tiistai 25. kesäkuuta 2024

MATKAILUVALTTINA HISTORIAN MUSTAT TAPAHTUMAT!





Oikeita uutisia ovat katastrofit, sodat, onnettomuudet ja kaikki ikävä. Voidaanpa vielä todeta, että mitä ikävämpi tapahtuma, sitä isommin se kiinnostaa plus tallennetaan her/historiaan. Sama pätee matkailuun, jos et usko väittämää, niin piipahda Auschwitz-Birkenaun keskitys/tuhoamisleirillä ihmettelemässä väenpaljoutta. Myös mielenkiintoiset kummallisuudet kiinnostavat kulkijoita. Jälkimmäisistä voitane esimerkkinä tarjota Codex Gigas, paholaisen raamattu, jonka eeppoksen tekijä kirjoitti käsin yhdessä yössä pirun avittamana. Aikoinaan ruotsalaiset anastivat po. teoksen sotareissullaan ja nyt se komeilee tukholmalaisessa kirjastossa kaiken kansan ihmeteltävänä. Voisimmeko me ottaa mallia maailmalta ja ryhtyä markkinoimaan omia, her/historian mustaksi maalaamia, paikkoja matkailukohteina turisteille. Moista harjoitetaan jokseenkin vähän, mutta se johtunee puhtaasta tietämättömyydestä ja luomiskyvyttömyydestä.

Meillä Vakka-Suomessa piisaa runsaasti ikävää ihmeteltävää. Miksi 2. maaliskuuta 1868, Suomen ensimmäisen kauhukirjan kirjoittaja ja Suomen ensimmäisen sinfonian säveltäjä Axel Gabriel Ingelius löydettiin kuolleena uusikaupunkilaiselta pellolta, sen selvittämisessä olisi Petäjäniemellä ja Laatikaisellakin tekemistä - onnistuisiko ilman Katin apua? Sadat vuodet vanha Uusikaupunki on täynnä paikkoja, jotka huokuvat iloa ja riemua, mutta meiltä löytyy myös vahvasti her/historian mustaa puolta. Kaupunkimme armoton aikajana pitää sisällään murhia, mestauksia, hirttämisiä, kidutusta ja julkisia häpäisyjä. Nämä kaikki paikat ovat yhä olemassa, mutta tieto niistä on jäänyt unholaan, mutta onneksi kaikki on tallennettu her/historian arkistoihin. Uskon, että Uudenkaupungin historiaa hyödyntämällä saisimme runsaasti lisää turisteja kaupunkiimme. 

Kyseisen idean hyödyntäminen ei vaadi kohtuuttomia varoja, kun paikat ovat tiedossa. Uskon näiden paikkojenkin aukeavan yhdellä puhelinsoitolla Mari Jalavalle. Häneltä löytyy tietoa her/historiasta ja siitä mistä saa täydentävää sekä tarkentavaa tietoa ajan käänteistä Vakka-Suomessa. Eikä meidän pidä unohtaa Rake tähtisen luomia hahmoja: Petäjäniemeä, Laatikaista ja Katia. Suomessa on kymmeniätuhansia heidät tuntevia Raken kirjojen lukijoita, joten josko tältäkin pohjalta saisimme matkailuumme vetovoimaa. Ja pieni vihje kirjailija Rake Tähtiselle: löytyisikö Kati Lindegreniltä, Petäjäniemeltä ja Laatikaiselta intoa, kykyä tahikka aikaa Ingeliuksen kuolemaan liittyvän mysteerin selvittämiseksi eli mitä tapahtui Salmen kartanon lähellä sijaitsevalla lumisella pellolla 2. maaliskuussa 1868 - olisi viimeinkin aika selvittää Suomen historian ensimmäinen, laajaa julkisuutta saanut, murhamysteeri!

23 kommenttia:

  1. Hyvä ja halpa idea, mutta osaako matkailuväki markkinoida sitä?

    VastaaPoista
  2. Että noin. 1 sadastatuhannesta tai miljoonasta voi tietää noista asiosta. Ehkä Kyllikki Saarellakin on jokin yhteys ugilaiselle hevosmiesyritykseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja sinä kuulut ikuisesti niihin.

      Poista
    2. Voi näitä halvatun tomppeleita, jotka luulevat yhden miljoonasta tietävän keskitysleireistä. Ei varmasti tuon kertonut idiootti uskalla kertoa nimeään. Onko täällä kaikki noin helvetin tyhmiä vai onko tämä jotain Vannas säätiön suojelemista vai olenko minä nero ja yksi miljoonasta, joka tietää Auschwitzin olemassaolosta. Kuinka joku voi väittää jotain noin päätöntä, missä hän on käynyt koulunsa?

      Poista
    3. Murheellista lukea kommentteja, joista paistaa kommentoijan tyhmyys.

      Poista
  3. Ei kansa elä sirkushuveilla. Se tarvitsee töitä, jotta se voisi ostaa sirkushuveja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Autotehtaalta ei ole viime aikoina kuulunut mitään uutta A-sarjan mersun tuotannon suhteen eikä oikeastaan mitään muutakaan paitsi akkutehtaan palot.

      Poista
    2. Työpaikkoja ne ovat matkailunkin työpaikat. Matkailu on meillä lapsen kengissä, siellä on kasvun varaa.

      Poista
    3. Matkailu on loistava esimerkki siitä miten kaupunkiin saadaan tuloja. Viime vuosikin oli hyvä. Vierailijat eivät rasita kaupungin taloutta lakisääteisillä palveluilla. Kaupungin ei tarvitse rakentaa mitään halleja tms. vaan pitää huolta siitä, että vierailijat viihtyvät ja käyttävät paikkakunnan palveluja. Matkailun taloudellista merkitystä ja potentiaalia ei ole vieläkään oivallettu. Vetovoimaisten tapahtumien järjestäminen kannattaa, vaikka pientenkin.

      Poista
  4. Mitä matkailupalveluita Ukista löytyy syksyllä, talvella ja keväällä? Listatkaa aluksi vaikka puolitusinaa.
    Ravintoloista moni on kiinni tai auki vain osittain
    . Golfkenttä on kiinni. Eli mikä toimii ja vetää vaikka lapsiperheitä? Niin mikä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Golfin pelaajat pelaavat talvella etelässä ja kesälläkin golfkenttä on vetovoimatekijä vain harvoille. Kesä on Suomessa matkailukautta ja se pitää maksimoida. Talvellla sisätilojen tapahtumat esim. konsertit ovat mahdollisuus. Ravintolat ovat joustavia aukiolojen suhteen jos on palveluille kysyntää. Ravintolat voivat myös itse järjestää esim. huippukokin viikon jolloin vierailijoita riittää kauempaakin.

      Poista
  5. Ehdotetut toimet ovat näpertelyä. Kaupungissa ei ole mitään lapsiperheille rospuuttoaikaan eikä oikein kesäkaudellakaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Seurat ja järjestöt tarjoo lapsiperheille paljon harratuksia. Matkailullisesti ei ole mitään. Teema torit ja Männäisten tori hiljenee. Perjantaina Männäisten torilla Jussila kehuu vaimon miehestä kirjoittamaa kirjaa. Meinaako torin kestovieras J. Valkonen mennä kuulemaan Jussilaa.

      Poista
  6. Harrastustoiminnot oman paikkakunnan lapsille ei ole matkailutoimintaa.

    VastaaPoista
  7. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Seurojen ja ja järjestöjen tapahtumiin matkustetaan paljon esim. palloiluturnaukset, teatteri, konsertit jne.. On varsin ikävää, että kaupunkimme ajautui tilanteeseen, jossa meillä ei ole varaa muhun kuin näpertelyyn. Kun näpertelyyn lisätään amatöörimäinen markkinointi ei voi kuin spelätä perinteisenTOP-tyylin(Toivo-Odota-Pety) jatkumista. Kun rahat ja väki vähenevät, ei voi muuta kuin näperrellä. Joskus tuli tehtyä rohkeitakin avauksia, mutta se aika on jäänyt vuosien taakse. Nyt odotellaan OP-linjalla, enkä tarkoita hyvää pankkia, vaan Odota ja Pety -tyylissä pysymistä ja vaalien tuomaa muutosta. Jospa sellainen ihme koettaisiin ja saataisiin kaupunkimme hallinto/valmistelu/toteutuspuolella sellaiset muutokset aikaiseksi, että homma alkaisi viimeinkin toimia tässä kaupungissa ja täyttäisimme edes asukkaiden maltillisimmat toiveet.

    Mitä Männäisten torin tapahtumaan tulee, mennään sinne oikein isolla porukalla, kuulemaan entisen päätoimittajan sittemminkin vai oliko se semminkin erittäin tärkeää esitystä. Perjantaina kaikki mukaan viihtymään Männäisten torille, siellä on tarjolla paljon kuumaa kahvia ja mukavaa purtavaa ja paljon lokoisia juttukavereita. TERVETULOA VIIHTYMÄÄN!

    VastaaPoista

  8. Mietitään seuraavaaksi tämän harjoituksen merkitystä.
    Suomalaiset Hornetit osallistuivat harjoitukseen, jossa testattiin johtamista ydinsodan varalta

    https://www.hs.fi/suomi/art-2000010523095.html

    Saat mennä torille tai olla menemättä.

    VastaaPoista
  9. Ex päätoim. Jussila voisi ottaa uuden aiheen haastatteluunsa ja haastattelijoidensa kanssa. Aihe on tässä alla.
    Työttömyys kasvoi ja avoimet työpaikat vähenivät Varsinais-Suomessa – tuore tilasto maalaa synkän kuvan maakunnan työllisyydestä
    https://www.ts.fi/uutiset/6366070

    VastaaPoista
  10. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Anonyymit kommentit ovat mukavia, niiden ainoa rajoitus on ettei kenenkään kimppuun hyökätä henkilökohtaisesti nimeä käyttäen. Ei ole myöskään tyylikästä tulkita toisen toivovan kuolemaansa, vaikka syy olisi hyvinkin perusteltu. Pahoittelen, että jouduin pitkästä aikaa poistamaan kommentin.

    VastaaPoista
  11. Historioitsija Valkonen, sinä kun tykkäät muistella vanhoja tapahtuu se sitten Kalannin torilla tai blogeisssasi.

    Minkälaista historiaa tästä tulee?
    https://www.themoscowtimes.com/2024/06/12/letting-more-russians-come-to-europe-means-taking-billions-out-of-putins-pockets-a85386

    VastaaPoista
  12. Tässä teema torille, joka tuntuu kansan syvissä riveissä ja kaupungin kukkarossa. Eläkeläisen kirjoittama pamfletti toisesta eläkeläisestä ei tunnu saati kiinnosta tässä ajassa kuin kirjoittajaa itseään.
    Autotehtaan tuotannossa tehdään lyhennettyä työviikkoa marraskuulle

    https://www.uudenkaupunginsanomat.fi/2024/06/autotehtaan-tuotannossa-tehdaan-lyhennettya-tyoviikkoa-marraskuulle/

    VastaaPoista
  13. Kiitos käynneistä ja kommenteista ja kysymästä! Ihan vakavasti, oikein otta kurtussa, todettuna, en ole menossa enää Männäisten torille ja tuskinpa minua siellä kaivataan, mutta se siitä aiheesta. Jos historia toistaa itseään, jo aina Alaskan myynnistä alkaen USA:n valuutta tukee Venäjää ja se rintama, joka seisoo Saksan kanssa, ottaa takkiinsa. Enkä nyt lähde itseäni historioitsijana pitämään, olen lukenut samat kirjat kuin kymmenetuhannet muutkin ehkä sadattuhannet.

    VastaaPoista
  14. Etkö kestä lukea painettua sanaa, joka avaa alhaisuutesi.

    VastaaPoista
  15. Lisätkää erikoiskoulutusta ukiin niin tulee opiskelijoita muualta lähialueelta. Osa laittaa yrityksen pystyyn ja jää Uusikaupunkilaiseksi. Tai sitten jäädään maha pystyssä ukiin.

    VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!