sunnuntai 22. maaliskuuta 2015

ONNISTUNEEN POLITIIKAN PERUSTA ON AVOIN, FAKTOIHIN NOJAAVA KESKUSTELU

Uudessakaupungissa voidaan politiikot jakaa avoimiin keskustelijoihin, jotka mielellään ottavat vastaan palautetta kansalta ja heihin joita ei vaalien jälkeen juuri näy eikä kuulu muualla kuin turvallisella markkinateltalla. On todella sääli, että jälkimmäinen porukka on myös vallitseva enemmistö ja siten tämä vaikeneva harmaa massa leimaa pitkälti kaikki kaupungin luottamushenkilöt kaltaisikseen.

Itse oivalsin Timo A. Järvisen ja Harto Forssin henkilöiksi, jotka ovat aina vastanneet, kun olen kysynyt. Ovat jopa soittaneet peräänni vain varmistakseen, että asiat ovat menneet perille. Kun vielä kumpikaan heistä ei ole haukkunut toista selän takana, ajattelin tehdä heille ehdotuksen vaalijutustelun vetämisestä Ukis.fi:ssä julkaistavaksi. Samalla kertaa kun kysyin, sain molemmilta ajatukseeni myöntävät vastaukset.

Näin pääsimme Katjan Makasiinissa tekemään uudenlaista vaalijutustelua - ei iänikuista toimittajan vetämää puisevaa vaalitenttiä - vaan hyvähenkistä, mukavaa vaaleihin liittyvää juttutuokiota. Tämä keskusteluhetki oli kaikin puolin kerrassaan loistava. Timo ja Harto edustavat vahvasti vahvasti erilaisia poliittisia näkemyksiä, mutta se haittaa heidän keskinäistä sananvaihtoa. Tuo juttutuokio osoitti sanan ja keskustelijoiden voiman.

Onhan meillä muitakin avoimia keskustelijoita kuin Harto ja Timo, mutta ikävä kyllä heitä kaikkia ei juurikaan päästetä ääneen tai heidän kantansa lukitaan jonkun takapiruporukan voimalla niin, ettei keskustelusta voi tulla kuin teatteria. Joskus on käynyt myös niin, että keskustelut ovat menneet ihan ok., mutta takapirulauma on näräisseen, kun ei ole päässyt mukaan, muutanut yhden keskusteluosapuolen kantaa. Tämä levittää ja tekee mahdottomaksi menestyksellisen yhteisten asioiden hoidon.

Katjan Makasiinissa loistava sananvaihto ei jäänyt Timon ja Harton varaan. Paikalla olleet nuoret miehet Vasemmistoliiton Lauri Aronen ja Kokoomuksen Ossi Nikula osoittivat omat keskustelijan kykynsä. On hienoa havaita, että tuleva päättäjäpolvi on kaupingissamme avointa ja keskustelevaa. Toivottavasti he jatkavat politiikassa ja nousevassapolvessa on muitakin heidän kaltaisiaan omilla avoilla ajattelevia avoimia keskustelijoita. Näin pääsemme uusikaupunkilaisesta kuusivuotaiden tasoisesta mykkäkoulua hiekkalaatikolla -menttaliteetista.

Olen elämäni aikana käynyt aika monessa poliittisessa tilaisuudessa niin toimittajana kuin luottamushenkilönä. Useinmiten niitä seuraa uneton yö tai armoton harmittaminen. Katjan Makasiinista lähdettyä mielen täytti hyvä olo. Harto ja Timo osoittivat, että päättäjistämme löytyy potentiaaliaa keskusteluun ja vastapuolen kuunteluun - näillä eväillä Uusikaupunki voittaa ongelmansa. Kun vielä toteaa Ossin ja Laurin myötä tulevaisuutemme olevan turvattu, niin tässähän mieltei myhäilee!

Kyse on kyvystä keskustella, kuunnella ja kunnioittaa vastapuolen näkemyksiä. Ilman näitä eväitä vajotaan harmaaseen vaikenijoiden massaan - ollaan politiikan hiljainen koulukiusaaja.

TÄSTÄ PÄÄSET HARTON, TIMON, LAURIN JA OSSIN JUTTUTUOKIOON

22 kommenttia:

 1. Eiköhän noita yli puoluerajojen meneviä juttutuokioita pidetä vähän siellä ja täällä. Ei nyt kannata yhdestä baaripalaverista niin suurta numeroa tehdä, ei vaikka mukana onkin ollut TAJ.

  VastaaPoista
 2. Missä niitä muiden ehdokkaiden keskusteluja sitten voisi katsoa tai kuunnella jälkikäteen? Olisiko edellisellä kommentoijalla antaa jokin osoite niin voisi tutustua muidenkin puolueiden ehdokkaiden mielipiteisiin?

  VastaaPoista
 3. Hyvä juttutuokio oli ja mukava kuunnella. Oikeat miehet asialla. Luulisi olevan itsestään selvää, että asiat saadaan keskustelemalla kuntoon.

  VastaaPoista
 4. Kun puhe on tulevista eduskuntavaaleista, niin oheisesta linkistä löytyy runsaasti mustaa-valkoisella ehdokkaiden mielipiteitä. Ei pelkkää diibadaaba jutustelua, vaan todellisia kannanottoja eri asioihin. Ehdokkaiden vastauksista on hyvin helppo äänestäjän saada selville ehdokkaan maailmankatsomus ja suhtautuminen eri asioihin. Kannattaa siis katsastaa, mitä mieltä alustuksessa mainitut kaksi ehdokasta ovat mm. sosiaaliturvasta ihmisten elämässä, minimityöajan tarpeellisuudesta, sosiaali- ja terveyspalveluista, Nato jne. Lukemalla pelkästään noiden kysymysten vastaukset kummankin ehdokkaan osalta, ei liene kenellekään vaikeaa valita, kumpi ehdokas vastaa lukijan elämänarvoja. Noiden asioiden selvittämiseen ei tarvita turpakäräjiä.

  http://vaalikone.yle.fi/eduskuntavaalit2015/

  VastaaPoista
 5. Näin on mutta minä äänestään kahdella perusteella elikäs joko komeaa miestä tai kaunista naista. Se niistä eduskuntavaaleista. Ankeutta on vaan jaossa. Vaalikonetta täytyy tietty käydä tyyppäämässä.

  VastaaPoista
 6. Sanoisin että nyt joku demari on ottanut nokkiinsa kun ei demariehdokasta haastateltu. Voi voi sentään.

  VastaaPoista
 7. jep jep väärät miehet jutusteli väärien ehdokkaiden kanssa.

  VastaaPoista
 8. Leppoisaa tarinointia, jossa ehdokkaat juttelevat tavallisina ihmisinä. Aivan toista kuin puolueen ohjeiden ja linjan mukaiset vastaukset vaalikoneessa, jotka tietää jo etukäteen. Ihan selvä, että demarit ottaa nokkiinsa. Kaikkien ehdokkaiden pitäisi olla hiljaa, kun heidän ehdokaskin on hiljaa.

  VastaaPoista
 9. Paljon parmpi tämä oli kuin Jussilan puolueelliset äänestäkää Karvaa eduskuntavaalitentit.

  VastaaPoista
 10. Eikös Java luvannut että muitakin paikallisia ehdokkaita haastatellaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiinnolla odotellaankin muitakin haastatteluita. Ihan vaan tasapuolisuuden nimissä, ettei tarvitse epäillä ukis.fi:n puolueetonta linjaa.

   Poista
 11. Kiitos vierailuista ja kommenteista! Kaikki halukkaat paikalliset jututetaan samalla tyylillä. Harto ja Timo ovat lupautuneet näihin talkoisiin. Yhteydenottoja odotellaan, joten kaikki halukkaat pääsevät esiin Ukis.fi:n kautta.

  Kaikki tarjokkaista tarjottu tieto helpottaa eduskuntavaaliehdokkaan valintaa. Timon ja Harton isännöimä keskustelu liikkuu tuttujen teemojen ympärillä, mutta päätarkoitus on tuoda ehdokkaiden persoonallisuus paremmin esiin ravintolakeskustelun avulla. Kenelläpä olisikaan nyt suurempi kiinnostusarvo juuri Ukis.fi:n jutuksen kautta kuin SDP:n Jaana Vasamalla. Siispä täällä odotellaan....

  VastaaPoista
 12. Jaana Vasamaa ja Pertti Haverista voisi haastatella seuraavaksi. Jos vain suinkin ehdokkaat suostuvat. Java ukis.fi:n edustajana voisi tätä kysyä.

  VastaaPoista
 13. Vaalikoneella ei ole mitään merkitystä, siitä ei saa mielipidettä muodostettua.
  Tutkija katsoi miten ehdokkaat olivat vastaanneet vaalikoneessa ja mitä oli päätetty, niin kaikki hallituspuolueitten päätökset olivat aivan päinvastaisia.
  Se siitä vaalikooneesta.

  VastaaPoista
 14. Väärässä nyt olet. Ylen vaalikone kertoo hyvinkin tarkasti ehdokkaiden kannan moniin tärkeisiin asioihin. Siellä ne mieleipiteet seisoo mustaa-valkoisella ja näkyvänä todisteena ehdokkaan ajatuksista. Sitä vastoin kaikenmoisissa juttutuokioissa ehdokkaat voivat jutustella mitä vaan.
  Kannattaa lueskella vaalikoneita, siellä jyvät erottuu akanoista. Esim. pienipalkkaisen pätkätyöläisen on hyvin helppo karsia epäsopivat ehdokkaat pois tsekkaamalla, mitä mieltä oman alueen ehdokkaat ovat 0-tunti työsopimuksista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole mitään väliä. Vaalikoneeseen voi kirjoittaa mitä tahansa.
   Päätöksi tehdessä päättäjät olivat aivan erimieltä mitä kirjoittivat vaalikoneeseen.
   Minä teen äänestyspäätöksen siltä pohjalta mitä on tehty en mitä luvataan

   Poista
 15. Ylen ja Turun Sanomien vaalikoneet on ihan hyviä. Mutta ei Järvisen ja Forssin haastattelussa ole mitään vikaa. Hienoa palvelua talkoovoimin.

  VastaaPoista
 16. Väärät miehet haastattelee vääriä haastateltavia.

  VastaaPoista
 17. Demareilla ei yksikään vaalilupaus pitännyt paikkansa viime vaaleissa sen takia en äänestä demaria.

  VastaaPoista
 18. Ukin demarit ei uskalla tulla Java, Harton ja Timon kanssa juttusille. Ne lymyää kuin rotat työväentalon bunkkerissa ja ampuvat sieltä vaalivalheita.

  VastaaPoista
 19. Haastattelut on hieno veto pojilta ja Järviseltä ja Forssilta. Mitä kaikkea Java ja Juha saisivat aikaan, jos takana olisi Turun Sanomien rahat.

  VastaaPoista
 20. Haastattelusta en tiedä tuon taivaallista mutta nämä ovat totta.

  KOHTA 1
  Voidaanko Uudessakaupungissa tehdä mitään ilman ,ettevät molemmat kädet olisi kokoajan kyynerpäitä myöden veronmaksajien tasussa

  KOHTA 2
  Fazer,Toivonen-Koivisto ja Wahlroos.Nälkämaan laulussa lauletaan,että meidän on uudesta luotava maa,raukat vain menköhön merten taa.

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!