perjantai 6. tammikuuta 2017

Miksi 400-vuotisjuhlintamme on mitä se on

Vilkaisu taaksepäin opettaa ymmärtämään nykyisyyttä ja tulevaa. Tämä pätee etenkin silloin, kun nykyisyyttä voidaan pitää menneeseen jämähtäneenä pysähtyneisyytenä tai pahimmillaan jopa taantumuksena. Jos hitusen pengomme muistin sopukoita ja nostamme esiin muutaman  menneen ajan tapahtuman, ymmärrämme helposti Uudenkaupungin 400-vuotisjuhlan startin amatöörimäiset epäonnistumiset.

Perusongelmamme starttaa siitä, että jos meillä jotkut ihmiset saavat jotain toteutettavaksi, he pyrkivät toteuttamaan sen itse tutun ja turvallisen porukan tuella.  Porukassa hymistellään ja loppujen lopuksi alkuperäisen asian toteutuksella ei ole niin väliä, sillä lehtihän kehuu aina kaiken täällä tehdyn. Kun nämä itseriittoiset, omahyväiset ja toisiaan kehuvat tyypit leijuvat utopioissaan, ei heidän käytännön toteutuksensa voi, kuin korkeintaan sattumalta, saavuttaa asetetut tavoitteet. Jos kuvioon astuu esim. hankeraha, pyritään tämä raha useimmiten kanavoimaan mahdollisimman tarkkaan hankkeen vetäjien pienelle piirille. Meillä ei pääsääntöisesti toimita niin, että hankeraha olisi alku jollekin, joka saisi rahavirrat poikimaan koko kaupungin hyödyksi.

Kaupungissamme on yritetty muutosta aikaisemminkin. Aikoinaan Kristiina Salo tuli kaupunkiin ja aloitti muutoksen suurin piirtein näillä sanoilla: Uudenkaupungin matkailumarkkinointi on perustunut jo kymmenet Pakkahuoneen munkkeihin, nyt tarvitaan uusia tuulia ja muutosta! Muutosta tulikin, hyvin pian Kristiina Salon tehtäviä muutettiin ja hänet nimettiin matkailun ja elinkeinopalvelujen vetäjän tehtävistä viestintäjohtajaksi. Siihen se muutos jäikin, hallihulluttelu jatkui, Pakkahuoneen rannassa kiviä siirreltiin, mutta leirintäalue, Myllymäki jne.  pääsääntöisesti jäivät huomiotta ja jatkoivat taantumistaan.

 Taannoin kaupunkiimme suunniteltiin hankerahalla neljän vuodenajan matkailua. Onko mitään tämän suuntaista matkailun piristymistä havaittavissa? Ei ole, mitään konkreettista edistystä ei ole havaittavissa neljän vuodenajan matkailussamme - puuhaihmiset tyytyivät jakamaan rahat keskenään? Meidän touhuistamme puuttuu luovuus plus tulosvastuullisuus ja tämä jäädyttää jokaisen uudistuspisaran. Sitkeät uudistajat ja innovoijat siirretään toisiin tehtäviin ja jos he vielä erehtyvät esittämään uudistuksia, on edessä kova kohtalo aina, luottamusjohdon hyväksymää, työpaikkakiusausta myöten.

Uudessakaupungissa kaikenmoinen uudistaminen on mahdotonta niin kauan, kun vallassa ovat siellä vuosikymmenet keikkuneet luottamushenkilöt ja luomiskyvyttömät kärkivalmistelijat. Tämä on ikävä kyllä totta. Ensin määrätyt tyypit omivat vallan ja toteutusvarat itselleen. He sanovat kaikkien ehdotusten olevan tervetulleita, mutta käytännössä he vähät välittävät ulkopuolisten ideoista, ainoastaan nöyrät talkoolaiset ovat tervetulleita. Kaikki toteutetaan hymistellen keskinäisen kehumisen hengessä ja kun lopulta hommat menevät ahterilleen kuittaavat nämä osaamattomat, luomiskyvyttömät ja yhteistyökyvyttömät puuhatyypit kritiikin: OLISIT ITSE TEHNYT PAREMMIN!

Aivan varmasti tästä kaupungista löytyy laadukkaampaa osaamista muualtakin kuin osaamattomuutensa laajasti osoittaneiden tyyppien pieneltä piiristä. Kaupungissa on rutkasti nuoria ja muitakin idearikkaita ihmisiä, joilta löytyy ajatuksia ja ideoita, joten miksei heitä kuulla avoimesti - pelätäänkö juhliin varatun 200 000€ valuvan väärille ihmisille? Meiltä löytyy rutkasti osaamista tapahtumien järjestämisestä, paras esimerkki näistä on, tyhjästä merkittäväksi festariksi noussut, Karjurock. Miksei siihen suuntaan annettu pesämunaksi 100 000€ ja sanottu: JÄRJESTÄ IKIMUISTOISET UUSIKAUPUNKI 400-VUOTTA-JUHLAFESTARIT! Todennäköisesti tämä, tulosvastuuseen tottunut, järjestäjä olisi valmistellut, spektaakkelina historiaan jääneet, juhlafestarit ja vielä lopuksi palauttanut saamansa 100 000€ korkoineen kaupungin kassaan.

400-vuotisjuhlat ovat jotain aivan muuta kuin hikinen toritapahtuma, onneton hankevedätys tms.. Kyseessä on kunnianosoitus kaikille edesmenneille ja tuleville uusikaupunkilaisille sukupolville. Kun huomioidaan juhlan huomioarvo, on sen markkinointiin, tiedottamiseen ja niiden osaamiseen suhtauduttava vakavasti. Juhlavuoteen on saatava idearikkautta, näkyvyyttä ja muutama spektaakkelitason tapahtuma.  Huonosti ja vaatimattomasti järjestetyt 400-vuotisjuhlat ovat osoitus huonosta itsetunnosta ja siitä, ettemme välitä kotikaupungista emmekä sen edeltävistä sukupolvista ja saavutuksista. Esim. Turussa urheiluhallin avajaisiin hommataan kansainvälinen maailmanluokan tähti, entä meillä?

Kun kaupungin 400-vuotisjuhlat menevät ahterilleen, on niiden kritisointi hankalaa, sillä juhlia on periaatteessa pohjustettu ja valmisteltu jo 400 vuotta. Siksi koko juhlakritiikki kohdistuu kaupunkiin ja se historiaan. Tämän vuoksi paikallislehden on käytännössä mahdotonta kritisoida tapahtumaa. En itsekkään olisi puuttunut koko asiaan, koska se on noloa. Jos juhlavuoden järjestelyt, toteutus ja julkinen esiintyminen olisivat olleet edes nipin napin välttävää tasoa, en olisi hiiskunut koko jutusta. Nyt mentiin vauhdilla metsään: On kerrassaan ihmeellistä, jos kaupungissamme on järjestetty kymmenet vuodet samassa paikassa tapahtumia, joissa ei ole ollut ongelmia äänentoiston kanssa, mutta nyt, Uudenkaupungin 400-juhlavuotena, tuota kokemusta ei käytetä hyväksi vähääkään.

On helvetin noloa, jos tuhansille ihmisille pidetään puheita ja soitetaan musiikkia, eivätkä he kaikki kuule niitä juuri nyt 400-vuotisjuhlissa. Jottei tämä toistu, ottakaa yhteyttä Jaloseen tai teatterin ääniäijiin. Polvenkorkuisen UKI 400-VUOTTA juhlatulen sytyttäminen oli koomissäälittävää räpellystä, samoin taskulappupelleily. Ottakaa yhteyttä Turun kaupunginteatterin lavastuspuolelle, sieltä löytyy maailman luokan pyrotekniikan osaamista, joka voi tarjota positiivisia ja ikimuistettavia elämyksiä uusikaupunkilaisille. Nyt sadat paikalle tulleet lähtivät pettyneenä tapahtumasta ja se jäi heille päällimmäiseksi elämykseksi.

Juhlavuosi tuo kaupungillemme rutkasti valtakunnan jopa kansainvälisen tason julkisuutta ja kaupunkimme nousee väkisin median valokeilaan. Jotta median hyödyntäminen onnistuisi koko kaupungin kannalta täydellisesti, kannattaa harkita tarkkaan ketkä tuota julkisuutta käyttävät. Pahimmillaan käy niin, että julkisuuteen pääsevät he, ketkä eivät hoksaa antaa kaupungistamme hyvää kuvaa ja toivottaa kaikki tervetulleiksi juhlimaan Uuttakaupunkia, vaan he antavat kuvan niin onnettomista kulkuyhteyksistä ettei tänne pääse juhlimaan tai he latelevat litania kuivien politiikkojen nimiä. Median hallinta on vaativa laji ja jos sitä ei hallitse, munaa helposti itsensä plus tässä tapauksessa koko kaupungin.


En halua aloittaa mitään noitavainoa tai syyllisjahtia, vaan ainoastaan vetoan juhlajärjestäjiin, jotta he arvioivat rehellisesti ja realistisesti kykyjensä rajallisuuden ja kääntyvät osaavien tekijöiden puoleen. Toivottavasti jatkossa nämä juhlat menevät kuten vanhassa sananlaskussa todetaan: Alku aina hankalaa, mutta lopussa kiitos seisoo!

24 kommenttia:

 1. Tekisit itte paremmin��

  VastaaPoista
 2. Murheellista, mutta totta. Taitaa sama porukkaa pudottaa Korihait.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Avaisitko hieman, miten Korihait ja heidän pudottamisensa tähän liittyy?

   Poista
 3. Ihan mielenkiinnosta olen alkanut seurata nyt näitä Ukin 400v-juhlavuosijärjestelyitä -ja tapahtumia. Harmittaakin nyt, etten ehtinyt klo 18 alkaneeseen uuden vuoden aaton tapahtumaan Kaupunginlahden alueelle -josta (tapahtumasta) palauttetta on alkanut kummuta.

  Millainen organisaatio 400v työhön on jo valjastettu?
  Maksetaanko jollekin tai joillekin palkkaa tapahtumien järjestämisistä?

  Forssin Harton blogissa joku kommentoi, että määrärahoja tai jotain rahoja on myönnetty 123000 euroa, siis veronmaksajien rahojako tähän 400v juhla-asiaan?

  Eli kuka vastaa ja mistä ja millä rahoilla ja henkilöresursseilla ja ketä näitä 400v juhla-asioita valvoo muuta kuin media jälkeenpäin?
  JAa

  VastaaPoista
 4. Organisaationa on toimikunta mihin kuuluu 2 luottamusmiestä. Palkkaa maksetaan osa-aikaiselle projektin vetäjälle. Lisäksi on lukuisasti yhdistyksiä jotka saavat rakaa tapahtumien järjestämiseen. Määräraha on tosiaankin 123 000€ ja ja varmasti muistakin kohteista rahaa käytetään. Veronmaksajien rahoja. Toimikunta valvoo ja raportoi kh:lle joka viime kädessä valvoo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Sitten vielä nimet näkyviin. Ja miten toimikunnalle ja kh:lle raportoidaan?
   Kirjallinen raportti per kk vai 2vk välein?
   JAa

   Poista
  2. Luottamusmiehistä toimikuntaan kuuluvat Maija Junkola-Lehtonen ja Lea Myllymäki. Viranhaltijoista Inkeri Parviainen, Rauno Melos ja Mari Jalava, voi kuulua joku muukin. Nämä on muistin varaisia. En tiedä toimikunnalle raportoinnista, tmk raportoi kh:lle tarpeen vaatiessa.

   Poista
 5. Java valehteli. Väitti summan olevan 200000.

  VastaaPoista
 6. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Kiitos Juhalle tarkennuskysymyksistä ja Hartolle kiitos tarkentavista vastauksista. Minä olen po. juhlavuoden tapahtumataustojen ja veronmaksajien varojen käytön suhteen täysin median varassa. Ohessa ote Ylen uutisesta: "Uudenkaupungin juhlavuosi on kaupungillekin suuri satsaus. Uudenkaupungin juhlavuositoimikunnan puheenjohtaja sekä opetus- ja kulttuuritoimenjohtaja Inkeri Parviainen arvioi, että rahallisesti juhlavuoteen on satsattu noin 200 000 euroa." http://yle.fi/uutiset/3-9380319

  Näin merkittävän tapahtuman ohjelma ja talous on lyöty lukkoon hyvissä ajoin, onhan valmistautumisaikaa ollut 400 vuotta. Siispä mitään raportointia ei tarvittane, vaan ainoastaan tulosvastuullisuutta. Näetä hommiahan pyöritetään esihenkilökäskytyksellä, joten yksi änkyrätär kykenee torppaaamaan alaistensa luovuuden, kuten on jo nähty?

  VastaaPoista
 7. Ei java ole mitään valehdellut alkuperäinen summa oli muistaakseni 240000e. Tähän kuuluu koordinaattorin palkka sekä oheistuotteiden valmistus( kassit, mukit, kynnysmatot ja ym ) Erilaisiin tapahtumiin oli jakorahaa 40000e jota kaikki kynnellekynevät saivat hakea avustusta erilaisiin tapahtumiin jotka liittyvat Uudenkaupungin 400- vuotis juhlaan, josta kaupunginhallitus erikseen päätti kenelle annetaan.
  Tuskin on mitään jälkiseurantaa onko rahat käytetty niin kuin hakemuksessa on annettu ymmärtää.
  Eikä ilotulituskaan ilmanen ollut, kokonaishintaa en tiedä.

  VastaaPoista
 8. S. (aito)
  Junkola-Lehtonen ja Myllymäki lähtivät keräämään juhlien avulla irtopisteitä vaaleihin. Juhlat epäonnistuvat ja pisteet ja äänet menevät. Uutena vuotena vain Walan ja Yrittäjien ilotulitus onnistui.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tienytkään, että Walalla ja yrittäjille oli omat ilotulitukset. Pakko uskoa kun nimimerkki s kertoi ja vielä se alkuperäinen.

   Poista
 9. Naiskaksikolta voi odottaa taskulampun heilutusta. Luovuus ja äly eivät riitä tapahtumien suunnitteluun.

  VastaaPoista
 10. Järkeä kehiin. Eivät he itse tapahtumia suunnittele. He ainoastaan hyväksyvät esitykset.

  VastaaPoista
 11. Määräraha on tosiaankin 123 000€ ja ja varmasti muistakin kohteista rahaa käytetään.

  Lukekaapa kommenttini.

  VastaaPoista
 12. Kiitos käynneistä ja kommenteista! En minä Hartosta saa valehtelijaa millään, hän tuo avoimesti tietoa ja kiitos siitä. Junkola-Lehtonen ja Myllymäki ovat johtavissa tehtävissä yrityselämässä, joten älyä löytyy ja luovuuden puolesta puhuu se, että Myllymäki on ohjannut menestyksellä näytelmiä. Eivät he vastaa tapahtumien käytännön järjestelyistä, joten ei heistä syyllistä saa. Tuskin tässä kukaan edes syyllistä kaipaa - on toteutettu amatöörimäisesti ja töpeksitty iso juhlatapahtuma sekä munittu raskaasti viestinnässä. Kyse on siitä, että nämä virheet eliminoidaan jatkossa.

  VastaaPoista
 13. Harto voisi ottaa juhlan esiin hallituksessa. Muut vain katsovat vierestä ja antavat katastrofin tapahtua.

  VastaaPoista
 14. Olen erimieltä toimikunnassa käsitellään tilaisuudet. Hyväksytään tai esitetään korjauksia. Käytännön järjestelyt tietenkin tekevät muut. Toimukntaan olisi pitänyt saada jämäkkyyttä eikä kukkahattutätejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Olet aivan oikeassa toimikunnan koostumuksen suhteen, olisin itsekin päätynyt erilaisiin tyyppeihin, mutta en pidä ongelmana toimikunnan luottamushenkilöitä, jos he nyt ryhtyvät toimimaan jämäkästi ja vaativat toteuttajilta enemmän laatua. Toimikunnan virkahenkilöissä tekisin vaihdoksia välittömästi. Pikaisesti tälle "homeliuksellemme" voisi palkata palkata käsikirjoittajan.

   Poista
 15. Markkinointi toimii kaupunkilaisille, mutta siihen se jää. Some osaaminen on Uudessakaupungissa heikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Visit Uusikaupunki sivut ovat Vitsit Uusikaupunki sivut. Osaamista kaivataan sometiedotukseen. Vanhat tantat eivät ymmärrä somen merkitystä.

   Poista
  2. Visit Uusikaupunki apinoi muita vastaavia sivuja. Kopio on aina kopio. Se ei saavuta suosiota. Joku hallituksen jäsen käytännössä Harto voisi kertoa kaupungin taloudellisen panostuksen Visit Uusikaupunki sivustoon. Ja kuka vastaa Visit Uusikaupunki sivuston sisällöstä. Tehdäänkö sivustoa virkamiesvoimin.

   Poista
 16. Tuttu juttu show
  http://ls24.fi/artikkelit/rauman-telakkainvestointien-valmistelu-virkamiesten-vastuulla

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!