maanantai 8. helmikuuta 2016

400-vuotisjuhla: Herra presidentti saako olla lisää kahvia?

Neljäsataavuotisjuhlat ovat Suomessa sellainen tapahtuma, että se kääntää päät ja saa vierailijat liikkeelle. Jos paikkakunta saavuttaa tuon rajapyykin saa se synttäreihinsä, jos historialliset tapahtumat niin edellyttävät, myös ulkomaalaisia valtionpäämiesvieraita. Merkittävät rauhat kuuluvat juuri tällaisiin tapahtumiin, jotka saavat kruunupäät ja presidentit juhlatuulelle ja varsinkin heidän kutsumatta jättäminen on moukkamaisuutta.

Pyöreitä satoja vuosia  juhlittaessa median ja kansan mielenkiinto herää ja realisoituu rajuksi kansainvaellukseksi. Pienestäkin paikkakunnasta kasvaa väkisinkin juhlavuodeksi matkailukohde jo valtakunnan media pitää siitä huolen. Tätä eivät töpöimmäitkään menneisyyteen jämähtäneet päättäjät tahikka tunaroinnissa vuosia mainetta niittäneet tumpelovalmistelijat pysty estämään. Väkisinkin käsiin kumpuaa haaste vieraiden paljoudesta.

Jos juhlakaupungista löytyy vain yksi kunnollinen hotelli, kälynen kuppila yläkertamajoituksineen, puskutraktorikunnossa riutuva leirintäalue ja ranta, jossa ihmiset voivat nukkua veneessä, herää kysymys: MIHIN TUHANNET VIERAAT PISTETÄÄN? Ei heille voi sanoa, että ottavat veneen tai teltan mukaansa. Tätä ei voi etenkään toivoa valtionpäämiehiltä ja heidän edustajiltaan, joita alkaa alkaa lappaamaan juhlakaupungissa.

Juhla kaupunki pystyy vastaanottamaan vain majoituspaikkojen verran matkailijoita: tämä on inhan ikävä fakta. Joutuuko juhlakaupunki ohjaamaan vieraansa naapureihin ja mihin majoitetaan presidenttipari tai naapurimaan päämiehet, jos he haluavat viettää esim. kesäviikonlopun kauniissa merellisessä puukaupunki miljöössä? Entäpä, jos juhlimaan saapuu suurvallan presidentti tai ministeri esikuntineen, mihin heidät majoitetaan - telttoihin, hommataanko uniproomu vai naapurikuntiinko?

Merkittävien juhlien aattona on tapana siistiä juhlakaupunkien katukuvat. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että pultsarit ja mahdollisesti julkisuudelle ikäviä kommentteja antavat oppositiotyypit pistetään poseen tai lähetetään etäämmäs esim. Saimaan rannalle tai Kreetan hietikoille rötköttämään.
Tällä yksimielisellä päätöksellä voitaisiin taata yksimielisen juhlakaupungin positiivinen kuva. Tietenkin tilanne kääntyy päälaelleen, jos onnettomasti onnistuneesta juhlakaupungista päätetään antaa totuuden mukainen  kuva!

Toisaalta ikävääkin totuutta voi hyödyntää julkituomalla se rehellisesti, Näinä aikoina rehellisyys on niin harvinaista, että rehellisyyttä korostetusti esiin tuomalla saatetaan herättää juhlakaupunkiin kohdistuva raju muuttohimo. Mikäli kaupungista löytyy ikävän paljon tyhjiä liikekiinteistöjä, ne voidaan kätevästi hyödyntää rehellisyyskampanjassa.

Juhlakaupungin päättäjät ja valmistelijat pistetään tyhjiin tiloihin esille ja jokaisen kohdalla on tauluun rehellisesti kirjattu hänen henkilökohtaiset saavutukset esim.: lopetti seitsemän koulua; haluaa lopettaa muutkin koulut paitsi sitä, joka on jo puolityhjä; aiheutti tuhannen kaupunkilaisen poismuuton; keräsi laivaristeilypisteillä sampanjapullon henkilökunnan jouluarpajaisiin, jonka kylläkin itse voitti jne.. Aurinkoisena päivänä sama voidaan toteuttaa torilla korvaamalla liikehuoneistot häkeillä, joihin ansioluettelo kiinnitetään.

Arvovierailla on aina henkilökohtaisia taipumuksia, kiinnostuksen kohteita, kysymyksiä sekä odotuksia ja nämä täytyy tarkoin huomioida kiertoajelua ja juhlaohjelmaa suunniteltaessa. Mikäli juhlakaupungin pääkatu on masentavan ikävästi skulahtanut ja tyhjentynyt liikkeistä sekä ihmisistä, on sitä ja koko keskustaa parempi välttää tai vieraiden positiivinen juhlamieli muuttuu surujuhlamieleksi. Ehkäpä mahdollisen kiertoajelun voi suorittaa yöllä ja ikkunattomalla koppiautolla ja välttää ikävää mieltä herättävät näköalat.

Presidentti vaimoineen on kiinnostunut talouselämästä, urheilusta, nuorten asioista, opetuksesta ja kulttuurista. Kuinka siis vastaamme valehtelematta presidentin esittämiin kysymyksiin?

Presidentti kysyy: Kaupunkiin on tullut muutamassa vuodessa yli tuhat työpaikkaa, mihin ja kuinka viihtyisästi uudet kaupunkilaiset on asutettu? Ei presidentille voi vastata kaupungin olevan muuttotappiollinen ja työpaikkoja tehdyn naapurikuntalaisille.

Presidentti kysyy: Kuinka kaupungin talous on parantunut uusien työpaikkojen ansiosta? Ei presidentille voi sanoa, että veloissaan olaan edelleen ja vyötä kiristetään jatkossakin.

Presidentti kysyy: Kuinka kaupunki on käyttänyt taloudellista nousuaan nuorten, opetuksen ja vapaa-ajan parantamiseen? Eihän presidentille voi sanoa, että nuorille tarkoitetut rahat sijoitettiin alkoholin valmistukseen, lapsilta vietiin koulut, puolityhjään kouluun ollaan laittamassa miljoonia ja vapaa-ajan rakentaminen rajoittuu urheilukentän paskahuusiin, joka kiertää yhä kenttää suunnittelijan pöydällä?

Presidentti kysyy: Vaimoni on kova kirjallisuuden ystävä, voisimmeko käväistä kirjastossa? Eihän presidenttiä puolisoineen voi viedä homeongelmaiseen kirjastoon.

Luojan kiitos presidentti on suuri hyvän kahvin ystävä. Niinpä hänelle voidaan vastata kaikkiin edellisiin kysymyksiin: Herra presidentti, saako olla lisää kahvia!

Yhteen kysymykseen presidentille voi antaa suoran vastauksen. Kun hän kysyy missä on legendaarinen Tontonmäki, voi vastata ettei se ole tässä kaupungissa, vaan jossain missä meri on ihan rannassa. 
16 kommenttia:

 1. Majoitustilaa on kouluissa ja myyntilistalla olevassa nuokkarissa. Siinä se mutta Valkonen on osin oikeassa.

  VastaaPoista
 2. Kiitos käynneistä ja kommentista! Eipä taida olla tätä päivää koulumajoitus turisteille.Valtionpäämiehistä ainoastaan Gaddafille passasi telttamajoitus, mutta senkin EU avusti lodjuun. Voisihan luontohenkiselle Putinille tarjota majoituspaikaksi jotain laavua. Mies ottaisi sen varmaankin haasteena ja nukkuisi ilman paitaa hyttysiä väistellen.

  VastaaPoista
 3. Jospa saataisi vielä jenkeistä muutaman f-15a:n vierailut ja ylilennot Pasklahden yli, Donald Trumphin (rep.) laskuvarjohyppy kukkamessukentälle, Peekorean Kimin yllätysvierailu Syyrian Assadin kanssa siinä ilta yhdeksän aikaan lauantaina Putinin uudella Su-39X:llä. Tietenkin herrat voitaisi kylvettää kaupungin piikkiin Ugin remontoidun uimahallin uudessa monitoimialtaassa. Lopuksi kunnon bileet Pasklahden rannoilla täysvalaistuksessa Finlandia-hymnin aloittaessa waloshoun. Rauhantekijämies pro uki juontamaan koko prokkis niin johan maailmaan tulee total piis. Tarjoiluna vihreää teetä ja bonkin sähkösillejä. Itseasiassa sanon kuitenkin evvk. Juhlintaan laitettava raha voitaisi ohjata vanhustenhoitoon.

  VastaaPoista
 4. Miten sinä Java kirjoitat niin paljon pötyä? Nytkin on vaikka miten paljon kakkaa. Kirjastossa on tehty perusteelliset tutkimukset eikä hometta ole. Tässä vain yksi juttu.

  VastaaPoista
 5. Missä näihin kirjaston perusteellisiin tutkimuksiin voi tutustua semminkin kun väite "homeettomuudesta"ei pidä paikkaansa?
  JAa

  VastaaPoista
 6. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Muualla tutkitaan rakennuksia, jotta voitaisiin taata työntekijöiden ja rakennuksen käyttäjien turvallisuus terveyden osalta. Meillä tutkimusten päämäärä on: Mitään ikävää ei saa löytyä! Niin muutama opettaja kuin kirjastossa asioiva on valittanut sisäilman laadusta. Uskon enemmän heihin kuin tuloshakuisiin tutkimuksiin.

  Synkkä totuus on se, että 400-vuotisjuhlistamme tulee täysi fiasko, sillä viime vuosina Uudessakaupungissa ei ole tehty mitään juhlimisen arvoista.

  VastaaPoista
 7. En tiedä missä tutkimukseen voi tutustua. Eiköhän teknisessä virastossa. Ei se käsittääkseni ole salainen. Totta on myös henkilökunnan pahoinvointi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Java
   Eiköhän aleta tekemään jo valmisteluja.
   Internet romahduttaa rahanarvon ja maailman talouden eikä rahaa kohta enää saakaan internetistä pinkoodeilla kuten on totuttu.

   http://yle.fi/uutiset/uusi_ja_entista_suurempi_romahdus_on_tulossa__satoja_pankkiireja_haastatellut_toimittaja_jarkyttyi/8661953

   Poista
  2. Kerroppa miten netistä saa pinkoodilla rahaa?

   Poista
  3. Verkkopankkia ja pankkisi sinulle antamia pankkitunnuksia (omaa pin-koodiasi / Personal Identification Number) varmaan sinäkin käytät, kun kirjaudut verkkopankkiisi. Vai? Jos pankin tietojärjestelmä kaatuu, tunnuksellasi et saa rahaa netistä tai pankkikorttisi omalla tunnuksella pankkiautomaatilta.
   Jos tietojärjestelmiin tulee iso ongelma, niin sitten pankkien ovetkin sulkeutuvat. Lähiesimerkkejä löydät Kreikasta, Eu-maasta vuoden takaa.
   Yksinkertaista, eikö.

   Herää kysymys, että pitääkö alkaa sijoittaa olemattomia 0-korolla pankissa makaavia rahoja patjan alle. Kun muovi ei toimi, niin millä maksat ruokasi, juomasi, polttoaineen niin kauan kuin niitä on kaupoista saatavilla...

   Poista
  4. Pieni täydennys vielä. Edellisjouluna alaikäiset pojanklopit kaatoivat Sony Playstationin palvelimet globaalisti ja myöhemmin muutaman pankin verkkotoiminnot. Ei tämä niin kaukaa haettua enää ole kun rahanahneet pelurit sekoittavat maailman rahaliikenteen ja talouden. Muutam iso johdannaiskauppa kaatuu jonkun ison toimijan syliin niin siitä se lähtee lumipalloefektinä. Kun yksi johdannainen tussahtaa, niin siinä samalla monta muuta. Dominoteoria on valmis.

   Poista
  5. Pin-koodi: Matkapuhelin ja pankkikortti
   Tunnukset ja salasana: Verkkopankki
   Miten netistä saa rahaa?

   Poista
  6. Turhaa saivartelua nyt. Maksat laskujasi netissä ilmeisesti, eli vaikka sähkölaskusi. Toisin sanoen melkein kaikki rahaliikenne hoidetaan netissä. Jos se pankkiyhteys pätkii, niin ihan voit kuvitella, miten hoidat raha-asioistasi pankkitunnuksillasi. Olkoon tunnus pin tms. Se on kuitenkin henk.koht tunnus.

   Poista
 8. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Saas nähdä mikä tässä romahtaa ensimmäisenä - itäraja? Saattaa veli venäläinen ärsyyntyä, kun jenkit alkavat lennellä rajan pinnassa. Sillä on taatusti seurauksensa. Kuinkas suu pannaan, jos venäläiset päästävät rajan yli saman verran pakolaisia kuin Ruotsi päästi Suomeen?

  VastaaPoista
 9. Koitas Java pitää kaffe kuumana,kun kylään tulee mieluisia vieraita

  VastaaPoista
 10. Toisenlaista sometusta
  http://blogit.image.fi/somesotilas/

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!