torstai 26. tammikuuta 2017

PORVARI RII$$$TÄÄ KAUPUNKILAISTEN RANNAT

Ryteikön keskellä sijaitseva hylätty ja lahoava kesäteatteri vai sen paikalle nouseva kerrostalo - kumpi tarjoaa enemmän lisäarvoa Uudenkaupungin asukkaille?


Kaupunkilaisten nautintaoikeus rantoihin vaarantuu, jos härskit porvarit ostavat rannat! Missä uusikaupunkilaiset saavat nauttia merestä , jos porvarit rakentavat niihin palatsejaan? Näin pelonsekaisesti lausahdellaan kahvipöydissä ja tyrmätään kaavailut Uudenkaupungin uudesta rantarakentamisesta. Pelkojen perusteisiin löytyy aihetta, sillä kaupunkilaisten maaomaisuus ja sen nautintamahdollisuudet uhkaavat jäädä ikuisiksi ajoiksi 11 kerrostalon alle.

Kritiikin tekevät rakentavaksi oivat vaihtoehdot ja nyt kritiikin esittäjiltä löytyy jopa käytännön esimerkkejä kaupungin rantaomaisuuden säilymisestä kaupunkilaisilla. Nykyisten kaavailtujen kerrostalojen paikalla sijaitsee mm. kesäteatteri, jonka penkkejä päättäjämme ovat suojelleet menestyksellä siltä etteivät yksityiset perseet tällää pakaroitaan niihin. Näin penkit saavat jatkaa loistavasti alkanutta ja vuosia kestänyttä luontoon sulautumistaan eli lahoamistaan.

Kerrostalot uhkaavat nykyistä luonnontilaan päässyttä rantakasvustoa eli epämääräistä ryteikköä. Tähän ryteikköön liittyy olennaisesti ja kiinteästi kaupunkilaisten satavuotinen nautintaoikeus rantojemme luontoon. Kuinka monta housupyykkiä onkaan säästynyt, kun rantaryteikkö mahdollistaa kepillisen heittämisen buklaamisesta puhumattakaan. Nämä ovat päättäjiemme turvaamia keskeisiä nautintaoikeuksia rantojemme pöheköissä, joissa jotkut rohkeimmat historian ystävät herkistelevät elon hetkiään perinteitä noudattavilla yhdyntäriiteillä.

Kaupunkilaisen nautintaoikeus kohoaa korkeisiin sfääreihin silloin, kun hän sattuu kuulumaan parempiin piireihin. Tuolloin häntä palvellaan eikä massan murheet pahemmin haittaa hänen unelmiensa valmistelua. Eliittiin kuuluva saa rakentaa, niin halutessaan, vaikkapa omakotitalon kaupungin uimarannalle. Tämä ei tietenkään koske kaupungin rahvasta, vaan ainoastaan kermaa, jonka virkahenkilöstömme on massasta separoinut. Tavallisen rahvaan on yhä yhtä epätodennäköistä saada itselleen rantatontti Uudestakaupungista kuin autotehtaan duunarin päästä valtuustoon demarien listoilta. Sen sijaan kaiken mainitun maksamisen riemua ei ole viety tavalliselta uusikaupunkilaiselta.

Vakavasti ottaen, pidän käsittämättömänä, jos täällä joku esittää tai valmistelee jotain uutta, alkaa välittömästi itkeminen: EI TOMMOSTA; MIKSEI KAIKKI SAA OLLA KUIN ENNEN; MEIDÄN RANNAT TUHOTAAN, PORVARIT OMII RANNAT. Jos joku omalla rahalla rakentaa tähän kaupunkiin jotain eikä se haittaa tavallista kaupunkilaista mitenkään, niin siitä vaan! Kysyn vaan, mitä kaupunkimme menettää, jos vuosia tyhjänä seisoneen teatterin ja villiintyneen rantaryteikön tilalle rakennetaan kerrostalo, jonka uudet asukkaat tulevat turvaamaan ja maksamaan kaupunkimme kehittyviä puitteita ja palveluita.

Ihmettelen toistuvaa julkisuuden jakamista iki-ikävälle itkijänaiselle. Aikoinaan hän tarjosi Rauhan puiston väelle, joka häntä ei miellyttänyt, lopullista ratkaisua. Yleensä heikossa jamassa olevia lähimmäisiä pyritään auttamaan, mutta tämä tyyppi veti esiin termin, joka viittaa historiamme synkimpiin hetkiin. Välillä tyypähdykselle ei kaupunkimme tee kelpaa ja nyt kaupunkimme tulevaisuuskin näyttää mustalta möröltä. Uudessakaupungissa asuu reilut 15 000 ihmistä ja siihen joukkoon kuuluu lukuisasti paluumuuttajia, jotka tuovat positiivisen asenteensa, panoksensa ja kykynsä, joko järjestötyön tai politiikan kautta kaupunkimme muuttamiseksi viihtyisämmäksi. Tätä taustaa vasten en ymmärrä palstatilan antamista jollekin elähtäneelle ikinegatiiviselle itkijänaiselle.

Uudestakaupungista löytyy kilometritolkulla ryteköitynyttä merenrantaa, joka ei riemastuta muita kuin pussikaljaporukoita. Mielestäni rannat tulee muuttaa suunnitelmallisesti kaupunkilaisia palveleviksi viihtymiskeitaiksi ja asukkaita houkutteleviksi asuinalueiksi. Mitä arkkitehtuuriin tulee, en ota, suhruisen lehtikuvan perusteella, kantaa taloihin. Sen vaan totean, että arkkitehti Kivistön suunnitelmia on toteutettu suurella menestyksellä muuallakin, mutta ehkäpä tässä tilanteessa hän voisi piirtää vaihtoehdon ns. MÖRKÖ TALOILLE - Miten olisi NIISKUNEITI TALOT?

40 kommenttia:

 1. Kuka on itkijänainen?

  VastaaPoista
 2. Javan tyyli on ihailtavan mukaansatempaavaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Poliittiseksi blogiksi teksti on poikkeuksellisen erikoista.

   Poista
 3. Vaihda tästä blogistä tämä arsyttävä sininen taustaväri pois että pystyy lukemaan... Tietysti jos kirjoitat vain itsellesi niin jatka valitsemallasi uralla, muuten yleensä niin suosittu valkoinen taustaväri on jostain ihan perustellusta syystä aika hyvä... Juttusi ovat ihan ok, kunhan tekniset toteutukset vielä saisit samalle tasolle.

  VastaaPoista
 4. Hyvät värit. Ei vilise samoin kuin musta valkealla pohjalla.

  VastaaPoista
 5. Miksi kukaan ei nyt valita jonnekin hallinto-oikeuteen toisten asumusten ja merinäköalojen eteen eli aivan meren rantaan keskelle kaupungin paraatipaikkaa suunnitteilla olevista korkeista kerrostaloista? Siis miksi ei? Siihen entisen hyppyrimäen nurkille kaavailtujen kerrostalojen paikasta tai paremminkin jo pelkistä mielikuvista valitettiin ja äänestettiin vuosi pari sitten oikein kunnolla. Nämä entisen hyppyrimäen maastoon kaavaillut talot eivät olisi olleet kenenkään merinäköalojen edessä. Vasemmisto ei valita eikä oikeisto. Tässä on nyt jotain outoa.

  VastaaPoista
 6. Ei siinä nyt mitään outoa. Hommahan menee ihan nykyisen toimintamallin mukaan niin kaupungin rattaissa kuin kunnallispolitiikassa. Ikäävä kyllä ei vaan kaupungilaisten parhaaksi.

  VastaaPoista
 7. Miten tämä nyt keskusteluttaa? Asiaa on kauan valmisteltu ilman poikkipuolista sanaa. Aikanaan pitää ilmoittaa tyytymättömyytensä. Alue on ollut varattuna hotellirakentamiseen, joten käyttöön ei suurta muutosta tule. Tämän hetken ongelma on mielestäni rannan reunan kunnostus. Tästä joku kirjoitti asiantuntevasti blogissani. Yritin ottaa tätä esille viime kh:ssa, kiellettiin jopa puhumasta asiasta ja heiteltiin ikäviä kommentteja. Kirjoitan taas hallituksen puheista, mutta haluan tuoda esiin miten vaikeaa usein on tuoda hallitukseen mielipidettään. Kaupungin hyväksymissä piirustuksissa joita käytetään mm. markkonoinnissa, ranta on kunnostettu. Arvion mukaan kunnostus maksaa 1,5-2 miljoonaa. Eikö tosiaan asia pitäisi selvittää. Kj. vastasi asiallisesti ettei asiaa ole mietitty. Otin asian muuten asian esille ihan oikeassa kohtaa esityslistaa.

  VastaaPoista
 8. Ihan sama mitä kuvia talojen markkinoinnissa käytetään. Se ei saa vaikuttaa päätöksiin. Kannattaa nyt ensin tutkia onko reunan paalutukselle edes tarvetta. Mistään ongelmista en ole kuullut ja siellähän on venepaikkoina pistolaiturit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kalliotahan koko alue on. Meinaako joku. että se on vettynyt!

   Poista
  2. Kuvat on kaupunki hyväksynyt. Ellei paalutusta tarvita niin kuvien perusteella pitänee valaa betonista reuna. En tiedä mitä nämä suunnitelmat sitovat kaupunkia ja onko jossain jo suunniteltu kunnostus. Haluan vain tässä vaiheessa tietää miten asiat on enkä sitten kun edessä mahdollisesti on miljoonien homma. Miten paljon onkaan tehty tyhmyyksiä ja sitten jälkeenpäin ihmetelty, miten noin tyhmästi on voitu tehdä.

   Poista
  3. Hankkeen nettisivuilta:
   "Oheiset 3D-kuvat ovat havainnekuvia eli ne ovat suuntaa antavia. Rannan käsittely ei kuulu tonttiin eikä hankkeeseen, vaan sen suunnittelu kuuluu kaupungille.
   Havainnekuvissa oleva ranta on arkkitehdin visio urbaaneihin rakennuksiin liittyvästä rakennetusta rantavyöhykkeestä."

   Poista
 9. On se helevetti, jos ensin itketään taloja ja kun joku alkaisi niitä rakentaa, ei taloja ei saa rakentaa. Niin ukilaista niin ukilaista.

  VastaaPoista
 10. Helvetin hyvä, jos talot nousevat ilman kaupungin rahaa. Vastustajat muuttakoon museoon. Harto ja Java on järkimiehiä.

  VastaaPoista
 11. Kun kaupunkiin suunniteltiin kaupungin vuokrataloja ei välitetty maapohjasta. Niitä juntattiin väkisin. Nyt pistetään kaikin voimin kapuloita rattaisiin.

  VastaaPoista
 12. Ei kai kukaan ole taloja vastustanut. Hyvä juttu joka toteutuu ilman kaupungin miljoonasatsausta rannan kaunistukseen.

  VastaaPoista
 13. Arkkitehti palaa maanantaina töihin. Sitten kaikki on mahdollista paitsi nyt suunnitellut talot.

  VastaaPoista
 14. Rannan ehostukseen menee sievoinen summa kaupungin kaikkien veronmaksajain rahaa, jota kaupungin(kin) saati tullevien kerrostalojen asunnonostajien kannattaa miettiä. Kunnallistekniikan liittäminenkin maksaa. Siis Valorantaa lisää?
  Kohta tulee lisää pengerrettävää rantaa jos Pakkahuoneen ja Aquariuksen väliin alkaa nousta kerrostaloja. Uusien kerrostalojen edustan rantaviivan kunnostaminen ei kuulu talonrakennusurakkaan vaan se on kaupungin ylläpidettää aluetta. Siihen tarvitaan ainakin mututuntumalta 1.5-2 miljoonaa euroa, jotta mainittu ranta jo nyt korjatun päätepisteestä meri-teebeen vastarannalle saakka saadaan kunnostettua. Alue on pehmeää ja ajansaatossa tuotua louhemaata.
  Onkin kysyttävä, miten kaupunki on tähän varautunut? Veikkaan ettei mitenkään. Löytyykö tähän kunnostamiseen nopeasti raha kun kaupungissa odottaa kiirellisempiäkin korjauskohteita. Järkevin vaihtoehto olisi se, että uusien kerrostalojen ja rannan vaatimat paalutustyöt tehtäisiin samaan aikaan.
  Mikäli näin tapahdu, niin sitten uusien talojen ranta voi olla vuosia ihan jonkun muun näköistä mitä havainnekuvista voi ymmärtää.
  Toivottovasti tämä asia tiedostetaan riittävästi nyt uusien talojen koemarkkinoinnissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meri-Tb:n vastarannalle? Siellä on Aquaruksen laituri. Meinaat siis "kunnostaa" 300 m kaislikkoakin.
   Harto piti muuten tätä kirjoitustasi asiantuntevana.

   Poista
  2. Valoranta-kommenttini oli tuossa vaiheessa yhtä tarkka eli luonnos kuten kerrostalojen suunnitelmatkin vielä ovat. Siis kommentti on yhtä asiantunteva mitä vaikkapa visioitujen talojen suunnitelmat. Tarkennuksena, että taitaa kantti kertaa kantti arkkitehtuurilla visioitu rantavyöhyke loppua jonnekin yökerhon oven maastoon. Tämä tarkennuksena mitoitukseen, kun "siitä" nousee kallio mukavasti -näemmä jo. Eli myös jokunen satatonnia kustit pienenee jos rantapenkka kunnostetaan -metrit vähenee.
   Mutta. Venelaitureiden muokkaus maksaa myös!
   Sitten vielä vähän.
   Visioidut kerrostalot ovat sitten toinen juttu. Niistä seuraavaa. Muutama vino viiva olisi ehkä paikoillaan vaikkapa vesikatoilla. Iso kattoparveke, talosauna katolle? Nyt talot jäljittelevät ehkä liikaa Sorvakon viisikerroksisten talojen, 60-70 luvun arkkitehtuuria. Kantti kertaa kanttia, joka on myös rakennustaloudellisinta toteuttaa. Siis halvinta. Ja saattaa muuten olla, että aavistuksen haaleampi väri olisi paikoillaan isoimmilla julkisivupinnoilla.
   Tänään lehdessä olikin mainittu rantaviivan maksuvastuut. Hyvä niin. Lisäksi toivon pääsuunnittelijalle aikaa tämän hankkeen suunnitelulle varsinaiselta päätyöltään. Suunniteltu alue on mitä haastavin.

   Poista
  3. Siinäpä hyvä oivallus. Kattosauna ja terassi, ehkä näköalaravintola talon katolle. Hienot näkymät ja puitteet illalliselle. Kelpaa turisteille ja kaupunkilaisille.

   Poista
  4. Kerrotaan ensi vaiheessa rakkennettavan yksi talo. Entäs jos ei muita vaiheita tulekaan? Näyttää se sitten hienolta, kun yksi kanttitalo nököttää rannalla. Asuntoja per talo lienee suunniteltu n. 24. Mistä kolmeen taloon nyt yllättäen löytyisi 72 uutta omistajaa,kun edellisessäkin juuri rakennetussa talossa on useampi huoneisto myytävänä? Crusell-asuntojen hintoja voi pitää myös korkeina, huimioiden, että huoneet muistuttavat kopperoita vailla kunnollisia säilytystiloja. Kaiken huippuna joihinkin asuntoihin tullaan porraskäytävästä keittiöön. Ei ole perusteita uskoa, että kolmen talon projekti toteutuisi.

   Poista
  5. riski ei ole kaupungin

   Poista
  6. Täällä "asiantuntijat" neuvoo ammattilaista. No mikäs siinä, nauru pidentää ikää.

   Poista
  7. Riski kaupungin osalta onneksi on olematon. Rakennusluvan pitäisi kuitenkin sisältää vastimus, että kaikki kolme rakennusta rakennetaan. Miksikö? No siksi,että tätä projektia myydään kaupungille ja kaupunkilaisille kolmeen taloon perustuvana.

   Poista
  8. Ukilainen periaate on että vain huonoja päätöksiä saa tehdä ja niistä täytyy vaieta jälkikäteen. Kaikki järkevä taas pysäytetään ennen toteutusta. Täällä ollaan helvetin tyhmiä.

   Poista
  9. Asiantuntijan kommentit ovat samalla ammattilaisen. Kuten niistä voi huomata niin ne eivät po. hanketta tyrmää. Itsekin toivoisin että keskusteltaisi hankkeen sisällöstä ja lopputuloksesta. Paikka jonne taloja suunnitellaan kaipaa kohennusta.

   Poista
  10. J Aaltonen on ainoa blogiasiantuntija johon luotan. Hän kirjoittaa nimellään, ottaa asioista selvää ja perustelee kantansa.

   Poista
  11. Olisi sitten laittanut nimensä jos tänne on kirjoittanut.

   Poista
  12. J. Aaltosta minäkin kaipaan en näitä nimettömiä mutuasiantuntijoita, jotka on kaikkea kehitystä vastaan.

   Poista
  13. Mikä ihmeen sateentekijä joku Aaltonen on?

   Poista
  14. On kovempi äijä kuin sinä ja minä. Aaltonen esiintyy nimellään ja tietää asioista, joista virkakoneisto ei tiedä mitään.

   Poista
  15. Säälittävää

   Poista
 15. Kaupunki on täynnä taloja. On se kumma jos niitä ei enää yhtä äkkiä osaa rakentaa.

  VastaaPoista
 16. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Uskoisin meiltä löytyvän rakennusosaamista itse rakentamisen ja pykälien valvonnan suhteen. Ongelma lienee pikemminkin ollut siinä, että olemme kaavoittaneet sinne, minne ei haluta rakentaa ja rakentaneet taloja, joihin ei haluta asumaan.

  VastaaPoista
 17. Korostuuko jo se että suunnittelua on tehty otona. Herätys kaupungilaiset.

  VastaaPoista
 18. Uudessakaupungissa mikään järkevä ei voi toteutua. Poliitikot pitää siitä huolen. Rake, Aaltonen ja Valkonen sai poliisin perään, kun ne yritti esittää järkeviä vaihtoehtoja. Nyt kolmikko on pistetty syrjään. Kiittämättömyys on maailman palkka ja Ukissa sen saa korkojen kera. Paluutanne odottelen.

  VastaaPoista
 19. Java ja Juha voisi tehdä itse jotain eikä aina haukkua muita.

  VastaaPoista
 20. Kiitos odottamattomasta huomiosta. Odotetaanpa nyt suunnitelmien valmistumista eikä haukuta keskeneräistä työtä. Tämä kaupunki jos jokin tarvitsee torninostureita. Tiedä vaikka ostaisin eläkepäiviksi asunnon uudesta merenrantatalosta. Javakin kuulema sitä on harkinnut.
  JAa

  VastaaPoista
 21. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Enpä isommin ole kiinnostunut kerrostaloasumisesta. Sitten kun kintut eivät kunnolla kanna niin pienellä rauhallisella pihalla varustettu rivitalo käy kyllä. Eipä tässä ketään haukuta, kannustetaan oikealla tolalla olevaa tolkun valmistelua.

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!