perjantai 11. tammikuuta 2019

Kaupunki Ceaușescun jäljillä?

Erik Junnila johdatti kaupungin luottamushenkilöiden opposition, joka joskus oli jopa enemmistön asemessa, ruotuun ja Walan plus Vasaman taakse. Vielä puolisen vuotta sitten valtuuston enemmistö pyrki erottamaan johtavaa virkamiestä sekä huipulla keikkuvan luottamusmiehen. Junnila sai tuta, kun käänsi kelkkansa, johon tutan jakajat nöyrästi ja pikkuhiljaa nousivat. Jos nyt niin koskaan voidaan puhua tyhjien tynnyrien kolinasta ja kolinan äkkinäisestä vaimenemisesta. Kiitos Junnilan Uusikaupunki elää nyt rauhan, yhteistyön ja yksimielisyyden vuotta 2019.

Mitä ilmeisimmin kaupunkimme valmistelee nyt kaikessa yksimielisyydessä Uudenkaupungin historian suurinta taloudellista hanketta. Kuten romanialainen valtiomies Nicolae Ceaușescu ei katsonut tulevaisuutta vaan teki sitä, mekin tulevaan katsomisen sijaan teemme tulevaisuutta. Ceaușescun tavoin mekin valmistelemme jättirakennelmaa: Vakka-Suomen historian suurinta rakennuskombinaattia, joka pitää sisällään miltei kaiken ja kaikenikäisille tarjotun kunnallisen ei sote-palvelun. Nicolaen rakennelmat nousivat ja yllättivät kaiken kustantaneen kansan useampaan otteeseen. Lopulta kansa, joka sai kokea vain maksamisen autuuden, sai tarpeekseen ja Nicolae Ceaușescu sai tuta: hänen elinkaarensa loppui varsin ikävästi ja tylysti. Murheekseen Nicolae Ceaușescu ei oivaltanut, että kansan rahojen käytön juju piilee oikeassa rahoitusmallissa - ELINKAARIMALLISSA!

Meillä kukaan ei tarkalleen tiedä mitä tehdään, minne tehdään ja miten tehdään. Se meillä tiedetään, että kalliiksi kaikki kaavailtu tulee. Maksaako tuleva kuvio 40 milj. euroa, 50 milj. euroa vai huidellaanko peräti lähempänä 100 milj. euroa, sitä ei tiedä kukaan ja vain harva päättäjä tulee koskaan näkemään onnistuiko hanke vai ei - näin elinkaarimalli suojaa heitä ja heidän tulevaisuuden tekemistään. Todellisten ammattilaisten kysymykset peitetään demokatu-, riippusänky- ja sontikkahypetykseen. Kun vastauksia ei ammattilaisten kysymyksiin tule, herää kysymys: EIKÖ NIITÄ OLE?

Jotain varmaa voimme sentään ounastella elinkaarimallirakentamisen seurauksista. Kun rakennuskombinaatti valmistuu 2023, saavat tuolloin kymmenet kaupungintyöntekijät komennuksen kilometritehtaalle. Satsatessamme kymmeniämiljoonia eroja toisaalle, kaupunkimme rempalleen jätetty korjausvelka kasvaa ja alkaa paukahdella. Tästä seuraa tuntuvat kulut ja paineet niin verojen kuin taksojen korottamisille. Kaupunkimme keskusta kuolee lopullisesti ja kiinteistömassamme jatkaa valtavaa kasvuaan. Toivokaamme, jotta salassa valmistellaan jotain suurta ja mahtavaa onnistumista.

Toivon kaikkea hyvää ja onnistumista valtaisan hankkeen tiimoilta ja rohkenen kerrankin tarjota, aiemmin niin puutteellista rakennusosaamistani mammuttikombinaatin valmisteluryhmälle, sillä nyt kiilaan osaamisellani ryhmän tekijöiden joukkoon - asensin uudenvuoden aatonaattona wc-istuimen asuntoomme. Ei se ihan putkeen mennyt, mutta kehtaa siihen vieraita pyytää istumaan. Mikäli apuni ei muuten kelpaa niin yhden vinkin voin antaa: Muistakaa, että maailman kannalta parhaat poistuneet ismit ovat: KOMMUNISMI, FASISMI ja FUNKTIONALISMI! Ja ihan lopuksi: jokainen voi rakentaa yksityisen rahoilla ravintolan, jota ei kannata pitää talvella auki, mutta ei sentään pidä rakentaa kaupunkilaisten rahoilla koulua, jota ei kannata.....

16 kommenttia:

 1. Rapatessa roiskuu. Nyt on ukinytissä toinenkin elinkaarijutt eilisestä tilaisuudesta. Kannattaa lukea. Forssin blogiin oli kanssa kirjoitettu tälläinen kommentti:
  "
  Ristiretki kirjoitti 11.1.2019 klo 18.32
  Tässä on koko hankkeen suuri ongelma: kukaan ei tiedä mitä on tulossa. Kokonaisuus ei ole kenenkään tiedossa. Ongelmia tullaan ratkomaan kuin viidakossa edeten, tapaus kerrallaan ja tietämättä tulevasta. Jossain vaiheessa tullaan tilanteeseen jossa todetaan että on jo edetty niin pitkälle että tässä vaiheessa ei voida enää perua (mm. taloudellisiin syihin vedoten) tehtyjä päätöksiä vaan on pakko jatkaa, vaikka suunta ei ole olikea. Tämä on valitettavasti tyypillistä kuntasektorin tehotonta toimintaa. Järkevintähän olisi tehdä päätöksiä vasta kun kokonaisuus olisi selvillä ja se päätöksenteon pohjana. Tätä ei tulla näkemään aikaakaan Ugissa.
  "

  VastaaPoista
 2. Kiitos käynneistä ja kommentista! Ihmettelen salamyhkäisyyttä. Mekoisen heikoilla eväillä ovat päättäjät valmiita päätöksen tekemään.

  VastaaPoista
 3. Päättäjiä ei kiinnosta tieto vähääkää. Forss kuuluu samaan porukkaan.

  VastaaPoista
 4. Ensin pitäisi saada uskottavaa tietoa nykyisten koulujen kunnosta.

  VastaaPoista
 5. Puolustatko Java Laaksosta?

  VastaaPoista
 6. Tiedätkö Java mitä Laaksonen teki alakoulu ikäisenä, että hänet karkotetiin Kalannista Turun Kiinanmyllynkouluun?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiinanmylly koulussa ovat henkisesti sairaat lapset.

   Poista
 7. Rakentaa miten hyvänsä niin aina on riskejä. Ei tehdä mitään niin itkijät saa rauhan.

  VastaaPoista
 8. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Minua ei kiinnosta kenenkään lapsuusajan ongelmat eikä tämä ole oikea palsta niiden avaamiselle, mutta kiitos kuitenkin. Tottakai meidän pitää pitää paikat kunnossa, rakentaa ja kehittyä. Mielestäni täytyisi toimia avoimesti kaupunkilaisia kohtaan, kun kerran kyse on kaupunkilaisten varoista, millä touhutaan. Onhan vähän koomista, jos tiedetään, että rahaa menee kymmeniämiljoonia euroja, mutta kenelläkään ei ole tietoa mitä ja minne sillä rahalla saadaan. Soisi kaupunkilaisten tai edes päättäjien tiedossa olevan selkä suunnitelma kunnostustarpeesta, rakentamisen tarpeesta ja niiden vaikutuksesta kaupunkilaisten maksamiin kustannuksiin.

  VastaaPoista
 9. Miksi näin suuresta hankkeesta ei järjestetä arkkitehtikilpailua?
  Mikä vika siinä on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ugissa kaikki pedataan kaverille. Pakkahuone, demokatu ja näköjään koulun suunnittelu.

   Poista
 10. Kyläkoulujen lähtölaskenta on alkanut!
  Ukin peruskoulujen tulevaisuus nousee näillä näkymin esiin todella nopeasti, kun kaupungin talouden sopeuttamisohjelma käynnistyy.
  Oppilasmäärä ei lisäänny ja sen myötä vanhat pienyksiköt lakkautetaan keskikaupungilta, Kalannista, Lokalahdelta ja Pyhämaasta. Uusi Sihyn tehoyksikkö nielee pienet. Jostainhan on saatava elinkaariylläpidon katetta koko ajan jo nyt tässä vaiheessa kallistuvalle keskusyksikkökoululle.
  Tänään saimme lukea plarista 50 miljoonan euron rakennuskustannuksista. Hanke näyttää kallistuvan miljoonalla kuukaudessa. Nyt keskukseen tulee lisää verstaita ja nuorisotiloja.
  Elinkaari ei ole kaupungin elinvoima. Ennuste on synkkä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sihy lopettaa koulut myös Lokalahdelta ja Hakametsästä. Ehkä Kalantiin jää jotain, jos rakennukset ei ole mätiä.

   Poista
 11. Elinkaarimalli ei takaa mitään, vaan lopullisen asian hyvyyden määrää sopimus, joka valitun kumppanin kanssa solmitaan. Määrätyt riskit malli voi poistaa, mutta huonolla sopimuksella sekin "etu" voidaan menettää.

  Elinkaarisopimus tarkoittaa myös sitä, että mikään yksittäinen Ukin kaupungin päättävä taho ei kanna taloudellista vastuuta yli sukupolvien velvoittavasta elinkaarisopimuksesta.
  Vai löydättekö jonkun yksittäisen elimen kaupungin organisaatiosta tai päättäjistä?
  Tonto rules again. Kannattaa pitää mielestä.
  Heikki Wala ja Atso Vainio sopimuksen allekirjoittajinako? Sopimushan solmitaan tämän valtuustokauden aikana.
  Kas näin päästiin kiinni myös toiseen tämän blogialustuksen teemaan.
  Luottamukseen jne.

  VastaaPoista
 12. https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/269131-palkitulta-professorilta-jaatava-ennuste-en-muista-pelottavampaa-hetkea-aikuisikani


  Ken elää niin näkee ja kokee. Tai jopa tuta.

  VastaaPoista
 13. Viikaisten infotilaisuudees selvisi että Uimahallin ja vanhan Keittiön ja Ruokalan ja vanha Liikuntahallin kunnossapito eivät kuulu Elinkaarisopimukseen, elinkaarisopimuksen hinnaksi Kemppainen arvio 50 milj + rakennus kustannus 50 milj= 100 miljoonaa.

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!