lauantai 27. heinäkuuta 2013

IHMEELLISTÄ MEDIAMEININKIÄ TOTALITARISMIA JA/VAI TÄTÄ PÄIVÄÄ!

Jossain uutisointi poikkeaa melkoisesti valtavirrasta, enkä nyt tarkoita niitä kulmakuntia joihin sataa mediamenestyksen myötä pulitzerpalkintoja. Vaan tarkoitan kulmakuntia, joka on kuin jäänne natsien ja Neuvostoliiton manipulointikoneistosta. Verratkaapa lehdykäisiä keskenään ja teette toimitusten erilaisuudesta mielenkiintoisia havaintoja.

Kuinka usein olette nähneet esim. Hesarin tai Savon Sanomien tekevän juttua omasta päätoimittajasta? Yleensä päätoimittajat johtavat lehteä ja otteillaan pitävät julkaisunsa journalistisesti korkealla tasolla. Laatu lehdet pyrkivät rehellisesti välittämään tietoa, ne lyövät lukijan eteen tapahtumien taustat, esittävät lukuja ja tilastoja totuuden vakuudeksi. Kyseinen toiminta vaatii aikaa, tarmoa ja ammattitaitoa, siihen menee lehden päätoimittajien ja toimittajien aika. Heillä ei ole aikaa eikä halua linssiluteilla omassa lehdessään.

Työssään onnistuneen päätoimittajan ei yksinkertaisesti tarvitse todistaa lukijoille omaa pätevyyttään, itsestä otettujen, kuvien voimalla tehostetuilla hehkutus/kaveerausjutuilla. Lukijat näkevät päätoimittajan pätevyyden lehteä lukiessaan. Pätevän päätoimittajan lehti on luotettu uutisväline, jonka levikki lisääntyy. Kuvitelkaapa, jos Kalevan päätoimittaja alkaisi esiintyä säännöllisesti lehtensä omissa jutuissa kaveeraamassa kaveriensa sekä julkkisten kanssa tai kekkuloimassa mitättömien kissanristiäisten linssiluteena. Eikö tämä tuntuisi lähinnä koomiselta tai ainakin natsi- tai neuvostotyyliseltä henkilöpalvonnalta?

Hyvän päätoimittajan lehti panostaa faktoihin ja tasapuolisuuteen. Tieto jota lehti tarjoaa on luetettavaa ja se tarjotaan kansalle mahdollisimman nopeasti. Jos käsiteltävästä asiasta syntyy mielipide-eroja, ne julkaistaan tasapuolisesti. Näin lehden uutisointi ja toimitus pysyy keskustelun yläpuolella ja puolueettomana. Tällainen lehti ja sen päätoimittaja nauttivat kaikkien lukijoiden luottamusta eikä päätoimittajan tarvitse teetättää toimittajillaan itseä ylistäviä juttuja.

Kun otat käteesi luotettavan uutislehden, luet siitä uutisia taloudesta, urheilusta, politiikasta jne.. Luet laadukkaasta uutislehdestä laadukkaan toimituksen tekemiä uutisjuttuja. Et hetkeäkään joudu epäilemään laadukkaan uutislehden faktoina esittämiä lukuja. Et koskaan joudu ihmettelemään laadukkaan uutislehden talousjuttua, jossa faktoista kertovat luvut on korvattu mielipiteillä ja henkilöpalvonnalla! Luotettava uutislehti on saavuttanut asemansa vuosien luotettavalla toiminnalla. Ei hyvän uutislehden ole syytä pönkittää omaa johtoaan. Jos johto osaa hommansa, teot puhuvat puolestaan.

Jos lehti ei ole uskottava uutislehti, sinä et ensiksi lue lehden ns. uutisia vaan hyökkäät mielipidepalstoille. Syy tähän on siinä, että et pidä lehteä enää  uutislehtenä vaan mielipidejulkaisuna. Alitajuisesti lukija hakee lehdestä aina ensiksi sen, minkä hän mieltää lehden päätarjonnaksi. Kun uutislehti on muuttunut mielipidejulkaisuksi, on tähän yleensä selvä syy. Neuvostoliitossa ja natsien Saksassa syy oli mielipiteenmuokkaus ja henkilöpalvonta. Totuus uhrattiin mielipiteiden ja valittujen henkilöiden tieltä.

Totalitarismissa uutisointi personoidaan. Uutisten personoinnilla manipuloidaan yleistä mielipidettä yhden ajatussuunnanedustajien  tai jopa yhden ihmisen taakse. Kun jonnekin tehdään kanava, jonka rakentamisessa kuolee miljoona ihmistä, kerrotaan valtavasta ideasta, sen toteuttamisesta ja hehkutetaan idean isää jumalalliselle tasolle; mutta rakentamisessa kuolleesta miljoonasta ihmisestä ei mainita mitään. Kun tarkoituksena on mielipiteen muokkaukseen ja henkilöpalvontaan tähtäävä manipulointi eikä uutisointi, totuutta ei  kerrota, jos se vesittää manipuloinnin. Jos kaupungin talous on ajettu kuralle ja sieltä pakenee väki kuin helium punaisesta vappupallosta, tätä ei voida kertoa, koska se ei palvele henkilöpalvontaa eikä mielipiteen muokkausta. Ikävä totuus torjutaan personoimalla ja häpäisemällä sen esittäjät, rikollisiksi ja epäkelvoiksi yhteisönjäseniksi. Voimallisen häpäisyn tavoite on myös toimia pelotteena ja siten sulkea eri tavoin ajattelevien suut! Näin uutisten personoinnilla estetään normaali demokraattinen keskustelu ja avoin faktoihin perustuva päätöksen teko!

Kaiken huippuna voidaan pitää totalitaristisen median kansajuhlia ja tapahtumia, jotka pahimmillaan saivat ihmiset juhlinnan ja koohotuksen ohessa vainoamaan ja murhaamaan syyttömiä kanssa eläjiä. Onneksi Suomessa on vapaa lehdistö, jonka huipulla häärivät, tehtäviin korkeasti koulutetut ammattitaitoiset rivitoimittajat esimiehineen. Suomessa lehdistöllä on sen yhdessä sopimat pelisäännöt, jotka takaavat tasapuolisen uutisoinnin ja ihmisten inhimillisen kohtelun. Suomessa lehdistö ei ole opettaja, mielipiteen muokkaaja vaan rehelliseen toimitustyöhön sekä tasapuoliseen uutisointiin paneutuva tiedon jakaja, erilaisten mielipiteiden, näkemysten ja innovaatioiden esiin nostaja.

Millä älyllä monopoliasemassa oleva lehti tutkii omaa uskottavuuttaan? Jos lehti saa tuhannet ihmiset juhlimaan torille kaupungin mahtavaa menestystä ja siihen kaupungin johtanutta messiasta, vaikka kaupunki on todellisuudessa ajettu ns. messiaan esittelyllä perikadon partaalle; niin eikö tämä ole selvä tutkimus ja todistus siitä, että kansa nielee/nieli kaiken, mitä monopoliasemassa oleva lehti kertoo/kertoi uutisina?  Enemmän minua ihmetyttää tutkimuksen julkistamistyyli ja syyt moisen tutkimuksen julkaisemiselle kuin edes se kuinka moinen tutkimus on tehty! Vai voiko joku kuvitella esim. sanomalehti Länsi Suomea tekemässä  lukijoilleen tutkimusta oman toimituksensa uutisoinnin luotettavuudesta ja hehkuttavan tämän tutkimuksen  tuloksia:  80% LUKIJOISTAMAMME PITÄÄ UUTISOIMIAMME LUKON PELIEN LOPPUTULOKSIA USKOTTAVINA!

21 kommenttia:

 1. Hei jos päätetään oman työntekijän tehdä meistä ihan oma gallup ja pidetään haastateltavien määrä ja otantaperusta taka-alalla kysymyksistä puhumattakaan. Mitä veikataan lopputulokseksi muuta kuin kumartamista omaa työnantajaa kohtaan. Sanotaanko, että varsin edistyksellistä semminkin kun satuimme warmuuden vuoksi valitsemaan gallupintekijäksi markkinoinnistamme vastaavan työntekijän.

  VastaaPoista
 2. Erän lehden mielipideosastolta laitetaan nettiin vain muutamien milipiteet valikoivasti. Onkohan netti ollut rikki yllättävästi määrättyinä päivinä. Käykäähän itse tarkastamassa. Huh huh.

  VastaaPoista
 3. on sitä monenlaisia totuuksia.
  Mistä esimerkiksi voi tietää onko valtuustonkokouksesta kirjoitettu artikkeli totuuden mukainen jos ei ole ollut itse paikalla, kun paikalla olijatkin puhuvat välillä täyttä soopaa niinkui eräs aikoinaan hallituksen kokouksesta, tai yleensäkin jos asiaan ei ole perehtynyt.
  Esim: javan äänimäärä kunnallisvaaleissa aivan pielessä eikä jälkeenpäin edes korjattu.
  Sitten taas toisaalta vakkis kirjoittaa samasta asiasta ihan erilailla ja silti muka paikallislehti on totuudenmukainen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uudenkaupungin Sanomat on poliittisesti väriä tunnustava lehti.

   Poista
 4. Edelliseen: Kyseinen lehti käyttää poliittista valtaa, nostaa joitakin jalustalle ja pudottaa muita. On kätevää silloin, että lehteä luetaan.

  VastaaPoista
 5. Tottakai lehti tekee tutkimuksia. Kaikki yri4ykset tekevät niin. Tämä on Javan tyhmää paisuttelua.

  VastaaPoista
 6. Eiköhän Java nyt kirjoita jostain muustakin kuin "tutkmuksesta".
  Mitä tähän sisäiseen tutkimukseen tulee, niin siitä saa olla montaa mieltä

  VastaaPoista
 7. Javan tulkinta on täysin oikeassa suunnassa.
  Nimimerkki tutkija.

  VastaaPoista
 8. Kiitos vierailuaktiivisuudesta ja viesteistä! Eikös maailmassa ole paljon asioita ja puheenaiheita. Kuka määrittelee sen, mitä saa ihmetellä ja mistä saa keskustella? On ihmeellistä, jos täälläkin täytyisi noudattaa haapanevavuorelaisten pää-äänenkannattajan komentoa ja sensuuria. Joitakin vain ylivoimaisesti harmittaa sellainen asia, mihin päätöksen teko ja uutisointi normaalisti ja pääsääntöisesti perustuu! Tämä asiahan on totuus. Minkälaiset ihmiset tekevät kaikkensa, jottei totuus tule julki? -Tuskinpa kovin rehellisestä väestä on kyse!

  VastaaPoista
 9. Tuskinpa kovin rehellisestä väestä on kyse!
  Olet oikeassa. Onneksi meillä on kaupungissa rehellinen kuittitarkastaja joka käy kaikki kuitit läpi

  VastaaPoista
 10. Muistakaa mikään ei muutu vain nimet jo nyt näyttää, että taas olen oikeassa.
  Toivoisin joskus olevani myös väärässä ainakin tässä asiassa.

  VastaaPoista
 11. Esim venäjäällä eivät ihmisoikeusasiat ole kunnossa, lähes jokainen suomen kansalainen sen tietää.
  Vaikka kuinka arvostelisimme asiaa suomen ylintä johtoa myöten ei yhtään auta asiaa sama se on ugis mikään ei muutu.

  VastaaPoista
 12. Kiitos vilkkaasti vierailusta ja viehkeistä viesteistänne tänne laittamistanne! Muutoksen teko on vaikeaa. Netti lienee pelastuksemme!

  VastaaPoista
 13. Olisiko Arabikevääksi nimetty myllerrys lähtenyt liikkeelle ilman nettiä niin tuskinpa vain. Mitä taas Suomen kesään tulee niin nyt on sitten satanut. Kuiva kausi on ohi hetkeksi ja saavit valuvat yli vettä. Onneksi vain vettä.

  VastaaPoista
 14. Kiitos käymistilastanne ja kommentista! Neuvostoliitto kaatui satelliitteihin ja videoihin, nyt meni arabien kanssa kuten kerroit. Mutta mitähän meillä syksy tuo tullessaan....., joko muutoksen tuulet ujeltavat ja poistuuko "matti" kaupunkilaisten tiedon kukkarosta?

  Sade oli ihan toivottu ja hyvin ajoittui. Meinasi muutaman veijarin saunaillasta tulla ulkoisesti kuiva!

  VastaaPoista
 15. Mikään ei muutu usko jo java.
  Sitten uskon jos tehdään riippumaton tutkimus tarkastuslautakunnan pöytäkirjasta.

  VastaaPoista
 16. Kiitos viestistäsi! Aina soppii eppäillä, niin eppäilen minäkin! Ei asia mihinkään politrukkituomioistuimen kavereille antamaan päätökseen jää, lupaan sen!

  VastaaPoista
 17. Sopua ei saada aikaiseksi missään asiassa koska riidat on on niin syvällä sydämissä.
  Sama tilanne kuin israelin ja arabien välillä sopua ei synny.

  VastaaPoista
 18. Kiitos viestistä! Eihän tässä ole kyse sovusta vaan ihan konkreettisesta asiasta: LUOTTAMUSTEHTÄVÄN TÖRKEÄSTÄ LAIMILYÖNNISTÄ JA MERKITTÄVIEN TALOUDELLISTEN VAHINKOJEN AIHEUTTAMISESTA! Lisäksi on rikottu kuntalakia vai voiko joku väittää, että ent. hallitus toimi kunnan ja sen asukkaiden parhaaksi?

  VastaaPoista
 19. En nyt tarkoittanut juuri tätä asiaa sovulla vaan yleensä vallitsevaa tilannetta.Pöytäkirja on konreettista.

  VastaaPoista
 20. US harvemmin antaa oikeata kuvaa edes valtuuston kokouksista. Terv. katsojana ollut ja seuraavan lehden kommentteja useasti hämmästellyt.

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!