torstai 1. tammikuuta 2015

Pientä posittivista pohdintaa median muutoksista

Käytyjen keskustelujen perusteella huomaan useiden uusikaupunkilaisten odottovan pikaista muutosta tiedostyyliin, kun nokkahenkilökin vaihdettiin pikaisesti. Tämän vuoksi useat odottavat jo ensimmäisessä valtuuston uutisoinnissa näkyvän merkittäviä muutoksen tuulia.

Pitänee muistuttaa, että kaupungissamme on tapana juurruttaa taantumus pysyväksi. Aikonaan poislähtenyt veroa kantavan yhteisön nokkatyyppi nosti viime päivinään alaistensa palkat ja betonoi heidän tehtävät. Tämä tapahtui luottamushekilöyhteisössä vailla minkäänlaisia tulosvastuullisia perusteita, joten yrityksessä sama onnistuu vielä helpommin. Yrityksessähän ei ole edes vähemmän jämäkkiä luottamushenkilöitä valvomassa tiedottamisen tasa-arvoa ja demokratian toimivuutta, joten muutokseen saattaa kulua kotva jos toinenkin.Osaavaa uutta päätoimittajaa on turha lähteä mielistelemään tai pommittamaan ideoilla saati kysymyksillä. Ammatti-ihmisenä hän tekee avautumiset sekä yhteydenotot itse ja on jo aloittanut taustojen selvittämiset hyvissä ajoin ennen nykyisen tehtävän vastaanottoa. Tähän hänellä on ollut äärimmäisen hyvät mahdollisuudet.

Ensimmäiset muutokset näkynevät siinä, että nyt alkavat kirjoittaa myös he, ketkä osaavat kirjoittaa itse. Pienen piirin sijaan esiin marssii laaja joukko ihmisiä, joiden kirjoitusten julkaisemisen ratkaisee tasapuolisuus, ideat, ajatukset, yhteinen etu ja positiivuus. Tämä on tietenkin pienten ryhmien kannalta huono asia. Yksi niistä on saanut aikaisemmin saman tilan kuin 42 muuta sekä, mikä tärkeintä, tämä yksi pienryhmä on saanut aina määrtä viimeisen sanan ja käytännössä toimittaa vastapuolen jutut itselleen sopivasti sopivana ajankohtana.

Lehdellä on melkoiset perinteet ja toimitukselliset henkilöresurssit äärimmäisen laadukkaan lehden tekoon, joten muutaman mustan vuosikymmen vuoksi ei pidä menettää toivoaan tulevaan. On tuen ja yhteistyöhön perustuvan tuen ja positiivisuuden paikka. Eiväthän po. asiat voi ainakaan nykyistä huonommalle tolalle kääntyä.

Kaiken takana on viime kädessä  kuitenkin raaka busines ja media-alaan liittyvä massiivinen muutos. Aikonaan kymmenien miljoonien eurojen arvoiset painokoneet oheistoimintoineen ja tiloineen ovat menettäneet arvonsa lähes kokonaan. Eikä niiden arvo nouse, vaan edessä on pian lopullinen ja totaalinen romahdus. Tämän vuoksi saatta käydä niin, että mitä isompi painotalo löytyy median takana sitä isommat ovat myös edessä olevat talousongelmat. Voi käydä piankin, että vakuudet katoavat eikä yritys voi parantaa taloutta nostamalla veroja tai taksoja kuten kunta.

Paras tapa osoittaa positiiviisuutta, on ryhtyä po. julkaisun tilaajaksi ja käyttää sitä mainosvälineenä. Tämä koskee tietenkin vain yksityisiä henkilöitä ja yrityksiä. Mikään ei ole parempi ja positiivisempi vastaanotto uudelle median vetäjälle kuin uudet tilaajat ja ilmoittajat, JOTEN OLLAAN POSITIIVISIA. Toisaalta voihan sitä tehdä, kuten Kymenlaaksossa......

24 kommenttia:

 1. Uudessakaupungissa voi tietysti nyt toivoa, että päivälehden linja tasapuolistuisi. Kannattaa kai kuitenkin niiden tilausten kanssa katsella - jää kai se "Politiikan toimittaja" kuitenkin vielä töihin toimittajan näkökulmineen.
  Itse olen sitä mieltä, että Uudenkaupungin kaupungin tila paranee vasta sillä hetkellä kun ne vanhat äijät saadaan sivuun niin pian kuin mahdollista. Demareissa on edelleen vallassa ne samat kolme- neljä ikäloppua ja Rauman kaupungin etäispääte.

  VastaaPoista
 2. Eipäs nyt odoteta sentään ihmeitä. Sidosryhmät lehdellä säilyy. Tietynlainen nöyryys myös säilyy. Sille positiivinen uutisointi joka maksaa paljon mainoksista. Tämä sidos on ja pysyy etenkin nyt kun sähköinen viestintä valtaa alaa koko ajan.

  VastaaPoista
 3. Tätyy muistaa, että lehdistö ei tee päätöksiä, mutta muokkaa äänestäjien mielipidettä.
  Vaaleissa sillä on suuri merkitys, eli ohjataan tietynlilla äänestämään tiettyjä henkilöitä ja puolueita, joskin negatiivinenkin julkisuus saattaa joskus kääntyä äänimäärän kasvuun.

  VastaaPoista
 4. Negatiivinen julkisuus voi nostaa äänimääriä. No niinpä. Muutosmiehiltä voi kysyä neuvoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Javan kohddalla ei tapahtanut muutosta oikeastaan suuntaan tai toiseen.
   Vrt. äänimääriä kahteen kunnallisvaaliin. 2008=74, 2012= 63, eli 11 ääntä pudotusta.
   Monen äänimäärä putos huomattavasti enemmän vaikka lehdistö ei kirjoittanut halaistua sanaa.

   Poista
  2. Uudenkaupungin Sanomien virallisen vaalikuulutuksen mukaan Jari Valkonen sai kolme ( 3 ) ääntä.

   Poista
 5. Jussila kaatui yrittäjien läpinäkyvää hyväksikäyttöyritykseen ja Ukis.fin ammattimaiseen toimitukseen. Kansa sai viimeinkin lukea totuuden. Kankaan artikkelin merkitys on niin ikään ollut keskeinen syy päätoimittajan nopeaan vaihdokseen.

  VastaaPoista
 6. . Eikö se päätoimittaja lähtenyt eläkkeelle ? Ilmeisesti on jo 63 vuotias ? En nyt sillä, että minä häntä kaipaisin... mitä sidosryhmiin tulee, yrittäjät ja elinkeinoelämä ja sitä kautta Wala saanee yhä näkyvyyttä. Taitaa uusi päätoimittaja olla Laitilan elinkeinoasiamiehen vaimo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eläkkeelle siirtynyt Matti Jussila on syntynyt vuonna 1953. Siitä voi laskea iän.

   Poista
 7. Uskovainen ihminen kirjoittaa väärän todistuksen lähimäisestä sitä ei voi ymmärtää.

  VastaaPoista
 8. Wala on suurin häviäjä Jussila lähdössä. Eikä Wala ollut kuin muutaman yrittäjän tukema. Ammattitaitoinen päätoimittaja tuo varman muutoksen ja pistää US talouden kuntoon. Jussila oli 61, joten kenkää se sai. Ei kukaan lähde tuossa iässä vapaaehtoisesti eläkkeelle.

  VastaaPoista
 9. Kiitos vierailusta ja viesteistä! En yhtään ihmettele, jos ilmassa viilettää skeptisyyttä muutoksen suhteen. Paras tae muutokselle lienee positiivinen vastaanotto hänelle, keneltä positiivista muutosta odotetaan. Jos toisin käy, sitä ehtii murehtimaan ajallaan.

  VastaaPoista
 10. Lehdistön linja ehkä muuttuu, mutta kuinka paljon.
  Tärkein pointti kuitenkin on muuttuko politiikan teko positiivisempaan suuntaan? Sitä en kuitenkaan usko, että siihen tulis mitään järisyttävää muutosta.
  Mene ja tiedä aika näyttää.

  VastaaPoista
 11. Kiitos kommenteista ja käynneistä! Jos lehden linja muuttuu rehelliseksi, ei esim. Tontonmäen kaltaisia munauksia,, joiden älyttömyyden ja mahdottomuuden ymmärtää 99% kaupunkilaisista, voi jatkossa toteutua. Suurin muutos tulee tietenkin vasta vaalien myötä, kun kansa näkee, rehellisen uutisoinnin ansiosta, valtuutettujen todellisen tason.

  Päätoimttajan vaihdos on myös osoitus valtuuston toiminnasta. Ilman Järvistä ja Nikulaa Kokoomus olisi jatkanut entistä linjaa. Heidän toiminnan myötä kansa sai huomata, että muutkin kuin muutama huuhaaryhmäksi ja pelleryhmäksi luokitellut valtuutetut eivät hyväksy noudatettavaa linjaa. Lisäksi hallituksen enemmistö ehkäisi verorahojen häikäilemättomän kuppauksen lehdelle.

  VastaaPoista
 12. Luuletko saavasi Nikulaa ja Järvistä nuolemalla hyvän päättäjäpaikan valtuustokauden loppuajaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiasiotten kertominen ei ole nuolemista.
   Kyllä siellä on kokomuksellakin rahojen tuhlaamista kannatettuja päätöksiä esim: nuorkauppakamarin itsenäisyypäiväjuhlien tukeminen

   Poista
 13. Hallitus ja valtuuston pj-paikat tarkistetaan helmikuun alun valtuustossa. Voi olla että myös elimiin tulee muutoksia. Operaatio Siivous on vielä hieman kesken. Satama, tarkastuslautakunta esimerkkeinä. Prolla on yliedustus.

  VastaaPoista
 14. Perkele kun teillä menee mittasuhteet sekaisin liian usein. Purkakaa eri hallintokuntien väliset muurikehykset. Sama vika valtiolla. Peratkaa Ugissa seuraavaksi tekninen sektori johon ei tähän saakka ole vaikuttanut yksikään talouden laskusuhdanne. Miettikää vaikka mihin tarvitse ķerrostalon kokoluokkaa ja tyhjänpanttina osin jo yli 20 vuotta ollutta varikkoa. Herätkää. Itsenäisyyspäivän vastaanottotuet on pieniä rahareikiä näihin kolosseumeihin verrattuna.

  VastaaPoista
 15. Kiitos kommentointiosion aktiivisesta käytöstä ja vilkkaasta vierailusta! Jos Pro porukan täyttämät paikat ovat täynnä paikkojen menestyksekästä hoitoa vaativaa tietoa ja taitoa, ei Kokoomus silloin istujia vaihda - puolueella on ollut aina vaikea täytää edes lautakuntapaikkoja. Sama ongelma on SDP:llä.
  Lisääksi Kokoomuksella on Walaan kohdistuva poliittinen velka, joten tuskinpa mitään muutosta tulee, vaikka muuttuneessa lehtiasetelmassa se hoituisi sutjakasti vailla valheita ja kakofonisia kauhisteluita!

  VastaaPoista
 16. Eihän paikallisen lehden tarvitse kuin raportoida poliittisesta päätöksenteosta totuudenmukaisesti. Se on täysin riittävää, tosin jopa ylellistä U:gissa. Kun lehti alkaa politikoimaan itse, syntyy väksinkin sellaista jälkeä kuin viime valtuustokaudella syntyi. Vain yksi TOTUUS valittiin: Kaupunginjohtjan totuus

  VastaaPoista
 17. Valkonen ! Jos olis helpompi blogipohja, keskustelu (kommentit) lisääntyisvät huimasti. En ole välillä edes pääsyt tänne, kun ei saa selvää noista luvuist. Liian monimutkaista, eikä aina pelitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllä oleva puhuu totta. - Vaikka päässäni on + 3 vahvuuden silmälasit, ei siitä tuherruksesta aina saa selvää. Muutenkin on aivan liian monta vaihetta ( kun vertaa vaikkapa Forssin blogiin, jonne kommentti vilahtaa alta aika yksikön ..... oho, tais olla yhdys sana). - Tosin Harton blogin taso on aika usein täysin ala-astetasoa, mölliä jänkäämistä.

   Poista
 18. Kiitos käynneistä ja opastuksesta! Kun kaupunginjohtaja lähti jäivät varjot jäljelle ja nehän ei isosti ajattele. Pitäisi hiukan päivitellä näitä sivuja ja olla aktiivisempi blogin suhteen monilla tavoin!

  VastaaPoista
 19. Älä anna hyvän blogin kuolla. Olit joskus kaikkein aktiivisin.

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!