tiistai 30. huhtikuuta 2013

HAUSKAA VAPPUA!


Vapaus, vejeys ja tasa-arvo tai kuten toisaalla todetaan kristillinen lähimmäisen rakkaus, ovat ihmisen hyvyydestä kumpuavien itsestäänselvyyksien varaan rakennettujen aatteiden perusasioita. Kaikille meille on itsestään selvää, että pitää olla heikomman puolella, auttaa hädässä olevaa ja jeesata häntä, kuka puutteessa elää. Annamme rahojamme keräyspatoihin, ovikelloa soittaville varusmiehille jne.. Hyvyys, lähimmäisen auttaminen, yhteisöllisyys ja vastuu ympäristöstämme ovat meille itsestään selviä elämän ohjeita. Kaikki tämä on jo syntymässä istutettu jokaisen meidän sieluun ja omaantuntoon.

Meillä on aatteita ja uskontoja, jotka nojaavat jokaisen meidän sisällä olevaan hyvyyteen. Miksi tarvitaan uskontoja ja aatteita, jotka puolustavat näitä itsestäänselvyyksiä, kun kaikki jo sisimmässä tietävät ettei saa varastaa, ei tapaa eikä hyötyä toisen hädästä? Kun samat tahot vielä korostavat henkilökohtaista vaatimattomuutta ja pyyteettömyyttä, sopii pohtia, miksi ne itse pöyhkeilevät titteleillä, spektaakkelimaisilla paraateilla, prameilla rakenteilla jne.. On äärimmäisen paradoksaalista todeta: Mitä voimakkaimmaksi kasvavat ne organisaatiot, jotka on perustettu pitämään huolta esim. köyhistä, sitä enemmin köyhyys lisääntyy.

Jokainen meistä on yksilönä auttavainen ja lähimmäistä huomioiva, mutta mihin tämä hyvyys katoaa suuressa joukossa? On käsittämätöntä, että rakkauden ja väkivallattomuuden sanomaa levittävät aatteet ja uskonnot käyvät vastaavan sanoman levittämiseen tähtäävien tahojen kimppuun. Kuinka monet kymmenet miljoonat ihmiset ovat vuosien saatossa kuolleet levittäessään tai puolustaessaan rakkautta ja väkivallattomuutta? Kuinka monesta ihmisestä on tullut palvottu sankari tai historian suurhahmo, kun hän on valjastanut oman rakkautta ja väkivallattomuutta levittävän organisaationsa massamurhakoneeksi?

Vallankumous syö omat lapsensa, sen huomasi Jeanne d'Arc, Trotski ja kumppanit aikoinaan. Voi todeta, että omat koirat purivat ja oikein kunnolla. Kaikki voidaan selittää sillä, että valtaan sattui pääsemään väärät epäinhimilliset heput, kuten esim. Hitler ja Stalin. On itsestään selvää, että tällaiset pahuutta täynnä olevat ihmiset saavat aikaan pahaa, mutta näinkö oli, olivatko he läpeensä pahoja ihmisiä? Eikö Stalin ollut harras pappisoppilas ja Hitler eläimiä hyvin kohteleva, vegetaristi ja absolutisti? Eivätkö he taustoiltaan olleet jollain tavalla hyviä ihan tavallisia naisen synnyttämiä ihmisiä, oikeita unelma vävyjä?

Jospa tutkimme omia kuvioitamme ja teemme sen käytännön tasolla.. Kun katsotte esim. Uuttakaupunkia, missä meillä päätöksenteossa näkyy lähimmäisestä välittäminen? Onko meillä parannettu heikompien asemaa viime vuosina? Meillä ovat vallassa olleet viime vuodet he, ketkä vannovat vapauden, veljeyden ja tasa-arvon nimeen. Ovatko meillä toteutuneet sosiaalisuus ja demokratia? Terveyspalveluja on ajettu alus, lapsilta on viety koulut, ikäihmisten olot ovat huonontuneet. Olemme ottaneet 80-luvulta selkeitä taka-askeleita, jos pidämme mittapuuna yhteisöllisyyttä ja lähimmäisestä välittämistä. Kun kuitenkin olemme rikkaampia kuin 80-luvulla mihin ovat rahamme ja alas ajetuista palveluista saavutetut säästöt menneet?
Meillä rahat on kylvetty halleihin ja yrityksiin jopa siinä määrin, että tulevat povet ja nimeen omaan sen heikoimmat jäsenet saavat maksaa tästä kovimman hinnan. Vallassa ollut vasemmisto voisi pohtia, onko tämä ollut vasemmistolaista politiikkaa. Jos veljeshaudassa makaava toverit nousisivat nyt ylös jatkamaan kumoustaan, keihin heidän piippunsa nyt tähtäisivät – duunarille töitä, lomia ja etuja kustantaviin yrittäjiin vai omiin johtajiin, jotka kanavoivat duunarin maksamat verot ja hänen nimissään otetut velat vähimpien ulottumattomiin?

Kun inhimillisyys on tyystin unohdettu juuri siellä, missä sitä markkinoimalla haalitaan itsekkäästi itselle valtaa, voi perustellusti kysyä tarvitsemmeko Sosiaalidemokraattista puoluetta, josta sosiaalisuus ja demokratia on uhrattu itsekkyyden alttarille? Jos puolue hyväksyy köyhien kaikenlaisen kurmottamisen ja ahdinkoon ajon puolueen oman edun ja muutaman valtakihon aseman säilyttämisen vuoksi, voimme perustellusti kysyä: Onko puolueesta tullut uljaalla historialla ja hienoilla saavutuksilla ratsastava suuri saatana ja köyhän kansa suurin vihollinen.  Onko meidän julkiuskovaisista tullut samanlaisia saatanoita, ketkä tavoittelevat Raamatun lauseilla ja Jeesusta hokemalla henkilökohtaisia etuja itselle ja lähipiirilleen?

Pitäisikö kirkko ja pahuuden pauloihin vajonnut puolue hävittää? Eipä tietenkään, kyse on siitä, että niiden täytyisi toimia hienojen, heikoimmista huolta pitävien aatteiden mukaan.  Jos puhtauteen tähtäävät aatteet ja uskonnot toimivat itse likaisesti, on likaista peliä pelaavat poistettava armotta joukoista. Eihän saatanallakaan ole sijaa paratiisissa, joten kuinka vain itsekkäästi henkilökohtaista etua ja asemaa tavoitteleva ihminen, voi toimia yhteisössä yhteisöllisesti ja inhimillisesti. Käytännön esimerkkinä voidaan nostaa esiin kuvottava tapaus: Ihminen on valmis nimettömillä kirjeillä hajottamaan perheitä, kylvämään tuskaa pienille lapsille saavuttaakseen itselleen henkilökohtaisen aseman. Minkälainen ihminen on se, kuka tekee tämänä? Entä minkälaisia ovat ihmiset, ketkä hyväksyvät tämän? Ovatko he toimissaan sosiaalisia ja demokraattisia?

9 kommenttia:

 1. Tota on ny vähä hankalamp lukki ko o tomne font. Lait arial vaan takassi.
  ja vappui vaan sinneki.

  VastaaPoista
 2. Koulukiusaaminenkin on vaikea kitkeä pois kun päättäjät näyttävät esimerkkiä.

  VastaaPoista
 3. Kokoomusko sitten on köyhän pelastaja ja hyvän tasan tai edes kohtuullisen oikeudenmukaisesti jakava taho? Onko heidän ajama ja osin toteuttama tasaveromalli pieniosaisen hyväksi? Onko kokoomuksen ajama yksityistäminen terveydenhoito- ja hoiva-alalle pieniosaisen hyväksi? entä kokoomuksen "haarakonttorin" eli EK:n ajama 0-linja pieniosaisen hyväksi? Ja näitä pointteja vois kaivaa vaikka kuinka. Pakko kuitenkin todeta, että näin työväenjuhlan aikaan ei miekäläiseltä riitä minkäänlaista sympatiaa oikeistolaista politiikkaa kohtaan.
  Kaikille oikein hyvää työläisen keväistä juhlaa.

  VastaaPoista
 4. Miksi sitten kirjoittelet täällä oikeiston kanssa yhteistyötä tekevän blogissa?

  VastaaPoista
 5. Kiitos vierailuista ja viesteistänne! Enpä tarkoittanut kehua Kokoomusta, joka muuten ei edes lupaa puolustaa köyhiä. Jos tämän kaupungin päätöksen teon historiaa katsotaan rehellisesti, se on ollut äärimmäisen oikeistolaista tulon ja palveluiden siirtoa tavalliselta kansalta herrojen kukkaroon. Sitä minä tässä kritisoin.

  Minä tee yhteistyötä kaikkien kanssa, kuten olette varmasti huomanneet. Ikävä vaan ettei Haverisen ja minun esitykset ja kannatukset oikein idä meidän valtuustomaaperässämme, onkohan se liian hapan vai onko se oikeistoyhteistyön syy? Katsokaa aloitteitani menneiltä ajoilta, niillä ei ole mitään tekemistä oikeiston tai vaemmiston kanssa, kyseessä on selkeä toimiminen kaupungin ja sen asukkaiden parhaaksi.

  Tänne saa kirjoitella ihan kaikki ja mitä erilaisempia näkemyksiä tänne tulee, sitä parempi. Ei muuta kun rustamaan näkemyksiä. Kaikille oikein kivaa VAPPUA!

  VastaaPoista
 6. oon niin porossa etten jaksa lukea alustuksia. Luen sitten huomenna

  VastaaPoista
 7. Huomenta vaan ja Vappuja kaikille tasapuolisesti!
  Sen verran luin tuota Jawan pitkää alustusta, että ehdin olla demareista samaa mieltä. Menee minne vaan Suomen kuntaan tai kaupunkiin, sieltä löytyy iän kaiken valtaa pitäviä demareita, joiden vierantuneisuus elämästä suorastaa huutaa ulospäinn. Heidän kannatuksensa on juuri ja juuri nytkin sen kokoista, että paikoista saadaan pidettyä kiinni. KOVASTI ODOTAN NUORIA SINNEKIN KONEISTOON. Vai ovatko hekin jo valmiiksi "demarisoituneita" kun pääsevät jostain päättämään.
  Tämän kommentti ei tarkoita, että edes häilyvän pienimmän aikayksikön välähtäesä kannattaisin Persuja. Siinä vasta demokratian vääristynyt ilmentymä! Olen siis Muutoslinjainen. En muutosvastarinnassa. olen myös aika kännissä,

  VastaaPoista
 8. Hyvin menee ja tulevaisuus näyttää hyvältä. Joka viides eurooppalainen nuori on tällä hetkellä vailla työtä. Ihan voi miettiä mihin tämä kehitys johtaa?

  VastaaPoista
 9. Olisikohan aika jo julkistaa jostain tuutista sen miehen nimi, joka tuon kirjeen kirjoitti. Sen verran minäkin tiedän, että U:gissa se tapahtui

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!