvistä tyypeistä luottamustehtävien kärkipaikoille. Ikävää, jos se aiheuttaa toraa puolueen sisällä. Hartoa arvostetaan yli puoluerajojen, joten sen suhteen ei liene epäilystä ja jos ollaan tekemässä sukupolven vaihdosta, silloin tarvittaneen nuoria. Näin minä pähkäilen asiaa, joka ei kuulu minulle vähäkään, mutta vaikuttaa melkoisesti kaupungin tulevaisuuteen.

  VastaaPoista
 22. OLoishan se aikaa outoo jos kaikissa puolueissa hallituspaikat täytettäisiin varavaltuutetuilla.
  Täytyy myös muistaa hallituspaikka on tärkeämpi kuin valtuustopaikka, aniharva asia tuodaan enää valtuuston päätettäväksi. Jos paikat näin täytettäisiin silloin katoaisia myös suurelta osin vaalien merkitys. Tietäisi, että varavaltuutetun paikka riittää, sillä pääsisi paremmalle paikalle kuin valituksi tullut valtuutettu. Onk järkee???????????????????????

  VastaaPoista
 23. Se on jo tarpeeksi outoa, kun demarit antaa valtuuston toiseksi suurimmalle ryhmälle kuuluvan hallituksen puheenjohtajuuden Walalle.

  VastaaPoista
 24. Harto olisi voinut katsoa, ettei noin käy.

  VastaaPoista
 25. Forssin tehtävä ei ole korjata kokoomuksen neuvottelijoiden munauksia. Kokoomuksen on korkea aika lopettaa ruikuttaminen muiden tekemisistä ja valita kyvykkäät vetäjät puolueelle. .

  VastaaPoista
 26. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Ei ole todellakaan Harton tehtävä pitää huolta kokoomuksen eduista. Koko ajatus tuntuu naurettavalta, puolueethan yrittävät kunnioittaa äänestäjiään eli maksimoida äänimärillä neuvoteltavissa olevan vallan. Toiset onnistuvat ja toiset eivät - kaikki pelaavat reilusti, laillisuuden rajoissa, omaan pussiin! Tämä on politiikkaa ja niin se van rullaa eteenpäin!

  VastaaPoista
 27. Asiantuntijavaltuutetut saavat tämän lautaselleen
  http://www.mediuutiset.fi/uutisarkisto/attendo-haluaa-kuntien-sote-kiinteistot-kay-keskusteluja-kymmenien-kuntien-kanssa-6645570

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!