lauantai 20. toukokuuta 2017

Kun opetustoimi ei toimi: UKIN LUKIO 218:!!!

                 NÄINKÖ UUDESSAKAUPUNGISSA: Äiti en tahdo mennä kouluun


Lukio yo-tulosvertailussa naapurikuntien ykköseksi nousee perinteisesti Mynämäki sijalla 49. Positiivisena voidaan pitää Laitilan lukijoin sijoitus top-50:ssä. Rauman jättilukio keikkuu sijalla 165 ja sen iltalinja löytyy lukiolistan häntäpäästä 406/417. Uudenkaupungin lukion löydät rankingin paikalta 218.

Lukioiden rankingin kärkisijoja pitävät perinteisesti pääkaupunkiseudun koulut, joiden korkealla sisäänpääsykynnyksellä on vaikutusta sijoitukseen. Muuten lukion rangin osoittaa pitkälti, kuinka tasokasta opetus on ollut niin määrällisesti kuin laadullisesti. Tämä ei koske ainoastaan lukio-opetusta, vaan myös oppilaiden sitä edeltävää koulunkäyntivaihetta. Onhan selvä, jos toisella paikkakunnalla lapsi yo-kirjoituksiin mennessään saa kuukausia enemmän opetusta, vaikuttaa tämä kirjoituksissa menestymiseen.

Laitilan lukion sijoitus  kertoo siellä, vuosia sitten, tehdystä satsauksesta opetukseen. Uudenkaupungin lukion sijoitus puolestaan valaisee koruttomasti sen, mihin Walan ajan koulutussäästöt johtivat. Kun tähän liitetään Ankelon kaoottisesti johtama koulutuslautakunta ja sen junttapäätökset, ei lukiomme sijoitus liene mikään ihme. Sen sijaan, että nämä vanhat opetuksen alas-ajajat päästetään valtaan, täytyisi vastuullisia  opetuspäättäjiä uusia luovempaan ja koululaisen lähtökohdat ja menestys huomioivaan suuntaan. Luonnollisesti sama koskee myös esittelyä.

Opetus ja sen laatu on yksi tärkeimpiä paikkakunnan vaihdokseen vaikuttuvia tekijöitä.  Etenkin tämä vaikuttaa lapsiperheiden paikkakuntavalintaa. Kumpaan muuttaisit lapsinesi, jos saisit töitä autotehtaalta: Laitilaan, jossa on uusi monitoimitalo, uusittu uimahalli, uusi koulu, uusi kirjasto ja toimiva opetus vai Uuteenkaupunkiin, jossa Walan klikin aikana kaiken Laitilassa kuntoon saatetun  annettiin Uudessakaupungissa rappeutua, jotta  rahat kyettiin kanavoimaan huuhaaelinkeinopolitiikkaan ja hallihullutteluun?

Vallitsevasta tilanteesta saamme pitkälti kiittää onnetonta mediaamme, joka ei missään vaiheessa nostanut opetustoimeamme keskustelun kohteeksi eikä avannut ehdokkaiden opetusvisioita äänestäjille. Toisaalta, meidän ei pidä kokonaan heittää toivoamme sen suhteen etteikö opetustoimemme olisi jossain asiassa nostanut koulujamme valtakunnan kärkikastiin. THL:n tutkimuksen mukaan Uudenkaupungin kouluissa lapset oppivat muita enemmän ja verrokkikuntia nuorempana tupakoimaan. Kokonaan toinen juttu on se, onko kyseessä positiivinen asian muun kuin tupakkateollisuuden kannalta katsottuna - SE LIENEE SELVÄÄ, ETTEI SE AINAKAAN PAIKKAKUNNALLE MUUTOA EDISTÄ!

Linkki Lukio rankingiin

31 kommenttia:

 1. Eikö sinun puolueesi ole koulutussäästöjen puuhapuolueena? Etkö sinä ole vaikuttanut yhtään, valtakunnallisesti tai paikallisesti? Jos sinä olisit Ankelo, Mitä sinä olisit tehnyt, torjuaksesi rappeuman? Mikä on sinun opetusvisio avaa meille? Olet oikeassa siinä että opetustoimi on yksi tärkeä henkisen pääoman kasvattajia, mutta opetus ei ole ainoa sivistyksen antaja. Lähikultuuri eli kasvatus jossa vahvoina toimijoina on perhe ja "kylä". Perheisiin voimme vaikuttaa sosiaalitoimilla ja kylään vaikutamme yleisellä kultuurilla. Kuinka sinä paikallisjulkisena henkilönä olet lisännyt meidän hyvää kulttuuria, luulen että ainakin panimoteollisuus tykkää, eri asia on kuinka se vaikuttaa paikkakunnalle muutossa.

  VastaaPoista
 2. Panimoteollisuus tykkää..hmm. Miten tuo teollisuuden haara liittyy lukiovertailuun?

  VastaaPoista
 3. Kiitos käynneistänne ja hyvistä perustellusti kriittisistä kommenteista! Olen istunut neljä vuotta koulassa ja kahdeksan liikuntalautakunnassa ja tehnyt siellä lukuisia esityksiä mm. taistelin pienten koulujen puolesta. Lisäksi olen tehnyt lukuisia valtuustoaloitteita, joten olen ainakin yrittänyt vaikuttaa.

  Haluaisin enemmän ja parempaa opetusta, eli lisää tunteja, kieliä jne. Samoin opetuspuitteet tulisi saattaa avoimeen tarkasteluun ja mikäli tarvetta ilmenee, ne pitäisi pistää terveelliseen ja turvalliseen kuntoon. En usko paikallisen panimoteollisuuden tykkäävän minusta, koska kokoomuksen ja muutaman keskustalaisen kera vastustimme 150 000 € peruspääoman antamista ja yli kahdenmiljoonan euron lainan takaamista alkoholin valmistukseen. Tätä seurasi välittömästi leikkaustarve, josta johtuen irtisanottiin liikunta- ja nuorisotoimenjohtaja.

  VastaaPoista
 4. Entä kokoomus, miksi sinne ehdokkaaksi?

  VastaaPoista
 5. Java haluaa olla häviäjien puolella.

  VastaaPoista
 6. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Ensinnäkin Juha joutui lähtemään demareista, jotta voi pitää vaalilupauksensa. Tämän jälkeen Juha, Rake ja minä jouduttiin lähtemään persuista, jotta voimme pitää vaalilupaukset. Toiseksi Walan kokoomus jahtasi meitä tutkintapyynnöin, nimilistoin ja parjauskirjoituksin, kun kritisoimme hänen tuhoon ja armottomaan velkaantumiseen vienyttä kohkaamispolitiikka. Kun Wala hengenheimolaisineen heitettiin pois kokoomuksesta ja puolue muutti totaalisesti kurssia rehellisille linjoille, meidän kolmen sinne meno oli kuin maineen palautus.

  Viime valtuustokaudella kokoomus oli onnistuneesti pistämässä kaupungin taloutta. Uudessakaupungissa saatiin talouden korjaamisen seurauksena päätettyä vuosikymmeniin ensimmäiset mittavat, kaupunkilaisia ja kaupungin kasvua hyödyttäneet, investoinnit. Kun tämä tapahtui yhdessä vasemmistoliiton kanssa, voidaan Uudenkaupungin kokoomusta pitää ennakkoluulottomana yhteistyöntekijänä, jolle vain kaupunkilaisten paras ajaa kaiken poliittisen pelin ja poliittisten rajoitteiden ohi. Jos kokoomus kelpaa kaupunkilaisten parhaan toteuttamiseksi vasemmistoliitolle, niin miksei myös meille kolmelle.

  Mikäli media olisi ollut vähänkin aktiivisempi kaupunkimme poliittisen lähihistorian valottamisessa ja ehdokkaiden tulevaisuuden visioiden esittelyssä, olisi vaalitulos muodostunut kokolailla toiseksi. On hyvin murheellista sekä syvältä synkkää, että lehtemme suhtautuu totuuteen yhä yhtä karsaasti kuin aikoinaan buurit suhtautuivat zuluihin. Joillekin talous on vain väline; minulle puolue on väline, jonka avulla pyrin viemään yhteisiä asioita eteenpäin.

  VastaaPoista
 7. Wala vaalipäällikkönsä johdolla varmaan palauttaa aluesairaalan yöpäivystyksen kuten Trumph esikuntineen rakentaan Meksikon ja Usan välille muurin. Sama peli. Meni kansaan kuin häkä.

  VastaaPoista
 8. Koska kaupungintalouden tasapaino on sinulle(Java) tärkeä, mutta haluat lisätä oppitunteja joka ilmeisesti tarkoittaa laadun lisäämistä. Jos ajatellaan että 1 opettajan lisäys maksaa n.50000€/vuosi. Otetaanko nämä opetuspuitteiden tarkastelusta, vai jostain muualta. Mitä tarkoittaa terveelliset ja turvalliset puitteet. Eikö kouluissa ole turvallista ja terveellistä?

  VastaaPoista
 9. Matti Ankelo kirjoittaa: emme halunneet lähteä lähteä takuumieheksi sellaiselle viime vuosien Kokoomus-vetoiselle politiikalle, jonka Pro Ukia äänestäneet jyrkästi tuomitsivat anntamalla meille massiivisensa tukensa.

  Ihan kirjoitti 19.5.2017 klo 22.14
  vaan siten, että jokainen ääni proolle oli tietoinen protesti kokoomuksen ylimieliselle pöhlöydylle.
  Samaa voi sanoa sitten demareista ja vielä ylimielisemmällä pöhlöydelle, koska demarit menettivät ääniä enemmän kuin kokoomus. Vaalitappiot demarit 365 ja kok 336 ääntä. Jos oletetaan, että kokoomuslaiset 336 henkilöä äänestivät Pro ukia. Mistä tulivat 531 ääntä, tulivatko demareilta jotka myös olivat kyllästyneet Matin mukaan Kokoomus-vetoiselle politiikalle tai nimimerkki ihan mukaan Kokoomuslaisten ylimieliselle pöhlöydelle, mutta kun tämäkään ei riitä vielä jää puuttumaan 166 ääntä. Missä luuraa loput samanlaisten perustein äänestäneet?
  Jokainen nyt varmaan tajuaa, että Matin kirjoittama väite on epäuskottava-
  Minun mielipiteeni on, suurin osa äänistä tuli sairaalapopulismin uppominen varsinkin vanhempaan äänestäjäkuntaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä. Yöpäivystyksellä ja muurilla on yhteys. Puhutaan mielikuvista. Äänestäjä elää tänään, tässä ja nyt ajassa. Se ymmärtää uutiset uusista työpaikoista, asuntopulasta ja pelkää siinä sivussa terveytensä puolesta.
   Se, äänestäjä, piut paut välittää tai edes haluaa välittää sanasta talous. Tässä analyysiä miten se äänestäjä tekee valintapäätöksensä.

   Poista
 10. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Kunnat saavat opetukseen tukea valtiolta: Laki
  kunnan peruspalvelujen valtionosuudesta annetun lain muuttamisesta 38 §
  Kotikuntakorvauksen määräytyminen(http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2014/20140676). Uudessakaupungissa käytettiin verrokkikuntia vähemmän rahaa opetukseen: Uki 794 €/asukas - kuntien kuntien mediaaniarvo 976€(Tilastokeskus, 2015, kuntajako 2017). Opetukseen satsaaminen ei siis ole kokonaisuudessa kunnan itsensä kustannettavaa peruspalvelua ja se on tulevaisuuteen satsaamista eli voidaan puhua sijoituksesta.

  Walan aikojen jäljiltä Uudenkaupungin talous oli pakko saattaa kuntoon pikaisesti, jottei tehtävä jää valtionvarainministeriön virkahenkilöille - silloin kyyti olisi ollut kylmää. Jotta Uusikaupunki kykenee pitkässä juoksussa pitämään taloutensa kunnossa, on meidän saatava tänne rutkasti lisää väkeä eli veronmaksajia. Walan aikana miljoonat upotettiin huuhaahankkeisiin: Etanolitehdas, teräspalvelukeskus, Tontonmäki, kaupunkilaista hyödyttämättömät viemäri-, vesijohto-, tierakennelmat, katuvalopölhöilyt, hullunkuriset risteykset, päättäjien ulkomaanmatkat, älyttömät keittiörakentamiset. Kaikki nämä älyttömyydet rahoitettiin verotuloilla, kaupunkilaisten omaisuutta myymällä, rahansiirroilla välttämättömistä korjaus/päivityskohteista( viemärit, vesijohdot, kaupungin kiinteistöt jne.), veroja ja taksoja korotettiin, kuntalaisten palvelutasoa alennettiin, esitettiin jopa sairaalan alasajoa ja saipa Uusikaupunki 1,5 milj. € taloutensa huonosti hoitaneille kunnille annettava harkinnan varaista talousapua.

  Mistään näistä asioista Uudenkaupungin Sanomat ei kirjoittanut riviäkään tai antanut niille palstatilaa. Valan ostos-tv tyyppinen mielikuvakampanja sai jyrätä totuuden ja oliko tuo ihme, kun katsomme kuinka lähellä lehden johtoa oli hänen vaalitukijansa aina vaalipäällikköä myöten. Heikki sai tehdä kaikkensa ja hän teki kaikkensa. PRO teki helvetillisin vaalityön, jonka maalina oli kokoomus: Aina kun Heikki nosti kirveensä ylös, työnsi kokoomus päänsä pölkylle.

  On aivan luonnollista, että Wala operoi vaalien jälkeen demarien kanssa, niin hän oli tehnyt koko menneen valtuustokauden. Demarit puolestaan käytti Walaa hyväkseen antamalla tälle oikeiston paikan hallituksen puheenjohtajan ja Ankelolle koulutuslautakunnan puheenjohtajana. PRO sai haluamansa ja Demarit enemmän jaettavaa omilleen. Tämä oli täysin ennakoitavissa ja oli täysin hölmöä uskoa tai luulla jotain muuta.

  Tulevaa aikaa kuvaa parhaiten kassakaappisopimus, joka korottaa hallituksen puheenjohtajan(Walan) vuosipalkkion kolminkertaiseksi. Nän sitä mennään: Kaupunkia johtaa tyyppi, jolla ei kertonut mitään visiotaan tulevaisuudesta. Samoin voidaan todeta Ankelosta, no hänellä oli sentään oma visio: VAIHTOEHTO KOKOOMUKSELLE! Tuota vaihtoehtoa ei kukaan tiedä tarkemmin, sillä se on jäänyt tarkentamatta. Näin sitä mennään tulevat neljä vuotta: RÄHINÄREMMIT REPSOTTAEN KOHTI TUNTEMATONTA!

  VastaaPoista
 11. On sulla Java jutut. Nikula ja Järvinen eivät tule juttuun kenenkään kanssa. Siinä sinulle totuus.

  VastaaPoista
 12. Kiitos käynneistä ja kommentista! Kannattaisi jutella Nikulan ja Järvisen kanssa, niin huomaa tulevansa juttuun heidän kanssaan. Nikula ja Järvinen tulivat juttuun vasemmistoliitonkin kanssa, kun kaupungin asioita pistettiin kuntoon. Jokaisen sopii pohtia, olisiko tämä onnistunut Walalta tai Ankelolta tai olisivatko he edes yrittäneet talouden kuntoon saattamista. Walan ja Ankelon kuvioihin kuuluu salailu junttaus, tutkintapyynnöt, mediavainot ja etenkin se, että vastapuolen tai edes eri mieltä olevien kanssa ei edes jutella. Heidän kanssaan juttuun tuleminen on enemmänkin mahdotonta, ellet astu miesten mielikuvamaailmaan, hyväksi salailua, valehtelemista ja ryhdy kritiikittömäksi lampaaksi heidän tukijoidensa jonossa.

  VastaaPoista
 13. Ilman Seppoa uki olisi jäänyt ilman parakkikylää. Nyt saadaan veroeurot ukiin Sepon ansiosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luuletko sinä onneton et muuttavat kirjansa Ukiin? Väliaikaista kaikki on vaan ��

   Poista
 14. Valkonen jaksaa puolustaa Nikulaa ja Järvistä vaikka nämä ovat itse hiljenneet ja tytyneet kohtaloonsa.

  VastaaPoista
 15. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Nikula ja Järvinen eivät tarvitse puolustajia, he ovat käyneet avointa avointa keskustelua live-foorumeilla, jossa heitä ei suojella sensuurilla. Kiska olette nähneet Walan keskustelevan esim. Facebookissa? Ankelon viimeisistä valtuutettujen palstalla käydyistä keskusteluista lienee pian viisi vuotta ja eikö hän silloinkin luvannut pitää yhteyttä kaupunkilaisiin?

  Voitteko väittää, ettei kokoomus ja oikeisto ollut yhteistyössä vasemmistoliiton kanssa pistämässä kaupunkia siihen kuntoon, että viimeinkin se voi investoida kaupunkilaille jotain merkittävää eli ovatko nämä kaikki ruskeakielisiä? Faktat puhuvat sen puolesta, että ainoa ruskeakilinen on valehteleva plus vaikeneva mediamme ja sen kielen väri on lähtöisin PRO:sta.

  VastaaPoista
 16. Olisitko sinä sanonut (sanoitko EI) EI kun yrittäjä tulee ja sanoo että voisimme rakentaa tänne tehtaan joka työllistää paljon porukkaa. Valtio tukee meitä niin ja niin paljon. Kun tiedät että takeeksi jää kuitenkin tehdas tänne (etanoli).
  ja (teräspalvelukeskus).
  Tontonmäkeä en ymmärrä vieläkään. Miksi se rakennettiin sinne korpeen? "Hyödyttömät" infra Onko ajatus ollut myös tulevaisuudessa.
  Katuvalot. Eikö vaihdon perusajatus lähde maan hallitukselta ja lamppujen paikat jostain muualta kuin politikkojen ajatuksista.
  Risteykset sen on saattanut Wala piirtää. Ulkomaanmatkat, olen kanssasi samaa mieltä. Keittiöremontti tuli liian aikaisin. Kaiken kaikkiaan. Korkein päätäntävalta ja vastuu päätöksistä on valtuustolla, kuka valtuustoa johtaa ei ole merkitystä, eikä sillä ole merkitystä totteletko puoluekuria vai et, koska olet aina vastuussa ainoastaan kuntalaisille. Median vastuuseen voit vaikuttaa, jos nimenomaan haluat USanomiin sinne voit aina kirjoittaa palstalle "Tästä vinkkelistä". Olen samaamieltä, en minäkään ole saanut selville Walasta miten hän ajattelee, toisaalta ette te muutkaan ole "selväpiirteisiä".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etanoli tehtaalla ei ollut yrittäjää. Siinä hinku-Laine vain kusetti kaupunkia tuomalla juttuja joilla ei ollut mitään pohjaa. Tehdasta ajettiin Hangonsaareen kysyin silloiselta Uki Yaran johtajalta Yaran, vastaus oli ettei heihin olla oltu missään yhteydessä.
   En nyt lähde muita juttujasi referoimaan, mutta mistä asiasta en ole selkeästi ilmaissut mielipidettäni?

   Poista
  2. Siis että mitä. Eihän konsultti Laine mitään poliitikoille ole voinut esitellä. Virkamiehet esittelee asiat eli onpas mielenkiintoinen juttu.
   Siis miten tama nyt pitää tulkitaa jos kerran etanolitehtaan valmisteluunkin meni yli 400000 euroa???

   Poista
 17. Miksette tee sen eteen jotain, älkää seisoko tumput suorina. Tämä kirjoittelu täällä ei auta kun näitä lukee vain pieni osa ja niistäkin suurin osa vannoutuneita puolueen kannattajia jotka eivät puoluetta muuta.
  Vallan kaappaa se jolle sitä hopealautasella tarjotaan.
  Kokoomus ei sitäkään tuonut julki, esittävät yrityksille tuotavan määrärahan kasvattamista 780000euroon sekin torpattiin valtuustossa jota myös Wala vastusti ja luetin silti mielikuva kokoomus on yritysvastainen. Ei yhtään kirjoitusta läpyskässä. Häviättä mediapelin 100-0 ja kannatus tulee lakemaan nössöilyn takia. Wala vie teittiä kuin laskiämpäriä.
  Samaten kävi Arvelan tapauksessa, luotiin mielikuva kokoomuksen ajojahti.

  VastaaPoista
 18. Ei tarvinnut luoda mielikuvaa.

  VastaaPoista
 19. Mitä konkreettista Java, Sepo ja muu kookoomus teeke seuraavan neljän vuoden aikana? Haukkuvat Ugin sanomia ja wallaa. Siinäpä ne teot sitten onkin, no ehkä vähättelin, demarit ja vassaritkin saa vähän haukkuja. Ja tietenkin vääriä tyyppejä äänestäneetkin saa pienen osansa. Vinkkinä, tulkaa pois blogeista ja facen kokoomuskeskusteluista. US rules.

  VastaaPoista
 20. Vanha valtuusto päättää uusien luottamushenkilöiden palkkioista, nyt sinnullakin on Java mahdollisuus vielä vaikkuttaa sillä edellytyksellä ettei Rake mene kokoukseen ja esittää pienempiä korotuksia. Kaupungin työntekijöille tuli palkanalennus kiky-sopimuksen takia.
  Kaupunginhallituksen pj,n korvausta esitetään 200 prosentin nostoa. Täysin moraalitonta

  VastaaPoista
 21. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Elinkeinopolitiikka olisi saanut täyden tuen, jos se olisi tuonut Uudellekaupungille jotain. Ikävä, että se vaan vei ja vieläpä paljon veikin. Ei täällä ketään haukuta, kerrotaan kuinka asiat ovat ja ketkä ovat hyvän tai pahan aikaansaanet - nyt lähtökohtana on lukiovertailu ja Uudenkaupungin kammottava opetuksentaso.

  Ei äänestäjiä voi haukkua, he tekevät päätöksensä saamansa tiedon perusteella. Jos jaettu tieto on väärää, niin vaaleissa äänestetään väärin. Uudenkaupungin Sanomat kertoi itse, ettei vaalienalusviikon lehdessä julkaista vaaleihin liittyvää, mutta kuinkas PRO ja rva Koski saivatkin palstatilaa. PRO:n tyyppien hienoutta ylistänyt teksti tuli vielä toimittajan kädestä - KUINKA TÄHÄN VOI VASTATA! Pistin yhden kirjoituksen ko. julkaisuun, mutta sitäkin saksittiin, joten se siitä mediasta.

  Rake saa mennä kokoukseen, en tiedä edes koska se on?

  VastaaPoista
 22. nääin  Harto Forss21. toukokuuta 2017 klo 20.51

  Etanoli tehtaalla ei ollut yrittäjää. Siinä hinku-Laine vain kusetti kaupunkia tuomalla juttuja joilla ei ollut mitään pohjaa. Tehdasta ajettiin Hangonsaareen kysyin silloiselta Uki Yaran johtajalta Yaran, vastaus oli ettei heihin olla oltu missään yhteydessä.
  En nyt lähde muita juttujasi referoimaan, mutta mistä asiasta en ole selkeästi ilmaissut mielipidettäni?

  Anonyymi22. toukokuuta 2017 klo 18.00

  Siis että mitä. Eihän konsultti Laine mitään poliitikoille ole voinut esitellä. Virkamiehet esittelee asiat eli onpas mielenkiintoinen juttu.
  Siis miten tama nyt pitää tulkitaa jos kerran etanolitehtaan valmisteluunkin meni yli 400000 euroa???

  VastaaPoista
 23. Kiitos käynneistä ja kysymästä! Niin se vaan meni. Tuolloin kaupunkia pyöritettiin puheenjohtajiston kautta. Valtuustossa kerrottiin etanolitehtaan toimijan olevan suomalainen pörssiyhtiö, jonka kanssa pannaan ensi perjantaina nimet sopimuspaperiin. Kun seuraavalla kerralla kysyin esittelijältä: Kenen kanssa tuli pistettyä nimet papereihin, sain vastaukseksi: Pörssiyhtiön nimenkirjoittaja oli kuumeessa! Tämä kaikki upposi valtuustoon 42-1.

  VastaaPoista
 24. Nääin
  http://ukinyt.fi/wordpress/arkistot/2329

  VastaaPoista
 25. Kolkalle noussu kus päähä.

  VastaaPoista
 26. Kyl ol katkera vuodatus Nikulalta.

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!