torstai 4. elokuuta 2016

Hyväntekijän Himleriltä saama lahja löytyi Uudestakaupungista?


Vuosikymmeniä kateissa ollut kello putkahti esiin kohauttaen uusikaupunkilaisten kelloihmisten pientä piiriä. Sarjanumeron mukaan Junghans kello valmistui 1941. Kellotaulun tahroja ja pohjaa tutkimalla pyritään valmistamaan sen aitous. Väkisinkin herää epäilys: Onko kyseessä Himlerin lahjakello?
Uusikaupunkilaissyntyinen, silmälääkärinä kansainvälisesti ansioitunut, Mauno Vannas toimi aikoinaan suomalaisen natzijärjestön Suomen Valtakunnan Liiton puheenjohtajana. Vannas piti aktiivisesti yhteyttä nazisaksan johtoon, tästä hyvänä esimerkkinä on Uudenkaupungin Aluesanomien 12.10.2011 julkaisema ote Himlerin salaisesta muistiostaosta. Vannas vieraili Salzburgissa Paracelsusin (1493–1541) sveitsiläissyntyisen alkemistin, lääkärin, astrologin ja okkultistin 400-vuotisyntymäjuhlilla syyskuussa 1941. Mitä ilmeisemmin Vannas luennoi tapahtumassa, kuten teki myös Königsberissä toukokuussa 1943.

Salzburgin matkan jälkeen Vannaksen huhutaan näyttäneen ylpeänä ystävilleen taskukelloa ja kertoneen saaneensa sen lahjaksi itseltään Himleriltä. Sittemmin Vannaksen yhteyksistä nazisaksaan ja hänen natzmieltymyksistään vaiettiin ja etenkin Uudessakaupungissa tämä osa miehen menneisyydestä on tabu, mikä johtuu pitkälti siitä, että vielä tänäkin päivänä Vannas-säätiön rahoilla paikallispoliitikot kaunistavat Uuttakaupunkia. Esimerkiksi tänä vuonna valmistuvan rantojen kaunistushankkeen arvo pyörii kahdessamiljoonassa eurossa. Uusikaupunkilaista kaksinaismoraalia edustaa pahimmin se, vaikka parhaillaan vietetään Mauno Vannaksen syntymän 125-juhlavuotta ei miehestä tai hänen menneisyydestään inahdetakaan; Sen sijaan Vannaksen nimikkosäätiön lahjoitukset ovat tervetulleita kaupungin kaunistukseen.

Professori Mauno Vannaksen säätiön mittavin varoin kaunistetaan miljoonilla euroilla Uudenkaupungin keskustaa, mutta itse hyväntekijästä, hänen teoistaan ja omaisuuden alkuperäistä vaietaan. Vannaksen syntymästä tulee kuluneeksi 125 vuotta, kuitenkaan Uusikaupunki ei ole mitenkään noteerannut suurta hyväntekijäänsä.
 Uudessakaupungissa putkahti vuosikymmenten kätköistä esiin Junghansin valmistama taskukello, jonka huhutaan olevan em. mainittu Himlerin lahjakello. Sarjanumeron perusteella kellon valmistus ajoittuu vuoteen 1941. Tuskinpa Uudessakaupungissa oli tai on ollut kovinkaan monta tai edes toista vastaavanlaista kelloa, joten se todistanee jotain kellon alkuperästä. Kellon alkuperän ja muidenkin asioiden selvittämistä hankaloittaa pitkälti se, että Vannas tuhosi Suomen Valtakunnan Liiton arkistoja ennen pakenemistaan USA:n eikä mies kirjassaan Silmä silmästä pahemmin näistä asioita avaa.

Ohessa asiaa valaisevia linkkejä. Suosittelen ainakin Aluesanomien edesmenneen ja legendaarisen toimittajan Olli Haapalan kirjoituksen lukemista!

Linkki 12.10.2011 Aluesanomiin, jossa mm. ote salaisesta muistiosta ja vähän juttua muustakin

Linkki MOT Suomen lääketieteen musta historia osa II

Linkki Markku Lehtolan kirjoitukseen, jossa hän puhdistaa Arvo Ylpön mainetta

Linkki Heinrich Himmlerin saavutuksiin

Linkki Paracelsuksen elämän saavutuksiin


8 kommenttia:

 1. Hoidetaan ensin kuntalaisille tärkeät asiat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkoitatko että järjestetään makkarajuhlat Vannakselle 125-vuotisjuhlan kunniaksi. Suurempi hyväntekijä Vannas on kuin Koski

   Poista
 2. jos koskee juhlitti makkaroil ni vannast täytty juhli pihveil ja forssi ostereil

  VastaaPoista
 3. forssi juhlii, ja kui vaste

  VastaaPoista
 4. En ymmärrä persu teki aloitteen ja persut vastusti sitä? Persu oli natsia vastaan ja muut natsin puolella? Uusikaupunki on omituisen politiikan paikkakunta.

  VastaaPoista
 5. Tässä linkki,
  miten Ugin talous saatiin kuntoon vippaskonstilla ja ettei valtuusto ole tuomioistuin
  http://aluesanomat.netpaper.fi/4021

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarmo Kangas kävi oikein erikseen omalla allekirjoituksellaan haukkumassa Javan.

   Poista
 6. Missä? Kerro ihmeessä !!!!!

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!