perjantai 19. elokuuta 2016

Kaikki yhden puolesta ja yksi kaikkien yläpuolella?

Aikoinaan Uudenkaupungin Novida liitettiin osaksi LSKKY:tä. Tavoite oli yksinkertainen ja sen vuoksi suunnat Raisioon, Poriin ja Laitilaan hylättiin. Ja tuo tavoite oli se, että näin taattiin Novidan rehtorinviran säilyminen oikealla henkilöllä. Siinä sivussa oppilaitoksemme liittyi kuvioon, jossa Uusikaupunki menetti enemmistö päätösvallan Loimaan kulmakunnan päättäjille. Tätä päätöstä tehtäessä, ainoastaan hallituksen jäsen Rainer Tähtinen varoitti päätösvallan murenemisesta ja sen mahdollisista seurauksista. Raineria ei kuultu ja niinpä ajauduttiin nykyiseen tilaan, josta seuraa johtajuusongelma, jonka taustalla piillee yhden henkilön sosiaalinen osaamattomuus.

Jos Novida olisi aikoinaan fuusioitunut Laitilan vastaavan oppilaitoksen kanssa, olisi meillä siinä yhä merkittävä päätösvalta. Näin ei käynyt vaan yhteistyösuunnaksi valittiin Loimaa. Nyt esitetään irtaantumista vallitsevasta oppilaitoskuviosta ja liittymistä Innovaan. Innovaa on tuloshakunen ns. toimittelijatar väittänyt epistoloissaan jopa laitilalaiseksi, mutta oppilaitos ei ole laitilalainen saati edes raumalainen, vaan siellä päätösvaltaa käyttävät suvereenisti porilaiset. Tästä hyvänä käytännön esimerkkinä voidaan pitää oppilaitoksen Rauman toimintojen rajuja leikkauksia.

Vikurointi loimaalaisia vastaan ja into Porin suuntaan ihmetyttää melkoisesti, sillä käsittääkseni pääsääntöisesti paikallisessa opetuspisteessä ollaan tyytyväisiä nykyiseen johtoon ja tulevaisuuden suunnitelmiin. Siksipä kyseinen tyytymättömyys ei kumpua  oppilaitoksen sisältä, vaan entisen rehtorin poliittisista taustavoimista. Kun katsomme loimaalaisten ja Novidan historiaa, ainoat säröt löytynevät juuri rehtorin ja oppilaitoksen loimaalaisjohdon väliltä. Pahimmillaan riita kärjistyi, julkiseen kiukutteluun, kiusausilmoituksiin ja teatraaliseen sairauslomalle lähtöön. Jos kaiken tämän takana piileksii vain yksi tyyppi, kannattaisiko ao. tyypin pohtia omaa käytöstään ja kykyjään kollektiiviseen työskentelyyn?

Tietenkin menetetty esimiesasema harmittaa, mutta eläkkeen odottaessa nurkan takana, lienee järkevintä korjata oma kykenemättömyys toimia toisen alaisena ja lopettaa kiukuttele sekä kostontapainen julkinen mullittelu. Loistavasta elämäntyöstä jää väkisinkin ikävä kuva, jos sen viime vaiheet pitävät sisällään temperamenttista toraa ja ikäviä käänteitä. Eikö jokaiselle maistuisi paremmalta jäädä eläkkeelle pidettynä ja harmonisesti toimivan työyhteisön johtajana, jonka visiot ja linjaukset näkyvät positiivisina kauas tulevaisuuteen?

Eniten minua ihmetyttää se, miten ökypalkkaisen ihmisen kiukuttelujen ja itsekkäiden toiveiden toteuttajaksi  voidaan alistaa valtuuston suurin ryhmä ja juuri se ryhmä, jonka pitäisi puolustaa suuripalkkaisten sijaan tavallisia kaupunkilaisia, jotka taistelevat arjen tavallisten perusongelmien kanssa. Vai voiko joku todella väittää, että tavallista kaupungissa asuvaa duunaria lämmittää pätkääkään se, onko Novidan johtaja täällä tai Loimaalla. Päin vastoin tavallista tallaajaa kammoksuttaa julmetusti ajatus siitä, että hänen piikkiinsä ostetaan useilla miljoonilla euroilla oppilaitos vain siksi, että yksi ihminen haluaa päteä sen johtajana maksimissaan muutaman vuoden.

Aikoinaan moiset huijaukset upotettiin kansaan valheellisella uutisoinnilla ja jopa kansalle makkarajuhlia tarjoten. Valheen varmistamiseksi vasta-argumentit jyrättiin pilkkakirjoituksilla, tutkintapyynnöillä. Onneksi tyyli muuttui ja utopioihin nojaava huuhaajournalismi jäi historiaan. Enää palturitoimittaja ei kirjoita numerofaktoja vailla julkaistuja perättömiä talousjuttuja. Jos hänen huuhaakynänsä tuotos pääsee nykyään julkisuteen, on se viime aikoina rajoittunut Hege Weetä seuraavan pöppöpoppoon markkinointiin.

Tämä rustaus perustuu minun näkemyksiini tapahtuneesta ja siitä kumpuaviin tulevaisuuden odotuksiin. Minulle on toissijaista se, mistä Novidaamme johdetaan ja kuka on sitä johtava persoona. Persoonan yhteistyökyky, luovuus ja pätevyys ratkaiskoon; sukupuolella, ihonvärillä, puoluekannalla tms. ei saa olla tehtävässä vähäisintäkään roolia. Suoraan sanoen olen mielelläni väärässä ja todellakin toivon, että joku esittää selkeillä luvuilla ja uskottavilla faktoilla mallin, joka turvaa nykyistä paremmin ja varmemmin Novidan toiminnan ja kehittymisen jatkossa. Enkä epäile hetkeäkään, ettei tällainen takuu varma kaupungin ja sen asukkaiden parhaaksi toteutuva ratkaisu saisi laajan tuen kaikilta valtuutetuilta.

Siksipä odotan lukuja ja faktoja sosialidemokraateilta, jotka oikeastaan ovat vastapalveluksen velkaa muille valtuustoryhmille. Saivathan demarit muilta valtuutetuilta, vain yksi soraääni, lahjaksi äärimmäisen sopivasti demareihin suhtautuvan ja valmistelevan "johtajan".

28 kommenttia:

 1. Törkeää vääristelyä ja henkilöön menevää kiusausta Javalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoitus on totta niinkaun kunnes joku toisin osoittaa sen virheelliseksi.

   Poista
  2. Tähtisen toimiminen oraakkelina on täysin höpöä. Kaikki tiesivät isompaan liittymisen vievän päätösvaltaa. Valtion lainsäädännöstä ym. pakko oli johonkin liittyä. Innovaan liittymisestä ei koskaan keskusteltu vaan Winnovaan. Javan kirjoitukset ovat aina niin valheellisia, mutta olkoon tällä kertaa tässä. Jatketaan, jos vaaditaan.

   Poista
  3. Java on oikeassa. Hänen vaihtoehdoista unohtui Raseko. Se olisi tuonut kaupungille miltei miljoonan vuokratulot vuodessa. Ratkaisevinta päätöksessä oli rehtorin tähtävien säilyminen kaupunginjohtajan vaimolla.

   Poista
  4. Java jätti mainitsematta, että ilman Harton esitystä Novida olisi nyt osa Winnovaa.

   Poista
 2. Hyvä analyysi. Ihan aan yleisenä tietona, että entinen rehtori sai pitää palkkatasonsakin samana--

  VastaaPoista
 3. +5000 euron kuukausipalkkataso säilyy, voi vittuilla työnantajalleen julkisesti ja bulvaanien kautta. Kaiken huippuna ei vastaa mistään. Käsittämöntä julkisen sektorin rahojen haaskausta. Miettikää sitä.

  VastaaPoista
 4. Nimetön Harto 16.07 Java on nostanut sinut usein esille Novidan tilojen oston estäjänä. Koska Harto sinä sanot jotain myönteistä toisista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harto tykkää, kun hänen blogissaan irvaillaan muille. Hän ei ole symppis, ei sinne päinkään.Hän voisi siivota bloginsa, jos haluaisi.

   Poista
  2. Taidatte olla oikeassa. Blogissani irvaillaan myös minulle, tosin se on vähentynyt. Olen monet kerrat kertonut etten tule ottamaan blogini käyttöön sensuuria. Minua on monet kerrat syytetty joidenkin juttujen poistosta. Sitä en ole tehnyt ja jos alkaisin poistaa niin haukut olisivat loppumattomat. Olisi mahdotonta poistaa juttuja kaikkien mieleksi. Näin on mielestäni parempi. Jokainen joutuu nielemään asiattomia ja perusteettomia juttuja.
   Mitä tulee Javaan niin omasta mielestäni ainakin olemme ystäviä enkä kohtele ystäviänikään helläkätisemmin eli en sensuroi häntäkään koskevia juttuja.

   Poista
  3. java latelee alustuksissa törkeyksiä ihmisistä. Harto on gentlemanni javan rinnalla.

   Poista
 5. Javan saama kohtelu harmittaa. Nyt hän esittää näkemyksen ja toivoo sen olevan väärässä. Samalla Java toivoo lukuja ja faktatietoa paremman vaihtoehdon tueksi. Miten joku voi väittää Javaa valehtelijaksi? Java voi olla kommunistien, kokoomuksen tai minkä tahansa puolueen listalla ja minä äänestän häntä.

  VastaaPoista
 6. Kiitos käynneistä, kommenteista ja täydennyksestä! Todellakin Harton esityksestä, kuten olen usein maininnut, torpedoitiin mahdollinen Winnova-sekoilu miljoonien eurojen laskuineen. Hartolla ja minulla on hyvät välit, pystymme keskustelemaan kaikessa ystävyydessä kaikista asioista. Harto on hallituksessa hankalassa välissä ainoana vasemmistolaisina. Hallituksen demarithan ovat oikeita näennäisinhimillisiä ökyporvareita, jotka harrastavat Chilen sotilasjuntan tyylistä äärioikeistolaista talouspolitiikkaa.

  Novidan ja sen edeltäjän omistus on muuttunut vuosien varrella ja fuusio laitilalaisten kanssa olisi aikoinaan ollut järkevintä, mutta meidän tuolloisen johtajistomme yhteistyö siihen suuntaan ei ollut muutenkaan onnistuneen rakentavaa. Väestökatomme ja huoltosuhde ovat tämänkin oppilaitosongelman taustalla.

  VastaaPoista
 7. Java nuolee täällä Forssia ja Facebookissa Varjoa. On selvästi menossa vasemmistoliiton listalle.

  VastaaPoista
 8. Javaa on kaupiteltu kirjoittajien kommenttien mukaan joka listalle, ilmeisesti ehdokas voi olla vain yhdellä listalla.

  VastaaPoista
 9. Kyllä on Uudenkaupungin päätöksenteko hataralla pohjalla.
  Johtavia politiikkoja kiinostavat epäoleelliset asiat, alla pienimuotoinen luettelo.
  1.Kuka tai kutka laulaa pakkahuoneella työväenlauluja
  2.Metsässä olevat tukkipinot
  3.Merimetsot
  4.Tuulimyllyt
  5.Hallituspaikat
  6.ym epäoleellisia asioita

  VastaaPoista
 10. Java ei ole johtava politiikko.

  VastaaPoista
 11. Kyllä Java on omassa puolueessa, kun Rake heitti täysin pyyhkeeeeen kehään.

  VastaaPoista
 12. Missä puolueessa?

  VastaaPoista
 13. Kiitos käynneistä ja kommenteista! E ole edes poliitikko saati johtava sellainen. Olen ihan tavallinen kaduntallaaja, joka tuli puolueiden ulkopuolelta ja koitti vaikuttaa asioihin kaupungin ja sen asukkaiden parhaaksi.

  Nyt tultiin asioiden ytimeen. Halkopinon paikasta syntyy keskustelua, mutta esim sosiaalipuolen vuodesta toiseen jatkuviin miljoonatappioihin saati kaupunginhenkilöstön työpahoinvointiin ei riitä kiinnostusta. Onneksi meillä on nyt viimeinkin tulossa vapaat vaalit, joissa tärkeistä asioista realistisia visioita esittävät ehdokkaat korjaavat potin - tosin jo nyt Timo A. Järvinen ja Harto Forss ovat avoimuudellaan ja osallistumisella keskusteluihin varmistaneet rutkat äänisaaliit!

  VastaaPoista
 14. Onneksi meillä on nyt viimeinkin tulossa vapaat vaalit, joissa tärkeistä asioista realistisia visioita esittävät ehdokkaat korjaavat potin
  Toive ajattelua!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  VastaaPoista
 15. Kuulinkohan oikein Java menee Pro Uusikaupunki puolueen ehdokkaaksi.

  VastaaPoista
 16. Mihin tosipohjaiseen tietokantaan perustat väitteesi em. henkilöiden rutkasta äänisaaliista?

  VastaaPoista
 17. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Ei ole ollut pienintäkään yhteydenottoa Pro Uusikaupunki suunnasta. joten väärin kuultu. Nyt lehti kirjoittaa muuta kuin utopiaa ja illuusioita eikä se keräile nimilistoja tai järjestä makkarajuhlia, tämän täytyy vaikuttaa tuleviin vaaleihin positiivisesti. Muut ovat hävinneet keskusteluista, ainoastaan Harto ja Järvinen viitsivät olla aktiivisia ja noteerata kommenteilla kuntalaisten ongelmat, olisi ihme mikäli tämä ei semminkin realisoituisi positiivisena äänivyörynä tulevissa vaaleissa!

  VastaaPoista
 18. Valitettavasti ei realisoidu, kun en ole nähnyt mitään kirjoituksi ilmystävässä aviiseissa ja täällä käy niin vähän porukkaa lukemassa näitä rustauspalstoja.

  VastaaPoista
 19. Täällä ja Forrssin blokissa ja Facebookissa käy viikoittain tuhansia uusikaupunkilaisia. Uudenkankaupungin Sanomat on aivan eri lehti kuin viime vaaleissa. Muutos tulee.

  VastaaPoista
 20. En usko , että käy tuhansia,mutta tuhansia käyntikertoja kylläkin kun samat henkilöt käyvät monta kertaa viikon aikana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Määkin käyn päivisin kymmeniä kertoja Harton blogissa.Kiinnostaa ketä sillä hetkellä haukutaan. Harton blogi on omistajansa näköinen.

   Poista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!