keskiviikko 16. marraskuuta 2016

UUDENKAUPUNGIN JUHLAVUOSI ON NYT!

Tänään kuultu ilouutinen - AUTOTEHTAALLE 1 000 UUTTA TYÖPAIKKAA - poiki myhäilevän hymyn jokaisen uusikaupunkilaisen kasvoille. Arttu Lehtonen pisti ilouutisen Facebookin valtuutettujen palstalle ja positiivinen innovointi alkoi välittömästi. Luottamustoimien ulkopuolisten kaupunkilaisten lisäksi kortensa keskustelukekoon pistivät valtuutetut Veera Kaitainen, Timo A. Järvinen ja Harto Forss. Ikävää oli se, etteivät luottamushenkilöt osallistuneet mainittuja lukuisammin luovaan keskusteluun, joka muutamasta lipsahduksesta huolimatta pysyi äärimmäisen laadukkaana.

Mielestäni viikon positiivisuudet alkoivat jo tiistaina. Tuolloin paikallislehti uutisoi kaupunkimme keskustan harkitusta ja suunnitelmallisesta kehittämisestä. Tilanne on nyt aivan toinen kuin muutama vuosi sitten, jolloin esim. upotettiin ensin siirtokeittiöön reilu miljoona euroa ja seuraavana vuona rojautettiin päätös, joka siunasi varsinaiseen keittiön remonttiin reilut miljoona euroa. Näiden keittiöiden etäisyys on noin sata metriä ja siirtokeittiö valmistui puolityhjään, (muualla)purkukuntoiseen kouluun. Tämä on historiaa, joka ei toistu!

Nyt voi positiivisena todeta, että meillä on teknisellä puolella kyky kokonaisvaltaiseen näkemykseen, pitkäjänteiseen suunniteluun ja luovuuteen. Kunpa näin olisi myös opetuspuolella, jossa usko, jämähtäminen menneeseen sekä pököpäisyys voittavat tiedon ja luovuuden. Kaupunkia on kyettävä viimeinkin kehittämään positiivisessa hengessä realismia unohtamatta. Ensimmäinen momenttum lurahti tylysti ohi: vuokra-asunnot jaettiin hutiloiden ilman harkintaa. Eikä kaupunginjohtajan  järjestämä bussikyyti, aamulla Raumalta tehtaan portille ja työpäivän jälkeen portilta Raumalle, ollut aivan nerokkain tapa saada väkeä muuttamaan Uuteenkaupunkiin.

Autotehtaan järjestäessä rekrytointitilaisuuksia, on kaupungin tuotava samalla näyttävästi esiin asunto- ja tonttitarjontansa. Ehkä osa kauan tyhjillään olleista uusiokohteista olisi muutettavissa niin, että ne viimeinkin saisivat asukkaita. Samalla meidän on lähestyttävä valtakunnallisia ja kansainvälisiä palveluyritysketjuja. Vaikka kaavoittajan velttoilun vuoksi yksityinen vuokrakerrostalo jäi toteutumatta, löytyy kaupungistamme rutkasti niin tyhjiä asuntoja kuin liiketiloja. Varmaankin juuri nyt, kun olemme positiivisuuden korkeimmalla huipulla, kannattaisi kokeilla toteutumatta jääneen yksityisen vuokrakerrostalohankeen lämmittämistä uudelleen käyntiin.

Koulun, uimahallin ja monitoimihallin suhteen voisimme hyödyntää kaupunkimme juhlavuotta ja järjestää UUSIKAUPUNKI 400-VUOTTA SUUNNITTELUKILPAILUN! Jos vanhan ryjän koulun remontoimisen suunnitteluun on varattu 300 000€, voisi tästä puolet antaa suunnittelukilpailun voittajalle. Saisimme melkoisesti positiivista julkisuutta, joka laskisi, kaupunkimme nykyisen ankean yleisnäkymän kohottamaa, muuttokynnystä. Itse asiassa säästäisimme 150 000€ ja saisimme kolme kärpäistä yhdellä iskulla!

4 kommenttia:

 1. Eikös kaupunki juuri myynyt tontin keskustasta?
  Ja mitä teknisen puolen kokonaisvaltaiseen näkemykseen ja suunnittelun laadukkuuteen tulle, niin käypä katsomassa Saarniston palvelukeskuksen katonmaalausurakan jälkeä. 100000,- euroa rahaa upotettiin kahteen eri urakkaan, mutta kappas vaan kun kellään ei juolahtanut mieleen lisätä pihoilla olevien pikkupömpeleiden törkeän kuntoisia kattoja urakkarajan sisäpuolelle. Nyt muutaman neliön takia joudutaan järjestämään uusi urakkakilpailu ja rahtaamaan työvälineet, pesurit ja nostimet uudelleen paikalle. Alkuperäisiin urakoihin lisättynä pikkukatot eivät varmastikaan olisi nostaneet hintaa lainkaan. Kuka töppäsi tarjouskilpailun laadinnassa? Pieni asia, mutta näkyy kauas ja maksaa paljon. Eikä ole ainut.

  VastaaPoista
 2. Taitaa edellisessä kommentissa mainittu perseelleen kilpailuttaja olla sairauslomalla.

  VastaaPoista
 3. Väärin. Hän ei kilpailuta maalausurakoita.

  VastaaPoista
 4. Savustit ensin Kosken pois ja nyt ajat Vainion pois. Javalla ei ole inhimillisyyttä.

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!