tiistai 30. heinäkuuta 2013

Kauppakeskuspohdintaa

Ekan kiinteistön omistaa yrittäjä, joka on ns. tyhjästä, kovalla työllä, noussut asemaansa eli merkittäväksi kiinteistöjen omistajaksi niin Uudessakaupungissa kuin Raumalla. Busines on businesta, mutta nyt kaupungin ja kiinteistön omistajan edut ovat yhteneväisiä. Myös uusikaupunkilaisen kiinteistön omistan menestyminen on koko kaupungin etu. Tilanne olisi kokonaan toinen, jos hänen nyt omistamiensa kiinteistöjen takaa löytyisi joku vierasmaalainen tai pääkaupungissamme lymyilevä sijoitusyhtiö.

Meidän tulisi hieman pohtia kaupunkimme surkeaa tilannetta tyhjenevien liikekiinteistöjen suhteen. Pohdinnan ja ideoiden esittämisen tulisi olla kaikkien kaupunkilaisten oikeus eikä kuten aikaisemmin, jolloin se on ollut salaillen monopolisoitu nevahaapavuorelaisten yksinoikeudeksi. Totuus on se, että mitä useampi pää on miettimässä, sitä enemmän on miettimisen takana näkemystä, kokemusta ja aivokapasiteettia. Siispä rakentavassa hengessä kaikki pistämään kortensa kekoon eli nostamaan ongelmia esiin ja etsimään niille ratkaisuja.

 Paikallisesta lehtitilanteesta ja vallitsevasta sensuuriin ja tuloshakuisuuteen nojaavasta julkisesta sanasta johtuen meillä on avoin julkinen keskustelu vaikeaa, jollei käytetä netin suomia vaihtoehtoja. Niitä käyttämällä jaatte omia mielipiteitänne ja tietojanne, samalla voitte tankata muiden tieoja ja saatte pohdittavaa muiden mielipiteistä. Netistä löytyy pienellä vaivalla helposti numeraalista faktaa väittämien puolesta ja vastaan. Nettikeskusteluissa kukaan ei voi manipuloida, sensuroida tai ratsastaa faktattomilla talousjutuilla. Netin tietokukkarosta ei löydy mattia.

 Niin K kuin S pyrkii suuntaamaan asiakasvirrat, sinne mihin ne ovat investoineet eniten. Tämän johdosta suuria kauppakeskuksia kuten Prismoja ja Citymarketteja markkinoidaan eniten ja näkyvimmin. Ihmiset syövät päivittäin, joten Suomessa päivittäistavaramainonnalla siirretään miljoonia ihmisiä suuriin ostoskeskuksiin. Uuttakaupunkia pienemmästä Loimaasta löytyy Prisma. Prisman tulo teki Loimaasta merkittävän kauppakeskuksen. Se sai aikaisemmin muualle, vastaavanlaisiin kauppakeskuksiin, ajaneet loimaalaiset ja muut lähialueiden ihmiset suuntaamaan ostosmatkansa Loimaalle.

Jos Uuteenkaupunkiin rakennettaisiin Prisma tai Citymarket, vaikutus olisi sama; Useat kaupunkilaiset ja lähiseutujen asukkaat suuntaisivat ostosmatkansa tänne. Ratkaisevia tekijöitä em. käyttäytymiseen löytyy kaksi: Tv-mainokset ja lyhyt ostosmatka. Esim. H&M, Dressmann ja muut tv-mainontaa käyttävät yritykset saavat asiakkaat muuttamaan ostosmatkoja. Tällä hetkellä Uuteenkaupunkiin tuo asiakkaita tv-mainoksilla ainoastaan Lidl. Mikäli tänne saataisiin lisää kyseisiä yrityksiä, ne toisivat kaupunkiimme lisää ulkopaikkakuntalaisia asiakkaita. Samalla tänne tulisi töitä, vaurautta jne..

Prisman tms. mahdollinen tänne saaminen vaatii ponnistuksia. Mutta tarkastellessamme kaupunkimme positiivisia kehitysnäkymiä ja talousaluettamme, ei Prisman tai Citymarketin tänne rakentamista voida minää maailman ihmeenä pitää. Nämä pienemmät valtakunnalliset ja kansainväliset ketjut saattaisivat tulla tänne helpomminkin, onhan tänne jo saatu Lidl. Oma merkityksensä olisi myös PICK N PAYN saaminen Uuteenkaupunkiin. Raumalla ja Porissa em. yrityksen kaupat ovat kymmenientuhansien ihmisten valitsema vaihtoehto K ja S kaupoille! PICK n PAY toisi kaupunkiimme asiakkaita myös Uudenkaupungin ulkopuolelta.

Vajavainen pohdinta tuottaa tuloksen, jonka mukaan Prismat ja vastaavat tappaisivat omat yrittäjävetoiset kauppamme. Muut paikkakunnat todistavat moisen vajavaisen pohdinnan tuloksen vääräksi. Selkein esimerkki löytyy Tuurista. Vaikka iso kauppakeskus myy tavaroita todella edullisesti, on se synnyttänyt paljon yksityisiä, ketjuihin kuulumattomia, menestyviä yrityksiä ympärilleen. Meillä kävisi samoin eli kaupungin kasvanut yksityisten palveluiden määrä kasvaisi niin voimakkaasti, että siitä hyötyisivät kaupunkimme yrittäjät melkoisesti. Samalla yrittäjien tulot ja maksamat verot kasvaisivat rutkasti. Näin koko kaupunki hyötyisi kauppakeskuksen syntymisestä Uuteenkaupunkiin.

28 kommenttia:

 1. "Uuttakaupunkia pienemmästä Loimaasta löytyy Prisma." Ja myös Citymarket!

  http://www.k-citymarket.fi/Kaupat/Loimaa/

  Hyvällä Tuurilla meillekin voisi jotain syntyä, mutta ei sovi ainakaan ilman lisärakentamista nykyisen Euromarketin tontille.

  VastaaPoista
 2. Kannatamme javan? kanssa koko rakennuksen purkua tai pitää tyhjillään se on muitten yrittäjien etu.
  Muissa ruokakaupoissa väki lisääntyy, pieni herkusatamakin saa osansa.

  VastaaPoista
 3. Kiitos vierailuista ja kommentistasi! Meidän suurin ongelma kumpuaa käsittämättömästä hujanhajan-kaavoituksessa. Uudestakaupungista elintarvikeliikkeiden välistä löydät kaksi rautakauppaa, joista tavaroiden haku on hankalaa.

  Ekan kiinteistön ratkaisee keskustan elävänä pysymisen. Ehkä PICK N PAY ja liuta erikoisliikkeitä olisi hyvä ratkaisu?

  VastaaPoista
 4. Jiitos edelliselle! Jos Herkkusataman kauppias saisi Ekan kiinteistön tilat käyttöönsä, sinne tultaisiin kauempaakin ostoksille. Jo nyt Herkkusataman valikoimat ovat käsittämättömän laajat kaupan pieneen kokokoon nähden! Tällä kauppiaalla on yritystä ja osaamista!

  VastaaPoista
 5. Java heitäppä vaikka kymmenen eri tuotteen normaalihinta, joka on edullinen Tuurin kauppakeskuksessa ja mikä se on täällä U:kissa.

  VastaaPoista
 6. Kiitos käynneistä ja kysymyksestä! Eiköhän normaalihinnat ole samoja keskusliikkeiden sisällä. Hyvä esimerkki viime viikonlopulta Juhla Mokka oli täällä 2,99€/paketti, mutta Turusta tai Raumalta, suuresta ostoskeskuksesta, sen olisi saanut vielä halvemmalla. Kun näitä tarjouksia on sivun verran, niin auton nokka suuntaa helposti pois Uudestakaupungista.

  Hinnan lisäksi tuotevalikoimat ovat ratkaisevia. Ruokasataman kauppias on hoksannut laajan valikoiman merkityksen. Häneltä saa ainoana kaupungistamme esim. Ullan Pakarin leipää. Kuten täälläkin on mainittu, Laitilan S kaupasta löytyy kunnon lihatiski, mutta Uudenkaupungin S kaupasta et vastaavaa löydä.

  VastaaPoista
 7. Älä java jauha paskaa. Samat hinnat Ukin ja Rauman ja Turun marketeissa.

  VastaaPoista
 8. Anonyymi30. heinäkuuta 2013 23.12

  Älä java jauha paskaa. Samat hinnat Ukin ja Rauman ja Turun marketeissa.
  Ei tuokaan kyllä pidä kutiansa.
  Tuurihan myi kännyköitä muutamalla eurolla tietyn kappelemäärän ja porukka oli tulvimalla.

  VastaaPoista
 9. Selkein esimerkki löytyy Tuurista. Vaikka iso kauppakeskus myy tavaroita todella edullisesti. Laita Java nyt niitä hintatietoja sieltä Tuurista. Kannattaa varmaan lähteä hakemaan sieltä Juhla Mokkaa.

  VastaaPoista
 10. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Onhan se nyt selvää kumpaan paikkaan asiakkaita halutaan, jos keskusliike investoi jonnekin 100 miljoonalla ja lähettää toisaalle vanhat ruostuneet ostoskärryt. Ei kai kukaan ole lähdössä kahvipaketin hakuun satojen kilometrien päähän, vaikka saisi sen ilmaiseksi. Jokainen voi halutessaan mennä Kyläkaupan kotisivuille, vertailla hintoja ihmetellä ihmisten ostoskäyttäytymistä.

  VastaaPoista
 11. Kahvitarjous, se se vasta
  on mitä ihmeellisin asia. Jos paketin saa melkein euron jostain. 20 km säteellä halvemmalla mihin on tuudittauduttu, niin sitä varten laitetaan jopa auto käymään ja yhtä pakettia. Herran lettas jos niitä saakin 2 pkt per asiakas niin johan sitä villiinnytään. Ei juuri lasketa mitä maksaa kukkarolle yksi ajokilometri luteenkiiltävällä ja velkaisella autolla. Kaiken kruunaa se että kahvinhakuteissulta saatetaan ostaa normaalikassillnen muuta tavaraa eikä niiden hintaa tutkita latin vertaa. Saihan kahvipaketin Halvalla, perkele! Sitten. Olen muuten Mugaben kannattaja. Hän on hieno johtaja ja hänellä hieno karvalakki. Kansakin
  tykkää niin. Täh?

  VastaaPoista
 12. Koko ketju on alustusteksiä myöten taas pelkkää luulemista.
  Varmaksi ei voi sanoa mitään asiaa ja käyttäymismuodot muuttuvat, esim ikäjakautumalla on suuri merkitys asiointiin.
  Tuo kauppahallin tyylinen liikekeskus on kyllä varteenotetteva idea, mutta onko väestöpohja sittenkin liian pieni? myös pikken pay tyylinen kauppa on hyvä idea, mutta eikö meillä ole jo lidl.
  Näitä asioita on lähes mahdoton ennustaa etukäteen ja jossain jonkun tyyppinen idea menestyy ja toiesella paikkakunnalla ei.

  VastaaPoista
 13. Tervesiä Tuppukylään!

  Kyllä Tuppukylä on Tuppukylä ette te siitä mihinkään pääse.
  Entisenä Tuppukylässä asuneena voin kirjoitaa sen,asutte sellaisessa kyläpahasessa jos todella ei ole minkäänlaista kilpailua kaupankäynnissä.Siitä kilpaillaa kuka voi tuotteen myydä kaikein korkeimpaan hintaa ja jos joku sen vielä ostaa.Sieltä täytyy lähteä esim: ostamaan vaateita joko Turkuun tai Raumalle jos meinaat saada mieleisesi tai sopivan kokoisen.Tiedän aivan tarkaan mikä on hintataso tuoteilla Turku,Rauma ja Pori.Esim:Porin Mikkolan liikekeskuksessa Prisma on niin suuri,että sinne mahtuu kaikki Tuppukylän kaupat ja vielä jää tyhjää tilaakin.Näin muualla mutta teillä siellä vain näperrellään ja kauppiaat kyttään toinen toisiaan kuinka "hyvin" tuokin pärjää ja ollaan niin saakelin kateellisia.

  VastaaPoista
 14. Rautakaupan kohdalla ei mitään kilpailua.

  VastaaPoista
 15. Rautakauppatavarat on haettava toisilta paikkakunnilta. Matti Meikäläinen ostaa euroilla ja siten vain nto-nto hinnalla on merkitystä. Alennusta voi saada vaikka kuinka paljon, mutta se ei lämmitä, jos lähtöhinta on jo valmiiksi pitkä.

  VastaaPoista
 16. Tulevaisuudessa/nykyisin ostoskeskus on "netissä". Ne jotka eivät pääse "nettiin" ovat ongelmissa ja siksi heille on lähikauppa. Mihin tarvitaan nykyisiä ostoskeskuksia ?

  VastaaPoista
 17. On kyllä vaikea ennustaa mikä investointi voidaan todeta kymmenen vuoden päästä oikeaksi.
  Varmaan Harto ainoa?

  VastaaPoista
 18. Nyt kun raaka-aineet soijatehtaalle tuodaan poriin ensimmäistä lastia lukuunottamati niin mihen sitä säiliötö jatkossa tarvitaan? osaako joku selittää??
  Vuoden alusta osakeyhtiöksi muuttuneen sataman alueella on jo aloitettu soijatehtaan säiliön perustusten rakentaminen. Säiliön on oltava valmis syksyllä. Rakentaminen maksaa noin miljoona euroa.

  VastaaPoista
 19. Kaipa sitä lopputuotetta varten?

  VastaaPoista
 20. Tänne tarvittaisiin kunnon lihakauppa. Itäpoijun lihatiski on suuri vitsi, aina sieltä ollaan tyrkyttämässä kärpästen paskomaa vanhaa lihaa. Tuore pidetään jemmassa kunnes sekin on piloilla.

  VastaaPoista
 21. Millaisesta lihan tarjonnasta on kysymys?

  VastaaPoista
 22. Eukko haki sieltä tarjoksen perässä tänään siikaa. Käski suomustaa ja fileoida. Ei voinu kun ei ollu suomuja, mutta fileointi oli helppoa: ruoto irtosi vetämällä...

  VastaaPoista
 23. KIITOS KÄYNNEISTÄ JA KOMMENTEISTA! Joskus sattuu mokia, joista kannattaa ottaa oppia! Eiköhän meillä elintarvikevalvonta pelaa sen verran hyvin, ettei nyt sentään kärpäisten munia myydä lihatiskillä. Kokemuksista kannattaa ottaa opiksi, jos ne ovat jatkuvasti miinusmerkkisiä. Ei kuitenkaan ryhdytä kohtuuttomasti mollaamaan jotain asiaa julkisesti, kun olemassa on asioita työkseen hoitavia viranomaisia.

  VastaaPoista
 24. Erään jutun yhteydessä kuuntelin muutamia mielipiteitä liittyen "suurmarkettiin". Valtaosa kannatti keskustan elävöittämistä. Mallina voisi olla vaikka Turun Hansa-kortteli.
  Kannatetaan!

  VastaaPoista
 25. Sinä Java olet sivistymätön, et kuulemma tervehdi Hartoa ja demrivaltuutettuja. hyi sinua.

  VastaaPoista
 26. Mitä sivistymättömyyteen tulee, suosittelen kohdistamaan katseet tänne
  lyhtypää kirjoitti 1.8.2013 klo 22.11 Harton blogissa.

  VastaaPoista
 27. Mukava, että olette ymmärtäneet Javan pyynnön avoimesta keskustelusta ideoida uusia liikeyrityksiä keskustaan. No, aina ei saa mitä tilaa...

  Itse kaipaisin toista autojen varaosaliikettä, jopa sellaista joka toimisi uusien osien myynnin ohella käytettyjen osien välittäjänä niihin autoihin, joihin uuden osto on iso osa tavan duunarin tiliä.

  Ei kaikki kaipaa täällä päivittäin uutta pukua. Nuorisovaatteita myydään, samoin eläkeväelle, vaan entä tavallisten tallaajien vaatteet? Tarjoustalo on ainut vaateliikkeemme, ilman kilpailua.
  Samoin erilaisia kakkuja, herkkuja ja sisustustavaroita löytyy, niitä en kaipaisi lisää. Mutta mistä voin ostaa vaikkapa huuliharpun tai uuden painoksen jonkin jo kuolleen artistin levystä? Ilman kotona netin surffaamista. Ihan hypistellen ja ollen tyytyväinen "löydöstä".

  VastaaPoista
 28. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Liuskan poistuminen markkinoilta oli paha isku varaosakaupalle. Toivottavasti joku täyttää aukon pian! Kilpailusta hyötyvät jopa keskenään kilpailevat liikkeet, ne vetävät asiakkaita oman paikkakuntamme ulkopuolelta!

  Aivan varmasti tervehdimme Harton kanssa ja varsin usein juttelemmekin. En yksinkertaisesti tunne kaikkia valtuutettuja, joten miten tiedän heitä tervehtiä. Luonnollisesti en tervehdi sellaisia tyyppejä, ketkä ovat esim. levittäneet minusta törkeitä valheita ja ovat jopa perättömyyksiin vedoten yrittäneet saada minut vankilaan. Samoin en juuri tervehdi heitä, ketkä eivät vastaa edes puheluihini. Ei kyse ole mihinkään puolueeseen kuulumisesta!

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!