keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

INHIMILLISYYTTÄ YHDELLE EPÄINHIMILLISTÄ TUHANSILLE?

Yrityksesä homma toimii selkeäsi: TULOS TAI ULOS! Kaiken mittarina on tulos eli raha. Yrityksen on pakko pitää tuloksensa kunnossa, sillä se ei voi rahoittaa toimintaansa mielivaltaisesti taksoja korottamalla eikä sillä ole verotusoikeutta. Kilpailu sanelee selkeästi yrityksen toimintapuitteet. Näiden puitteiden sisällä yritys tähtää tulokseen, jonka automaattisena seurauksena on kunnossa oleva talous.

Jos yrityksen toiminta ei tyydytä eli tuloksessa ja taloudessa on rajua jatkuvaa miinusta, seuraa siitä muutoksia yrityksen johdossa. Mikäli ongelmat saavat jatkua, muutoksia tapahtuu  myös hallituksessa. Kukaan ei voi todeta yrityksen talouden ollessa kuralla: ÄLKÄÄ VÄLITTÄKÖ TALOUDESTA, SE ON VAIN VÄLINE. Jos hallituksen jäsen menisi tokaisemaan tuollaista yrityksessä, se olisi selvää tulosvastuuttomuutta ja lopputilin paikka.

Veroakantava yhteisö voi, toisin kuin yritys, nostaa taksoja ja korottaa veroja. Joskus näin on hyvä tehdä, mikäli kyseessä on satsaus investointeihin, jotka parantavat rahoittajien eli veronmaksajien elämänlaatua. Mikäli korotukset ovat seurausta vuosien munauksista, joiden vuoksi on ajettu alas rahoittajien eli veronmaksajien puitteita ja palveluita, pitää asiaan puuttua  mahdollisimman sukkelasti.

Jos mihinkään ei puututa, vaan flegmaattinen meno saa jatkua, on verokantavassa yhteisössä kyettävä muutoksiin organisaation huipulla. Tämä on varsinkin silloin välttämätöntä, kun tulosta mitataan rahan sijasta ihmisten hyvinvointina tai ahdistuksena. Tuntuu käsittämättömältä jos yritysjohtaja saa kenkää rahan vuoksi, mutta tuhansista ihmissistä vastaavan organisaation huippu saa jatkaa omaa munimistaan ja kärsimysten levittämistä mittaamattoman pitkään.

On kohtuullista toimia inhimillisestä ja kärsivällisestä. Mutta tuhannet ihmiset eivät saa kärsiä ja joutua epäinhimillisen kohtelun vuoksi vain siksi, että ollaan yhdelle ihmiselle inhimillisiä katsellen hänen, tuskaa ja tuhoa aiheuttavia, munauksiaan läpi sormien.

AIKAA JA INHIMILLISYYTTÄ

5 kommenttia:

  1. Jorma Aaltonen, eläkeläistoimittaja26. maaliskuuta 2015 klo 18.14

    Kumpaa kaupunginjohtajaa mahdat tarkoittaa : edellistä vai nykyistä ? Minun matematiikkani mukaan edellisen toiminnassa raha oli vaan väline.

    VastaaPoista
  2. Kiitos käynneistä ja Jormalle kommentista. Ihan yleistä höpinää kirjoitus on, ei sidottu paikkaan ei henkilöön. Kuulemma Meyer olisi ostanut toisenkin telakan, mutta sen ehti ostamaan telakan kotikaupunki. No ei haittaa kesällä ilmoitettiin, että syksyllä tulijoita on valitsemiseen asti.Käykääs kattoon!

    VastaaPoista
  3. Toivottavasti Rauman vanhaa kaupunkia ei vielä ole tuhottu. Keväällä sinne yleensä ajelen kahveille

    VastaaPoista
  4. Eipä kai tuota vielä tuhottu ole, maailmanperintökohde ja kaikki mutta kai se jo on kanitettu. Huhupuheet kertovat n. 30 miljuunan säästöjen olevan tuhlatun ja velkapiikkiin ruuvatun jatkovarren. Shit happens ja rapatessa roiskahtelee mutta investointi on kivaa puuhaa, etenkin ns. "ei kenenkään" rahoilla.

    VastaaPoista
  5. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Suurella mielenkiinnolla ja positiivisuudella odotan uutisia kaupungin omistamasta telakka-alueesta. Turussa sen osti Meyer, Raumalla kaupunki ehti ensin.

    VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!