lauantai 18. toukokuuta 2013

Erkki Lahikainen on jättänyt meidät!Erkki Lahikaiselle Uudenkaupungin ja Vakka-Suomen tulevaisuudet olivat niin tärkeitä, että hän jäi tänne asumaan ja vaikuttamaan vielä työuransa jälkeen. Lahikaisen monet visiot olivat aikaansa edelle, sillä jo kymmenet vuodet sitten Erkki Lahikainen pyrki saattamaan Vakka-Suomen kuntia yhteen. Tuolloin maakuntamme yhdistyminen ei onnistunut. Muistan ikuisesti päätöksistä tehdyn radiohaastattelun ja sen kuinka tämän yrityksen lopputulos harmitti Lahikaista. Päätös oli demokraattinen eikä Erkki Lahikainen antanut sen jatkossa vaikuttaa asioiden hoitoon ja yhteistyöhön erimieltä olleiden kanssa.

Aikoinaan. syvinä lama vuosina, Esa Kerkolan kanssa päätimme kutsua kokoon erään sortin konklaavin pohtimaan ratkaisuja Vakka-Suomen kehittämiseksi ja tulevaisuuden turvaamiseksi. Paikalle kutsuttiin niin yrittäjiä, päättäjiä kuin johtavia virkamiehiä Laitilasta ja Uudestakaupungista. Tuohon nelisen kertaa vuodessa kokoontuneeseen porukkaan Erkki Lahikainen osallistui aktiivisesti ja toi mukanaan uusia ajatuksia. Hän halusi kehittää niin Uuttakaupunkia kuin koko maakuntaamme.

Erkki Lahikaisen huumori oli varsin omaperäistä. Muistan aikoinaan luottamushenkilöiden tivanneen selvempiä esityksiä, tähän Lahikainen tokaisi radiokeskustelussa: Sarjakuvinako ne pitää toteuttaa, että tulevat ymmärrettyä. Kun joskus radiossa tokaisin että virkamiesvalmistelumme ei ole ainoastaan brezneviläistä vaan myös näyttää siltä, kuittasi Lahikainen tähän: Parempi kai sekin, kuin stalinilainen valmistelu. Erkki Lahikainen ei ollut jatkuvasti äänessä, mutta kun hän sanoi jotain, se yleensä muistettiin.

Erkki Lahikaisen visiona oli kehittää Uudestakaupungista viihtyisää reilun 20 000 asukkaan kaupunkia. Siksi hänen aikanaan opetustoimeemme satsattiin, puhuttiin korttelikouluista. Niin ikään Erkki Lahikainen ymmärsi vapaa-ajan puitteiden merkityksen kaupungin kasvattamisessa. Erkki Lahikainen oli todellinen kaupunginjohtaja ja uusikaupunkilainen. Tämä näkyy myös hänen kirjallisessa tuotannossaan, jossa Uusikaupunki ja sen tapahtumat näyttelevät merkittävää roolia

Viime valtuustokaudella kävin Erkki Lahikaisen kanssa lukuisia keskusteluja. Juttutuokioiden ja pitempienkin keskustelujen paikaksi kävi niin katu, tori kuin kahvila. Vilpittömästi ja suoraan Lahikainen jakoi tietoa, ohjeita, kertoi kokemuksistaan, kysyi toiminta motiiveja sekä antoi myös kriittistä palautetta. Erkki Lahikainen oli herrasmies ja kahdestaan innokkaasti juteltaessa hän oli ennen kaikkea suomalainen herrasmies.

Erkki Lahikaisen lämpimästä inhimillisestä puolesta saivat kaikki kaupunkilaiset selkeän kuvan, kun hän käveli kaupungilla yhdessä vaimonsa kanssa. Lahikaisen pariskunnan keskinäinen välittäminen ja rakkaus säteilivät heidän ympärilleen ja sai muut kadulla liikkujat hyvälle mielelle. Syvää surua tuntien minun on todettava, että emme enää koskaan näe Lahikaisen pariskuntaa yhdessä. Erkki Lahikainen on siirtynyt meidän ajastamme iäisyyteen.

Vilpittömästi tunnen myötätuntoa kaupunkilaisia, Erkki Lahikaisen ystäviä sekä sukulaisia kohtaan! Olemme kaikki menettäneet Erkki Lahikaisen pois menon myötä suuren persoonan – NIIN PALJON JÄI SANOMATTA, MUTTA VIELÄ ENEMMÄN JÄI KUULEMATTA.

KIITOS ERKKI AJASTA, AJATUKSISTA, NEUVOISTA, TUESTA JA MITTAVASTA TYÖSTÄSI KAUPUNKIMME ETEEN.

Näin Facebookissa:”Erkki oli ihana gentleman, joka kohteli nuoriakin kunnioittavasti. Oli ilo tuntea näin hieno ja älykäs mies.”
 Timo A Järvinen
”Hieno herrasmies ja kuntaosaaja Erkki Lahikainen on poistunut joukostamme, hiljattain saavutti kahdeksan vuosikymmenen iän.

Aina ei ole tarvinnut olla samaa mieltä, mutta siitä ei pääse yli etteikö ollut kyse loistavasta substanssiosaajasta ja sellaisesta tyylistä, että oppimista on.”

”Ei Erkin tarvinnut näytellä mitään tyyliä, hän oli herrasmies. Ensi kausi koripallossakin tulee olemaan paljolti vajaa. Hän kertoi aloittaneensa koripallon seuraamisen -80 luvulla ja olleensa poissa 1 ottelusta.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!