lauantai 11. helmikuuta 2017

PAKOLAISILLE LÖYTYY ASUNTOJA MUILLE EI?

Menneen vuoden kesäkuussa käsiteltiin Uudenkaupungin kaupunginvaltuuston Kalannissa pidetyssä kokouksessa pakolaistenvastaanottoa Uuteenkaupunkiin. Äänin 38-5 valtuusto hyväksyi pakolaisten tulon ja kaupungin osallistumisen toimintaan. Tuolloin valtuustossa todettiin, että Uudenkaupungin vuokra-asuntopula on pelkkä kupla ja aina kaupungin asuntoihin muutamia maahanmuuttajia mahtuu. Kas kummaa, kuinka tilanne muuttui, kun niitä tarvitsisivat autotehtaan työntekijät : Nyt asuntoja ei löydy millään.

Säälittävää tilanteessa on se, että vain muutamia viikkoja po. äänestyksen jälkeen yksi valtuutettu, joka äänesti sen puolesta ettei kaupungissamme ole vuokra-asuntopulaa, aloitti paikallismedian yleisönosastolla kampanjan: UUDESSAKAUPUNGISSA ON VUOKRA-ASUNTOPULA, MEIDÄN TÄYTYY SAADA UUTEENKAUPUNKIIN KAUPUNGIN OMA VUOKRAKERROSTALO! Tämän kaksinaamaisen ja härskin vaalipupun ampui lehden toimitus alas alta viikon. Julkaistiin juttu, jossa avattiin paikkakuntamme asuntotilanne.

Autotehdas on rekrytoinut väkeä Uuteenkaupunkiin lähes muutaman vuoden ajan, tuossa ajassa vuokra-asuntotilanteen olisi saanut kuntoon useammankin kerrostalon voimalla. Lakea oli jo tehnyt päätöksen vuokrakerrostalon rakentamisesta Uuteenkaupunkiin. Tämä hanke kaatui kaavoittajan hitauteen. Mainittua esimerkkiä lukuunottamatta kaupunkimme valmistelu ei ole tehnyt mitään muuta vuokra-asuntotilanteen helpottamiseksi kuin hokenut: KAUPUNGIN TÄYTYY RAKENTAA VUOKRAKERROSTALO!

Kaupungin toimesta konkretisoitui, kuulemma kaupungin johtajan, oivallus kuljetetaan raumalaisia aamubussilla kotilieden äärestä autotehtaan portilla ja viedään heidät iltabussilla takaisin kotiovelle. Kun otamme huomioon valmistelun saamattomuuden ja siitä seuranneen päättämättömyyden, ei ole ihme, että elämme kasvuedellytysten kannalta Suomen ylivoimaisesti parhaassa kaupungissa, johon syntyy vuodessa 1 500 uutta työpaikkaa ja jonka väkiluku pienenee. Peruskysymykseksi kumpuaa: MIKSEI MITÄÄN TAPAHTUNUT, MIKSI POSITIIVISESTA ASIASTA TULI ONGELMA?

Kaupunginjohtaja toitotti toistuvasti etteivät markkinavoimat ole kiinnostuneita rakentamaan Uuteenkaupunkiin. Nyt yhtä äkkiä tänne kaavaillaan reilua kymmentä kerrostaloa, kaikki markkinavoimien toimesta. Herääkin kysymys, kuka kysyi ja kuinka, kun markkinavoimia ei kiinnostanut kaupunkiimme rakentaminen. Kun muistellaan Tontonmäkeä, jonka ensimmäisen myyntitilaisuuden tarjoukset jätettiin noteeraamatta ja luottamushenkilöille kertomatta, mutta vuoden kuluttua, uudessa myyntitilaisuudessa, samat tarjoajat saivat talonsa alkuperäistä tarjousta halvemmalla, herää väkisin epäilys: Onko luottamushenkilöitä taas vedätetty ja onko heille syötetty väärää tietoa markkinavoimien kiinnostuksesta kaupunkiamme kohtaan?

Jotta kummallisuus muuttuisi entistä kummallisemmaksi, miksi kaikki kaupungin kehittäminen alkaa ja edistyy enemmän yhden ihmisen sairausloman aikana kuin menneenä kahtenakymmenenä vuotena? Minusta tämän pitäisi herättää syviä pohdintoja sekä vahvoja ajatuksia, jotka ruokkivat intoa lähihistoriaan perehtymiseen. Päättäjien tehtävänä on toimia kaupungin ja sen asukkaiden parhaaksi eikä veljeillä ja hyväksyä kaupungin ja sen asukkaiden vastaista toimintaa vain siksi, että luottamushenkilö on päässyt pitkäaikaiseen kaverisuhteeseen virkahenkilön kanssa.

Kun naapurikunnissa rakennetaan uusia kouluja ja liikuntatiloja veronmaksajien rahoilla veronmaksajille, meillä pyritään tekemään senioritaloa sinne, missä seniorien liikkuminen on hankalinta; meillä yritetään ostaa Novida yhden ihmisen edun vuoksi; meillä yritetään väkisin juntata jättituulimyllyjä vasten kaupunkilaisten tahtoa pilaamaan kaupungin yleisilme, meillä viedään lapsilta koulut ja laiminlyödään totaalisesti harrastuspuitteet. Ilman Leijonia ja UPK:a, kaupunkimme aktiviteettien kehittäminen olisi jäänyt kahteen kaupungin rakentamaan paskahuussiin ja valaistuun lankkurantaan.

Virkahenkilövalmistelun suhteen olisi päättäjien hälytyskellojen pitänyt soida jo viime valtuustokaudella.  Valmistelun tulisi tähdätä kaupunkilaisten parhaaseen eikä apinoida muualla tapahtuvaa trendihulluttelua mm. tuulimyllyjä ja pakolaisia, joiden onnistuneeseen vastaanottoon emme ole varautuneet vähimmässäkään määrin. Karu fakta todistaa: Onnettoman valmistelun plus sen surkean siunauksen seurauksena 3 000 uusikaupunkilaista on muuttanut muualle. Se on noin viisitoista prosenttia kaupunkimme väestöstä. Tästä surkeasta, kaupungin ja sen asukkaiden edun vastaisesta tuloksesta huolimatta, päättäjien enemmistö on palkinnut valmistelijat toistuvin kannustinlisin ja ruhtinaallisin palkankorotuksin.

Meidän kaupunkiorganisaatiomme tarvitsee viimeinkin todellista ravistelua, jotta tilaa ja energiaa vievät akanat eivät anastaa kasvuedellytyksiä niiltä siemeniltä, jotka synnyttävät kasvua kaupunkimme ja sen asukkaiden parhaaksi. Juuri nyt meidän täytyy antaa näiden siemenien kasvaa ja niiden kasvun näkyä kauas, koska olemme yksi harvoista kasvun paikkoja tässä maassa. Kuten kokemuksesta tiedämme, osaavat valmistelijat saavat töitä muualta. Heidät meidän tulee palkita ruhtinaallisesti heille meidän tulee antaa valtaa ja vastuuta. Tarvitsemme pikaista organisaatiouudistusta, jossa surkeus korvataan sähäkästi laadulla. Kaupunkiorganisaatiomme täytyy turvata itsensä sinne mahdollisesti pesiviltä mätäpaiseilta ja tämän mahdollistaa virkojen määräaikaisuus.

Vaalien alla median tulisi tarjota äänestäjille mahdollisuus tutustua seurauksien sijaan syihin - valmistelu ja sen hinta olisi avattava. Yksinkertainen ja jälkiviisas kansaan vetoaminen sairaalalla on ala-arvoista kansan aliarviointia nukkuvan puolueelta. On aivan turhaa haaveilla asioiden kuntoon saattamisesta, jos ei ole valmistelukoneistoa joka voi tehdä parempaan vieviä esityksiä. Kasvun kautta saamme kaupunkiamme kehitettyä ja kasvu alkaa omien asukkaidemme hyvästä kohtelusta eli sijoittamisesta tavalliseen uusikaupunkilaiseen.56 kommenttia:

 1. Taas räjähti. Monta toimijaa sai kuulla palautetta. Osin melko rankkaakin jos sen osaa poimia pitkästä juonnosta.
  Vaalit ovat ovella. Tämän kuun loppuun on aikaa asettua ehdolle. Ennen pääsiäistä 9.4 on vaalit. Kansa saa taas päättää millaista päätäntää se haluaa.
  Veikkaan, että mitään Ukin maailmaa mullistavaa ei tapahdu. Isoissa puolueissa ei tapahdu muutoksia niin paljon.
  Näin Uki virkamiehineen ja päättäjineen uinuu untaan. Laiskan pulleasti. Ei uskalleta lähteä ajamaan asioita joita kaupunki kaipaa. Vain Wala jaksaa painaa. Jaksaa, jaksaa.
  Uki first ei näytä toimivan. Valitettavasti.

  VastaaPoista
 2. Ainoa asia mitä odotan uudelta valtuutetultani..Monitoimihalli pikaisesti tähän kuihtuvaan paskaan. En mitään muuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monitoimihallille ei ole tarvetta.

   Poista
  2. Uimahalli ja Viikainen purkuun ja uutta tilalle kunnon urheiluhallilla. Siitä saa koululaisetkin ja opet uudet tilat 40-50 vuodeksi. Tämä on hyvä muistaa että nämä nykyiset tilat ovat monille opiskelu- ja työpaikkoja. Työnantaja on kaupunki ja vastaa tilojensa terveellisyydestä.

   Poista
  3. Minä taas odotan valtuutetulta aktiivisuutta oleellisissa asoissa. Monitoimihalli on niin toisarvoinen asia, että pisteet saa ne vaalien ehdokkaat, jotka eivät meuhkaa halliasiaa.

   Poista
 3. Kovvoo hommoo ylellä. Susanne Päivärintakin sitten lähti. Taisi sitä yleä Javakin muutaman kerran gritisoida ennen ylen toimittajien irtisanomisaaltoa.
  Mitäs Java sanot tästä yhden vastuutoimittajan sensuuritoiminnasta nyt?

  VastaaPoista
 4. Javan säälimätön virkamiesviha puhkesi kukkaansa. Osoittaa täydellistä inhimillisyyden puutetta. Virkamiehetkin ovat ihmisiä, tiesitkö sitä Java?

  VastaaPoista
 5. Java on itsekäs rasisti ja vastustaa lähimmäisen auttamista. Pakolaiset hukkukoon, kunhan minä saan monitoimihallin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri niin joutava pallonpompotus menee ihmishenkien pelastamisen ohi.

   Poista
 6. 5.5 miljoonaisen kansan varat ei riitä 150 miljoonan pakolaisen auttamiseen. Toissavuoden 35000 Suomeen tulleesta pakolaisesta noin joka kymmenes on hävinnyt nyt maan alle viranomaisten ulottumattomiin. Tälläiseen ei olla varauduttu joten sopii odottaa ongelmia ja vastakkainasettelun kärjistymistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuliko Suomeen 150 miljoonaa pakolaista?

   Poista
  2. Etkö osaa lukea 35000 pakolaista tuli Suomeen ja nyt 3500 lymyää nurkissa.

   Poista
  3. Miksi sitten kirjoitat ettei meidän rahat riitä 150 milj ...?

   Poista
  4. Koska rahat ei riitä.

   Poista
 7. Kui kui http://ukinyt.fi/wordpress/arkistot/552

  Väki vähenee edelleen ja pidot sen kun paranee. Parakkiasumukset silti odottaa.

  VastaaPoista
 8. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Ensinnäkään ei ole mielipideasia, millä saadaan väkeä muuttamaan uudelle paikkakunnalle. Tutkimusten mukaan muuttopäätökseen tarvitaan juuri jotain sellaista kuin hyvät vapaa-ajan puitteet kuten esim. monitoimihallia, modernia uimahallia. Ensin esitin valtuustolle, että kaupungissamme valmistellaan avoimesti sellainen kotoutusohjelma, jonka kaupunkilaiset ja valtuusto hyväksyvät. Kun tätä ei tehty, emmekä varautuneet vähimmässäkään määrin maahanmuuttajien vastaanottoon, vastustin po. väestön vastaanottoa. Perustelin mm. sillä, että toisaalla Suomessa maahanmuuttajat toteutuvat niin hyvin, että he tekemällään rehellisellä työllä maksamat omia omakotitalojaan. Maahanmuuttajan kannalta tilanne on suurin piirtein sama kuin lapsella, joka voi päästä onnettomaan päiväkotiin tai hyvään päiväkotiin.

  Mielestäni valtuuston päätös maahanmuuttajien vastaanotosta oli rasistinen. Rotukoiran kasvattajakin vaatii koiran vastaanottajalta enemmän valmisteluja kuin me tarjoamme maahanmuuttajille. Kyseessä oli tyypillinen eliitin auttamispäätös. Ongelmatapausta autetaan päätöksissä, kunhan he pysyvät poissa omilta asuinalueilta ja silmistä. Näihin asioihin perehtymisen sijaan, vastaanoton vastustajat haukutaan rasisteiksi, vaikka haukkujat juuri itse päätöksillä aiheutetaan ongelmia niin kantaväestölle kuin maahanmuuttajille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä vuonna Ukiin ei valmistu yhtään uutta kerrostaloasuntoa. Viimeisen 20 vuoden aikana Ukiin on rakennettu näppituntumalla 4-5 kerrostaloa laskentatavasta riippuen. Lisäksi uusia rivitaloja on rakennettu ilmeisesti vähemmän kuin kerrostaloja. Uusia ok-taloja ollee rakennettu noin 80-100.
   Nämä siis 20 vuoden aikana.
   Tänä aikana on purettu ilmeisesti vain yksi kerros-ja rivitalo. Myös liikehuoneistoja on muutettu asunnoiksi.
   Joten, miten kaupungissa voi olla asuntopula kun kaupungista on hävinnyt 3000 asukasta viimeisen 25 vuoden aikana?
   Kuka omistaa useita asuntoja vai onko niitä tyhjillään paljon?
   Tätä taustaa vasten on suorastaan huvittavaa lukea juttuja eri medioista että Ukiin on hankkeilla jopa yli 10 kerrostaloa ja rivitaloa.
   T. StatisUgi

   Poista
  2. No, sulla on vaan hidas sytytys. Muut ovat ajat sitten ymmärtäneet mistä asuntopula johtuu ja että se on todellinen.

   Poista
  3. Kiitos käynneistä ja kommentista! Juuri tuota kysyin, esitetyillä faktoillasi höystettynä jo menneellä valtuustokaudella. kun vuokrakerrostalojunttaus alkoi. Meillä on pakko olla jossain tyhjiä asuntoja. Toiseksi viimeisin uusi kerrostalo nousi Kalantiin ja sekin taitaa olla tyhjä. Eivät ihmiset pelkän työpaikan vuoksi paikkakuntaa vaihda.

   Poista
 9. Asunnot on ajautunut asuntojobbareiden käsiin ja ne asuttaa niihin virolaisia äijäporukoita.

  VastaaPoista
 10. 800-1000 asuntoa on siis jossain piilossa tai ainakin vapautunut. Kai ne 3000 kaupungista lähtenyttä sentään Ugissa asui. Aika omituista kun miettii asiaa tarkemmin. Asuntoja on siis tehty 200-300 lisää ja 3000 asukasta poistunut. Onkohan tämä nyt jotain disinformaatiota jolla poliitikkoja vedätetään?

  VastaaPoista
 11. Olisko ihan salaliitto? Pakolaiset tai demarinaiset taustalla. Aloitteen paikka, asia on sevitettävä.

  VastaaPoista
 12. Epäilen samanlaista vedätystä, kun Tontonmäen myynnissä. Jätetään kertomatta, että asunnoilla on ostajia. Miten päättäjät hyväksyvät tämän.

  VastaaPoista
 13. Vuokratalo tai osaketalo. Saman maksaa kuitenkin rakentajalle. Miten varmistaa että asunnot tuottaa tai ainakin että niistä saa omansa pois? Se on rakentajalle näin pienessä kylässä kuin Uki suurin ongelma.

  VastaaPoista
 14. Pitäisi tutkia virkamiesten motiiveja. Väkisin yritetään toteuttaa kaiken maailman älyttömyyksiä ja ikävä kyllä hyvällä onnistumisprosentilla.

  VastaaPoista
 15. Asia on moneen kertaan kerrottu. Uki on muuttunut erääksi Suomen kaupungissa jossa asuu eniten sinkkuja. Ukista on myös tullut kaupunki jossa asuu huomattavasti kerrostaloissa kesäasukkaita. Ei asuntoja merkittävästi ole tyhjinä. Se on kallista. Maksuja riittää ja peruslämpökin on pidettävä. Minusta homma on mennyt hienosti ettei alettu rakentaa kerrostaloja puistoihin ilman ennakkovarauksia. Moduuliasunnoilla selvitään asuntojen valmistumiseen ja riski rakentamisesta ei ole nyt veronmaksajilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Höpö höpö Harto. Vanhuksia meillä asuu paljon, mutta asuu myös lapsiperheitä. Ei tämä ole mikään sinkkukylä, jossa yksinäiset sauvat suurissa asunnoissa.

   Poista
  2. Kts. tilastoista. En ole puhunut mitään suurista asunnoista.

   Poista
  3. Tilastokeskus puhuu yksinasuvien asuntokunnista, on sitten kyse nuorista tai vanhoista. Ja näitä on Ukissa paljon.

   Poista
  4. Niin minäkin. Sinkku asuu yksin.

   Poista
  5. Harton teoria on osa totuutta. Lapset lähteneen opiskelemaan muualle ja silti asuntoja ei vapaudu.

   Poista
  6. Ei kai ne lapset yksin asuneet. Vanhemmat tai toinen heistä asuu varmaan edelleen samassa asunnossa. Mihin ihminen kotoaan lähtisi.
   Naapuritaloyhtiössä oli 25 v sitten joka asunnossa lapsiperhe. Nyt 5 asunnossa asuu ihminen yksin, yhdessä lapsiperhe ja loput pariskuntia. Onhan niissä omistajiakin vaihtunut mutta tällainen on tilanne nyt. Leskiä ja eronneita, lapsia ja lastenlapsia näkyy viikonloppuisin.

   Poista
  7. Meillä lapsiperheet ovat muuttaneet pois. Silloin jää koko asunto tyhjäksi.

   Poista
  8. Senpä takia tulee muuttotappioo kun lapset muttavat ja vanhemmat jäävät asumaaan ko asuntoon niin asuntoja ei vapaudu.

   Poista
 16. Pienten koulujen lopettaminen sai lapsiperheet muuttamaan kaupungista. Ei tilalle sinkkuja muuttanut.

  VastaaPoista
 17. 3000 ihmisen poismuuton tyhjentämät asunnot ei voi täyttyä Forssin esittämällä tavalla. Se on 15 prosenttia kaupungin asunnoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän tossa ole mitään järkee. Kun meidän lapset muuttivat muualle ei meidän asunto jäänyt tyhjäksi.
   Mikä on 15% ja mistä?

   Poista
  2. 3000 asukasta on aika tarkkaan 15 prosenttia 18000 asukkaasta. Täältä on muuttanut pois lapsiperheitä. Kaikki ei ole kotioloihin tyytymättömiä muualle paenneita lapsia.

   Poista
  3. yhden perheen otoksella ei luotettavia tilastoja tehdä. kun otanta on oma perhe, on kyse itsekkyydestä.

   Poista
  4. Kirjoitit kylläkin 15% kaupungin asunnoista. Onko lapsiperheet jättäneet asuntonsa myyymättä vai onko vuokra-asunto edelleen tyhjänä.
   Ps. Kaikkien lapset ei jää peräkammariin

   Poista
  5. Toisten lapset eivät saa nauttia kodin lämmöstä tai tuvallisista kamareista. He ajautuvan rikoksen tielle ja vankiloihin. Voi tätä itsekkäiden aikuisten juopottelua ja lasten huonoa kohtelua.

   Poista
 18. Asukasluku ja asuntojen määrä ovat eri juttuja. En löytänyt Ukin asuntojen määrää. Verratessa maan asukaslukua asukasmäärään voisi olettaa Ukissa olevan runsaat 7 000 asuntoa. Ei löydy juttua miksi ei Ukin asuntojen nykyinen käytt olisi perusteltavissa yksin asuvien määrällä.

  VastaaPoista
 19. Kyllä Harto teoriassa totuuden siemen joka on osalleen vaikuttamassa asutojen puutteseen, myös maaseudut tyhjenevät. vanhukset muuttavat kaupunkiin ja maaseutuasunto jää kesäpaikaksi.

  VastaaPoista
 20. http://uusikaupunki.fi/kaupunki-ja-hallinto/tietoa-uudestakaupungista/tilastot

  Scrollaamalla alaspäin näkee ikärakenteen ja sen muutokset.

  VastaaPoista
 21. Forss kuulemma laitettiin puhekieltoon hallituksen eilisistä päätöksistä.
  Tällaista on tullut kuitenkin Forssin blogiin

  Kättelykin on liikaa kirjoitti 14.2.2017 klo 14.26

  Hallituksen käyttäytyminen ylittää kaikki soveliaisuuden rajat. Kuulin kokouksen alussa vierailleen Loimaan koulutuskuntayhtymän delegaation. Vasemmiston ryhmän tullessa sisään Forss aloitti tervehtimisen kättelemällä, perässä tullut Merja Koski käänsi selkänsä eikä tervehtinyt ketään. Vain demarilta voi odottaa noin törkeää käytöstä.


  Tarkennan kirjoitti 14.2.2017 klo 15.51

  Jokainen käyttäytyy miten parhaaksi näkee. Pitääkö sun joka asia yleistää? demari sitä, demari tätä. Vaihda jo levyä, jos osaat! Huoh!!!

  öö tuota ööö kirjoitti 14.2.2017 klo 16.41

  Onko käyttäymisen määritelmä? Käyttäydytään mikä on parhaaksi itselleen vai kenelle?


  Jotain rotia kirjoitti 14.2.2017 klo 17.00

  Kaupungin edustajan pitää käyttäytyä normaalin ihmisen käyttäytymisellä.J


  henkilöstöpäällikkö kirjoitti 14.2.2017 klo 17.03

  Kun ilmeisesti virka perustettiin kokouksessa niin se ilmeisesti myös julistetaan avoimeksi eli julkiseen hakuun. Miten käy nykyisen talous -ja henkilöstöpäällikön jolta jo vietiin talousasiat talousjohtajan organisaatioon ja todennäköisesti pätevimpiä hakijoita löytyy henkilöstöpäällikön tehtäviin kuin nykyinen talous- ja henkilöstöpäällikkö ? Menikö häneltä työpaikka ? Loistavasti pelattu kuvio kj:lta ja talousjohtajalta.

  VastaaPoista
 22. Oi mitä tajunnan virtaa sinulla klo 17.19.

  VastaaPoista
 23. kosket on armottomia härkäpäitä ja häiriköitä.

  VastaaPoista
 24. Jos ne ei saa tahtoaan läpi, niin seuraavaksi tehdään tutkintapyyntö.

  VastaaPoista
 25. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Mitä YLE:n toimintaan tulee, niin siitä muotoutuu yhä voimakkaammin yksisilmäinen media. Sopivista toimittajista huutava pula, Joku Kuronen antaa samalla viikolla sopivaa kommenttia USA:ta ja Euroopan itäosista. Kallista puuhaa... Huvittavinta on persujen itkeminen YLE:n suuntaan, koska heillä on keskeisiä poliittisen ohjauksen paikkoja.

  Kosket ovat kova ja sinnikäs pari politiikassa - jos muu ei auta, niin aina voi tehdä TUTKINTAPYYNNÖN!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kenestä olet itse tehnyt tutkintapyynnön?

   Poista
 26. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Olen tehnyt tutkintapyyntöjä vääryyksistä ja kaupungille aiheutetuista vahingoista. En ole levitellyt niitä Hangosta Ivaloon valtakunnan enkä paikallisessa mediassa, saavuttaakseni itselleni hyötyä, poliittista asemaa tai haudatakseni virheitä! Olin typerä, kun kuvittelin oikeuslaitoksen jakavan tässä maassa oikeutta!

  VastaaPoista
 27. http://ls24.fi/uutiset/sisco-alkaa-rakentaa-asuntoja-u-kiin

  VastaaPoista
 28. Valtakunnassa kaikki hyvin.

  VastaaPoista
 29. Hei, mikäs nyt mättää? Useita kommentteja, eikä juurikaan mitään mainintaa Tontonmäestä tai Kosken pariskunasta. Alkaako ote lipsumaan?

  VastaaPoista
 30. moukkanainen olkoon hiljaa

  VastaaPoista
 31. https://ihmisoikeusliitto.fi/kuntavaalivetoomus/

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!