sunnuntai 28. elokuuta 2016

KONSULTIN TARVE ON VIESTI TIETOVAJEESTA!

Kuntien virkahenkilöiden tulee täyttää määrätyt vaatimukset. Tähän lisätään virkahenkilön henkilökohtaiset ominaisuudet, kuten lahjakkuus, motivaatio itsensä kehittämiseen, luovuus, sosiaaliset taidot ja kokemus. Jotta kunnat saisivat mahdollisimman hyviä virkahenkilöitä palvelijoikseen, käytetään tavoitteen saavuttamiseksi rahan voimaa. Mitä pätevämpi virkahenkilö, sitä paremmin hän tienaa ja sitä suuremmassa plus menestyvämmässä kunnassa hän työskentelee.

Sama pätee käänteisesti eli huonommin hommansa hoitavat virkahenkilöt jämähtävät pienille liksoille pieniin paikkakuntiin. Nämä virkareppanat saavat ansionsa mukaan eli huomattavasti vähemmän kuin huippukollegansa isoilla paikkakunnilla. Ikävimpään tilanteeseen jää kuitenkin kunta, joka erehtyi palkkaamaan virkahenkilöreppanan. Valmistelu onnahtelee, kunta ja sen asukkaat saavat rekrytoinnissa paremmin onnistuneita paikkakuntia huonompaa valmistelua ja päätösten toteutusta. Pahinta lienee kuitenkin se, että näistä alansa pohjimmaisista kunnat eivät  tahdo päästä millään eroon, vaan joutuvat paikkamaan em. reppanoiden suoritevajetta ulkopuolisin voimin eli konsultein ja se taas maksaa.

On ymmärrettävää, että spesiaaleissa jutuissa tarvitaan erityisosaamista, mutta jos kunta tavan takaa, varsin usein ja  kovinkin yksinkertaisissa tahikka joutavissa asioissa käyttää konsultteja, on virkakunnan tasonmittauksen aika. Rake Tähtinen otti aikoinaan esiin kaupunkimme virkakunnan tason ja totesi, että kaupungille tulisi halvemmaksi, jos se maksaisi yhdelle henkilölle 500 000€ siitä ettei tämä tekisi mitään.  Nähdäkseni tämän sortin pohdinnalle löytyy sijaa nykyisessäkin kuviossamme.

On vähintäänkin koomista, jos kunta tarvitsee oman strategiansa luomisessa ulkopuolista konsulttia ja on vieläpä valmis uhraamaan siihen 30 000€. Ketkä muut ovat kunnan haasteiden ja mahdollisuuksien parempia asiantuntijoita kuin kunnan oma virkahenkilöstö, luottamushenkilöt ja yrittäjät sekä järjestöt?  Ulkopuolinen konsultti tuo vain yleisluontoista liirumlaarumia, jolla se rahastaa kuntia. Mikäli tällaista asiaa eivät päättäjät itse hoksaa, ovat he virkakunnan lisäksi aivan väärässä roolissa. Strategia tapauksessa pitäisi ihan aluksi katsoa aiempien strategioiden merkitys. Ollaanko niihin aikaisemmin sitouduttu vai ollaanko niistä lipsuttu ja ne ovat jopa lopulta unohtuneet kokonaan. Tuolloinhan strategiasta ei löydy muuta kuin tekemisen riemu ja miinusmerkkinen luku kulusarakkeessa!

Kun yhteisö käyttää varsin tavallisissa asioissa konsulttia, joka maksaa, lienee parasta samalla pohtia tekeekö konsultti jonkin yhteisön toimijan työtä. Mikäli näin tapahtuu, lienee parasta ottaa konsultin palkkio pois siltä kustannuspaikalta, jonka työpanosta konsultilla paikataan ja tämähän käy oivallisesti lomauttamalla. Mielummin tarkastelisin kohta kohdalta menneiden vuosien konsulttitarpeiden käyttöä ja arvioisin näin virkahenkilöstön työtehokkuutta/laatua ja ryhtyisin sen vaatimiin toimenpiteisiin.

5 kommenttia:

 1. Muistan aikoinaan Turussa oli eräs varakkaan yrittäperheen poika, vanhin poika, jolle maksettiin aika kovaa palkkaa siitä, että hän pysyy pois firmasta. No, muutaman vuoden kaveri kesti baarikierroksia (Thrinaxin baarista aina aamulla aloitti)
  Eihän sisäkalut sellaista kestäneet, mies kuoli alle nelikymppisenä. No ei tämä nyt mitenkään mihinkään liity, tuli vaan mieleen tuosta Raken oivalluksesta

  VastaaPoista
 2. Martti Backman - Suomesta on tullut konsulttien paratiisi. Missä vain on tarjolla helppoa, julkista rahaa, sinne hakeutuu nopeasti kirjava parvi ns. konsultteja, kuin mehiläisiä meden perässä.

  Ja mettä on viimeisten kymmenen vuoden aikana piisannut. EU:n tukimiljardien mehukkain potti hupeni kuin huomaamatta silkkaan hömppään, pääasiassa konsulttien selvityksiin, mitään pysyvää jälkeensä jättämättä. Sen päälle tulevat ne kotimaiset sadat miljoonat, joita uutterat virkamiehet ministeriöissä ja TE-keskuksissa jakavat avustuksina kehittämiseen, koulutukseen, tuotekehitykseen, markkinointiin, kansainvälistymiseen, vienninedistämiseen, investointeihin ym. ehdottoman hyviin tarkoituksiin.

  Kokemukseni toimittajana on, että kuopaisee avustuskekoa miltei mistä tahansa kohdasta, niin aina jää käteen kuonaa.

  VastaaPoista
 3. Voitko olla loukkaamatta jatkuvasti minua!

  VastaaPoista
 4. Etsitkö yritysten laina, henkilökohtainen laina, asuntolaina, auto laina, opiskelija laina, velan vakauttamista lainat, vakuudettomat lainat, riskipääoma jne .. Tai olitko evättiin laina pankin tai rahoituslaitos. Olet oikeassa paikassa lainaa ratkaisuja! Olen yksityinen lainanantaja, annan lainaa yrityksille ja yksityishenkilöille alhaisella ja edullinen korko 3% korolla. Saat lisätietoja ota meihin yhteyttä.
  stegermichaelonline@gmail.com

  VastaaPoista
 5. Hei, Oletko etsimässä hyvämaineista lainanantajaa, joka on kyllästynyt pankkien ja asuntolainojen vetäytymisestä, oletko kyllästynyt etsimään rahastoja yrityksesi rahoittamiseen, vai oletteko taloudellisesti hämmentynyt, ettet voi maksaa velkoja ja laskuja? Ajatteletko saada taloudellista apua? vaikka et kiirehdi nyt ja tartu taattuun ja suojattuun lainaasi tänään, ota meihin yhteyttä sähköpostitse: dantecooperativehelp@hotmail.com, pikaviestipuheluun tai whatsappiin / +35677926593.

  Vastaa

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!