sunnuntai 16. kesäkuuta 2024

INVESTOINTIEN AIKA ja ASIANTUNTEMUS



Mynämäen tekonurmi on palvellut reilut 10 vuotta ja säästänyt vuositasolla merkittävästi kentän huoltokustannuksia luonnonkenttään verrattuna, siinä ohessa jalkapallokausi on pidentynyt kuukausilla. Samalla, viime vuosina, Mynämäki on vakiinnuttanut asemansaansa junioriturnausten pitopaikkana.


Aikoinaan jalkapallo oli puitteidensa ansiosta Uudenkaupungin harrastetuin laji - kaksi seuraa tarjosi viihdettä aikuisille sekä junnuille hyvän harrastuksen, vakkaliiga pyöri yli kymmenen joukkueen voimin ja kaikki kentät olivat laajalti käytössä. Sitten tulivat tekonurmet, joista jotkut, etenkin Turussa, maksoivat niistä kovat oppirahat. Meni muuta vuosi ja toimivia tekonurmia alkoi nousta kaikkialle. Uudenkaupungin nuoriso- ja liikuntalautakuntakin kävi tutustumassa Mynämäen uuteen tekonurmeen. Po. lautakunta päätti, että tehdään meillekin tällainen, se pidentää jalkapalloilijoiden kautta parilla kuukaudella molemmista päistä ja vapauttaa salitilaa muille lajeille. Kävi kuitenkin niin, että hallitus päätti ettei tuollaista luomusta tarvita. Niinpä, vastoin asiantuntijalautakunnan tahtoa, Suomen edullisin tekonurmi jäi syntymättä ja alkoi lajin jyrkkä alamäki Uudessakaupungissa.


Kun tekonurmea aikoinaan puuhattiin tänne, oli niistä maksettu muualla jonkin moiset oppirahat, joten sijoitus sellaiseen oli turvallista ja varmalla pohjalla. Meillä hallituksessa valtapuolueet jyräsivät koko hankkeen, kuten tuolloin esitetyt monitoimitalot ja uimahalliremontit. Joku totesi, että Pietolassa on Kupittaan jälkeen Varsinais-Suomen paras nurmikenttä, mitään tekonurmia ei tarvita. Esittipä joku veteraanipoliitikko ääni väristen kritiikkiä nuoriamme kohtaan: "Kun me oltiin nuoria ja aika kävi pitkäksi, niitettiin pellolta heinät, pantiin kahden heinäseipään väliin kalaverkko ja pelattiin lentopalloa, eikö nykynuorille mikään kelpaa?" Tuolloin tekonurmia oli Suomessa muutamia kymmeniä ja monitoimitalojen rakentaminen vasta alkoi. Meille niitä ei rakennettu, vaan hankkeiden kannattajat leimattiin plarissa persujen pelleryhmäksi. Nyt samat tahot, nämä kalaverkkoja heinäseipäisiin -tyypit, vaativat tekonurmea, kun niitä on maassamme lähes tuhat ja kaikki niistä ovat liipaisimella materiaalinsa vuoksi. Ja entä mikä on tänään hankkeen hinta? SE ON 781 000 EUROA! Tänne syntyy yksi Suomen kalleimmista eli kallein tekonurmi joka pahimmillaan kuskataan muutaman vuoden kuluttua jonnekin Hollantiin hävitettäväksi ongelmajätteenä ja EU-pykälien vastaisena.

Jos joskus tekonurmi olisi ollut vetovoimatekijä, on se tänään riskisijoitus liikuntapaikkaan, joita on lähes jokaisessa yli 5 000 asukkaan kunnassa. Koomisia ovat myös perustelut po. viritelmän takana: aikoinaan maakunnan ykköskentäksi rankattu Pietolan nurmi onkin nyt vaarallinen ja toisena syynä Pietolaan rakentamista perustellaan mainioilla suihkutiloilla. Jos tilat olisivat homejuustoa, ne tuoksahtaisivat hyvältä, mutta käytännössä ne ovat seuraavana uudistamisen kohteena. Tässä vaiheessa kannattaa muistaa Sorvakon kentän wc-rakennuksen hinta noin 350 000 euroa. Kun tähän vielä katsotaan kaupunkimme yli jyräävät talouden synkät pilvet - kirkkaista mahdollisuuksista kuluiksi mustuvat Wintterin näkymät sekä kuntatalouden yleinen tilanne Suomessa, voi vain ihmetellä intoa rakentaa Suomen kallein tekonurmi, kun sen ja oheisrakentamisen hinnasta olisi pelkästään paremmalla paikan valinnalla saatu puolet pois.

41 kommenttia:

  1. Hankkeessa oli suomen parasta valmistelua. Heja Uusikaupunki

    VastaaPoista
  2. Ja ketäs oli tekonurmesta päättämässä?

    VastaaPoista
  3. Valtuusto hyväksyi talousarvion, jossa varattiin 700 000 euroa. Kuitenkin myöhemmin haettiin 781 000 euroa avustusta. Miksi valtuutetuille ei ilmoitettu kustannusten noususta? Sehän oli jo valtuustossa tiedossa?

    VastaaPoista
  4. Virkamiehet junttaa kaiken läpi.

    VastaaPoista
  5. Yksimielinen valtuuston päätös. Mikä ongelma taas?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsekkäät esittelijät ja tyhmät päättäjät.

      Poista
    2. Pässejä vietiin narussa jälkeen

      Poista
  6. Kun ei ole euroja, niin ei pitäisi rakentaa. Ja vaihtoehtoja kyllä tarjottiin.

    VastaaPoista
  7. Jalkapallokenttä ei ole mikään vetovoimatekijä millekään kunnalle. Sen vuoksi yhteenkään kuntaan ei muuteta. Tekonurmikenttä ei ole edes pitovoimatekijä eli yhteenkään kuntaan ei jäädä tekonurmikentän vuoksi. Kuntien veto/pitovoimatekijät ovat työpaikat. Niiden vuoksi ihmiset muuttavat paikkakunnalta tai paikkakunnalle. Ei tämä ole sen monimutkaisempaa. Uudenkaupungin tilanne ei olisi mitenkään muuttunut vaikka vajaan 800 000 euron tekonurmikettään ei olisi päätetty tehdä.

    VastaaPoista
  8. Paikkakunnalle muutetaan myös opiskelun vuoksi. Tätä Uudessakaupungissa ei ymmärretä hyödyntää

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Opiskelun vuoksi muuttaa paikkakunnalle opiskelija. Ehkä lukioon. Väliaikaisesti. Sen jälkeen muuttaa pois jatko-opintoihin. Tosin U:gin lukio ei ole mikään vetovoimatekijä. Jos summataan niin harvassa (tuskin yhtään) on ne jalkapalloa harrastavat lukio-opiskelijat jotka valitsevat Uudenkaupungin lukion kun U:gissa on tekonurmikenttä.

      Poista
  9. Vetovoimatekijä ei perustu yhteen yksittäiseen vaan moneen, eli vetovoimatekijöihin eli konaisuus ratkaisee.

    VastaaPoista
  10. Missä on vika kun 30 vuotta asukasluku on vaan pienentynyt ja pienentynyt?
    Joten se niistä vetovoimatekijöistä. Kovin harva päättäjistä vieläkään ymmärtää, mitä muuraman vuoden päästä on edessä.

    VastaaPoista
  11. Kiitos piipahteluista ja mielenkiintoisista näkekemyksistä! Kyseisestä kentästä ja sen valmistelusta käytiin melkoinen keskustelu ja ainoa asia, josta oltiin yhtä selkeää mieltä, lienee ollut valmistelun surkeus. Vapaa-ajan puitteet ovat vetovoimatekijä, sinne muutetaan, missä lapsilla ja itsellä on hyvä olla töiden ja nukkumisen välissä. Myös turvallisuuden ja yhteisöllisyyden merkitys lisääntyy koko ajan, levottomammaksi muuttuvassa Suomessa. Tuleepa mieleen Tarmo Kankaan esitys maauimalasta ja arkitehdin kaavailema keilahalli ja vastaavat lähelle Pakkahuonetta, ne olisivat olleet vetovoimatekijä turisteille und uusille asukkaille ja vaihoehtoisesti syntyneet nyt hukkainvestointeihin käytetyillä rahoilla. Työpaikat ovat tärkeitä, mutta kukaan ei halua asua teollisuusalueella. Uudenkaupungin työpaikkaomaraisuus on suuri, joten jos työpaikkojen perässä muutettaisiin, tänne olisi jo muutettu. Tarvitsemme myös muunlaisia aikuisopetuspaikkoja kuin Novida, mutta hyvä jos säilytämme jatkossa sen tai edes lukion. Eikä sovi unohtaa sellaisten yritysten, kuten loistavan laadukkaan kirjakaupan tuomaa vetovoimaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Javan kirjoitus osoittaa miehen käyvän auttamatta liian vanhaksi ymmärtämään mitään vetovoimaa lisäävistä tekijöistä. Keilahalli löytyy jo nyt suhteellisen läheltä Pakkahuonetta, mutta se ei ole mikään vetovoimatekijä. Padel-kenttä on paljon vetovoimaisempi. Maauimalalla ei täällä meren ja Wintteriin tulevan uuden hienon uimahallin keskellä tekisi yhtään mitään. Pienempien kirjakauppojen katoaminen on puolestaan täysin luonnollista äänikirjojen ja podcastien valloittaessa markkinaa. Kirjakauppoja ei pian tarvita enää muuta kuin korkeintaan isojen kauppakeskusten yhteydessä. Joten tervetuloa vuoteen 2024.

      Poista
    2. Padel on mennyttä ja siihen ei sovi enää sijoittaa. Miten Winterin uimahali on muita niin paljon hienompi, että se on vetovoimatekijä?

      Poista
    3. Ai Padel mennyttä? Käy tekemässä joskus tutkimusta kuinka moni veneilevä porukka pysähtyy Kaupunginlahden rantaan käydäkseen pelaamassa Padelia ja nauttimassa ravintoloiden tarjonnasta. Mitä hienompi paatti, niin sitä todennäköisemmin sen sisältä löytyy myös Padel-mailat. Muutenkin laji on yhä niin suosittu, että sopii mennä kentän laidalle joskus seuraamaan ja toteamaan se omin silmin.

      Poista
    4. Älä hölise, käy itse katsomassa. Vai veneellä tullaan Ukiin pelaa padelia, jo ajatus keulii. Oot aika dorga!

      Poista
  12. Maa-uimala ja keilahalli. Nämä ei lakisääteiset palatsit tietenkin kaupunkiin vielä tarvitaan. Niinpä niin. Joko unohtui, mitä ihan lähellä on tekeillä, Viron Narvassa ja Venäjän Ivangorodissa

    https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/84da4702-c726-456a-923a-449ee4adab7f

    VastaaPoista
  13. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Keilahallia ja paljon muuta suunniteltiin jo kymmenen vuotta sitten silloin ne olisivat olleet vetovoimatekijöitä paremmin kuin kesät parkkipaikka ja talvet venesäilytysmesta. Padelinto alkaa jo hiipumaan, mutta toivotaan sen jatkuvan täällä. tyylikäs maauimala vetää aina väkeä paremmin kuin lankkuranta. Meidän kirjakauppamme oli kerrassaan loistava, jos olisimme kyenneet kääntämään kaupunkimme väkikehityksen positiiviseksi sekä pitäneet keskustan elinvoimaisena ja meitä olisi, strategian mukaisesti, 20 300, porskuttaisi kirjakauppakin kivasti keskellä kaupunkia.

    Palvelevat yritykset pitävät pintansa ja juuri sitä kirjakauppamme oli. Nyt tulisi satsata palveluihin ja harrastusaktiviteetteihin plus tapahtumiin, koska nettikaupan myötä uusikaupunkilaisille jää enemmän rahaa muuhun kuin välttämättömään ja kun tavarat tuodaan kotiin, ei tarvi lähteä muualle. Ei riitä, että katsellaan tätä vuotta, vaan täytyy älyllä ja ajateuksella tähdätä vuoteen 2030 ja etemmäs, mutta kuten näkyy, siihen meillä ei ole eväitä - siis tähtäämiseen, muuten olisi!

    Yleensäkin kulujen sijasta tulisi käyttää rahaa sijoituksiin. Wintteri on hyvä esimerkki siitä, kuinka onnistumme, mutta kuten totesin toivon parasta ja pelkään pahinta. Kuten edellä mainitaan maailman tilanne täytyy huomioida kaikissa käänteissä, mutta se ei ajaa meitä apatian ja tappiomilialan partaalle. Viimeistään se tyhjentää kaupungin kahta vauhdikkaammin.

    VastaaPoista
  14. Tässä on idea. Saa esittää täydennyksiä.
    Idea: Suomen ainoa sisätiloissa oleva lasten liikennepuisto?

    Selostus asiasta löytyy täältä

    https://www.facebook.com/share/p/UWKPHryxQvhnSFZd/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erinomainen idea tutkittavaksi Pohitullin koulun tiloihin.

      Poista
  15. Ei ole Padelissa ruuhkaa. Pitikö se rakentaa keskeiseen paikkaan kauniiseen rantaan ja mitä se näyttää tuhjänä ja rapistuneena muutaman vuoden kuluttua. Vai lisää padelkoppeja, ei kiitos.

    VastaaPoista
  16. Onneksi kaupunki ei rakentanut toista padelhallia, nyt se ois tyhjä ja konkassa.

    VastaaPoista
  17. Muistakaa nyt, vuonna 2025 käyttökulut nousee 3 milj. Onko kassassa rahaa?

    VastaaPoista
  18. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Padelbuumissa oltiin muutama vuosi jäljessä, kuten tekonurmiasiassa ollaan reilu kymmenen vuotta auttamatta myöhässä - yksi padelrakentajahan meni puihin eikä aloittanut po. tilojen rakentamista. Vapaa-ajan puitteet ja opiskelumahdollisuudet ratkaisevat, josko saisimme tänne lisää asukkaita. Nettikauppa on yksi mahdolissuus, koska viimeinkin uusikaupunkilainen saa saman tavaran samaan hintaan jaa peräti kotiovelle tuotuna. Tämän johdosta meille jää entistä enemmän rahaa muuhun eikä ole tarvetta lähteä paikkakunnalta pois.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miten mielestäsi Uudenkaupungissa pitäisi tehdä riittävät olosuhteet jalkapallon pelaamiseen, jos tekonurmi on mielestäsi virhe? Miten ratkaisit ongelman ja mitä se arviosi mukaan maksaisi?

      Poista
    2. Tarpeeton kysymys. Tekonurmi on jo teon alla valtuuston yksimielisellä päätöksellä.

      Poista
  19. Kuka maksaa tyhjien padelkenttien poiston? Jääkö kaupungin huoleksi?

    VastaaPoista
  20. Joko mini golfkenttä on rakennettu padel kenttien viereen?

    VastaaPoista
  21. Kiitos käynneistä, kommenteista ja kysymästä! Olisin rakentanut tekonurmen ajallaan silloin, kun laji oli koko Vakka-Suomessa suosion huipulla. Muutenkin olisin investoinut puitteiden sijaan kaupunilaisten vapaa-aikaan. Nyt ollaan myöhässä niin ajallisesti kuin taloudellisesti. Meillä tulisi olla selkeä ohjelma, jolla kevennämme hallintoa, investoimme harkiten kasvuun satsaten kuten myös kaupungin markkinointiin. Jos olisi toimittu, kuten muutamat, parjauksiin hukutetut, esittivät, ehkäpä meillä olisi jo nyt kevyempi hallinto, muutama miljoonarakennelma vähemmän, ja silti tekonurmi sekä tulevaisuudessakin Suomen parhaiten palveleva kirjakauppa keskustassa. Nyt olemme vajonneet todella syvälle ja edessä on taloudoillisesti äärettömän ankeat ajat. Josko viimeinkin olisi paikallaan pohtia sitäkin, miksi ja miten kaupunki pääsi tähän jamaan ja onko jamaan saattajilla pienimpiäkään eväitä nostaa Uusikaupunki positiivisen aallon harjalle purjehtimaan ohi väijyvien jäävuorien kohti menestystä eli hallittua kasvua!

    VastaaPoista
  22. Lisätään johtajien ja päälliköiden määrää kaupungin palkkalistoilla. Mitä enemmän johtajia ja päälliköitä sitä enemmän palavereita joissa he keksivät syitä toistensa tarpeellisuuteen. Asukkaatkin pitäisi tästä.

    VastaaPoista
  23. Kiitos käynneistänne, kommenteista ja hyvästä ideasta! Katettu liikennepuisto ja sen seuraksi muuta sopivaa oheispuuhaa on tosi hyvä idea, onnistuisiko kesäisin vaikka hiihtoputken tietämissä/osana?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt sitten vaan tuumasta tekoihin siellä kaupunkisuunnittelujaostossa, ennen kuin Pohari on purettu!

      Poista
    2. Tiedoksi vaan, että ei Pohitullin hallia olla mihinkään purkamassa. Siinä se tulee olemaan Wintterin uuden hallin vierellä vielä tulevaisuudessakin, mutta se tulee palvelemaan jatkossa paremmin erityisesti salibandyn harrastajia.

      Poista
    3. Puhe on ollut Pohitullin koulun purkamisesta.

      Poista
  24. Näin eduskunnassa tänään

    14:07
    Perussuomalaisten Keskisarjalta värikäs lausunto Rydmanista
    Teemu Keskisarja (ps) sanoo, että Rydman nauttii "100-prosenttista luottamusta Teemun keskuudessa".

    Keskisarja sanoo, että elämme "seinähulluuden aikaa", ja että välikysymys Rydmanista on merkki siitä.

    -Häirintä ja epäasiallinen käytös ovat olevinaan ylirikoksia.

    -Vuosien takaisilla välikohtauksilla ei ole lainkaan vanhenemisaikaa.

    Keskisarja viittaa "me-too jälkijäristyksiin ja ylilyönteihin".

    -Nyt eduskunta käyttää seinähullutteluun juhannuksen aaton aaton.

    -Itselleni vahinko on olematon. Olen jo rientoni rientänyt ja häirintäni häirinnyt.

    -Jos olisin mies, nainen tai muunsukupuolinen parhaissa voimissani, niin lähtisin tansseihin ja vetämään ison, helmeilevän, kylmän keskikaljan, Keskisarja sanoo.
    Iltasanomat

    VastaaPoista
  25. Minkä tuomion Rydman on saanut? Keskisarja on ihan oikeassa. Tämä on mennyt ihan hulluksi. Onneksi meillä on mikkel kissantappaja mille voidaan viedä kotieläimet hoitoon

    VastaaPoista
  26. Kiitän vierailuista ja kommenteista! Valtamedia ohjaa ja hyötyy julkisuusjahdista silloin, kun se tähtää määrättyihin tyyppeihin. Näin vältetään keskustelun ajautuminen yhteiskuntamme tämän hetken suurimpaan epäkohtaan valtamedian luotettavuuteen ja äärimmäiseen, herkkähipiäsyydestä kumpuvaan, julmuuteen. Oikein loikoisaa juhannusta jokaiselle!

    VastaaPoista
  27. Rentoa kesämieltä Länsi-Suomeen toivoittaa muutama Lieksan kaveri!

    VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!