keskiviikko 20. toukokuuta 2015

MOMENTTUMIT MENI JA NYT VITSIEN VÄHYYS PAINOSTAA UHKAAVASTI

Hallitusohjelman valmistelusta tihkuu huolestuttavia tietoja. Kunnat ovat miljardisäästön edessä. Kuntien tehtäviä vähennetään. Viiden vuoden työturva puretaan ja kunnissa keskitytään välttämättömien palvelujen turvaamiseen. Jokainen hoksaa, että edessä on melkoinen irtisanomisaalto ja äärettömän raju kunnallisten palvelujen karsiminen - MILJARDI EUROA EI OLE PIKKURAHA.

Käytännössä tämä tietää sitä, että Suomessa ei enää satsata julkisin varoin liikuntaan tai kulttuuriin. Onhan aivan selvää, että lasten koulutus, terveyspalvelut jne. ajavat tärkeydessä vapaa-ajan toimintojen ohi silloin, kun rahaa ja aikaa on rajallisesti. On turha haikailla enää valtion rahaa palloiluhalliin, tyhjän koulun remonttiin tms.

Muutamat Vakka-Suomen kunnat ehtivät pistelemään esim. liikuntapuitteensa kohtuulliseen kuntoon. Mynämäki ja Vehmaa tekivät tyylikkäät palloiluhallit, Laitila pisti vastaavan vireille yhdennellätoista hetkellä. Entäpä Uusikaupunki. -Meidän päätetyt urheiluhankkeet rajoittuvat kolmensadantuhannen euron paskahuusiin. Kyseessä on varmaankin Suomen historiallisin urheilurakennus, sillä se on kiertänyt jo suunnitteluvaiheessa kenttää kuin kymppitonnin juoksija.

On hyvin masentavaa ja murheellista todeta, että Suomen taloudellisen tilanteen vuoksi tämä oli tässä - Uusikaupunki tuskin enää nousee uuteen kukoistukseen. Karulla tavalla tätä väittämää tukee tuore muuttotilasto. Kaupunkimme johon tuli satoja uusia perustyöpaikkoja muutti viime vuonna tilastollisesti vain reilut sata uutta asukasta. Uusikaupunki nukkui onnensa ohidde: Meidän olisi pitänyt satsata järjellä tulevaisuuteen jo vuonna viimeistään 2009, eikä ajaa alas vahvuuksiamme ja rakennella miljoonilla ongelmia tuottavia "tontonmäkiä" ja rättihalleja.

On luonnollisesti muitakin vaihtoehtoja saattaa Suomen taloutta kuntoon kuin leikata kunnilta: Jospa yksityistämme Kansallisooperan, kansallisteatterin jne. ja pohdimme pyöriikö YLE pienemmällä rahallaa kuin miltei puolella miljardilla eurolla. Entäpä julkinen liikenne? -80% julkisenliikenteen tukieuroista menee suuriin kaupunkeihin, olisiko siinä tai näissä säästettävää?

On aivan turha haukkua Kokoomusta, Keskustaa tai Perussuomalaisia hallituksen toimista sillä syy on Suomen taloudellisessa tilassa. Tätä tietä ovat olleet tasoittamassa myös mm. Demarit ja RKP. Nyt vain tuli pää vetävän käteen ja se myös tunnustettiin, joten konstit ovat todella vähissä. Me emme voi parantaa talouttamme kuten Ruotsi. joka jäi Euron ulkopuoluelle. Tämä kuten muutkin maamme kannalta kallit rakaisut on tehty jo aikaa sitten - lumipallo pääsi pyörimään jo 1990-luvulla!


2 kommenttia:

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!