keskiviikko 23. tammikuuta 2019

OSAAMATTOMAT TARVITSEVAT KONSULTTEJA JA/TAI TUURIA

Jos putkiasentaja tarvitsee vaativaan sähkötyöhön tekijää, hän kutsuu paikalle sähköasentajan. Sähköasentaja teettää vaativan autoremontin autonasentajalla. Autoasentaja tarvitsee sairauksista ja kivuista irtaantumiseen sairaanhoitajaa plus lääkäriä. Mitä isommasta, hankalammasta asiasta on kyse, sitä todennäköisemmin käännymme asiantuntijoiden puoleen. Näin minimoidaan riskit ja taataan töiden sekä vaativienkin hankkeiden onnistuminen.

Elämme ammattilaisten tietoon ja taitoon perustuvassa yhteiskunnassa, jossa yhteiskunta kouluttaa ammattilaiset ja valvoo heidän osaamistaan. Niinpä viedessäsi auton huoltoon voit olla varma niin työn laadukkaasta toteutumisesta, aikataulusta ja jopa sen hinnasta. Kaiken ammattilaisten tekemäntyön arvostus on yhteiskunnassamme itsestään selvää ja siihen luotetaan. Mutta kuinka suhtautuisit huoltamoon, jossa ei osta kertoa öljynvaihdon hintaa, aikataulua ja työn takuuksi saisit lausahduksen: ME SAATAMME ONNISTUA TÄSSÄ!? Jättäisitkö auton huoltoon ja pitäisikö yrittäjä noin lausuvaa työnvastaanottajaa töissä? Tuskin x 2!

Kaikki edellä esitetty pätee normaalielämään, vaan ei politiikkaan. Meillä asiantuntijoiden kysymyksiin ei singota vastauksia vaan vaietaan. Meillä ei tiedetä muuta kuin, että elinkaarimallilla mennään ja rahaa uppoa 40, 50 tai lähemmäs 100 miljoonaa euroa. Tämä kaikki osoittaa murheellisella tavalla, ettei meillä asiaa käsittelevät ja valmistelijat taida kuulua huippuosaajien kaartiin vaan tuuritulokseen luottajiin. Luonnollisesti tällaisessa tilanteessa kaivataan ulkopuolista osaajaa. Tämän myöntävät myös luottamushenkilöt, kun he itse toteavat omilla päätöksillään kaupungin kiinteistömassan kasvaneen ja rapistuneen lähes kokonaisuudessaan purkukuntoon.

Sopiikin kysyä, olisiko paikallaan valita nykyisten valmistelijoiden ja luottamushenkilöiden sijaan konsultti, joka valitsee konsultin valitsemaan elinkaarikonsulttia? Kyseessä lienee kaupunkimme historian taloudellisesti suurin hanke, joten erityinen tarkkuus valmistelun ja toteuttamisen suhteen palvelee kaupunkilaisten etua. Jos asiaa lähestytään asenteella: ME SAATAMME ONNISTUA TÄSSÄ!  Eikö jo tämä kerro, että asian valmistelijat pitävät epäonnistumista todennäköisenä ja luottavat tuuriin. Ovatko siis asiantuntijat vastauksia vaille jättävät luottamushenkilömme todellisuudessa tuurihenkilöitä?

Kaiken kaikkiaan kaupunkimme kiinteistömassan kasvu, sen rempalleen päästäminen sekä kunnallistekniikan totaalinen laiminlyönti pistävät tavallisen tallaajan pohtimaan aivan jotain muuta kuin vastuun antamista moisen suurhankkeen valmistelulle und toteuttamiselle. Ehkäpä meidän tulisi viimeinkin katsoa riippusänkyjen, demokatujen ja loistavien sontikoiden takana tapahtuviin kenties yli sadanmiljoonan euron valmistelun laatuun sekä siihen, riittävätkö po. tyyppien eväät kaupunkilaistemme varoilla tapahtuvien laiminlyöntien toteuttamiseen tahikka kaupunkilaisten menestyksekkään tulevaisuuden turvaamiseen?

15 kommenttia:

 1. Näin toisaalla eli Kuntaliiton risteilylle ilmoittautuneet.
  "
  Harto Forss kirjoitti 23.1.2019 klo 12.00
  Lähtijät ovat Jaana Vasama, Heikki Wala, Sami Laaksonen, Atso Vainio ja Anne Takala.
  "
  Sopii kommentoida. Noin. 2000e per osallistuja muuten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kallista matkailua, josta hyöty on kaukana. Vähän on kuin Forssin Bosnian reissu.

   Poista
 2. Onko kaupunki maksanut jonkun Bosnian reissun Forssille? Saanen vahvasti väittää ettei varmaan ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Harto maksoi reissusan omilla rahoillaan ja kertoi siitä avoimesti kaikille. Bosnia saattaisi olla hyvä ja inhimillisyyttä opettava matkakohde monelle meikäläiselle ja miksei myös tohtoreillemme.

   Poista
 3. Ei varmasti kaupungilla ollut mitään tekemistä matkan kanssa.

  VastaaPoista
 4. Totuuden puhujaa ei kukaan rakasta, mutta sinua kyllä tämän jutun jälkeen.

  VastaaPoista
 5. Luulisi tuonkin risteilyporukan pystyvän itse maksamaan matkansa. Minäkin voisin lähteä vaikka Espanjaan talveksi, jos kaupungin pussista se suostutaan maksamaan..

  VastaaPoista
 6. Javaakin kalantilaisena saattaisi kiinnostaa tämä Forssin blogissa käyty jutustelu
  "
  Valtuutettu X kirjoitti 23.1.2019 klo 17.46
  Täytyy jelpata kollega Forssia sen verran, että Kalantitalon remonttiin on tälle vuodelle varattu investoinneissa vain 60.000 euroa. Sen lisäksi KH on päättänyt sijoittaa Anne & Pentti Siivosen säätiöön kaupungin varoja 50.000 e.- Mikä taho säätiön perustaa, sitä ei valtuustolle ole kerrottu.

  Kalantitalon käyttökulut ( ilman kompleksiin kuuluvia asuntoja eli kahta rivitalon pätkää ) ovat vuodessa yli 20.000 e ja tilat ovat olleet loppukesästä 2018 alkaen pelkästään Siivosten hallussa. - Minkälaisella vuokrasopimuksella, sitä ei valtuutetuille ole kerrottu mutta kaupungin arkistot ja muut yksiköt on jo kesällä häädetty tiloista pois.

  Kaupungin " salkutuksen " eli kuntoarvion mukaan Kalantitalon korjausvelka on 344.000 lattian pinnoite 60.000 e.- Mikäli tilat muunnetaan museokäyttöön, se edellyttää satojen tuhansien eurojen lisäremonttia ( hissi, invawessat yme.), mutta tällaisiin ei kaupungin talousarviossa ole varauduttu, ei myöskään museotoiminnan käyttömenoihin.

  Valtuutettu X ei tiedä, kenen päätöksellä ja millä vuokralla Kalantitalo on luovutettu Siivosille. - Asiaa on puitu kahteen kertaan KH:ssa, jonka pöydän ympärillä Forss istuu. - Eli Forss voikin jatkaa tästä ……………….
  Harto Forss kirjoitti 23.1.2019 klo 17.57
  En minäkään tiedä. Minulla ei ole mitään tietoa talon luovutuksesta Siivosille. Olen ihmeissäni tällaisista tiedoista. Säätiön perustamisesta on päätetty, mutta sitä ei ole toimeenpantu. Ei ainakaan niin, että siitä tiedettäisiin laajemmalti. En ole säätiön asiantuntija, mutta olen luullut sen sääntojen ja hallituksen valinnan tulevan kaupungin elimien päätettäväksi. Samoin talon luovutus tai vuokraus säätiölle.

  43-0 kirjoitti 23.1.2019 klo 19.26
  No voi voi. Yhdelläkään valtuutetulla ei tullut mieleen pyytää asiasta selvitystä viime kokouksessa kun asiaa käsiteltiin!!!

  . kirjoitti 23.1.2019 klo 22.31
  Kalantitalon säätiötä ei ole vielä uskallettu tuoda valtuustoon kun jos se kaatuu, siivosmuseo menee munille. Kalantitalon kustannukset ja korjausumma tuplaantuu koska myös täyskorjauksen tarpeessa oleva rivitalo jäi kaupungille. Ei vähä mitää...

  Hmm kirjoitti 23.1.2019 klo 22.39
  Just. Eli vanha arkkitehdin kikka. Ensin pistetään pirusti rahaa Kalantitaloon ja sitten sanotaan että pakko se nyt jo on säätiö tehdä kun on jo niin paljon mennyt rahaakin.

  43-0 kirjoitti 23.1.2019 klo 23.48
  No voi voi. Yhdelläkään valtuutetulla ei ole tullut mieleen pyytää Kalantitalon käytöstä, hallintaoikeudesta ja rakennuksen vakuutusasioista selvitystä siellä hallituksen pöydässä. Joku viranhaltijapäätös pitää löytyä.
  "

  VastaaPoista
 7. YhT suuri ellei suurempikin mahdollisuus kaiken löpinän olevan vain huhua. Ei kaikkien kaupungilla liikkuvien huhujen perään voi kysellä. Kokouksista tulisi vain pitkiä kysely tuntej. Sitten kun on jotain todellistakin selvitetään. Kokouksissa riittää Laaksosen perättömät väitteet, joissa perätään vain kuka on kertonut julkisista asioista.

  VastaaPoista
 8. Voiko Kalantitaloon viedä myös muut ukilaiset omia vanhoja tavaroita säilytykseen ilman vuokraa? Onko kaikille ukilaisille samat vanhojen tavaroiden säilytysmahdollisuudet niin kysynpä vaan!!!
  Nimimerkillä tasa-arvoisten kaupunkilaisoikeuksien vaatija

  VastaaPoista
 9. Kiitos käynneistänne ja kommenteistanne! Jospa Uudenkaupungin vetovoimatekijäksi tehdään/tehtiin 43-0 päätöksellä kaikkien keräilijöiden keskus. Tänne voi tuoda kokeilmia ja kaupunki kustantaaa tilat. Esim. keskustamme elävöittyy kummasti, jos saamme sinne nyt orpona toljttavan hevoistenjuottokaivon seuraksi hevoistenjuottovälineistöä- ja kaivoja muistakin kultuureista - vai olisiko sittenkin parempi keskittyä aasienjuottokaivoihin, ne jotenkin sopivat paremmin päättäjillemme. MENISIKÖ LÄPI 43-0?

  VastaaPoista
 10. Aina vaan hullumpaa/hupaisempaa kuuluu kh:sta. Viime maanantaina oli salaisena asiana ollut vastine oikeuteen valitusasiassa. Äänin 6-5 oli kh päättänyt antaa valheellisen lausunnon. Osa enemmistöstäkin oli myöntänyt valehdeltavan, mutta silti äänestäneet valheen puolesta. Kuinka pitkälle kh voi mennä ennen kuin joku ulkopuolinen puuttuu sen toimintaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikä asia olla salainen muuta kuin henkilötieto, joka liittyy terveyteen tai sosiaalisen asemaan. Erikoista on. Täytyy kysellä.

   Poista
 11. Uusikaupunki on valehtelijoiden, kieroilijoiden ja riitelijöiden pesä.

  VastaaPoista
 12. Kiitos visiiteistä ja viesteistä! Enpä osaa asioista tiedottomana niihin kantaa ottaa. Tuntuu lähinnä oudolta, kun meillä aikoinaan valmistelua ja päätöksiä varjosti hämäryys, nyt tuntuu kaiken jääneen syvääkin syvemmän pimeyden peittoon - Se lienee selvää, että kaikki inhimillisyyteen ja järkevään taloudenpitoon annetut vaalilupaukset on syöty äänin 43-0!

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!