Seppo Nikula nostaa tyylillä esiin sen, kuinka ryhmäkuri tuhoaa henkilövaalien tuloksen. Luonnollisesti ryhmäkurin takaa löytyy muitakin painostuskeinoja kuin pelkkä puolue, kuten luottamushenkilön hankala esimies on kokouksissa alaisena ja arkena pomona. Ryhmäpäätösten takaa löytyy monenmoisia vaikuttimia, kun niitä alkaa oikein pohtimaan!
Oma lukunsa on suhtautuminen valmisteluun ja valmistelijoihin. Kun juttelet niin oikealla kuin vasemmalla olevien valtuutettujen kanssa, reilusti yli puolet valtuutetuista haluaisi laadukkaampaa ja avoimempaa valmistelua. Kuitenkin kaikki tämä tohelointi, jonka ylivoimainen kukkanen on esisopimus, sallitaan.
Samoin keskustellessa valtuutettujen kanssa yli puolet olisi valmiita heittämään pari virkahenkilö pihalle. Syy tähän on se, että luottamushenkilöiden mielestä virkahenkilöiden työn laaduttomuus aiheuttaa kaupungille ja sen asukkaille suoranaista vahinkoa. Mutta kuinkas käy, kun mennään valtuustoon: Kukaan ei lähde muokkamaamaan virkakuntaamme paremmaksi!
Jos katsomme kaupunkimme kehitystä, jokainen yritys vaihtaisi ensinnäkin keskeisiä vastuunkantajia niin ammattijohdossa kuin hallituksessa. Silti meillä määrätyt luottamustyypit istuvat kymmeniä vuosia vallan huipulla, vaikka varmasti jo itsekin hoksaavat ettei eväät riitä. Samalla he turvaavat ammattijohdon jatkamisen sen aiheuttamista ongelmista huolimatta.
Mikäs löytyy tämän taantumuksen takaa? -No, mediahan se! Sen avulla tolkuttomia ihmisä valitaan tolkun ihmisinä valtuustoon, vaali vaalien jälkeen. Mutta peruskysymys: Miksi ollaan tyytömärrömiä virkahenkilöihin ja heidän työhönsä, mutta silti heille on lopputilien sijaan jaettu kannustinlisiä ja palkankorotuksia?
Tästä Seppo Nikula kirjoitukseen kevyesti klikkaillen
Tästä virkahenkilöiden toimintaa käsittelevään juttuun kevyesti klikkaamalla
just.
VastaaPoista