torstai 10. marraskuuta 2016

TRUMP YLLÄTTI YLE:n - MIKSI?

Brexitin lopputulos yllätti YLE:n. Tämän jälkeen britit haukuttiin YLE:n lähetyksissä pystyyn ja heidän sanottiin jopa äänestäneen väärin. Kun tulos nyt tiedetään sopii kysyä, kuinka monta miljoonaan YLE käytti osaamattomiin Brexit-asiantuntijoihin, väärän informaation levittämiseen ja onnettomaan selittelyyn ja jälkilässytykseen. Samoin kävi USA:n presidentinvaaleissa, joskin niissä kaikki meni vielä roisimmin pieleen ja paljon isommalla rahalla. Kyse on YLE:n osaamattomuudesta, luomiskyvyttömyydestä ja mikä masentavinta TULOSHAKUISUUDESTA. YLE:ä ei voi pitää enää millään mittapuulla ammattitaitoisen tiedotusvälineenä, vaan isolla rahalla pyöritettynä pienen eliitin manipulointimediana.

YLE:n toiminnan onneton taso hätkähdyttää. Kun YLE uutisoi esim. mitä mieltä kiinalaiset ovat jostain asiasta, se jututtaa ja näyttää ruudussa peräkkäin  kolmea, mielummin englantia, puhuvaa eri kiinalaista - näin YLE todistaa sen, mitä mieltä kiinalaiset ovat. Kyseessä on varsin pieni otos, kun kiinalaisia on 1,4 miljardia. Samalla tyylillä tuotiin asioita esiin niin brexitin kuin USA:n presidentinvaalien yhteydessä. Esitetty esimerkki kuvaa YLE:n tyyliä ja tällaista tyyliä ei voi mitenkään pitää ammattimaisena tiedonvälityksenä. Kyseessä on tarkoitushakuinen mielipiteeseen vaikuttaminen, joten YLE;n toimintaa voidaan pitää kalliisti toteutettuna, mutta halpamaisena valheellisten mielikuvien luontina ja manipulointina tyyliin nazi-saksa tai Neuvostoliitto.

YLE TOIMII AMATÖÖRIMÄISESTI

USA:n 60 suurimmasta mediatoimijasta 59 oli enemmän tai vähemmän avoimesti Clintonin takana. Nämä mediatalot teettivät myös näkyvimmät mielipidemittaukset. Mainittuja tahoja YLE ja Suomen muu valtamedia seurasivat sokeasti. Eivätkä edes YLE:n tai muun valtamedian käyttämät reilut kymmen ikiasiantuntijaa oivaltaneet USA:n presidentinvaalien toimintatapaa ja osavaltioiden merkitystä lopputuloksessa.

Itse seurasin ns. vaa´ankieliosavaltioiden pienempiä julkaisuja. Niistä pystyi aistimaan tulevan, varsin selkeän, vaalituloksen. YLE  käytti naurettavaan "vaaliuutisointiinsa" ja ennakkolähetyksiin miljoonia ellei peräti kymmeniä miljoonia euroja, kun luotettavampaan tulokseen  olisi päästy, nettiä luovemmin käyttämällä, muutamalla hassulla tonnilla. Kaiken koomisuuden huippuna voidaan pitää naurettavaa suurlähettilästä, joka kannattamansa Clintonin kehumisen sijaan haukkui Trumpin kaikin puolin kelvottomaksi. Jos po. tyyppi olisi ollut Trumpin takana ja haukkunut samoin sanakääntein Clinttonin, olisi valtamediamme varmaankin nostanut hänet junttiesimerkiksi
leimatessaan Trumpin kannattajia valkoiseksi roskasakiksi.

Trump esitettiin YLE:n uutisoinnissa naisia väheksyväksi vanhaksi kopeloksi. Todellisuudessa TRUMP sai naisilta merkittävästi ääniä. Sopiikin kysyä: Miksi naiset äänestivät, heitä, YLE:n mukaan,  aliarvostavaa, vanhaa härskiä kopeloa? -Syy on yksinkertainen. Luodessaan valtavaa kiinteistöimperiumiaan Trump luotti naisjohtajiin, joiden asema oli korostetun näkyvä. Miksi ihmeessä YLE ja muu valtamediamme ei tuonut tätä olennaista tosiseikkaa esille? -Se ei olisi yksinkertaisesti sopinut tiedotuspirtaan.

YLEN ASIANTUNEMATTOMAT ASIANTUNTIJAT

Perussuomalaisten Laura Huhtasaari ja kokoomuksen Harry Harkimo, kertoivat perustellen jo hyvissä ajoin Trumpin voittavan presidentinvaalit. Miksei heitä tai ketään muutakaan samoin ajattelevaa tai samaa vaalitulosta odottavaa "asiantuntijaa" käytetty  yhdessäkään YLE:n kymmenissä aiheeseen liittyvässä ohjelmassa? Jostain ihmeen syystä kansainvälisessä- tai geopolitiikassa YLE ja sitä seuraava muu valtamedia jututtaa pääsääntöisesti reilua kymmentä kestoasiantuntijaa.

Muutamalla dosentilla ja muilla "tieteenharjoittajilla" on miltei monopoliasema esiintyä asiantuntijana YLE:n ja valtamedian estradeilla. Näiltä tyypeiltä löytyy uskottava titteli ja sopiva mielipide - se riittää: todellisella asiantuntemuksella ei ole niin väliä. He kiertävät lähetyksestä lähetykseen ja jututuksesta jutukseen antaen sopivia kommentteja palatakseen yliopistoihinsa täysipäiväisiksi blokinpitäjiksi. Tämä muutamien valtamedian toimitusvastaavien ja ns. asiantuntijoiden liittouma synnyttää suomalaisten aivoihin toivomiaan mielikuvia, kuten brexit ja käydyt presidentinvaalit käytännön esimerkeillä selventävät.

Asiantuntijoiden avaukset eivät aina kestä kovin syvää analyysia. Esim. presidentinvaaleja edeltävänä päivänä eräs "asiantuntija" totesi Trumpin mahdollisen valinnan seurauksena Suomen jäävän Venäjän armoille. Ilmeisesti "asiantuntija" yritti em. väittämällä osoittaa kuinka paljon parempi olisi Suomelle, jos Clinton valittaisiin USA:n presidentiksi. Joku toinen puolestaan tulkitsisi väittämän niin, että NATO:n antamat turvatakuut ovat katkolla USA:n valitessa presidenttiä ja kolmas puolestaan ihmettelisi mainittua letkauksen osaa Venäjä armoille - miten Suomi on jäämässä Venäjän armoille, onko Venäjä jotenkin uhannut Suomea?

MUUTOSTA MEDIAAN TAI SE MENEE MANALLE

Suomalainen valtamedia alkaa muistuttamaan säälittävää vitsiä. Muutamat tyypit ja heidän valitsemansa, mieleisiä mielikuvia herättävät, "asiantuntijat" hallitsevat tiedotusta. Mediakentän mielikuvituksettomimpana kukkona heiluu YLE. Ja mikä on heiluessa, kun saa joka vuosi kansalta 500 milj. euroa eli lähes saman verran, mitä tässä maassa pistetään maanteiden kunnostamiseen. Suomessa vain muutama mielikuvitukseton ja ammattitaidoton ihminen päättää siitä, mitä vapaan median nimissä tarjotaan reilulle viidellemiljoonalle kansalaiselle.

Itse lähtisin ensimmäiseksi tutkimaan YLE:n tehokkuutta ja toimittajien tehokkaiden työtuntien määrää. Niin ikään tutkisin tunnetusti tehottomien yliopistojen tieteenteon tehokkuutta ja tieteentekijöiden määrän tarpeellisuutta; Tarvitaanko Suomessa nykyisen tieteenteon tason ylläpitämiseksi kaksi prikaatia professoreita? Entä tarvitaanko Suomessa komppaniatolkulla historian asiantuntijoita, jotka antavat menneisyyden sijaan perehtyvät tulevaisuuteen ja antavat siitä median toivomia visioita?

Netin myötä tietoa ei voi enää monopolisoida isollakaan rahalla, sillä jokainen voi täyttää tietovajeensa haluamiaan maksuttomia kanavia myöden. Toinen median käyttöä laajentava mullistus etenee kovaa vauhtia kehittyvien käännösohjelmien ansiosta. Tulevaisuudessa edes vieraat kirjoitusmerkit eivät estä mielenkiintoisten sivujen lukemista eikä kaukaisenkaan tiedon välittämiseen tarvita valtamediaa. Valtamedia menettää väistämättä asemansa, jos se jää toistuvasti kiinni valheista tai manipuloinnista. Lukija vaatii luotettavuutta median välittämältä tiedolta ja jos media ei sitä tarjoa, on se medialle menoa - media tekee itsensä tarpeettomaksi!

9 kommenttia:

 1. "Jos Trump tulisi valituksi, hänelle kävisi varmaan niin kuin perussuomalaisille. Hän ei pystyisi seisomaan puheidensa takana ja kannatus romahtaisi.No, Donald Trumpia ei varmaan valita presidentiksi."-Harkimo
  Huhtasaari tietysti toivoi Trumpin voittoa, ei ennustanut.
  Niin Brexit kuin Trumpin voittokin oli yllätys kaikille mielipidemittaajille ja siten myös medioille.
  Korkeakoulujen perustutkimus ei aina näy meiile kansalaisille. Mutta esim Nokian menestystarina perustui 60- ja 70-luvuilla tehtyyn radiotekniikan perustutkimukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Jos tarkemmin luet, havaitset minun tarkoittavan muuta yliopistotoimintaa kuin mainitsemaasi!

   Poista
 2. Trump ollut päiväkään presidenttinä ja "asiatuntijat" tietää miten tuleman pitää ja uudenkaupungin tekstaripalstan kirjoittaja.

  VastaaPoista
 3. Katos Java tätä mitä kaupunginhallituksessa kaupunginjohtaja esittää
  http://uki01.hosting.documenta.fi/kokous/20162979-14.HTM

  VastaaPoista
 4. Kaupunginhallituksen jäsenten käyttäytymisvelvollisuus/ kokouskeskustelujen -ja
  tietojen julkaiseminen
  KHALL
  Kunnan muiden toimielinten kuin valtuuston kokoukset ovat
  suljettuja. Suljetun kokouksen keskustelut ovat luottamuksellisia,
  vaikka itse päätöksenteon kohteena oleva asia olisikin julkinen.
  Kaupunginhallituksen kokouksissa käytyjä keskusteluja ja tietoja
  sekä salaisten/ ei julkisten asioiden päätöksiä on jatkuvasti kerrottu
  julkisuudessa, erityisesti sosiaalisessa mediassa sekä usein vielä
  muunneltuina.
  Tällainen käyttäytyminen luottamushenkilöiden taholta hankaloittaa
  asioiden valmistelua ja päätöksentekoa.
  Kaupunginhallituksen kokouksissa on useaan otteeseen asiasta
  keskusteltu.
  Hyvän hallintokäytännön mukaista ei ole paljastaa ulkopuolisille
  suljetussa kokouksessa käytyjä keskusteluja. Kuntalain mukaan
  luottamushenkilön tulee edistää kunnan ja sen asukkaiden parasta
  sekä toimia luottamustehtävässään arvokkaasti tehtävän
  edellyttämällä tavalla. Tietojen vuotaminen asiakirjaan
  sisältymättömistä seikoista (esim. suljetussa kokouksessa käydyistä
  keskusteluista) tai sellaisista tiedoista, jotka eivät vielä ole julkisia,
  voidaan katsoa rikkovan luottamushenkilön kuntalain 69 §:n
  mukaista käyttäytymisvelvollisuutta.
  Kuntalaissa oleva luottamushenkilön käyttäytymissäännös on
  moraalisia ja eettisiä arvoja korostava toimintaohje.
  Luottamushenkilön käyttäytyminen ei saa olla yleisesti hyväksyttyjen
  käytösnormien vastaista.
  Luottamushenkilö voi niin halutessaan kertoa suljetussakin
  kokouksessa esittämänsä mielipiteen ja omien puheenvuorojensa
  sisällön ulkopuoliselle. Toimielimen muiden jäsenten käyttämien
  puheenvuorojen julkista selostamista tai julkaisemista ei sen sijaan
  voida pitää asianmukaisena.
  Lisätietoja Kaupunginjohtaja Atso Vainio, puh. 040 567 5047
  Kaupunginjohtajan ehdotus:
  Kaupunginhallitus päättää kiinnittää erityistä huomiota kuntalain
  mukaisen luottamushenkilön velvollisuuteen käyttäytyä arvokkaasti,
  ottaa huomioon moraaliset ja eettiset arvot julkisessa esiintymisessä

  VastaaPoista
 5. Kerro Java mistä on kysymys?

  VastaaPoista
 6. Onpa pelottava juttu, kukaan ei uskalla kertoa mistä on kysymys.

  VastaaPoista
 7. Java ei uskalla kirjoittaa totuutta kokoomuslaisista.

  VastaaPoista
 8. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Olen ollut reissulla ja palaan asiaan: Anonyymi10. marraskuuta 2016 klo 18.06 ihan omalla alustuksella. Näitä somekuvioita on toistakymmentä, johon olen hölmöyttäni lähtenyt osallistumaan, joten hiukan ymmärrystä ripeyden puutteeseen. Seuraavassa kommenttini, joka on suoraan Facebookista:

  Itse asiassa selkeä vaalitulos oli ennustettavissa, mutta miksi YLE ja useimmat eivät nähneet tätä, löytyy siitä , että 60 USA:n suurimmasta mediasta vain FOX oli Trumpin puolella. Siksipä ennusteet ja vastaavat antoivat väärän suuntaisen tuloksen.

  Kun arvioitte ennusteita, niin lukekaa aina kysymykset, jotka ihmisille on lähetetty, huomioikaa otospaikkakunnat ja ajankohta koska ennuste on tehty. USA:ssa nämä kerrotaan aina julkaistun mielipidetiedustelun yhteydessä, toisin on esim. Suomessa. Muistakaa myös se, että Ranskassa ei tehdä mielipidetutkimuksia vaalien alla, koska niillä voi muokata mielipiteitä.

  USA:n mediakenttä on paljon monivivahteisempi kuin Suomessa. Paikallismediat peilaavat selkeästi lukijoidensa näkemyksiä. Jos ne eivät tee näin, niitä ei lueta, katsota eikä kuunnella. Muutamana yönä paneuduin otokseen paikallismedioista, jotka sijaitsivat teollisen romahduksen kokeneissa osavaltiossa. Näillä, entisissä demokraattikannattajien seuduilla, Trumpin sanoma vetosi. Se oli konkretiaa eikä universaalia höttöutopiaa.

  Näitä osavaltiota oli paljon. Ihmettelen voimakkaasti, miksei kymmenillä miljoonilla euroilla operoinut YLE löytänyt tätä vaikutinta vaalitulokseen. Timo on harvinaisen oikeassa siinä, että työnsä menettäneitä miljoonia duunareita ei kiinnostaneet Clintonin maalailut, kun Trump tarjosi selkeitä vaihtoehtoja ja tämä kaikki vaikutuksineen, kuten mainitsin, oli löydettävissä jo ennen vaaleja.

  Clintonille kävi kuin Suomen demareille Jungeri/Urpilainen-höttö ei uponnut arjen ongelmien kanssa painiviin duunareihin ja työttömiin, joten Soini korjasi poti. Soini söi törkeästi vaalisanansa, mutta Trump ei syö. Tämäkin on yksinkertaisesti perusteltavissa.

  YLE:llä oli rahaa, mutta ei taitoa tai/ja halua ennakoida vaalitulosta. Vaalien jälkeinen, kuvottavan yksipuolinen, lässytys YLE:n kanavilla todistaa kyseessä olleen tietoinen Clintonin hehkutus. No eipä YLE niin pahasti muninut kuin S Saarikoski, mutta rahaa YLE käytti enemmän.

  Minä en hauku valtamediaa, vaan olen huolestunut sen tavasta toimia ja siitä mihin tämä johtaa. Itse seurasin mainittua USA:n uutisvälineitä vähemmän mairittelevasta syystä. Hampaita vihloi enkä saanut unta, joten pari yötä temmelsin netissä. Kuten edellä mainittiin, kannattaa seurata muutakin muutama mediaa, niin ei tule höynäytetyksi.

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!