sunnuntai 23. kesäkuuta 2024

KUN ELINKEINOTOIMI EI TOIMI


Kultakuumeen vallitessa Kaliforniassa varmimmin rikastuivat he, ketkä eivät koskeneet hakkuun vaan tarjosivat jotain vastineeksi, jotta saavat muiden kaivaman kullan itselleen. Aivan samoin mäillä käy vihreän energian kanssa. Suurimman hyödyn keräävät he ketkä ottavat energian talteen eivätkä he, ketkä energian tuottavat. Meillä satsataan tuulivoimaan ja aurinkovoimaan eli vihreään energiaan, kuten kymmenissä, ehkä parissasadassa kunnassa. Varmaankin teemme jonkinmoisen tilin vai teemmekö, sillä silloinhan energian hinta kääntyy jopa miinukselle, kun paistaa sekä tuulee ja energian hinta vaihtuu rutkasti plussalle, kun kylmä tuuleton pimeys lepää äiti maan päällä. Joku otti tämän puheeksi valtuustossa muutama vuosi sitten ja tarjosi ratkaisuksi vihreää vetyä ja vihreää ammoniakkia. Vaikka meillä on Yara, joka kuskaa Venäjältä lähes päivittäin ammoniakkia, ei kukaan viitsinyt puuttua tarjottuun vinkkiin - kuulimme ainoastaan vastaukseksi jonninjoutavaa virkahenkilön suoltamaa halpaa jargonia. Tiedä sitten kertoiko annettu vastaus paneutumisesta johonkin toivottomaan vai suistiko virkakunnan edustajan tajunnanvirran johonkin muuhun jonkin muu, mistä hänelle maksetaan - vaikkapa seuraavaan työpaikkahakemukseen.


Muutama vuosi sitten valtuustossa esitettiin kehotus toimia kuin Kokkolassa, jossa on aurinkoa, tuulta ja Yara, kuten täälläkin. Toisaalta Kokkolassa on viileämpää ja sieltä on pidempi merimatka maanosamme markkinoille. Joka tapauksessa lienee kohdallaan tiirata Kokkolan suuntaa ja pohtia heidän tekemiä ja verrata sitä meidän tekemättömyyteen - poikkeus lienee aktiivinen keskustelu veturivetoiseen väestönsiirtoon upotettavista veroeuroista. Mutta katsokaapa oheisista linkeistä kummoisia juttuja on tapahtunut Kokkolassa ja mitä on tapahtumassa vihreän energian talteenoton saralla. Verratkaapa vaikkapa vihreän vedyn ja saman värisen ammoniakin tuomaa huomiota ja mainetta Kokkolalle. Kaupungille on parempi istua ykkösluokassa, päättämässä, minne elinkeinojuna meidät vie kuin seurata resiinalla joukkoliikennejunaa, joka kasvattaa välimatkaa laiskaan resiinasetään. 


LINKIT:




18 kommenttia:

  1. Ilman luovuutta ja rohkeutta ei menesty tämän ajan maailmassa.

    VastaaPoista
  2. Yhtään tuulienergiasta tai vastaavasta aurinkoperäisestä energialähteestä eli tässä avauksessa vetyvetoista tuotantolaitosta ei liene vielä Suomeen rakennettu. Ssab:n massiivinen laitoskin päätettiin tehdä Ruotsiin.
    En ymmärrä edes, mitä valtuustoa avauksessa tarkoitetaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole, mutta kohta on. Vai ehditäänkö muualla edelle.

      Poista
  3. Vihreässä energiassa käy kuin puussa. Raaka-aine Suomesta, huonekalut Tanskasta. Tämä möhlitään.

    VastaaPoista
  4. Eipä ole mistään vihreästä vedystä tai ammoniakista juttua USn sivuilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuskin lehden tontut tietää mitään vihreestä vedystä.

      Poista
  5. Verorahoillako Ugiun pitäisi taas perustaa joku tehdas?
    Meillähän on pohjoismaiden suurin terästehdas, etanolitehdas ja kuperkeikan tehnyt soijatehdas.

    VastaaPoista
  6. Kiitos käynneistä, kommenteista ja historian avaamisesta! Tarkoitan lähinnä sitä, että käytetään kaupungin palkkalistoilla olevien henkilöiden työpanosta markkinoimaan yrityksille meidä maantieteellisestä sijainnista, puitteista ja niiden myötä yrityksille tulevista eduista. Tuskinpa monikaan yritys, joka on kykenevä investoimaan satojamiljoonia euroja vihreään vetyyn/etanoolin on kuullutkaan Uudestakaupungista. Markkinointiiin aktiivisuutta, ei rahaa mihinkään hullutuksiin.

    VastaaPoista
  7. Tässä yksi esimerkki lisää
    Hiilidioksidi voi tuottaa Suomelle suuret rahat – ”Olisi tärkeää, että tätä mahdollisuutta ei sössitä”
    https://yle.fi/a/74-20094823

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos käynneistä ja oivasta linkistä! Meillä on hyvät saumat nousta nykyiseltä tuhon tieltä menestykseen, mutta se vaatii muutosta, joka koostuu markkinointiosaamisesta, luovuudesta ja rohkeudesta. Kaiken keskiössä on valmistelukoneistomme ja siihen kohdistuvan vaatimustason tuntuva nosto.

      Poista
  8. Miten se nosto tehdään kun enemmistö päättäjistä on tyytyväinen tähänkin tasoon? Ihan vaan uteliaana kyselen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vierailuista ja aiheellisestä kysymyksestä! Nähdäkseni nyt on hyvä pyrkiä hoitamaan tämä vaalikausi loppuun niin, että meillä on realistiset mahdollisuudet parempaan huomiseen eli emme sido tulevien päättäjien käsiä nykyistä enempää taloudellisiin haasteisiin. Samalla on aiheellista ehdokkaiden, keillä ajatuksia on, tuoda ne vahvasti julki kaikelle kansalle. Jos tästä nyt ei ihan taivas aukea, niin ainakin vältetään helvettiin putoaminen.

      Poista
  9. Millä tuot uudet ajatuksesi kaupunkilaisten tietoon, kun lehti antaa kaiken palstatilan muutamalle suosikilleen ja ne eivät nosta koskaan uusia ideoita keskusteluun?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vierailuinnokkuudesta ja skeptisestä näkemyksestäsi! Media tilanteemme on varsin murheellinen, kun se aivan avoimesti takaa vain vallassa olevan taantumuksen esilläolon.

      Poista
  10. Mark Twain sanoi :jos äänestämällä pystyisi vaikuttamaan se kielettäisiin lailla.

    VastaaPoista
  11. Miten menee Ugissa, paremminko kuin gallupissa

    Suomalaiset ovat ennätyksellisen huolissaan omasta taloudestaan, kertoo Danske Bankin kyselytutkimus
    https://yle.fi/a/74-20095850

    VastaaPoista
  12. Tälle tontille piti tulla venäläinen ydinvoimala – Nyt sinne aiotaan rakentaa Suomen ylivoimaisesti isoin vetylaitos: 300 MW ja 20 000 t/v
    https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/talle-tontille-piti-tulla-venalainen-ydinvoimala-nyt-sinne-aiotaan-rakentaa-suomen-ylivoimaisesti-isoin-vetylaitos-300-mw-ja-20000-t-v/2b82cd6c-a65d-42fa-8f30-7a55d262025e

    VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!