sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

ESITTELIJÄ JA LAUTAKUNTA LAITILASTA ???

 Mikäli ajatellaan kaupunkilaisen parasta, lautakuntiin valitaan lautakunnan toiminnasta kiinnostuneita ja perehtyneitä skeptikoita. Näin asiantuntijalautakunnasta tulee asiantuntijalautakunta eikä sokea ja kuuro laiskuudessa ja osaamisessa surkeuden huippua lähentelevän virkahenkilön kumileimasin. Itse olen saanut nauttia surkeasta valmistelusta, salailusta, manipuloinnista, pätevien syrjäyttämisestä, onnettomasta puheenjohtajasta jne.. Tämän koin kahdeksan vuoden lautakunnissa toljottamisen aikana.

Lautakunnissa istuessa olen havainnut kaikenlaista. On lautakunnan jäseniä, ketkä ovat lähes aina kokouksista pois, on jäseniä, ketkä eivät koskaan sano mitään, on jäseniä, ketkä eivät perehdy lainkaan lautakunnan asioihin, on jäseniä, ketkä haluavat kokokouksen loppuvan mahdollisimman lyhyeen ja on jäseniä, ketkä  haluavat olla aina esittelijän takana. Kaiken pohjanoteerauksena voitaneen pitää lautakunnan jäseniä, ketkä pitävät lautakuntaansa niin turhina, ettäv kauden päätteeksi  lopettavat koko lautakunnan.

Jos lautakuntaan on seuloontunut kuntalaisen kannalta oikein kriteerein valittuja jäseniä, se täyttää paikkansa. Jos taas näin ei käy, käy kuten, meillä, lautakunta on vain tumpelomaisen valmistelun säälittävä siunaaja. Näin käy, kun paikat jaetaan sopiville eikä päteville. Nämä sopivat tekevät sopivia päätöksiä ja valitsevat virkoihin pätevien sijaan sopivia. Lautakunnan rooli korostuu varsinkin sillon, kun hallitus, kuten meillä, on vain faktoista tietämätömmien tunarien kuppikunta.

Asiantuntijalautakunnan tehtävä on äärimmäisen merkittävä, sen pitää antaa selkeä singnaali esim. siitä, missä menee saäästämisen realistiset rajat. Samoin lautakunnan tehtävä on valvoa ja vaatia laaadukasta virkahenkilötyötä aina valmistelu huomioiden. Lautakunnan on oltava jämäkkä niin kaupunkilaisten palvelijana kuin tiedonjakajana hallituksen suuntaan. Lautakunnan on karsittava kaiken näköinen, esim. meillä virkahenkilöstöön pesitynyt laiskuus, veronmaksajien piikkiin tapahtuva huvimatkailu ja päteevyyden sijaan sopivia suosivat henkilövalinnat.

Lautakunnan ei pidä närkästyä siitä, jos hallitus muuttaa sen päätöksiä. Hallitus vastaa kokonaisvaltaisesti kaupungista, mutta lautakunta vain n omasta toimialastaan. Sen sijaan lautakunnan on säilytettävä johtava roolinsa virkahenkilöihin nähden ja tarpeen tullen kyseenalaistettava näiden kykenemättömyys joko ontuvan, omahyväisen valmistelun tai kaupunkilaisen kannalta surkean valmistelun tai päätösten toteuttamisen osalta.

Nyt, muutamassa tapauksessa, lautakuntamme ovat aloittaneet löpsösti. Onko urheilurakentamista, jos kentälle tehdään huusi. Kun viime kesänä saman kentän nuorille suunnattu toiminta oli yhden ihmisen varassa, kannattaisi hiuka pohtia mitä päätetään. Onhan sekin jotain, jos kentällä ei muuta tapahdu niin voi siellä sen käydä vääntämässä tortut, mutta ei se kovin urheilullista ole. Oma lukunsa on huusin hinta, näinköhän rakentamminen pistetään alhaiselalla hinnalla alulle ja myöhemmin anotaan lisää rahaa. Vai onko koko hanke laskettu ulkolaistamisen varaan?


Toisaalla se lautakunta, jonka pitäisi taata lapsillemme laadukas opetus ajaa juuri niitä opetustunteja alas, joihin täytyisi satsata lisää. Mitähän lautakunnan jäsenten päässä pyörii ja mitkä ovat heidän motiivinsa? Ei lautakunta ainkaan lapsia tai opetuksen laatua puolusta. Ehkäpä lautakunnalla onkin tähtäimessä mukavat kahvittelut kivassa porukassa erimielisyyksiä vältellen ja esittelyt älyttömyydet mukisematta siunaten. Niin jutut rullaavat meillä ja suunta on tuttu ja turvallinen: ALASPÄIN!

Entäpä Laitilassa? Siellä rakennetaan uusia kouluja ja suunnitellaan palloiluhalleja ja väki senkun lisäntyy. Kun meiltä muutti vajaat 200 ihmistä muualle, oli Laitila puolestaan muuttovoittoinen. Kuulemma Laitillaan muuttaneista noin 70 uudesta asukkaasta puolet oli uusikaupunkilaisia lapsiperheitä. Kummallahan paikkakunnalla toimitaan järkevämmin? Toimiiko meidän esittelijä ja lautakunta niin typerästi, että siitä hyötyy naapuri emmekä me? Jospa hankkisimme esittelijän ja lautakunnat Laitilasta, niin lähtisimmekö mekin viimeinkin nousuun?


9 kommenttia:

 1. Onko laadittu tulevaisuus strategia.
  Elikkä onko selvät visiot miten kaupungia tullaan tulevaisuudessa kehittämään.
  Urheilussa on huutava pula vetäjistä ainoa mistä vetäjiä löytyy junnutoiminnassa taitaa olla koripallo.Kuka lapsiperhe muuttaa tänne jos sillä on urheilua harrastavia nuoria.

  VastaaPoista
 2. Kiitos käynneistä ja huomiostasi! Kuvitelkaapa jos syntyy Vakka-Suomen kunta, mikä on Uudenkaupungin asema siinä? Muut kunnat satsaavat nuoriin, lapsiin ja viihtyvyyteen ja me ajamme samoja asioita alas. Tämän seurauksena Uusikaupunki jää pelkäksi teollisuusalueeksi. Tuo on kyllä pelkkää spekulointia, sillä kukaan ei halua liitosta Uudenkaupungin kanssa.

  VastaaPoista
 3. Ajatelkaa nytkin pojat joutui lopettamaan yleisurheilun, kun ei ole vetäjiä ja kesäsin kenttä aina lukittuna.
  Kysyn kenen toimialaan tämä kuuluu??
  Eihän tänne tule lapsiperheitä tällä pelillä.
  Laittaisitte muut asiat kuntoon ensin niin sitten olisi mahdollisesti tulossa niitä lapsiperheitä.
  Pesäpallokin taitaa kuihtua vallan kun ei ole vetäjiä??
  Vessat kyllä rakennettiin kentälle, mutta mitä niillä sielä tyhjänpanttina tekee.

  VastaaPoista
 4. Miatä on lautakunnan jäsenet tehty? Ne on tehty puolueen uskollisista kannattajista ja vaalimainosten jakajista. Niistä on lautakunnan jäsenet tehty.
  Se nafti 60 % äänestysoikeutetuista, jotka äänestämään vaivautuvat määrää U:gissa sen, että valtapuitteet eivät koskaan muutu. Jos joskus joku protestiamieliala demareissa vallitseekin, se pervolla tavalla muuntautuu persujen välityksellä Kokoomuksen hyödyksi. Todellista vaemmistolaista politiikkaa ei tee kukaan. Ei myöskään asiantuntijapäättämistä.

  VastaaPoista
 5. Juuri noin se taitaa olla. Kampajaat päättävät teknisistä asioista ja insinöörit terveyden ja soisiaalihuollon asioista. Asiatuntijalautakunnnat hehe heh heh.

  VastaaPoista
 6. Näitä siis "kiittäminen":

  Kulttuuri-, nuoriso- ja liikuntalautakunta 2013-2016

  pj. Jarmo Kolkka (jääkotkat C-97 valmentaja)

  vpj. Seppo Maikola (konttoritarvikemyyjä)

  j. Jani Frii (Metalliliiton demari)

  j. Vesa Kiertokari (pastori, naispappien vastustaja, "Ellei ole sanansa mittainen, tämä on väärä paikka olla esillä")

  j. Sauli Lalla (Sukellussafari-yrittäjä)

  j. Laura Mansikkamäki (Teemat:Ympäristö&Laadukas kasvatus/opetus)

  j. Veera Pirilä (Harrastukset: Salibandy)

  j. Sari Raivonen ("Meillä ei ole tarjota nuorille juuri mitään vapaa-ajan toimintaa, eikä ole tarpeeksi osaavia työntekijöitä toimimaan nuorten parissa.")

  j. Tarja Suves (erityisopettaja)

  j. Sami Virtanen (kalantilainen salibandyn pelaaja)

  j. Sinikka Virtanen (psyk.esh. eläkkeellä)

  esittelijä Inkeri Parviainen
  sihteeri Pirkko Raitio
  kh:n edustaja Veijo Nummi
  nuorisovalt.edustaja Kalle Laato

  Jos jotain tärkeitä meriittejä jäi mainitsematta, niin täydentäkää ihmeessä.

  VastaaPoista
 7. Ainakin tuo lautakunta näyttää suhtkoht hyvältä, mutta virkamieshän ne esitykset tekee.
  Meille pitäisi palkata sellainen joka myös valmentaa erilajeja eikä istu pelkästään konttorissa.
  Olen samaa mieltä Sarin kanssa.
  Taitaa inkerin panokset kulua kaikki perusopetuksen järjestämiseen.

  VastaaPoista
 8. http://yle.fi/uutiset/vanhempien_arvostelema_rehtori_saattaa_joutua_vaihtamaan_tyopaikkaa_kuopiossa__ei_mahdu_oikeustajuun/6576692

  VastaaPoista
 9. Inkerin panokset heh heh. Mitä ne on.

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!