keskiviikko 10. toukokuuta 2017

VAALIANALYYSEJA JA TULEVAISUUTTA!
Vaalit meni median ehdoilla ja makkara voitti totuuden, jonka kepitti jopa nakkisämpylä. Melkoisen mielenkiintoisia vaalianalyyseja on heitelty kehiin. Sami Laaksonen pohti koko vaalijärjestelmän kaipaavan uudistamista, jottei yhden miehen äänet ratkaise liikaa. Tietenkin yhden miehen äänten imussa valtuustoon mennyt Matti Ankelo on muutostarpeesta kokolailla toista mieltä ja vähättelee Laaksosen ongelmaksi kutsumaa kriisiä. Niinhän usein ajattelu tapaa mennä, että asiat tulkitaan siten, kuin se itselle parhaiten sopii.

Sami Laaksonen nostaa esille, minun mielestäni vaaliemme suurimman ongelman eli onnettoman äänestysinnon. Uudessakaupungissa 12 862 äänestysoikeutetusta vain 7 345 eli vain 58,4% kävi äänestämässä: 5 517 UUSIKAUPUNKILAISTA JÄTTI ÄÄNESTÄMÄTTÄ JA SE JOS MIKÄ ON OSOITUS DEMOKRATIAN KRIISISTÄ! Demokratian nimissä on lähinnä tragikoomista, jos vihreiden Jan Vuorenlaakso jää kaikesta rannalle 140 äänellä, mutta Matti Ankelo saa itselleen 58 äänellä keskeisimmän lautakunnan puheenjohtajuuden. Osittain teoriassa tämä voisi jatkossa korjata sillä, että valtuutettujen määrä lisättäisiin 43:sta 45:en. 

Jos haluamme demokratiamme toimivan, täytyy tarkastelun keskiöön nostaa onneton äänestysprosentti. Demokratia perustuu tietoon, jonka perusteella kansalaiset voivat tehdä vaalivalintansa. Jos vaalien alla tiedotusta ja tapahtumia hallitsevat valheet, makkarat ja nakkisämpylät, voi perustellusti kysyä, jäivätkö vaalipäivänä kotiin vegetaristit ja rehelliset? Meillä ei nähty minkään tasoista mediajohtoista uutisoimista niistä konkreettisista asioista, jotka hallitsevat kaupunkimme tulevaisuuden päätöksentekoa eikä mediamme avannut päättäjien lähihistorian tekoja, jotta äänestäjät olisivat todellakin tienneet, minkälaista arvomaailmaa ja käytännön valintoja eri ehdokkaat kannattavat.

Jos media olisi ottanut ennen vaaleja aktiivisen roolin eikä passiivisena katsonut vierestä ja jakanut palstatilaa muutaman ehdokkaan poskettomana toistuneelle kaupunkilaisten  sumutuksille, olisi äänestysprosentti nousut varmaankin suuremmaksi ja vaalitulos ollut aivan toinen. Havaitsiko joku median johtamaa tasapuolista ehdokaskeskustelua kaupunkiamme tulevaisuudessa odottavista keskeisistä päätöksistä? -Eipä näkynyt mitään kouluista, vapaa-ajan puitteista, kaupungin yleisestä kehittämisestä, suhtautumisesta pakolaisiin jne.. Lähes kaikki vaalitoiminta keskittyi makkaran jakamiseen ja säälittävään ja valheelliseen  sairailla ratsastamiseen; eikä siltä pohjalta voinut odottaa muuta kuin alhaista äänestysprosenttia ja osittain valheella valtuustoon jyrättyjä ehdokkaita.

Ehkäpä eniten amatöörimäinen media vaikutti passiivisuudellaan vasemmiston sisäisiin voimasuhteisiin, sillä toinen, se suurempi, ns. työväenpuolue säilytti johtavan asemansa viime valtuustokauden tempauksistaan huolimatta. Tuskinpa tavalliset duunarit, hoitajat ja teollisuuden työntekijät jne. olisivat äänestäneet tämän ns. työväenpuolueen äärioikeistolaisia ehdokkaita, jos olisivat tienneet heidät virkahenkilöiden ja kansainvälisen suurpääoman juoksuhenkilöiksi, itselleen  kuntalaisten miljoonilla etuja pelaaviksi ehdokkaiksi tai näiden nöyrääkin nöyremmiksi kumileimasimiksi. Jos media olisi valistanut tässäkin asiassa rehellisesti ja tasapuolisesti kansaa, olisi työväenpuolueiden voimasuhteet keikahtaneet selvästi, vapaan vasemmiston eduksi. Politiikkamme olisi kovin toisenlaista, jos Aitamurto, Jokinen ja Haverinen istuisivat valtuustossa ns. työväenpuolueeseen soluttautuneiden ökyjen sijaan.

Vaaleissa, kuten jokainen hoksaa, jonkun saamat äänet ovat aina toiselta ehdokkaalta pois. Äänet siirtyvät vastustajalta toiselle ja media määrää tässäkin suunnan. Meillä media passiivisuudellaan torpedoi koko vaalikauden jatkuneen ennakkoluulottoman oikeiston ja vapaan vasemmiston kaupunkilaisia hyödyttäneen yhteistyön jatkumisen. Osa tämän yhteistyön takuumiehistä putosi kokonaan valtuustosta, mutta sen sijaan perässä hiihtävien maanhiljaisten ääniin median rooli ei juurikaan laskevasti vaikuttanut. Tämä heikentää tuntuvasti kaupunkimme tulevaisuuden näkymiä vai voiko joku odottaa näiltä perässähiihtäjiltä asioihin perehtymistä, ideoita, avauksia saati kaupungin kehityksen jatkumista? - Jo käytyjen paikanjakoneuvotteluiden eteneminen kertoo po. tyyppien lahjojen surullisen totuuden. Enkä missään tapauksessa tarkoita jonkun tietyn vaan useamman puolueen neuvottelijoita.


Maija Junkola-Lehtonen nostaa mielenkiintoisia asioita esiin omassa kirjoituksessaan

"Lähestyn päätöksentekoa ja luottamustehtäviä asia pohjalta, mutta näyttää siltä, että yhä useammassa kunnassa mennään asema edellä. Valitut edustajat vaativat merkittävää asemaa, ellei sitä saada erotaan ryhmästä. Asioilla tai arvoilla ei ole merkitystä, vain oma asema merkitsee. Tämä on ikävä ”mulle kaikki” – kehityssuunta ja vieroittaa poliittisesta päätöksenteosta ne henkilöt, joille asioiden sisältö on tärkein. Poliittista valtapeliä on joskus vaikea ymmärtää.
 
Edellä mainittu myös tukee vahvasti mielikuvaa siitä, että politiikka on salaista kähmintää, asioita sovitaan salassa, eikä vaaleilla ole merkitystä. Viime valtuustokauden alussa tärkeinä asioina olivat talouden tasapainottaminen, hyvinvoivat asukkaat  ja nimenomaan päätöksenteon sekä valmistelun avaaminen julkisemmaksi. Mielestäni kaupunginhallitus onnistui näissä asioissa vähintäänkin kohtuullisesti. Toivotaan, että kehitys jatkuu samansuuntaisena."

Vaikka vaalitulos syntyi median vaikutuksesta, on sen kanssa elettävä tulevat neljä vuotta. Nyt erittäin keskeiseen rooliin nousevat puolueiden maanhiljaiset. Asettavatko he paikkoja jaettaessa edelle kaupunkilaisten edun ja hyväksyvät oman rajallisuutensa vai pitävätkö he sitkeästi kiinni vippasvaalituloksen mahdollistamasta asemastaan. Katse menneeseen vaalikauteen auttaa erottamaan jyvät akanoista. Itse asiassa tuolloin oli kaksikin tapausta, jolloin paluu menneeseen eli nykytilanteeseen olisi kyetty estämään - he ketkä nynnyilyllään estivät tosiasioiden julkitulon ja mahdollistivat nykyisen vaalituloksen, voisivat tykönänsä tutkiskella kykyjään ja siirtyä, kaupunkilaisten edun nimissä, syrjään.

Kaikki edellisen valtuustokauden nähneet tietävät, mitä tuhoa nyt puheenjohtajistoon nyt nousevat tyypit saivat tuolloin aikaiseksi. Kaupunginhallitus nosti veroja, ajoi alas palveluita, sai puolitoista miljoonan euroa harkinnanvaraista apua valtiolta, myi miljoonilla kaupunkilaisten omaisuutta ja silti kaupungin talous jäi kauden päättyessä lähes kymmenen miljoonaa euroa miinukselle. Koulutuslautakunta eteni kaoottisesti kokouksesta toiseen: useat lautakunnan jäsenet erosivat, lautakunnan enemmistö marssi ulos kokouksesta, opetuksen taso romahti, kouluolot huononivat, lapsilta vietiin koulut, henkilökuntaa kohdeltiin käsittämättömän epäinhimillisesti. Tämä kaikki aiheutti lapsiperheiden massapaon kaupungistamme. Jos ja kun palaamme tälle tielle, tarvitaan 22, jottei se tie ole pitkä.

Kaupunki on sukeltamassa syvälle sellaiseen murheiden ja kähminnän mereen, ettei sitä nynnyjen voimin voida torjua. Keskeisillä paikoilla tarvitaan itsensä peliin pistämistä sekä kovuutta eikä maanhiljaisista ole siihen. Myös uudet luottamushenkilöt tarvitsevat rinnalleen päättäjiksi vahvoja, kokeneita tukijoita, jottei heistä kasva nynnyjen opastuksella surkeita ja nöyriä virkahenkilöiden esitysten kumileimasimia. Kannattaa viimeinkin varoa heitä, ketkä ovat vuosia hokeneet jäitä hattuun, sillä todennäköisesti ajansaatossa heidän aivonsa ovat jäätyneet! Nyt tehtävän paikkajaon kanssa eletään seuraavat neljä vuotta ja linjataan kaupunkimme tulevaisuus1

Jos joku epäilee kähminnän ja kaverille kanssa -meiningin tulemista, siitä on saatu jo esimakua: MAKKARAMAAKARIN PUHEENJOHTAJAPALKKIOTA ESITETTÄNEE KOLMINKERTAISTETTAVAN! Ja valmistelijana häärii kuulemma  aiesopimusmies. Viimeistään tämä tulee ottaa vastaan hälytyskellon soittona ja asettaa luottamuspaikkatarjokkaiden kyvyt vippaskonstivaalien menestyksen edelle.


Linkki Maija Junkola-Lehtosen kirjoitukseen


Linkki Sami Laaksosen kirjoitukseen

51 kommenttia:

 1. Hoitakoon ensin lupaamansa sairaalan yöpäivystyksen takaisin. Sen jälkeen voi harkita Walan palkankorotusta.

  VastaaPoista
 2. Harto Forss on Walan takuumies

  VastaaPoista
 3. Kuinka suuresta lainasta lienee kysymys? Minulla ei ole kyllä mitään muistikuvaa, että olisin tuollaisen paperin allekirjoittanut. Hieno juttu sinänsä, että kelpaan takaajaksi.

  VastaaPoista
 4. Älä leukaile Forss. Vasemmisto takasi sopimuksella Walan hallituksen puheenjohtajan paikan. Sovitteko samalla palkankorotuksesta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä olemme tehneet sopimuksen puheenjohtaja paikoista, emme mistään muusta. Sopimuksen on yksimielisesti hyväksynyt vassarien johtokunta. Saimme itsellemme valtuuston vpj:n paikan mikä on tarpeellinen tehdessämme sukupolven vaihdoksen.

   Poista
 5. Ettenkö sanoisi, helvetin hyvä vastaus Hartolta.

  VastaaPoista
 6. Käytännössä Wala ja Ankelo saavat kiittää paikoistaan vasemmistoliittoa.

  VastaaPoista
 7. Mitä nyt on hallituksen pj.n palkkio / vuosi

  VastaaPoista
 8. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Aikoinaan eli edellisellä valtuustokaudella vuosipalkkio oli hallituksen puheenjohtajan vuosipalkkio muistaakseni 1 700€ ja siihen kokouspalkkiot päälle 74€ ja lautakunnissa nukkumisista tulee 54€. Turha syyttää Hartoa, jos itse munii paikkajakoneuvotteluissa.

  VastaaPoista
 9. Wala pisti heti tuulemaan, omien asioiden ajamisessa, palkaa nostetaan 200 prosenttia, ei mikään pikku korotus.

  VastaaPoista
 10. Sulle mulle ja köyhät kyykkyyn,asialla Harto ja Wala.

  VastaaPoista
 11. Walalla ei ole mitään esittelyoikeutta. Tiedoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä veli oikeus on Walan oikeus. Kaikki sovitaan salassa.

   Poista
 12. Uusikaupunkilaiset ovat idiootteja, samat valheet uppoavat heihin joka vaaleissa.

  VastaaPoista
 13. Kansa äänestää niiden tietojen varassa, mitä sille annetaan. Ei se kansasta idiootteja tee, jos tieto on väärää.

  VastaaPoista
 14. 5100 euroa on kiva korvaus. Walan vaalivoiton seurauksena alkaa ihmeellisyyksien aika. Mitä kaikkea muuta palkkionkorotuksen Lisäksi on kulisseissa sovittu.

  VastaaPoista
 15. Kykypuolueen eväät syöty. Junkola-Lehtosen jutusta selviää kokoomuslaisten tappelevan paikoista ennen kuin niitä on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asioita voi tulkita kukin miten haluaa.Joka puolueessa sama tilanne ainakin vasssareissa.

   Poista
 16. Vaalien jälkeen kokoomuksesta ei ole kuulun mitään.

  VastaaPoista
 17. Eikä kuulu, jos Forss tai Valkonen ei kerro.

  VastaaPoista
 18. Junkola-Lehtosen kirjoitus herättää väkisin kysymyksen, onko kokoomuslaisia siirtymässä prohon.

  VastaaPoista
 19. Ei tuo Ankelon puheenjohtajuus mitään saahan keskeisen puheenjohtajuuden tyyppi joka ei päässyt valtuustoonkaan ja änkee vielä kh:nkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kukas nyt on liikkeellä.

   Poista
  2. Sama typerys kuin aina ennenkin, Pentti Aitamurto.

   Poista
 20. V,,,ttu mitä touhua tuo poliittinen pelleily.
  Javaaa ja Rakea siellä olisi tarvittu, eikä tuolaisia oman edun tavoittelijoita jääriä.

  VastaaPoista
 21. Kiitos käynneistänne ja kommenteistanne! Kokoomuksessa nyt kaikki hyvin, keskustelu sujuu kivasti ja rakentavasti. Itse olen muutamien ehdokkaiden kanssa kommunikoinut ja yhteisymmärrystä paikkajaosta löytyy heidän kanssa.

  VastaaPoista
 22. Kerro Java Junokola-Lehtosen kirjoitukseen viitaten ketä on lähdössä kokoomuksesta?

  VastaaPoista
 23. Kiitos käynneistä ja kysymästä! Ei ole minun tietääkseni lähdössä ketään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole lähdössä mutta äänestää Walaa

   Poista
 24. Onko tulossa äänestyksiä ja mitä?

  VastaaPoista
 25. Osa kokoomuksen senioreista teki todellisuudesta vaalityötä Walalle. Paikkojen jako tulee olemaan yllätys kokoomuslaisille. Kaikki sovittiin pron ja demarien kanssa heti vaalien jälkeen. Vasemmistoliittoa eivät meinanneet saada aluksi mukaan.

  VastaaPoista
 26. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Ei kai nyt sentään. Wala äänesti neljä vuotta PEIAATTEESSA kokoomusta ja vasemmistoliittoa vastaan. Miksi joku Walan linjoilla oleva tulisi kokoomuksen tai vasemmistoliiton listoille?

  VastaaPoista
 27. Kokoomus on menetti pelin täydellisesti. Wala neuvotteli viidellä paikalla ryhmälleen enemmän vaikutusvaltaa kuin kokoomus kahdeksalla paikalla. Java sinä et voi kiistää kokoomuksen neuvottelijoiden epäonnistuneen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällaisen sain tekstiviestinä ja julkaisin sen toimitettuna. Enää en siirrä viestejä tänne kommenteiksi, on muutakin tekemistä äitienpäiväaamuna. Kiitos kuitenkin.

   Poista
  2. Muuten tänne ei onnistu kommentoimaan, eivät mene läpi sensuurisi.

   Poista
  3. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Kyseessä on yksinkertainen kuvatesti eikä mikään sensuuri. Testin tarkoitus on erotella robotit yksittäisistä kommentoijista.

   Poista
 28. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Kokoomuksella on hyvät saumat vaikuttaa kaupungin päätöksentekoon. Tarvitaan vain oikeita valintoja hallitukseen ja lautakuntiin. Voimme isommassa mittakaavassa ottaa mallia vasemmistoliitosta ja valmistautua sukupolvenvaihdokseen. Kokoomuksella on runsaasti ERITTÄIN HYVIÄ UUSIA VALTUUTETTUJA ja samoin löytyy kokeneita, suunsa auki saavia, konkariluottamushenkilöitä.

  En usko puolueen sisällä olevan ongelmia paikkajaon suhteen, kun henkilökohtaisen vallanhimon edelle asetetaan kuntalain ohjeistus: LUOTTAMUSHENKILÖN ON TOIMITTAVA KUNNAN JA SEN ASUKKAIDEN PARHAAKSI eli kuntalaisen kannalta parhaat voimat parhaille paikoille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. miten valkonen jakaisi kokoomuksen paikat

   Poista
  2. Kiitos käynneistä ja kysymästä! Eiköhän tuo selviä edellisestä kommentistani.

   Poista
 29. Jokos kj Vainiolle on neuvoteltu johtajasopimus joka pitää olla 1.6 alkaen uuden kuntalain mukaan. Itse en ole tälläisestä sopimuksesta kuullut. Onks tietoa tai tehty???

  VastaaPoista
 30. Kyllä on. Ukissa sellainen on tehty jo ikimuistoisista lähtien ja kerran vuodessa sopimus käydään läpi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikä on johtajasopimuksen irtisanomiskorvaus suuruudeltaan?

   Poista
  2. Ilmeisesti 6kk-12kk palkka siinä välillä ne yleensä pyörii.

   Poista
 31. Jari Valkonen voisi listata kokoomuslaisia luottamuspaikoille. Nähtäisiin linjasi.

  VastaaPoista
 32. Kiitos käynneistä, kommenteista ja Hartolle vastauksesta! Mitäpä yhden 30 äänen tyypin linjauksilla on väliä.

  VastaaPoista
 33. Anonyymi14. toukokuuta 2017 klo 9.56

  miten valkonen jakaisi kokoomuksen paikat
  Miten sinä jakaisit demarien paikat anonyymi klo.9.56

  VastaaPoista
 34. Javan hyvältä analyysilta menee pohja, jos hän ei avaa paikkajakoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei minun mielestäni ei heikennä eikä paranna alustusta. Hallituspaikat demarit 4,kok 2,kes 2 persut 1, ja vassarit 1. Meinas unohtua, populistipuolue saa myös yhen.

   Poista
  2. Miten persut voi saada hall.paikan? Ja vi..u jos se Salminen tunkee halltukseen.Ei saanut äänestäjiltä edes valtuusto paikkaa.Mutta se pitää äijiä tossun alla .

   Poista
  3. Persut ei saa 2 valtuutetulla omin voimin hallituspaikkaa, mutta heidän yhteistyö kumppaninsa voi antaa.

   Poista
 35. Kiitos käynneistä, kommenteista ja inttämisestä! Jospa minä sitten väsään jonkun listan omalla tietopohjalla ja 31 äänen arvovallalla, mutta jääkiekkoa moisen luominen ei haittaa. Siksipä saat(te) kotvan odottaa.

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!