torstai 2. toukokuuta 2013

VIENTI VETÄMÄÄN - SUOMI JA UUSIKAUPUNKI PELASTUU!Aikoinaan Teslan kehittämä vaihtovirta syrjäytti kerosiinin kotien valonlähteenä.  Tuolloin lamppuöljymonopolia pyörittäneet Rockefellerit joutuivat etsimään dynastiansa turvaamiseksi uuden markkina-alueen. Se löytyi voimakkaasti kasvavasta autoilusta. Vaikka bensiini oli aluksi alkoholia huonompi polttoaine autoihin, se pystyi ottamaan ykkösaseman. Bensiini saatiin toimimaan autoissa alkoholin veroisesti, kun siihen opittiin lisäämään lyijyä. Niinpä se halpana, toimivana, tehokkaana polttoaineena valtasi alaa. Bensiinin halpuus perustui pitkälti siihen, että se oli öljynjalostuksen pakollinen paha eli koko prosessin ongelmallinen ja hankalasti hävitettävä jäte.

Öljy, bensiini ja muut öljyn jatkojalosteet ovat pyörittäneet maailmaa yhdessä sähkön kanssa aina 1900-luvun alkuvuosikymmenistä alkaen. Siellä missä energia on ollut edullista, on ollut teollista kehitystä. Meillä teollistuminen tapahtui muutaman vuosikymmenen aikana vesivoiman valjastamisen ansiosta. Edullinen vesivoima tasoitti suomalaiselle teollisuudelle sen energia edun, mikä esim. tehtailla olisi ollut lämpimimmissä luonnonoloissa. 

Teollistamisen seurauksena Suomi nousi kokonaisvaltaisesti. Määrätietoinen työväenliike pystyi ulosmittaamaan yritysten kasvusta kansalla kuuluvan osan. Näin omistavan luokan kanssa synnytettiin suomalainen hyvinvointiyhteiskunta. Saavutettuja etuja olivat 8-tuntiset työpäivät, 5-päiväinen työviikko, tasa-arvoinen terveys/sosiaaliturva, peruskoulu, eläketurva jne.. Välillä laulettiin 20. perheestä ja oli kovia lakkoja ja kapinan poikasia, mutta 1980-luvulla Suomesta oli tullut vakaa yhteiskunta, jossa esim. duunari ja herra istuivat terveyskeskuksen odotushuoneessa, saaden palvelua siinä järjestyksessä, missä olivat tulleet sisään.  Tuolloin tuskin kukaan, hammashoitoa lukuun ottamatta, haikaili yksityisistä terveyspalveluista.

Suomesta oli tullut omavarainen, tuottavaan työhön luottava, turvallinen ja tasa-arvoinen yhteiskunta. Tasa-arvoisuudessa oli luonnollisesti säröjä, kuten esim. lakimiesten ja lääkäreiden yhteiskunnassamme saavuttama kohtuuton valta. Kuitenkin niin kauan, kun meillä pääomat olivat suomalaisten hallussa ja edullista energiaa Suomi kehittyi. Maailma kuitenkin muuttui ja niin myös Suomi, enää emme hallitse omistuksen kautta omia työpaikkoja. Suomesta on tullut kuin joku banaanivaltio, johon yhteiskunnan tuilla ja alhaisilla veroilla houkutellaan kaivosyhtiöitä, jotka vievät uusiutumattomia luonnonvarojamme  muualle jatkojalostettavaksi. Olemme menettäneet omistuksemme ja sitä kautta päätösvallan lähes kaikissa merkittävissä Suomessa toimivissa suuryrityksissä.

Mitä meille on jäänyt jäljelle? Emme pysty kehittämään maassamme toimivia yrityksiä Suomessa menestyviksi; emme pysty pitämään suomalaisten yhtiöiden luomia innovaatiota työllistämässä suomalaisia Suomessa; emmekä pysty pitämään devalvaatioilla teollisuuttamme kilpailukykyisinä. Ainoat seikat mihin voimme vaikuttaa, ovat energian hinta, yritysten ja liikevoiton verotus.

Meidän menestys on perustunut aiemmin mm. edulliseen energiaan.  Enää suomalaisilla ja Suomessa toimivilla yrityksillä ei ole tätä etua. Siksi meillä ajetaan puunjalostusteollisuutta esim. Ruotsia enemmän alas. Hallitus teki kehysriihessään ihmeellisen päätöksen, jonka mukaan esim. yritysten ja sijoitusten tuloksia verotetaan entistä vähemmän. Näin toimien luullaan, että tänne saadaan lisää investointeja ja yrityksiä. Kuitenkin koko homma rahoitetaan mm. energiamaksuja korottamalla, joten luulo on väärä.

Hallituksen toiminta tuntuu hiukan oudolta: Kalliin energian vuoksi yritysten voitot vähenevät, mutta voittoja verotetaan vähemmän. Eli kärjistetty esimerkki, jos aikaisemmin yritys tuotti satasen ja siitä verojen jälkeen omistaja sai pitää puolet itsellään, hänelle jäi viisikymppiä; nyt energian hintaa nostetaan ja yritys tuottaa enää viisikymppiä, niin onko siitä mitään riemua, jos omistajalle jää prosentuaalisesti enemmän, mutta käytännössä vähemmän käteen? 

Energian hinnan lasku vaikuttaa kaikkeen positiivisesti! Energiakustannukset ovat yksi perusseikka, johon yritykset kiinnittävät huomiota ennen investointipäätöksiään. Jos olemme osa eurooppalaista tempovan politiikan energiakenttää, on turha toivoa tänne investointeja.  Vakaa yhteiskuntamme on halunnut laskea yritysten investointikynnystä.  Käsittääkseni juuri tästä syystä, aina vihreitä myöden, Suomeen puuhataan ydinvoimaa eli energian hintaa pyrittiin pitämään alhaalla. Kuitenkin nykyinen ja edellinen hallitus on antanut esim. Ruotsille selkeän investointiedun energia- ja polttoaineveroillaan.

Nyt suomalaiset joutuvat karsimaan elämän laatuaan, kun energia- ja polttoaineverot ovat kohtuuttoman korkeita. Tämän seurauksena jopa elintarvikekauppamme on pahoissa vaikeuksissa ja syksyllä on odotettavissa lomautuksia ja irtisanomisia. Samoin julkisella sektorilla, etenkin kuntakentällä, painitaan rahojen riittävyyden kanssa. Suoraan sanoen kalliit energiahinnat, jotka polttoaineiden osalta ovat lähes pelkkää veroa, rasittavat yhteiskuntamme kaikkia perusrakenteita. Esim. dieselin kohtuuttoman kallis hinta on ajanut julkisenliikenteen ahdinkoon ja supistusten tielle. Samoin suomalaiset kuljetusyritykset ovat
vaikeuksissa ja maanteillämme liikkuu yhä enemmän vierasmaalaisia rekkoja vierasmaalaisine kuljettajineen.

Mikäli esim. dieselveroa laskettaisiin 40%, vahvistaisi tämä julkista henkilöliikennettä, parantaisi kaikkien suomalaisten kuljetusyritysten asemaa ja mahdollistaisi niille terveesti uusien tukemattomien työpaikkojen luomisen. Lisäksi dieselin hinnan alennus laskisi esim. elintarvikekauppojen hintoja ja mahdollisuutta uusien työpaikkojen luomisen.  Kaikkeen vaikuttava dieselin hinnan alennus piristäisi kauttaaltaan kysyntää ja etenkin vähävaraisempien ihmisten olemista.  Jos hallitus alentaisi myös bensiinin sekä sähköveron hintaa, olisivat vaikutukset positiivisuudessaan kerrassaan dramaattiset, saisimme terveesti ja tukematta synnytettyä Suomeen uuden investointien aallon ja voimakkaan kasvun maamme sisämarkkinoille. Luonnollisen kysynnän kasvun myötä vahvistaisimme myös julkista sektoria.

Jotta kaikki tuo edellä mainittu toteutuisi, täytyisi Kokoomuksessa kyetä korvaamaan poliittiset teknokraatit ja kvartaalijuppeja hyysäävät päättäjät normaaleilla yrittäjillä ja kansalaisten tavallista elämää tuntevilla edustajilla. Demareissa itseriittoisten Eu-vouhottajien ja trendikkäiden, jo elähtäneiden, julkkispäättäjien sekä heidän nuoleskelijoiden olisi aika siirtyä syrjään ja antaa valta maanläheisille elämää tunteville rehellisille duunareille. Tältä pohjalta löytyisi se yhteistyö, millä Suomi nostetaan suosta Suomen ongelmiin keskittymällä. Kun tähän vielä lisätään Keskustan Sipilän ajatukset, ideat ja tyyli, on Suomella mahdollisuus nousta taloudellisesti ja teollisesti omillaan toimeen tulevaksi hyvinvointi valtioksi, jossa ketään ei jätetä oman onnensa nojaan!

21 kommenttia:

 1. Sipilällä oli hyviä ajatuksi kun häntä kuuntelin.
  Esim: suomalaista tutkimusta rahoitetaan valtion toimesta ja ulkomaat otta hyödyn siitä.
  Tämä pitää estää sanoi Sipilä.

  VastaaPoista
 2. Sipilä on tervejärkinen yrittäjä. Harmi, että on "kepulainen". Vai saako hän Kepusta vielä hyvän puolueen? Kepussa vaikuttaa hyvää porukkaa, mm. Ala-Nissilän Olavi

  VastaaPoista
 3. järkyttävää paskaa javalta.

  VastaaPoista
 4. Javalta pelkkää asiaa.

  VastaaPoista
 5. Kiitos veirailuista! Tuo minun esittämiini faktoinin ja ajatuksiin perustuva tulevaisuuden kuva. Me tarvitsemme vientiä, koska tuonti täytyy rahoittaa jollakin. Ei Suomi pysy sillä pystyssä, jos ryhdymme piiskaamaan toistemme mattoja. Jostain täytyy tulla se lisäarvo, millä kustannamme elämisentasomme. Jos lisäarvoa ei tule, on tingittävä jostain.

  Me elämme viennistä! Jos vientiteollisuuden työntekijät on työttömiä, mutta heidän maksamillaan veroilla elävien palkat nousee tai tätä väkeä lisätään rajusti, on loppu edessä tyyliin Kreikka! Kaikki panostus täytyy tehdä viennin edistämiseksi ja muiden kulujen karsimiseksi.

  En tarkoita välttämättömien palveluiden karsimista tai vastaavaa. Meille on päässyt syntymään äärimmäisen hyvätuloinen ja häikäilemättömästi yhteiskuntaa hyväksikäyttävä loisluokka. Nämä esim. härskit ja ahneet(ei siis kaikki) lääkärit, lakimiehet jne. rahastavat epäinhimillisesti yhteiskunnan heikoimpia ja hädässä eläviä.

  VastaaPoista
 6. Suomi elää viennistä. Saas nähdä, koska leikkuriralli alkaa. 90-luvun suosta Suomi nousi pitkälti Nokia-vetoisesti. Nyt meillä on ihan toisenlainen Nokia. Paperiteollisuuden kivijalka yskii pahasti eikä laivanrakentajillakaan helppoa ole. Mutta jäähän meille. Siis niin mikä? Mistä tulee siis rakennetaan Suomen seuraavat vientiteollisuuden kivijalat?

  VastaaPoista
 7. Älkääs nyt, kun Harto omassa blokissa väitti, että vienti on niin pieni ei vaikuta jostain tilastoista ottanut, että 3prossaa.
  Siitä väittelivät Matti A.n kanssa.
  Vienti on muistaakseni noin 50 miljrdia ja siitä voi laske mitä se on bruttokansantuotteesta.

  VastaaPoista
 8. Kiitos viesteistä! Jos viennillä ei olisi merkitystä, niin kaikki työttömät pistettäisiin kuntiin ja valtiolle töihin eikä elintaso putoaisi kenelläkään. Jos ostamme ulkomailta tuotteita, meidän on myös myytävä ulkomaille jotain. Nyky yhteiskuntaa ei pyöritetä niin, että piiskaamme toistemme mattoja tai leikkaamme toistemme ruohoja! Me tarvitsemme vientituloja, jos joku on tästä vastaan hän on täysin metsässä! Kokonaan toinen juttu on se kuinka tämä kakku jaetaan maan sisällä. Mutta ensin pitäisi olla kakku, vasta sitten voidaan riidellä sen jakamisesta.

  VastaaPoista
 9. Kovalla tietotasolla varustettu kaksikko oli sitä mieltä (Radio Puhe), että tuulivoimaloiden sijaan olisi kannattanut perustaa edes yksi pitkäkuituista sellua valmistava tehdas, joitka pystyvät tuottamaan sekä sähköä että kaukolämpöä. Taitaa vaan olla tuotekehittelyt vielä olla selluteollisuudeltamme pahasti kesken, vaikka puusta voi tehdä kaikkea sitä mitä öljystäkin. Siis kaikkea sitä mitä ei Eucalyptys- sellusta voi tehdä.

  VastaaPoista
 10. Kiitos hyvästä huomiosta! Sopiikin pohtia, miksi meillä ajetaan em. teollisuutta alas hyväpalkkaista Ruotsia enemmän? Olisikohan syynä energian hinta tietenkin omistuspohja! Midän toiminta tuulivoimaloiden suhteen on nauretttavaa räpeltämistä. Yksi tuettu voimala sinne, muutama tänne, jos niillä meinattaisiin saada aikaan merkittävää energiatuotantoa niitä täytyisi tehdä satoja tai tuhansia. Silti niitä täytyisi tukea.

  VastaaPoista
 11. Tuulivoimalla tuetettu sähkö on nykypäivänä vielä liian kallista.

  VastaaPoista
 12. Kommentiin: 10:09: Kyllä,se oli Radio Puheessa hyvä keskustelu, toinen joku MTK:n metsäpäällikkö Hakkarainen ja toinen professori, samalta alalta.
  Mutta se mikä nyt pitäisi Ukiakin kiinnostavan on valtionosuudet. Kun laskelmat aikanaan valmistuvat (syksyllä), moni kunnanjohtaja ja talouspäällikkö saa lukea rätinkejä sydän syrjällään. Niistä käy heti ilmi mikä kunta jää henkiin, mikä taas ei. Edessä on käätyjen, avainten ja puhelimien luovutus kunnantalojen vahtimestareille.
  Tuskin U:gissa sellaista herraa on, lienee hoitanut aiemmin kenttämestarin hommia.

  VastaaPoista
 13. Facebookissa java on porvarien rintamassa. Joka asiassa kokoomuksen Järvisen kanssa samaa mieltä.

  VastaaPoista
 14. Samanlaisia räyhääjiä ja riitelijöitä molemmat. Haukkuvat US kilvan molemmat .

  VastaaPoista
 15. Ihmettelen samaa. Kuinka Java voi kaveerat porvarin kanssa.onko syynä viha Walaan.

  VastaaPoista
 16. Kiitos käynneistänne ja pahoittelen etten ole isommin piipahdellut täällä! Olemme muutaman kerran keskustelleet T Järvisen kanssa, aina minun aloitteestani. Aina on puhuttu asiaa, joten kaveeraus lienee näistä juttutuokioista hiukan yliampuva termi! Sen sijaan jutustelun tunnelma, Järvisen suoruus, hänen ideansa, huumorintaju jne. eivät sulje pois mahdollista kaveruutta. Minä pidän sitä jopa siinä määrin toivottavana, että uskon, että joskus voimme todeta: Ei lännen malliin, että ratsastimme yhdessä vaan Suomen malliin, joimme samasta pullosta(isosta eikä viini!

  VastaaPoista
 17. Minäkin olen monesta asiasta samaa mieltä kuin Järvinen vaikka en ole kokoomusta äänestänyt, enkä äänestä.
  Täytyy muista, että jokaisessa puolueessa on hyviä tyyppejä sanoittaskos ,että Järvinen on kokoomuksen hyvä tyyppi.
  Monesti hyvien asioitten eteneminen juuri tyssää siihen, kun väärä puolue/henkilö esitti asian.

  VastaaPoista
 18. http://yle.fi/uutiset/mita_ajattelet_alppilan_opettajan_potkujen_perumisesta/6631443?origin=rss

  VastaaPoista
 19. Vain tullista tuleva raha voidaan laskea, niin Ukissa kuin Kotimaassakin, muu on lähinnä nollasummapeliä.

  VastaaPoista
 20. Miksi golfareille lahjoitettiin 20000?????

  VastaaPoista
 21. no eihän siinä golfkentässä ole vuokraa juuri mitään ja nyt tehdään sitten kallis paviljonki kivinavettaan

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!