perjantai 24. toukokuuta 2013

UUDET TUULET UUDENKAUPUNGIN LUOTTAMUSTOIMINNASSA!

Aikoinaan eräänä toukokuisena valtuustoiltana Juha Aaltonen esitti, että valtuusto ryhtyisi jo elokuussa valmistelemaan kaupungin tulevan vuoden taloutta. Eipä Juha Aaltosen esitys saanut häävistä kannatusta.  Flegmaattinen valtuusto ihmetteli puheitamme väestökadosta, kaupunkilaisille kalliista elinkeinopolitiikasta ja velkaantumisesta. Meille viitattiin kintaalla, uskottiin läpyskän hehkutuksia erehtymättömästä johtajasta ja hänen luomasta mahtavasta tulevaisuudesta.

Niinpä talouseminaarit alkoivat myöhään syksyllä. Jos siellä jotain ehdotti tai edes kysyi, alkoi vollotus: Ampukaa minua, minussa jo niin paljon ampumareikiä, että osa luodeista menee niistä läpi. Tämä oli entinen ilmapiiri, jota täydennettiin perättömyyksien julkaisulla ja valheisiin perustuvilla julkilausumilla. Kaikki päättyi aina niin, että veroprosentti lyötiin kiinni ennen kuin seuraavan vuoden budjettia oli tehty. Eli takaperoista oli touhumme, hyvin takaperoista!


Toista oli keskiviikkona. Nyt selvitettin maailman tilanteesta lähtien vaikuttimia kuntien tulevaisuuteen. Merkittävän panoksen tapahtumaan toivat avauksillaan Päivi Parkkila ja Inkeri Parviainen. Hatun nosto heidän esityksilleen! Nyt luottamushenkilöillä on aikaa ja tietoa perehtyä kaupungin talouteen ja pistää se kuntoon. Parkkila toi rohkeasti esiin vertailuja verrokkikuntien vastaaviin toimintoihin. Mitään ei selitety tai pimitetty. Parviainen taas toi selkeästi numeroin julki kohta kohdalta sen, kuinka lähes kolmannes sivistyspalvekeskuksen kuluista menee kaupungin sisäiseen laskutukseen!

Hengeltään, tyyliltään ja ennen kaikkea ajoitukselta tilaisuus oli valtava menestys! Olen keskustellut asiasta muutaman hallituksen jäsenen ja lautakunnan puheenjohtajan kanssa. Hekin suhtutuivat seminaariin positiivisesti.  Viimeinkin olemme päässeet eroon kyräilystä, tiedon pantaamisesta ja siirtyneet avoimen faktoihin nojaavan keskustelukulttuuriin. Kuinkahan tämän sulattaa maaginen läpyskä? Muuttuuko tyyli sielläkin vai jatkuuko vaino, vaikeneminen ja yksipuolinen uutisointi? Eipä taida siellä muutosta tapahtua; esimerkin antaa tästä tarkastuslautakunnan raportin totaalinen sensurointi tai pikemminkin täydellinen sivuuttaminen!

9 kommenttia:

 1. Suomessa on 397 lukiota. Ne rankattiin ylioppilaskirjoitusten jälkeen. Uudenkaupungin lukio oli sijalla 288, Laitilan 351, Mynämäen 66, Säkylän 10, Euran 59 ja Nousiasiten 71. Siinä poimintoja, jotka yleensä osoittavat myös em. paikkakuntien oppilaille tarjoaman opetuksen määrän.

  VastaaPoista
 2. No kun taas säästökohteita kouluista etsitään, taitaa olla syytä lakkauttaa lukio!

  VastaaPoista
 3. Joo, ei noin huonoo lukioo kannata pitää.

  VastaaPoista
 4. Java huutaa rahaa Inkerille. Suomen äänekkäin varavaltuutettu. Olisi viimeinkin hiljaa.

  VastaaPoista
 5. Ei seminaareissa ja kokouksissa. Viisastelu alkaa jälkeenpäin.

  VastaaPoista
 6. Kiitos vilkkaasta vierailusta ja viesteistä! Takana hieno päivä Uudessakaupungissa, kaksi hienoa rantatapahtumaa ja lopuksi, hyvässä seurassa katsottu, jalkapallo-ottelu, jossa UPK voitti Maskun 3-0. Mitä Parviaiseen tulee, en ole ollut hänelle rahaa huutamassa, olen ollut huolissani opetuksentasosta ja sen vaikutuksista lapsiimme ja mm. kaupunkimme vetovoimaisuuteen. Eiköhän me sentään lukio säilytetä, jos ei yksin niin yhdessä Laitilan kanssa.

  On tämä hiukan käsittämätöntä: välillä minua, jopa kymmenet kerrat ja aina läpyskää myöden, haukutaan liian äänekkääksi, kiusaajaksi ja häiriköksi. Nyt keskityin kuuntelemaan talousseminaarin antia ja avasin suuni vain muutaman kerran ja eikö tämän jälkeen minua syytetä tuppisuuksi, jopa vahanukeksi. Tämä seminaari jatkuu, joten varmasti tulen suuni aukaisemaan ja näkemyksiäni tuomaan esille. En minä turhaan höpötä.

  Olen aina ollut asioiden hoidossa avoimuuden ja vaihtoehtojen kannalla. Keskustelu täytyy käydä ennen päätöksen tekoa. Se on kuitenkin mahdotonta, jos päätökset on tehty salaa pienessä porukassa, kuten tarkastuslautakunta raportissaan osoittaa. Jos on salaa toimittu kaupungin asukkaiden, edun ja peräti lain vastaisesti, täytyykö silloin olla hiljaa vain siksi, ettei totuus paljastuisi ja näin samat tunarit saisivat jatkaa miljoona munauksien tekoa kaupunkilaisten piikkiin? Mielestäni on vähintään oikeus ja kohtuus tuoda esiin totuus ja pistää tunarit salailun sijaan korvaamaan kaupunkilaisille aiheuttamansa vahingot.

  Kun kiusaamisesta tuli puhe, kumpi on pahempaa kiusaamista: Se että luottamushenkilö esittää näkemyksensä, ideansa virkahenkilölle tai kysyy häneltä tietoa vai se, että virkahenkilö ei vastaa tiedusteluihin eli ei ota valmistelussa tarvittavaa tietoa vastaan tai jaa luottamusmiehelle päätöksenteossa tarvittavaa tietoa?

  VastaaPoista
 7. Java on oikeassa. - Neljä vuotta Juha ( ei Nevavuori ), Rake ja Java ovat paasanneet niistä asioista, joita tarkastuslautakunta nyt nosti pöydälle. Ja takana on myöskin ammattitilintarkastaja ! äElinkeinovouhotukseemme on käytetty miljoonia euroja lähinnä K.Kosken imagon kohennushankkeisiin. - Kuvaavaa on se, ettei pastori Jussilaisen ja Leena Huittiaen " Plari " ole kommentoinut millään tavalla ko. arviointikertomusta, vaikka se on ollut heillä jo viikon käytettävissä - Ruokolanjärven haukisaaliista kyllä tehdään puolen sivun juttu. Taitaa olla liian ylivoimaista U:gin Sanomille kertoa TOTUUS suosikkipojustaan !?!?

  VastaaPoista
 8. Kiitos visiiteistä ja viestistäsi! Nyt on kyse siitä pistetäänkö etusijalle kaupunki ja sen asukkaat vai kaverit. Eli ovatko päättäjät kaupungin ja sen asukkaiden asialla vai suojelemassa luottamustoimensa laiminlyöneitä ja suurta vahinkoa aiheuttaneita kavereita/tovereita?

  VastaaPoista
 9. http://blogit.iltalehti.fi/kalle-isokallio/2013/05/27/parjaatko-omillasi-vai-elatko-siivella-2/?ref=es

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!