torstai 27. maaliskuuta 2014

MIKSI HALLITUKSEN SÄÄSTÖT KÄÄNTYVÄT AINA KULUIKSI?

Korolorskin maitokolhoosissa oli aikoinaan lypsykilpailu, jonka voitti Amalia. Hänen otteensa utareista oli tuima ja tehokas, joka nykäisyllä tuli maitoa tuplaten sen, mitä seuraavaksi parhaalla lypsäjän nykäisyllä. Utareet savusivat ja maito kuohusi Amalian käsien tanssiessa utareelta utareelle. Amalia oli paras ja nopein lypsäjä, mutta voittiko hän? Eipä tietenkään Ljeenuska voitti ja Injkuska sai toisen tilan. Ensimmäinen oli kisan aikana niin kännissä, että erehtyi lehmän sijasta yrittää lypsää kanaa ja toinen ei päässyt mehumaijan luota edes kisapaikalle - oli polkupyörä alkanut vikuroida ja heittänyt ajajan ojanpohjalle takiaisten ja ruiskukkien sekaan.

Yllättikö päätös muuta kolhoosin väkeä? -Eipä yllättänyt! Kolhoosin työntekijät olivat tottuneet tähän, sillä sen hallitus ei ollut koskaan käynyt kolhoosissa. He suunnittelivat ja päättivät asioista kolhoosin edustuskerroksissa. Kun piti vähentää tuotantoa 25%, katseli hallitus lehmän kuvaa, pohti ja nautti - pohti ja nautti sekä päätti: Lypsetään vain kolmesta utareesta ja maidon tuotanto putoaa vaaditut 25%. Tällaisia olivat kolhoosin hallituksen päätökset. Ne eivät tietenkään tuottaneet säästöjä, mutta päätöksenteko oli hauskaa, ikimuistoista ja ainahan kansa maksoi kaiken.

Olipa melkein meres, ihan parttaal pieni kuoleva kaupunki ja sen hallitus. Tuon hallituksen ydin oli imenyt oppinsa ja oppinut tapansa neuvostoaikana. Sekin hallitus leijui kerroksissa, ei perehtynyt päättämiinsä asioihin ja niinpä kansa maksoi, kaupunki pieneni. Opetus on se: Päätöksenteko on kallista, se ei ole kiinni hallintomallista!

Palataanpa kaukaisista ja oudoista tavoista omaan kaupunkiimme. Tiesitkö etteivät hallituksen jäsenet eivät ole kuluvana valtuustokautena vierailleet esim. kulttuuri- liikunta- ja nuorisolautakunnan kokouksissa? Tältä pohjalta ollaan otettu osallistumisen suhteen aimo askel taaksepäin. Menneellä kaudella tilanne oli kokolailla toinen, niin hallituksen jäsen kuin hallituksen puheenjohtaja olivat lähes poikkeuksetta paikalla. Heillä oli kiinnostusta asioihin, joten totaalisen onnettomia, todennäköiseen täystuhoon johtavia, päätöksiä ei syntynyt säästörintamalla.

Nyt ollaan vailla tietoa ja tulevaisuuden suunnitelmia pistämässä yhden organisaation sekä koko kaupunkiorganisaation ja sen suunnan ainoaa osaajaa säätölahtiin. Päätöksenteko on äärimmäisen helppoa, kun ei anna tiedon tai tulevaisuuden rasittaa aivotoimintaa. Sen kun päätetään ja katsotaan kuinka käy ja jos menee pieleen, niin ainahan kansa mukisematta maksaa kaiken. Näin me toimimme vanhassa neuvostohengessä, kuin kolhoosissa konsanaan, teemme päätöksiä ja vähät välitämme niiden vaikutuksista. Tästä toiminnasta vastuu on kaukana, kunhan roikutaan vippaskonstein saavutetussa vallassa. Kunpa meillä olisi tolkun päättäjiä ja he olisivat ihmisiksi.

54 kommenttia:

 1. Vaikka käytiin lautakuntien kokouksissa niin päätökset olivat yhtä huonoja.

  VastaaPoista
 2. Mikä tieto päättäjiltä sitten puuttuu? Kysyy epätietoinen Semminki Sangeen ihan tästä Aliceltakadulta.

  VastaaPoista
 3. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Ensinnäkin, täytyy myöntää ettei ollut häävinen alustus, mutta ei sitä kehtaa poiskaan ottaa. Hyvä huomio: paikalla käynti ei todellakaan riitä, jos silmät on kiinni ja ajatus muualla. Ehkäpä olisi helpompi lähestyä tätä tietovajetta, sen massiivisuudesta johtuen, toisesta päästä eli sieltä listana lyhyemmästä: Minkä verran on tietoa vai onko sitä lainkaan?

  VastaaPoista
 4. Politiikka on sellainen "tieteenhaara", että sen parista tulee poissyödyksi ne, jotka tietävät. Kompromisseja on mukavampi tehdä osatotuuksien varassa.
  Parhaiten politiikassa pärjäävät ne, jotka ovat hiljaa mahdollisine tietoineen.

  VastaaPoista
 5. Hyvin sanottu. Siksi asiat hoituvatkin pääsääntöisesti päin persettä. UKI on tästä loistoesimerkki.

  VastaaPoista
 6. Juuri näin Forss ja muut tomppelit jatkavat vuosikymmenet vallassa ilman pienintäkään kykyä tai vastuuntuntoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oletko onnellinen saatuasi kyvyilläsi ja vastuuntunnollasi tehtyä näin tyylikkään kommentin?

   Poista
  2. Onni ja rehellisyys kulkee käsi kädessä. Vanhuus ja vääryys näkyy taloudessa. Eiks jeh.

   Poista
  3. Törkeä kommentti. Muista että sinäkin vanhenet.

   Poista
  4. Kellonaika blogissa

   Poista
  5. Juu. Näyttää olevan hieman edessä, siis

   Poista
  6. Eikö pidä paikkaansa, että vanhat vallassaolijat ovatsa sotkeneet kaupungin asiat. Silti roikkuvat vallassa ja jatkavat asioiden sulkemista.

   Poista
 7. Demokraattisessa järjestelmässä poliittinen valta perustuu äänestäjien antamiin ääniin. Vain osa äänestäjistä selvittää poliitikkonsa arvomaailman ja antaa äänensä sille poliitikolle, jonka arvomaailma vastaa parhaiten hänen omaansa. Useille oman edun ajaminen on tärkeintä. Niinpä he äänestävät sitä puoluetta, joka on ottanut tehtäväkseen hänen edustamansa väestöryhmän edun ajamisen. Puolueeseen voidaan jopa liittyä toivossa saada etua esimerkiksi poliittisten virkanimitysten kautta.  Olen havainnut, että viranhaltijat ovat hyvin tietoisia saavutetun asemansa ja tulevan urakehityksensä olevan riippuvainen keskeisistä poliittisista päättäjistä. Siksi he ovat ilmeisen taipuvaisia tekemään sellaisia esityksiä ja päätöksiä, joita keskeiset poliittiset päättäjät haluavat ja liittymään sellaisiin puolueisiin, joilla on tässä suhteessa valtaa ja taipumusta.

  VastaaPoista
 8. Kävin aikoinaan vierailulla tuolla Korolorskin kolhoosissa. Kylläpä siellä eleli onnellisia ihmisiä. Aina oli niitäkin (ilonpilaajia), jotka olivat työntouhussa, mutta enimmäkseen enemmistö nautti toistensa seurasta ja kertoili venäläisiä kaskuja. Ja balalaikka soi taitajien käsissä. Ennenkaikkea muistan kuinka lämmin syli oli naisilla.

  VastaaPoista
 9. Tanskassa alkaa pian paukkua jokin paikka, kun on huomattu, että 20 miljoonaa euroa lapsilisiä menee minne sattuu, ulkomaille. Maahanmuuttajia siirtyy myös kotimaihinsA. Kivaa kaksoiskansalaisuutta... sitä tapahtuu tietysti myös Suomessa, mutta ketään ei voisi vähempää kiinnostaa.
  Voisi olla hyväkin, että venäläiset ajavat tankkinsa Helsinkiin. Tuskin silloin enää asiat huonommin ovat...

  VastaaPoista
 10. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Tämän hallituksen aikana kaikki realismi yhteiskunnan perusarvoihin on kadonnut.Energiapolitiikalla on hävitetty yritysten kansainvälinen kilpailukyky ja kyky työllistää. Hallitus jopa möhli toimillaan tänne jo sovitut laivatilaukset muualle. Niinpä pian Suomen ainoa telakka löytyy Helsingistä. Sitä telakkaa valtio ei tue vaan se ostaa suoraan laivoja sieltä. Muiden työtä siivestävät sijoittajat, köyhiltä tulonsa imevät juristit, lääkärit, konsultit ja virkahenkilöeliitti ovat ainoat keiden olemisesta hallitus on ollut huolissaan. Niin ja anteeksi, että meinasi unohtua nämä vähemmistöt, niitähän ministeriemme toimesta puolustellaan aina Venäjällä asti ja aina väsähtämiseen asti. Ei siis ihme, jos lapsilta, sairailta ja köyhiltä nipistetään.

  Kaikki tämä on harvinaisen selvää, jos eduskunnan vasemmistossa ei ole kuin kaksi vasemmistolaista: Yrttiaho ja Mustajärvi sekä oikealla tuottavan yrityselämän tuntijat ajetaan oppositioon. Toivottavasti muutos käy tulevissa vaaleissa niin rankasti, että tähän maahan saadaan ryhtiä ja rehellisen työn kunnioitusta. Siihen ei riitä enää Urpilaisen, Kataisen ja Arhinmäen vaihtaminen, pitäisi saada uudet tyypit Soinin ja Sipilänkin tilalle. Nämä paljastivat todelliset kyntensä sote-suunnitelman myötä!

  VastaaPoista
 11. Tere tere taas!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Nyt proffa Valkoselta jäi suuressa huumassa mainitsematta Tuppukylä HINKUHANKE ja TUULIVIPPERÄT siinä oli kaksi turhuutta ja HINKUHANKE vielä vain jatkuu.

  VastaaPoista
 12. Hinku- hanke on vain hanke muiden joukossa millä saatiin kivaa julkisuutta. Ei sen toteuttaminen ole missään viheessa ollut johdonmukaista.No, tuulimyllyt ei sentään aiheuta hiilidioksidi eikä muitakan päästöjä toimiessaan. Vain niitä jossakin ulkomailla rakennettaessa.
  Minua vitutti jo Hinku- hankkeen alussa, kun suuri johtaja Koski järjesteli samaan aikaan seudulle rallikisoja, jossa oikein korostuu fossiilisten polttoaineitten ylikulutus. SIIS SEUDULLE, JOSSA ON MAAN SUURIMPIA KESÄASUTUKSIA.
  Kertonee siitä, että ei oikein ole ollut asiayhteydet hanskassa... tässäkään asiassa.

  VastaaPoista
 13. http://www.hinku-foorumi.fi/etusivu/fi_FI/etusivu/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedän kyllä mitä Hinkulla haetaan, mutta tarkoitin näitä ristiriitaisuuksia. Jos toinen päätös lyö toista korville, ei olla johdonmukaisia muissakan asioissa.
   Tontonmäkikin olisi ollut todellinen HInkuhanke, jos olisi puuhakelämmitys, iso tuulimylly pihalla ja asukkaat elämäntapaintiaaneja.

   Poista
  2. Ei koko elämä voi olla hinkua.

   Poista
  3. No ei tietenkään voi, mutta sen pitäisi olla, jos kasvihuoneilmiötä aiotaan säädellä. No, ei maailma siihen tietenkään pystykään.
   Tuohon Tontonmäkeen vielä sanoisin: se oli kaikkea muuta kuin kaupunkirakenteen tiivistämistä, energiaratkaisu oli suora sähkölämmitys, yms, mikä oli jo uuden rakennuslain mukaan (myös eristeet) kiellettyä. Kovalla kiireellä kuitenkin ehdittiin päätös tehdä.

   Poista
 14. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Pääsihän yksi, luodinreikiä täynnä oleva, heppu heilumaan ministerin kanssa aina Afrikassa saakka, joten olihan siitä ainakin yhdelle hepulle hyötyä. Käsittämättömin veto minun mielestäni oli etanolitehdas. Täysin surrealistiseen hankkeeseen annettiin valahtaa satojatuhansia euroja; eikä valtuuston enemmistö, saati valiokunta huomannut tässäkään mitään ihmeellistä. Jospa kaikissa kunnissa olisi samanlaiset luottamushenkilöt, niin meillä olisi Suomessa miljoonia työpaikkoja, joita ei koskaan tullut.

  VastaaPoista
 15. Joo, olen Valkosen kanssa samaa mieltä. Tosin koko ajan salaa toivoin, että 1300 kilometriä pitkä raja saataisiin täyteen panssarivaunuja, jotka toimisivat etanolilla. Lopulta tajusin, että emme pysty ostamaan öljyä niin paljon, että saisimme tuotetuksi sen etanolin (traktoreihin, puimureihin, lannoitteisiin, viljarekkoihin, yms.
  Meidän olisi pitänyt ostaa sekin öljy rajan takaa.
  Koko viljasta ajateltu hanke on HINKU- ajattelun vastaista.

  VastaaPoista
 16. Olemme siirtyneet kesäaikaan.

  VastaaPoista
 17. Pyydettiinkö Muutos-ryhmältä edustusta torstaina järjestettyyn paneeliin? Liittyy nyt tähän Forssin blogiin kirjoitettuun kommenttiin.
  "
  Heikkoa tietoa? kirjoitti 30.3.2014 klo 09.46
  Ihmettelin vanhuspaneelin kuvaa, siellä kerrottiin olleen valtuustoryhmien puheenjohtajat. Kuvan mukaan oikeistopuolueilla ei näin ollut, huippuina kokoomus ja kd. Niillä ei ollut edes valtuutettuakaan. Lisäksi kerrottiin keskustan puheenjohtajan olleen katsomossa. Eikö näissä puolueissa ole tietoa tai kanttia mennä vastaamaan sosiaalisista asioista?
  "

  VastaaPoista
 18. Tuskin oli ? Kuka paneelin järjesti ? Siitä yleensä riippuu, kutsutaanko epäsuosittuja, vaikka nämä olisivat kaupungin pätevimpiä (kuten Tähtinen näissä asioissa varmaan olisi)

  VastaaPoista
 19. Vanhusneuvosto järjesti ja kutsui valtuustoryhmien puheenjohtajat tai heidän varamiehensä

  VastaaPoista
 20. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Minä en tiedä po. kutsusta mitään. Vasta nyt tiedän koko tapahtumasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eli kun kutsu tule valtuustoryhmien puhenjohtajille, tiedonkulku katkeaa valtuuston puheenjohtajaa ympäröivään palomuuriin !
   Ei jumalauta tätä Uudenkaupungin touhua !!!!

   Poista
  2. Valtuuston puheenjohtajalla ei ole mitään tekemistä ryhmien sisäisessä tiedonkulussa. Muutos on yleensä tilaisuuksista poissa myös valtuuston kokouksista.

   Poista
  3. Ei jumalauta tätä Uudenkaupungin touhua!!! Vain täällä on valtuustoryhmä joka ei välitä järjestöjen kutsuista.

   Poista
 21. Varavaltuutetun pitää ottaa varmaan yhteyttä edustamansa ryhmän valtuutettuun, joka lienee myös yhden henkilön valtuustoryhmän puheenjohtaja.

  VastaaPoista
 22. Tässä uutta tietoa Ukrainasta
  http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288671607385.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitäs tällaisia linkkejä tänne kannattaa heitellä. Jokainen varmaan löytää jutut Ukrainasta, jos niistä kiinnostunut.

   Poista
 23. Kiitos käynneistä vinkeistä ja linkistä! En ole keskustellut asiasta Rakenkaan kanssa, joten ihan uutisena tuli nyt kerrottu tapahtuma. Toivottavasti tilaisuus oli onnistunut ja tarjosi uusia raikkaita ratkaisuja!

  VastaaPoista
 24. Tämäkin vielä
  http://ls24.fi/jutut/uutiset/rauma-ja-alue/juttu-rauma-odotettua-parempaan-tulokseen

  VastaaPoista
 25. Uutinen Raumalta on hyvä, mutta taitaa "valitettavasti" olla niin, että Koski ei voi ottaa ansiota. Valkoselle: saat olla varma, että tieto ei uurikaan teidän ryhmällenne kulkeudu. Rake on kuulemma pilkannut demareita joskus

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä tietoa demareilta pitäisi Muutokselle kulkeutua?

   Poista
  2. Kun valtuustoryhmä ohitetaan lautkuntapaikkojen jaosta, se yleensä ei ole mahdollista ellei DEMARIT sitä tässä kaupungissa halua. Tuo sama kanta kyllä kaikessa muussakin syrjinnässä. Vihreät kuulemma sai paikkoja, vaikka ei ole valtuustoryhmääkään.
   Ei ihme, että U:gin asiat ovat miten on, kun luottamushenkilötkin syrjivät toisiaan.

   Poista
 26. Rauman juttu oli jo vanha uutiseksi. Miksi juuri se piti tänne kopioida kun täällä puhutaan Ugin asioista miten hyvällä mallilla ne on! NYt korjataan satoa jota kylvettiin vuosikymmenet.

  VastaaPoista
 27. Pohjois-Koreasta on taas tullut uutisia

  VastaaPoista
 28. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Eiköhän tilaisuuden järjestäjän valitsema puheenjohtaja lähetä kutsut, joten aika kaukaa haettua syytellä demareita mistään tapahtumaan liittyvästä. Käsittääkseni puheenjohtajalle sosiaalidemokraattiset perusarvot yhtä kaukana kuin kristillinen lähimmäisenrakkaus ja siitä johdetut elämänarvot!

  VastaaPoista
 29. Vanhusneuvosto valitsi paneelikeskustelun järjestelytoimikunnan puheenjohtajaksi Anna-Liisa Nuutilan. Häntäkö tarkoitat?

  VastaaPoista
 30. Kiitos vierailuista ja tarkennusmahdollisuudesta! En tiedä mitään järjestelytoimikunnasta ja tarkoitan tilaisuuden puheenjohtajaa. Yleensä tilaisuuksien puheenjohtajat hoitavat kutsupuolen. Pitää olla tyytyväinen, mikäli Raumalla menee hyvin ja peukutetaan huomenna Lukkoa!

  VastaaPoista
 31. En itse työesteen vuoksi voinut osallistua. Vilkaisin kutsujakelua ja sen mukaan Muutos 2011 -ryhmä ei ole ollut kutsuttuna. Kutsut on laittanut vanh.neuvoston sihteeri. TimoAJ

  VastaaPoista
 32. Tämän paneelin puheenjohtajana taisi olla Matti Jussila? Ja ikäihmisten neuvoston sihteeri Sari Mykrä?

  VastaaPoista
 33. Kiitos käynneistä ja Järviselle tiedosta! Nytpä tuokin asia selvisi!

  VastaaPoista
 34. Se Jussila nyhjää kaikissa UUdenkaupungin paneeleissa puhenjohtajana. Myös vaalipaneeleissa. Itseoikeutettu lehtimies.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tosi hyvä- ääninen paneelien vetäjä. Ja löytyy sopivasti huumoria .

   Poista
  2. Selvä. Ja helpolla myös sanoo sanansa kuka istuu panelistina kuka ei.

   Poista
  3. Änkyttää ja kertoo vanhoja vitsejä sekä tuo liikaa esille omia mielipiteitään. Olisiko aika löytää uusi vetäjä?

   Poista
 35. Kokoomuksen ja keskustan valmistelut porvarihallituksesta ovat jo pitkällä, kirjoittaa Iltalehden uutispäällikkö Juha Ristamäki.

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!