tiistai 16. toukokuuta 2017

Näinpä jakelisin kokoomuksen ja vähän muidenkin paikkojaEnsinnäkin tämä on vain ja ainoastaan oma näkemykseni paikkajaosta, josta en ole keskustellut muiden kanssa. Vaalimme olivat, kuten tavallista, median merkittävästi muokkaamat. Tärkeitä asioita ei media nostanut esille ja valotti vaalien alusviikolla vain yhden ryhmän kaikkien jäsenten tavoitteet ja vaalimotot. Tämän lisäksi paikanjakoesitykseeni vaikuttavat käydyt puolueiden väliset neuvottelut sekä vaalien aikana käymäni keskustelut ehdokkaiden kanssa. Niin ikään olen esityksissäni huomioinut sen, jos ehdokas on aiemmin valittanut luottamustehtävien vievän kohtuuttomasti aikaa.

Kaupungin liikelaitosten ja yhtiöiden salamyhkäisyys plus hankala tiedonsaanti on ärsyttänyt useita päättäjiämme. Tämän vuoksi minun mielestäni niiden hallituksiin/johtokuntiin tulisi lisätä tuntuvasti jäseniä. Katsokaapa vaikkapa Yardian vastuuhenkilöitä. Kaupunkilaisten miljoonaomaisuudesta pääsee tietämään/päättämään yksi luottamushenkilö - sairaanhoitaja. Myös satamamme tulisi toimia avoimemmin.

Jotta näin olisi, esittäisin tuntuvaa luottamushenkilölisäystä kaupungin omistamien yhtiöiden vastuuhenkilöiksi siten, että myös pienryhmät saavat  niihin jäsenen. Oivia vastuuhenkilöitä voisivat olla mielestäni vaikkapa päätännän historian hyvin tuntevat Harto Forss ja Mauri Kontu. Toivon keskustelun avoimuudesta muutenkin nousevan isompaan rooliin - tieto ei vahingoita ketään, mutta tietämättömyys käy monesti kalliiksi.

Kukaan älköön loukkaantuko, sillä kaikkia ehdokkaita en oppinut vaalien alla tuntemaan ja nyt ovat yhteydet katkenneet. Muutenkin esitykseni kuuluu sarjaan leikkimieliset viritykset 31 äänen arvovallalla, joten kukaan ei vetäne ennää  hernehiä nennää. Vakavamielinen, tulosvastuullinen ja yhteishenkeä lisäävä paikanjako toteutetaan avoimesti keskustellen, porukan ollessa muutaman kerran nokakkain. Esityksessäni erään päättäjän sapattivuosi vaikuttaa valintoihini.

Kaupunginhallitus: Tomi Salo, Seppo Nikula, mahdollinen hallituksen/valtuuston varapuheenjohtaja Johanna Kutila.
Tästä kaksikosta on suora linja autotehtaan johtoon ja lisäksi Nikula tuo kokemusta ja tukea ensikertalaiselle Salolle. Lisäksi molemmat saavat suunsa auki, ovat uudistusmielisiä ja asioihin perehtyviä! Nikula on osoittanut yhteistyökykynsä ja ollut johtamassa kaupungin talouden kuntoon nostamista, siitä rappion syöveristä mihin se Walan jäljiltä jäi. Hallituksessa istuville talous ei saa olla vain väline.

Tekninen lautakunta: Pilvi Marsela, Mikko Siivonen.
Molemmat saavat suunsa auki Pilvi Marsela on koulutukseltaan insinööri ja Mikollapuolestaan on rutkasti kokemusta asioihin perehtymisen ja muunkin lautakuntatyön suhteen. Oiva kaksikko, joilla on poliittisina vaikuttajina tulevaisuutta edessä!

Ympäristö- ja lupalautakunta Timo A. Järvinen ja Juha Aaltonen.
Kaupunki ja koko maakunta elää kasvubuumia, joten se tekee po. lautakunnasta yhden merkittävimmistä lautakunnistamme. Pitkälti tämän lautakunnan käsissä on maakuntamme nopea kehittyminen ja siihen tarvitaan Järvisen luovuutta sekä lakiosaamista. Perfektionisti Aaltonen pitää perusteellisuudellaan huolen siitä ettei lautakunnasta mene läpi älyttömyyksiä.

Sosiaalilautakunta: Tarja Suves ja Ulla-Maija Nikula.
Nikulalla on alallaan valtakunnantason huippuosaamista, jota tämä lautakunta ehdottomasti tarvitsee ja hän saa suunsa auki. Suves on aiemmin istunut po. lautakunnassa ja puolustanut ennakkoluulottomasti vähäväkistä.

Ympäristöterveydenhuollon lautakunta: Pilvi Marsela ja Eija Maikola.
Molemmilla alan koulutusta ja molemmat saavat suunsa auki. Maakunnallisesti merkittävä lautakunta kasvun aikana.

Terveyslautakunta: Rainer Tähtinen ja Nora Hilden.
Rainerilla on selvät näkemykset ennaltaehkäisevästä työstä ja niiden laiminlyönnin seurauksista. Noora tuo näkemystä muualta, hänellä on luovuutta ja hän saa silmänsä auki. Kukaan ei ole parempi ja sinnikkäämpi Uudenkaupungin esiin tuoja ja puolustaja kuin Rainer Tähtinen. Rainer Tähtistä tarvitaan ylikunnallisessa toiminnassa ja siksi edustamassa kaupunkiamme myös TYKS:n paikallisena päättäjänä.

Kulttuuri-, nuoriso- ja liikuntalautakunta: Timo A. Järvinen ja Jarno Nikula.
Timo on kaupunkimme yksi harvoista niin kulttuuritouhuja kuin urheilua aktiivisesti seuraava valtuutettu, siten hän tuo luovuutensa lisäksi kokemuspohjaista näkemystä tämän lautakunnan taantuneeseen toimintaan. Jarno Nikula on ennen kaikkea lasten liikunnan ja niiden mahdollisuuksien puolesta taistelija. Molemmat saavat suunsa auki. Yhtenä lautakunnan tavoitteena tulee olla sen palauttaminen ennalleen eli kulttuuri erikseen omaksi lautakunnaksi.

Tarkastuslautakunta: Tarmo Kangas, Harri Blomqvist.
Tässä lautakunnassa kokoomukselle on kaikkein tärkeintä saada puheenjohtajuus. Tarmo Kangas nosti aikoinaan kaupunkimme taloussotkuja ja rahaihmeellisyyksiä rohkeasti esiin saaden, maanhiljaisten hyväksymän, median parjauskampanjan plus syytösryöpyn silmilleen. Nyt tarvitaan hänen jämäkkyyttä, kokemusta sekä kokemusta po. lautakunnan puheenjohtajana. Harrilla on tietoa ja näkemystä kaupungin toimista ja hän pystyy keskustelemaan rakentavasti. Vasemmistoliiton ja SKP:n vaaliliitosta toivoisin tarkastuslautakuntaan nousevan kaikkien puolueiden arvostusta nauttivan Pertti Haverisen.

 Opetus- ja kasvatuslautakunta: Johanna Kutila ja Seppo Nikula.
Lautakunnan osalta voi jo omalta kokemuspohjalta luvata totaalista kaaosta - kiitos esittelijän, puheenjohtajan ja kokouksiin saapuvan hallituksen puheenjohtajan. Olisin mielelläni ollut yhdessä vasemmistoliiton kanssa sopimassa lautakunnan puheenjohtajaksi tohtorismiestä Sami Laaksosta. Hän olisi aivan varmasti tuonut raikkaita uusia tuulahduksia po. lautakunnan tunkkaiseen virkahenkilödiktatuurin jyräysyritysten masentamaan mustan murheelliseen ilmapiiriin.

Kokemuksesta otaksun lautakunnan puheenjohtajan sekä esittelijän jäävän äänestyksissä vähemmistöön, jos lautakunnan jäsenistöstä löytyy tohtoreita sekä esim. Esko Tähtinen, Veli-Matti Virtanen, Heli-Päivikki Lauren jne. Tilanne on kokonaan toinen, jos valmistelijan esityksille ei löydy perusteltuja vastaesityksiä. Tämän lautakunnan jäseniltä vaaditaan paljon aikaa, hikeä ja  kyyneleitä, sillä he joutuvat hakemaan valoisaa tietoa junttaustyylisen sekä kiukuttelevan puheenjohtajan mustaan pelin synkkyyteen.

Satama: Merja Mänty ja Teemu Arvonen. 
Insinööri Mänty on sopiva linkki autotehtaan ja sataman välillä. Toivon todellakin, osakeyhtiölaista huolimatta, satamaan saatavan enemmän avoimuutta.

Yardia: Juha Aaltonen ja Timo A. Järvinen.
Entisen telakkakiinteistön taustoissa lienee rutkasti pengottavaa. Omistajan edun nimissä niihin tarvitaan sitkeää kaivajaa ja pätevää juristia. Harto Forss ja Mauri Kontu täydentäisivät kaksikkoa sopivasti.

Uudenkaupungin vesi johtokunta: Maija Junkola-Lehtonen, Lasse  Virtanen. 
Olemme, korjausvelan vuoksi, suurten investointien edessä. Viemäri ja vesijohtorahat iskettiin hullusti halleihin, joten nyt tarvitaan tarkan markan Maijaa.

Vakka-Suomen Vesi liikelaitos:  Juha Aaltonen.
Tätä miestä laitilalaiset eivät vinkumatta vie.

26 kommenttia:

 1. Tästä luettelosta henkii pitkälti tietämättömyys. Jos vain hieman lopusta avaisin, Lasse Virtanen vei oman vesiosuuskuntansa osaamattomuudellaan lähes 200 000€ korvauksiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos käynneistä ja hyvästä faktakommenteista! Juha Aaltonen toi minulle joskus vinon pinon oikeudenkäynti papereita,joita plarasimme mielenkiinnolla, joten tiedän tapauksen varsin. Eikö esitykseni ole juuri sen vuoksi muistia kirvoittava, keskustelua herättävä ja joistakin jopa lysti.

   Poista
 2. Ei todellakaan ole lystikästä niiden mielestä jotka tuon korvauksen joutuivat maksamaan.

  VastaaPoista
 3. Lystikästä on siinä, että toinen tohelo joka vahingot aiheutti nousi myös valtuustoon, Rauno Aaltonen. Nämäkö nyt alkavat kaupungin asioita hoitamaan.

  VastaaPoista
 4. Laskin ainakin 12 persoonaa joiden erinomaisuutta äänestäjät ei arvosta.Mutta Java arvostaa. Kyllä sain hyvät naurut. Mutta mihin unohtui Salminen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvät naurut sain minäkin,varsinkin henkilöiden ominaisuuksien. Kirjallisena tuotoksens kokoomuslaisten märkä uni, joka on suoraan anuksesta.

   Poista
 5. Listassa taitaa olla jo käytetty jotain aiesopimusta tai siltä se jo vähän näyttää.

  VastaaPoista
 6. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Ei äänestystulos ratkaise ihmisten pätevyyttä tehtäviin, ei riidanhaastajasta tule rauhantekijää pelkällä hehkutuksella eikä walehtelijasta rehellistä walheet vaikenemalla - PÄTEVYYS JA YHTEISTYÖKYKY OSOITETAAN VAIN JA AINOASTAAN TEOILLA!

  En väitä, että vesiosuuskunnan töppäyksen maksaminen olisi kenellekään lystiä. Mutta eikö tällaisen vesisuharin esittäminen vesijehuksi ole edes hiukan koomista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äänestäjät ei noita veijareita, siis noita kaikkia, halua hoitamaan kunnan asioita. Eikös se jo tullut selväksi esim. Nikulan tapauksessa.Ja valtuustosta pudonneet ovat näyttäneet mihin heistä on. Kansa ei heidän toimistaan pitänyt.

   Poista
  2. Kansa ei paljon lautakuntatyöskentelystä tiedä eikä varsinkaan ymmärrä

   Poista
 7. Kuka on paras paras jäsen koulutuslautakuntaan? Se olet sinä Java. Kukaan muu ei perehdy asioihin yhtä syvälle ja kerää tietoa yhtä laajalti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä. Taas oli kaivettu tosi syvältä.

   Poista
 8. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Enköhän minä ole hommani hoitanut tämän kaupungin politiikassa. Menneet vaalit olivat median osalta kuvottavaa valheiden suoltamista, totuudesta vaikenemista ja Barabbaan huutamista. Lehti suhtautui totuuteen kuin aikoinaan buurit zuluihin.

  Walan johtama hallitus nosti veroja sekä taksoja, sai valtiolta huonosti taloutensa hoitaneille kunnille tarkoitettua harkinnanvaraista apua 1,5 miljoonaa euroa. Walan hallituksen aikana myytiin kaupunkilaisten omaisuutta miljoonilla euroilla ja ajettiin alas palveluita. Walan aikana aloitettiin sairaalan alasajo ja ambulansseja yritettiin vähentää. Walan aikana päästettiin kaupungin kiinteistöt, viemärit, vesijohdot jne. rappiolle. Kaikesta tästä huolimatta kaupunki velkaantui rajusti ja uudelle valtuustokaudelle jäi miljoonien miinuseurojen perintö. Jos joku vähänkin kritisoi tai edes kysyi perusteluita Walan ajan esityksille, sai hän lehdistön ja jopa poliisin peräänsä. Ainoat uusikaupunkilaiset tuon ajan hyötyjät löytyvät Walan esikunnasta, joka matkusteli maailmalla, sai kannustinlisiä ja ruhtinaallisia palkankorotuksia, lehti sai vastineeksi veroeuroja, kuten myös Wallalle yönteiset yritykset, sopiva henkilö palkattiin jopa kiitokseksi kaupungille töihin.

  Nikulan aikana hoidettiin kaupungin talous kuntoon. Uusikaupunki teki päätökset mittavista kaupunkilaisia palvelevista investoinneista ja sai ikuiselta tuntuvan muuttotappion kääntymään kasvuksi. Nikulan aikana ei tehtailtu tutkintapyyntöjä tai tukahdutettu keskustelua, vaan luotiin tehokas ja kaupunkilaisten parhaaksi loistavasti toimiva akseli: OIKEISTO + VASEMMISTOLIITTO.

  Totuus on, jos Walassa olisi vähänkin kriittisyyttä omien ja Nikulan ajan saavutusten suhteen, hänkin olisi äänestänyt Nikulaa. Vaalien lopputuloksen ratkaisi alhainen ja amatöörimäinen mediamme, joka ei synnyttänyt keskustelua kaupunkimme tulevaisuudelle keskeisistä asioista, vaikeni totaalisesti totuudesta, kuten kassakaappisopimuksesta, jonka seurauksena hallituksen puheenjohtajana Walaa odottaa kolminkertainen vuosipalkkion korotus.

  VastaaPoista
 9. Mistäköhän sitten kuitenkin johtuu, että kaiken tuon kertomasi "hyvän" tulemana oli kuitenkin vaaleissa kokoomuksella turpiin otto, joka hyvin selkeästi konkretisoitui Nikulan kohdalla. Eikä nyt enää kannata jatkaa parkumista mediasta. Kyllä jokaisella puolueella/ehdokkaalla oli samanlaiset mahdollisuudet päästä paikallislehden sivuille. Kokoomuslaiset vaan luulivat suuressa ylimielisyydessään kaimkien suosiossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. US on hehkuttanut kymmenen vuotta Walaa. Häntä ei ole saanut kritisoida. Walan aikana tehdyistä virheistä on vaiettu, Siinä syy vaalitulokseen. Kaiken huippuna olivat ikimuistoiset makkarajuhlat.

   Poista
  2. Älä viitsi, jokainen näki plarin tukeneen Walaa. Vaaliviikolla toimittaja teki jutun vain Pro-ryhmästä. Plari oli puolueellinen.

   Poista
 10. Uudessakaupungissa totuus on vaiettu salaisuus, jota ei löydä lehdestä.

  VastaaPoista
 11. Sanonpa vaan, että kokoomus tekee karhun palveluksen kaupunkilaisille, jos Valkosta ei päästetä koulutuslautakuntaan. Hän on ainoa, joka estää Ankelon, Walan, Silvolan ja Parviaisen pelaamisen.

  VastaaPoista
 12. Ankelo laskee alleen, jos Java menee opetus- ja kasvatuslautakuntaan. Kähmiminen loppuu siihen.

  VastaaPoista
 13. Olen itse nähnyt. Java on kovin vastustaja Parviaiselle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtaa olla aika tylsää keskustella itsensä kanssa. Voisit jo lopettaa itsepetoksen, ei tätä sontaa juuri kukaan lue ja vielä vähemmän viitsii kommentoida.

   Poista
 14. Hahaa ensimmäinen anonyymi laski alleen. Java tulee koulaan.

  VastaaPoista
 15. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Ei lautakuntaan mennä vastustamaan ketään vaan rakentamaan parempaa ja taistelemaan paremman puolesta. Minulla ei ole mitään henkilökohtaista Ankeloa tai Silvolaa vastaan. Etenkin jälkimmäinen on hoitanut tyylikkäästi pestiään luomassaan yhtenäiskoulussa.

  Mitä minuun ja koulaan tulee, niin jäitä hattuun! Olen välittömästi vaalien jälkeen ilmoittanut, kokoomuskärjille, äänisaaliiseeni vedoten, etten halua luottamustehtäviä.

  VastaaPoista
 16. Sen verran puutun keskusteluun, että valtuustoon tulee valituksi hyvällä kamppanjalla. Pro ryhmällä oli oma lehti, ja yrittäjät maksoivat sen mainonnallaan.

  VastaaPoista
 17. Kiitos käynneistä ja kommentista! Hyvä vaalikampanja on sitä parempi, mitä enemmän pystyy käyttämään tajolla olevat mahdollisuudet. Kampanja muuttuu loistavaksi, kun pystyy viemään vastustajilta vastaavat mahdollisuudet.

  Miksi joku yrittäjä tukee jotain ehdokasta ja parjaa tämän vastustajia? Mitä hyötyä yrittäjä voi saavuttaa sillä, että valtuustossa istuu hänen tukemansa päättäjä? Miten valtuutettu voi parantaa yrittäjien olotilaa, jos elämme markkinataloudessa?

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!