torstai 11. syyskuuta 2014

Ölisevä saparo heiluttaa lammasta

Näin Kunnat.net sivulla:

"Luottamushenkilön asema

Valtuutetun aloiteoikeus

Luottamushenkilöillä on keskeinen asema edustukselliseen demokratiaan perustuvassa kunnallisessa päätöksenteossa. Ylintä päätösvaltaa kunnassa käyttävät luottamushenkilöt valtuustossa.
​ Kuntaliiton laatimassa Valtuuston työjärjestys -mallin mukaan valtuutetun aloite annetaan kokouksessa kokouskutsussa mainittujen asioiden käsittelyn jälkeen.

Kuntalaissa ei säädetä valtuutetun eikä muunkaan luottamushenkilön aloiteoikeudesta. Asia on jätetty valtuuston työjärjestyksen ja muiden johtosääntöjen varaan. Laissa kuitenkin edellytetään, että aloitteen käsittelystä otetaan tarpeelliset määräykset valtuuston työjärjestykseen."

Toisten valtuutettujen toimia arvosteltaessa olisi syytä löytyä edes edes hiukan itsekiritiikkiä. Kylläkin on pidettävä varsin luonnollisena ja erittäin yleisenä ilmiönä sitä, kun itseltä ei löydy tietoa, tulevaisuuden visioita saati pienintäkää kykyä tai viitseliäisyyttä perehtyä kirjoitettuun tekstiin, syntyy näillä eväillä poikkeuksetta kritiikkiä, joka tasollisesti voidaan luokitella halpahintaiseksi ölinäksi!

Jokainen voi tykönään pohtia minkälaisella luonteella, avaraktaseisuudella ja yhteistyövalmiudella on varustetty sellainen, sellainen siis sellainen valtuutettu, joka Jumalan lailla ryhtyy ohjaamaan muita valtuutettuja. Jos tämä opettavaisen Jumalan roolin ottanut ei perehdy asioihin eikä itse esitä mitään merkittävää, tulee mieleen väkisin, että hän liikkuu väärällä estradilla. Ehkä hän on kuin tyyppi, joka on jalkapalloilijana huippu, mutta luistelutaidoton ja eksynyt jääkiekkokentälle. Kun näin pääsee käymään syntyy vain massiivista ölinää, jolla luistelutaidoton pyrkii pääsemään esiin, sillä hänenhän täytyy aina päästä esiin.

Hyvä valtuutettettu ajaa sinnikkäästi kuntalaisten etua ja kannustaa muita valtuutettuja samaan työhön. Hyvä valtuutettu häikäisee ideoilla, ajatuksilla ja muiden ideoita ja ajatuksia tukemalla. Kun tämä hyvä valtuutettu pistää kuntalaisen edun oman etunsa ja jopa puolueensa edun edelle, voidaan häntä hehkuttaa erittäin hyvänä valtuutettuina. Toimiessaan täysin toisin hän saattaa erottua hyvien joukosta mustaakin mustempana hattiwattina.

Valtuutetun aloiteoikeus on kuntalaisten asioihin perehtyneen ja heidään parhaaksi toimivan valtuutetun viimeinen oljenkorsi silloin, kun muut vallankäyttäjät ovat eliminoineet hänen kaikki demokratian muille sallimat vaikutusmahdollisuudet. Aloitteiden merkitys korostuu entisestään, jos päätöksenteko on valtaa omivaa ja huonoutensa vuoksi salailevaa aina hallitustasoa myöden. Silloin aloitteiden merkitys nousee huippuunsa, jos päätöksentekoa valvova, ainoa lain vaatima lautakuntakin on muuttunut vain saparon heiluttamaksi lampaaksi.

18 kommenttia:

 1. Pistähän aloite näytille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aloite käsiteltiin jo viime maanantaina eikö vain. Kuntalaissa, asetuksissa tai valtioneuvoston päätöksissä ei ole annettu reunaehtoja valtuustoaloitteen sisältöön vai onko? Sittenhän se olisi mielipide- ja sananvapauteen puuttumista.

   Poista
 2. Toukokuun 7. päivänä kuluvaa vuotta julkaistiin tutkijoiden julkilausuma, jossa 50 suomalaista tai Suomessa työskentelevää tutkijaa ilmaisi huolensa TTIP-sopimusneuvotteluihin liittyen. Allekirjoittaneista kahdeksan oli professoreita, 20 tohtoreita ja 22 väitöskirjantekijöitä.

  Julkilausumassa todetaan muun muassa tutkijoiden olevan erityisen huolissaan ”sopimuksen mahdollisista vaikutuksista demokratiaan sekä työntekijöiden oikeuksiin, kuluttajasuojaan ja ympäristönsuojeluun.”

  VastaaPoista
 3. , mitalilla on aina kaksi puolta

  yhdysvallat ja EU-maat ovat suurimmat syylliset Ukrainan kriisiin.

  Niiden syyllisyys johtuu kolmesta asiasta: Naton laajentumisesta itään, EU:n laajentumisesta itään ja siitä, että länsi on voimakkaasti tukenut Ukrainan pro-demokratialiikehdintää ja oppositiota.

  Tätä mieltä on tunnettu yhdysvaltalainen politiikan professori John Mearsheimer arvovaltaisessa Foreign Affairs -julkaisussa (syyskuun 2014 numero).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös se ollut Itä- Euroopan maat, jotka halusivat Natoon. Ukrainan mielenosoitukset johtuvat yleensä huonoista oloista ja valallanpitäjistä, jotka ovat varkaita. samaa pätee siihen toiseen oligarkkilandiaan.

   Poista
  2. Kiitos vierailuista ja kommentista! Kumousten jälkeen roistot keräävät potin ja päitä putoilee. Niin se on ollut Ranskan vallankumouksesta alkaen ja aikaisemminkin. Ukrainassa oli sovittu uudet vaalit, mutta valtaan nousi väkivalloin porikka joka vei kaikki oikeudet venäjänkieliseltä väestöltä. Tästä alkoi vastaliikehdintä, mutta onneksi viimeinkin on saatu aikaiseksi tulitauko.

   Poista
 4. Mutta asiallisesti Järvinen kommentteineen on oikeassa: unohda nyt jo Jawa rikosilmoitukset ja Tontonmäki ja koulusulut ja ....
  Huomaat vatvomisen seuraukset varmaankin helpoimmin niistä "unique visitor" määristä joita aikanaan mainostit.

  VastaaPoista
 5. Tämä ainakin on varmaa tietoa,että UUSIKAUPUNKI on kallispaikka asua siitä on nyt oikein tutkittua tietoa eikä mitään MATTI JUSSILAN vääristeltyä tietoa.Jawa on menneisyyden vanki,kun "mies" hokee ja kirjoitelee samoista asioista jatkuvasti,koita jo uudistua ja tulla pois sieltä luuranko kaapistasi.

  VastaaPoista
 6. Mikäs tutkimus on kyseessä?

  VastaaPoista
 7. Lue Raumalla ilmestyvään Länsi-Suomi lehdestä äläkä Jussilan Lätyskää.

  VastaaPoista
 8. Minä jo ajattelin, että Raumalla on lehdet hallussa. kai muistatte meidän yhden paikallislehden, jossa ylistettiin lähes päivästä toiseen sankaria, jolle kuvitelttiin ansioita. Tulihan niitä kannustinlisiä sitten 10 000 ecua !

  VastaaPoista
 9. Tässä puhetta hrerättänyt aloite!

  Selvitys Uudenkaupungin elinkeinotoiminnan seurauksena syntyneistä tuloksista ja velvoitteista sekä tulevaisuuden näkymistä

  Lehdistö kirjoittaa elinkeinopolitiikkamme onnistumisista ja lukuisista työpaikoista. Virkamiehet puhuvat tuhansista työpaikoista, niin ikään valtuustolle on selkeästi ilmoitettu päivämäärä, koska etanolitehtaan päätoimijan kanssa allekirjoitetaan sopimus tehtaan rakentamisesta. Nimenkirjoitus on virkamiestietojen mukaan tapahtunut jo puolitoista vuotta sitten. Kenen kanssa kaupunki pisti nimet paperiin, onko etanolitehdas jo kaikessa hiljaisuudessa rakennettu jonnekin ja mitä etanolitehdaskuvioon käytettiin kaupunkilaisten rahaa? Kaupunki on taannut yli viidellä miljoonalla eurolla satamassa sijaitsevaa hallia ja rakentanut em. takauksen saaneelle yhtiölle hallin lähes puolella miljoonalla eurolla. Kun takaukseen ja hallin rakentamiseen haettiin lupaa luottamushenkilöiltä, puhuttiin sadoista uusista työpaikoista ja Uudenkaupungin kasvamisesta merkittäväksi kansainväliseksi teräsjalostuksen ja teräskaupan keskukseksi. Toisaalta olen saanut kuulla, että em. takauksen saanut yhtiö oli äärimmäisen huonossa taloudellisessa tilanteessa eikä koskaan pystynyt lyhentämään kaupunkilaisten takaamaa lainaa. Lisäksi olen saanut tietää, ettei kyseisen yrityksen kanssa ole edes tehty vuokrasopimuksia kaupungin rakentamasta hallista. Olenko väärässä ja saanut väärää tietoa?

  Koska kyseessä on kaupungin kannalta merkittävistä takauksista ja sijoituksista, haluan valtuustolle annettavan tarkan selvityksen elinkeinotoimintamme tuotoista ja siitä miten se on lisännyt kaupunkimme vaurautta, muuttovoittoa ja lisännyt julkisten palveluiden kehittämiseen suunnattuja varoja. Olemmeko onnistuneen elinkeinopolitiikan ansiosta kyenneet sijoittamaan esim. soteen ja opetukseen naapurikuntiamme enemmän. Lisäksi esitän, että valtuustolle annetaan pikaisesti tarkka selvitys tulevista elinkeinosuunnitelmista ja investoinneista.

  VastaaPoista
 10. Tuntuu erikoiselta, että sinua kehotetaan unohtamaan kaikki vanhat. Julkisella sektorilla saa näköjään tehdä mitä haluaa, jos keskeisten puolueiden kellokkaat on saatu mukaan.

  VastaaPoista
 11. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 12. Kiitos käynneistä ja kommentista Euripides! Kannattaa muistaa vielä se, että aloite on jätetty viime vuoden keväällä, jolloin tuoreen valtuuston olisi olllut hyvä ollut miten on toimittu ja mitä on odotettavissa. Jos ei halua oppia virheistä, ei voi odottaa paljoa tulevaisuudelta! Poistin kommentini, joka tuli helkkakoukku tyylillä!

  VastaaPoista
 13. Eise mikään ihme ole, että tuuppukylässäkin on butjetti vaje,kun rahaa valtio jakaa venäjälle kaikenlaisiin tukijaisiin..

  VastaaPoista
 14. Kerrankin uskalletaan puuttua hämärä puuhiin

  Tässä puuttuva linkkikin:
  http://kittila.fi/sites/default/files/asiakirjat/Viestinta/Lehdistotiedotteet/2014_lehdistotiedotteet/tiedote_kittilan_kvn_pj_inkeri_yritys_15092014.pdf

  VastaaPoista
 15. Hili simsula sen siliän tien.

  Savolaisen kirkonkylän baarissa istui kaksi toisilleen tuttua miestä, joista toinen luki paikallista lehteä ja sanoi tutulle.
  -On se ihan kummoo,kun ne jaksavat jaahoo ja riepostella montavuottaa sitten tehtyjä kunnan piätöksiä.
  -Niihän sitä sanotaan,että se on huono koera,joka hakkuu semmosta puuta josta lintu on jo lähtenyt.

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!