keskiviikko 23. huhtikuuta 2014

Näyttääkö Äänekoski meille mallia oikeasta kasvupolitiikasta?

Metsä Groupiin kuuluva Metsä Fibre valmistelee Äänekoskelle biotuotetehtaan rakentamista nykyisen sellutehtaan alueelle. Toteutuessaan noin 1,1 miljardia euroa maksava tehdas olisi metsäteollisuuden historian suurin investointi Suomessa ja toisi 2 500 työpaikkaa.  Äänekosken kaupunginjohtaja Hannu Javanainen ei ollut pysyä housuissaan aamun jättipotti-uutisen jälkeen. Javanainen uskoo, että Metsä Fibren investointi on piristysruiske, joka nostaa paitsi seutukunnan, myös koko Suomen ylös talousahdingosta.

Rakennemuutoksen kourissa olevan Äänekosken työttömyysprosentti hipoo kahtakymmentä, joten kaupungin talouskin on suurissa ongelmissa. Tästä huolimatta kaupunginjohtaja Hannu Javanainen toteaa: Kaikki haluaisivat olla äänekoskelaisten housuissa tällä hetkellä! Tämä on piristysruiske, jolla saadaan koko Suomi nousuun talousahdingosta!

 Meidän rooli on turvata osaava työvoima. Äänekoskella käy jo nyt 2200 ihmistä muualta töissä ja tämä tulee varmaan lisääntymään. Meidän täytyy panostaa siihen, että ihmiset myös asettuisivat tänne! : sanoo Äänekosken kaupunginjohtaja ja kertoo kaupungin satsaavan palveluihin ja muuhunkin vetovoiman kehittämiseen. Äänekosketta positiivisuus suorastaan huokuu ympäri Suomea.

Entäpä meillä, jossa ilouutisista kerrottiin jo vuosi sitten? Meillä puhuttiin naama happamina momentumeista, siirrettiin katulamput ajoradalle, uhkailtiin jäävuorilla ja annettiin kaikenlaisen apatian singota pitkin Suomen niemeä. Mikäpä oli saldomme? Muuttotappio jatkui siinä missä säästötarve! ME EMME TEHNEET YHTÄÄN MITÄÄN MUUTTOTAPPION KATKAISEMISEKSI!

Jos äänekoskelaiset toimisivat kuten uusikaupunkilaiset, he lopettaisivat nyt kouluja, vähentäisivät oppitunteja, kasvattaisivat luokkakokoa, lopettaisivat koko nuoriso- ja liikuntasektorin, ajaisivat alas palveluita, nostaisivat veroja sekä taksoja. Sopiikin kysyä: Muuttaisitko sinä lapsinesi paikkakunnalle, jonka puitteet sekä palvelut ovat 1980-luvun tasoa ja niitä uhataan ajaa edelleen alas? -Tuskinpa muuttaisit, ellet ole joku elämän masokisti tai lastesi vihaaja.

Meillä on viimeiset saumat hyötyä kaupunkimme tulleista työpaikoista, muuttaa ne asukkaiksi plus verotuloiksi. Kaikkein tärkeintä tilanteessamme on ulospäin suuntautuva positiivisuus ja kaupunkimme aktiivinen, näkyvä kehittäminen eikä linssiluteilu paikkakunnan lehdessä, härski pisteiden keräily tai oman kilven kiillottaminen. NYT TARVITAAN HYVIÄ ULOSPÄIN NÄKYVIÄ POSITIIVISIA PÄÄTÖKSIÄ!

Uusikaupunki on menettänyt muutaman vuoden menestyksen suhteen. Mitä ilmeisimmin laman selkä on taittumassa ja odottelemisen jatkamisella, me menetämme kasvumahdollisuutemme lopullisesti - osaavat keräävät rusinat pullasta eli veronmaksajat työpaikoistamme. Uuden suunnannäyttäjä voisi olla vaikkapa huomenna kokoontuva kulttuuri- nuoriso- ja liikuntalautakunta pyörtämällä hallituksen tekemän vähintäänkin kaupunkimme kasvun kannalta harkitsemattoman päätöksen.

Sen sijaan, että katselemme tumput suorina Äänekosken menestystarinaa tai vahingoniloisina toivomme sen kariutumista, voisimme ottaa sinne yhteyttä. Satamamme saattaisi sopia mukavasti Metsä Fibren vientitoimintaan. -Mutta eihän tämä käy mitenkään, kaikki positiivisuus tässäkin asiassa tyssää vanhaan paikalliseen fraasiin äänekoskelaisten tuotteiden  viimeisestä 16 kilometristä: TÄNNE TÄYTYY TULLA!

Lisää:http://ukis.fi/2014/04/23/yle-metsaalan-luova-tuho-alkoi-miljarditehdas-huimaa-kokoluokkaa/

14 kommenttia:

 1. Äänekosken Huima ainakin nappaa mestaruuden pian. Ja satamia on lähempänäkin. Rautatieyhteys Venäjän läpi on olemassa Kaukoitään ellei meitä viedä Natoon

  VastaaPoista
 2. Arhinmäki on nyt oikeassa...

  VastaaPoista
 3. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Mielummin etsitään rautatieyhteyttä Venäjän läpi kuin kaupataan omaa satamaa, tässä selitys miksi Uusikaupunki ei pärjää. Paljon mahdollista, että Arhinmäki on oikeassa:http://ukis.fi/2014/04/23/yle-arhinmaki-nato-sopimusta-on-valmisteltu-piilossa/

  VastaaPoista
 4. Veroprosentti noussut ja kouluja sekä terveyspalveluja lakkautettu. Työttömyysprosentti 15. Siis Äänekoskella.

  VastaaPoista
 5. Kiitos visiiteistä ja hyvästä viestistä! Lisäksi Äänekoskella on takana kuntaliitos, mutta nyt into ja suunnitelmat kehittämiseen ovat kovat!

  VastaaPoista
 6. Äänekosken uutinen on hyvä, mutta vasta raakile...näin A-studiossa.

  VastaaPoista
 7. Kiitos käymisistä ja viestistä! Ilman raakileita mikään ei kypsy valmiiksi!

  VastaaPoista
 8. Hyvä niin, jos investoinnit toteutuvat.

  VastaaPoista
 9. Kuka tietäisi, kuinka suuria tuulimyllyjä on suunnitteilla Lokalahden Tirkkalaan ?

  VastaaPoista
 10. Mikäs nyt estää uuden autotehtaan tien asfaltoinnin ja käyttöönoton, tiellähän piti olla hirmuinen kiire? Eikö kaupunki todellakaan tee kunnon urakkasopimuksia sakkopykälineen? Vai joudutaanko teettämään lisätyönä risteyksen levittäminen, vaikuttaa meinaan tosi kapealta ja jyrkältä autorekalle? Eivätkö teknisen puolen pojat osaa edes suoraa tietä suunnitella?

  VastaaPoista
 11. Julkisen sektorin ongelma tuntuu yleensäkin olevan hankintaosaaminen

  VastaaPoista
 12. Hetkinen.
  Teknisen puolen pojat eivät suunnittele!
  Siellä (teknisellä sektorilla) on nyt tasan kaksi miestä kenttäjohdossa -enää- hoitamassa koko teknisen kentän palettia -Ukissa, kaupungissa, joka on Turun kaupunkia pinta-alalla mitattuna isompi. Katu- ja tiesuunnittelu ostetaan ostopalveluina. Mitä tulee uusien teiden ja katujen asfaltointiin, niin ne tehdään sovitun järjestyksen mukaisesti.

  Yleisesti ottaen, tilanne teknisen puolen kenttäjohdossa on kriittinen liian pienen kenttäresurssoinnin vuoksi. Syyllinen tähän on istuva kaupunginhallitus! Se päästi rakennuttajainsinöörin virkajärjestelyt tuuliajolle. Tämä maksaa kaupungille nyt selvää rahaa joka ainut päivä. Asiasta lisää toisaalla.
  JAa

  VastaaPoista
 13. Asfaltointi ei sitten kuulunut alkuperäiseen urakkaan vai miksi sitä pitää erikseen suunnitella????

  VastaaPoista
 14. http://ukis.fi/2014/04/24/laaja-ja-luvaton-kallionlouhinta-ja-murkaus-poliisitutkintaan/

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!